УКР РУС

Вест Хем – Ньюкасл: Ярмоленко – головна жертва провалу Пеллегріні, а конкурент українця забиває і стає найкращим

2 листопада 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Вест Хем поступився Ньюкаслу (2:3) в 11-му турі АПЛ 2019/20. Андрій Ярмоленко вийшов з перших хвилин. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Вест Хем – Ньюкасл на "Футбол 24", стартував о 17:00. Команда Ярмоленка набрала лише 2 очки за останні 4 тури і не мала куди відступати. "Сороки" досі свої єдині 3 очки на виїзді здобули саме в Лондоні, ще в серпні несподівано обігравши Тоттенхем 1:0. Команди до звітної зустрічі розділяли 4 бали. "Молоти" посідали 10-е місце, а Ньюкасл перебував на межі зони вильоту. У минулому сезоні АПЛ дві сухі перемоги здобув Вест Хем. Зате перед тим уже "сороки" виграли обидва поєдинки сезону.

Вест Хем – Ньюкасл: онлайн-трансляція матчу – Ярмоленко в основі

Команда Брюса активніше розпочала. Намагалися "сороки" навантажувати фланг Ярмоленка, але Андрій непогано діяв у боротьбі та на підбираннях. Дуже нервово розпочали "молоти" загалом, а 30-річний вінгер збірної України встиг двічі втратити м'яч за перші 7 хвилин. Бальбуена рикошетом від плеча Кларка завдав першого удару Вест Хема на 11-й хвилині. Не дуже влучно, хоч і з меж воротарського. І знову Снодграс подав кутовий, а Бальбуена намагався замкнути метрів з 8-и – з таким же успіхом. Ньюкасл легко вийшов уперед. Кіран Кларк замкнув скидання Жоелінгтона після штрафного – красива повітряна комбінація.

Вест Хем – Ньюкасл – 2:3 – відео голів та огляд матчу

На 22-й хвилині Ньюкасл вперше в сезоні АПЛ забив 2 голи за матч. Федеріко Фернандес ідеально переправив м'яч через Роберто після закидання у штрафний на межі офсайду. Тут же Сен-Максімен вибігав на одного воротаря Вест Хема, але програв дуель. Шокуючі провали "молотів" у всіх лініях. Ярмоленко більше користі приносить при обороні, ніж в атаці, де переважно зміщується від чужих воріт ближче до своїх і діє дуже розгублено в перші 35 хвилин. Черговий фантастичний момент у Сен-Максімена, який на швидкості знищує "молотів", мов слимаків. Роберто дивом двічі поспіль парирує, а удар Шелві прийняла на себе поперечина.

Вест Хем вперше влучив у ворота на 41-й. Аллє використав закидання з глибини і пробив через себе прямо в голкіпера. Бальбуена після подачі Снодграса в компенсований час розстрілював Дубравку, однак воротар ефектно потягнув з-під поперечини. Ньюкасл просто принижував лондонців у першій половині: 4:0 за стовідсотковими моментами, 6:2 за точними ударами. Ярмоленко завершив тайм з найгіршим балом серед гравців обох команд (5,65 від Whoscored і 6,1 від Sofascore) – 7 втрат, програна боротьба, повна відсутність креативу, жалюгідні 16 контактів з м'ячем, менше лише у воротаря і нападника Вест Хема та центрбека гостей. На другий тайм українець вже не вийшов, поступившись місцем на полі Лансіні.

Утім, нинішньому Вест Хему нічого не допоможе. Гол Єдліна арбітр скасував за допомогою VAR, але екс-хавбек Ліверпуля Шелві розкішним ударом зі штрафного метрів з 25-и прошив Роберто втретє. Відразу після цього Аєті, який вийшов у перерві замість Нобла, вивели на воротаря, але швейцарець вважає за краще не пробити, а відкотити назад – рішення, яке просто в голові не вкладається. Друга гостра атака команди Пеллегріні завершилася невдалим ударом Аллє ножицями після закидончика Андерсона. І все ж стандарт спрацював і на користь Вест Хема. Андерсон на 73-й подав кутовий справа, Аллє продовжив, а Бальбуена пробивав уже в порожні ворота.

Жоелінгтон та Альмірон вибігали в контратаки, але пробили невлучно. Розіграли "молоти" атаку, мов по нотах, на лівому фланзі, а Снодграс ефектно з льоту в падінні замкнув подачу. Враховуючи, що шотландець після перерви грав на позиції Ярмоленка, перспективи українця на наступні тури ускладнюються. Однак на більше, ніж скоротити розрив до мінімуму, лондонці не спромоглися. За присутності 59907 глядачів Вест Хем зазнав болючої поразки проти дуже скромного в попередніх турах Ньюкасла. Команда українця опустилася на 11-е місце. Ньюкасл посідає рятівний 17-й рядок.

Пеллегріні не вгадав з тактикою – Брюс його переграв, Ярмоленко не мав шансів вижити

Кинути 34-річного футбольного пенсіонера Сабалету та не надто витривалого Ярмоленка під танк атлетичних і технічних Сен-Максімена та Віллемса, які сумарно на 17 років молодші за українця та аргентинця? Це було дуже необачно з боку екс-наставника Манчестер Сіті. Черговий матч без натяку на швидкості фанати з острахом прогнозували, щойно побачивши стартові склади. Нідерландський захисник Ньюкасла, до слова, створив 4 гольові моменти своїми підключеннями по флангу Ярмоли. Підтримка правого центрального півзахисника Нобла також була дуже слабкою. На лівому краю Ньюкасл просто розривав суперника. Якось навіть не дивують слова Пеллегріні після матчу, що він так і не второпав, що ж там трапилося у першому таймі.

Винуватцями провалу головний тренер з важким серцем визначив Ярмоленка та Нобла. Однак голи пішли тільки після того, як чилійський фахівець замінив ще й Сабалету. Чому було не зміцнити фланг екс-динамівця молодшим Фредеріксом? З виходом останнього, до слова, господарі дивом повернулися у гру на останніх хвилинах. І знову питання, чого ж так пізно? Вийшло так, що Андрій змушений був працювати по повній програмі ззаду, і цих сил бракувало в атаках. Крім того, гравець збірної України виявився ізольованим без належного саппорту Сабалети та Нобла – один проти 2-3 суперників, які постійно виростали навколо. Як наслідок, наш гравець несподівано виявися найгіршим у "молотів" за точністю передач (72%, 8 точних, лише в запасного форварда Аєті, до якого м'ячі рідко долітали, було ще менше).

У Ярмоленка вистачає чеснот, але він не Мессі, щоб обігравати весь захист самотужки, та й витягувати гру від воріт до воріт кондицій навіть у молодості не вистачало. Поганий знак у тому, що Снодграс заграв на його позиції значно гостріше по перерві та й ще в першому таймі був найцікавішим у своїй команді. Шотландець був також найкращим за пасами під удар (5), відбираннями (3), заробленими штрафними (3) та кількістю єдиноборств (20, виграв 9). Ожив і Андерсон, почав отримувати паси Аллє, Лансіні налагодив гру в центрі, відзначившись асистом. Схоже, що до матчу з Бернлі Андрію доведеться готуватися в ролі запасного. Принаймні атакувальний квартет в останній чверті матчу цілком награв на місце в основі.

Вболівальники Вест Хема у топі АПЛ, а команда – у тріо найгірших

Уже 5 матчів без перемог. Надто багато для клубу, на матчі якого ходять в середньому понад 59 тисяч фанатів. Лише у Манчестер Юнайтед та Арсенала більша відвідуваність в АПЛ. Ці вірні вболівальники не заслужили такого приниження. Перший тайм був символом цих жахливих понад 40 днів після перемоги над Манчестер Юнайтед, яка зіграла злий жарт з "молотами". Уже 6 матчів без перемог, 5 – в чемпіонаті Англії. Лише Норвіч і Саутгемптон виглядали за цей проміжок часу ще гірше, набравши по одному балу. Найбільший жах у тому, що вдома з командами, які нічим їх не переважають (а у таких категоріях, як фінанси, клас виконавців та кількість вболівальників значно Вест Хем значно кращий) за 3 матчі набрали аж 1 бал.

Результат результатом, але і на гру команди Пеллегріні було боляче дивитися, особливо в першу годину матчу. Моменти тільки після стандартів, а в позиційному наступі та обороні все виглядало так, ніби топ-клуб завітав у гості до команди навіть не з другого, а третього дивізіону. Повна розбалансованість, погане тренерське управління грою, пасивність та ізольованість атакувальних гравців, нестабільність запасного воротаря, якісь дикі провали в захисті (чому в основі Бальбуена, а не Огбонна, задавалися питанням фанати) – і це проти другої найгіршої атаки сезону!

Ньюкасл – чудна команда, яка лише на куражі здатна змітати суперників

Команда Брюса за 50 хвилин лондонського матчу наколотила 50% від голів, які забила до цього за 10 турів. За очікуваними голами Ньюкасл переграв Вест Хем на якихось 0,3 xG, але тільки гол Бальбуени в порожні ворота мав більше, ніж 20% імовірності забити. Решту ж набили великою кількістю не дуже небезпечних ударів. У "сорок" же 3 удари, кожен з яких мав мінімум 50% очікуваного гола, але свої 3 м'ячі вони забили з сумарною гостротою 0,44 xG. Ньюкасл страшний у гніві, тобто на куражі, коли Сен-Максімену, Жоелінгтону, Віллемсу, Альмірону та компанії дати розігнатися.

Серйозна зброя і стандарти, які привели до всіх трьох гостьових голів. Однак "сорокам" дуже не вистачає класу. Будь у воротах Вест Хема Фабіанскі або інший класніший воротар, який не пустив би мінімум 2 з цих 3-х голів, рахунок 3:2 міг бути вже на користь господарів. Ну, не може серйозна команда демонструвати 66% точності передач. Команда Брюса виграла всю боротьбу в "молотів", але довгі паси та кроси у штрафний геть не пішли. Пеллегріні зробив усе, щоб спростити завдання Ньюкаслу, який насправді залишається далекий від ідеалу і міг втратити навіть таку легку перемогу, коли розслабився і припинив грати.