УКР РУС

VAR в УПЛ: один матч коштує близько 5 тисяч євро

12 серпня 2019 Читать на русском

Очільник комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі розповів про впровадження системи відеоповторів під час матчів УПЛ.

"У нас фургон для VAR з'явився тільки на фіналі Кубка України в Запоріжжі. Ми повинні прискорюватися в цьому питанні. УАФ робить великі зусилля, щоб прискорити це.

Щоразу використання цього апарату коштує близько 5 тисяч євро. Один матч – це апаратура, сервери, відео, два оператора повторів. Один працює з арбітром VAR, інший – з асистентом VAR по офсайдах. Це досить складна робота. Будемо намагатися прискорити час, і перші 8 офіційних представників матчу – 4 арбітри, 4 асистенти.

Худжамов: Якщо захисник витикає на кутовий, а це чудо зі свистком ставить від воріт – про що говорити? Який VAR?

Є 10 картинок, камер, кутів поля. Оператор повинен бути настільки швидким, щоб витягнути першу картинку, другу. Головний арбітр VAR може сказати: "Колего, ти можеш вирішувати сам, але я вважаю, ти повинен підійти до монітору і подивитися. Підійди, і можеш вирішувати, що хочеш".

Арбітри повинні бути більш смиренними, слухати колег – це один із сегментів складності VAR. Для цього потрібен час. Перші 3 матчі, починаючи з Суперкубку, дали дуже хороший відгук.

Можу сказати наперед, що в матчі Олександрія – Маріуполь VAR би дуже і дуже знадобився", – розповів Лучі в ефірі програми "Великий футбол".

Динамо – Шахтар: перемога імені гравців збірної України, провальні експерименти і шокова терапія перед матчем сезону