УКР РУС

Реал переграв Валенсію у півфіналі Суперкубка Іспанії: тренерська перемога Зідана, фантастичний Іско та цікаві факти

9 січня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

У матчі за вихід у фінал Суперкубка Іспанії між мадридським Реалом і Валенсією перемогу святкував "королівський клуб".

Реал одразу зі стартовим свистком захопив ініціативу й контроль над м'ячем, покидаючи чужу половину поля лише на кілька хвилин першого тайму. Дебютний момент у зустрічі стався вже на 3-й хвилині, коли Каземіро вистрілив по воротах метрів з 25-ти, але вийшло занадто високо. Ще через дві хвилини голкіперу Доменеку вже довелося рятувати Валенсію: Менді навісив з лівого флангу на лінію воротарського, а Варан замкнув потужним ударом головою – Хауме вибив м'яч із самої стрічки! На 7-й перевірити увагу воротаря вирішив Вальверде, але його дальній постріл виявився неточним.

Розкішний "сухий лист" Крооса і ефектний гол шведою Модріча у відеоогляді матчу Валенсія – Реал Мадрид – 1:3

Валенсія нічим не відповідала, а Реал продовжував тиснути. На 15-й хвилині чергова атака "бланкос" завершилась подачею з правого флангу на Йовіча та кутовим; при його розіграшу Доменек вийшов у штрафний для роздачі команд захисникам, а Кроос, помітивши порожні ворота, крученим ударом з кутового відправив "круглого" під ближню стійку – воротар левантійців все ж торкнувся м'яча, однак відбив його не у поле, а в сітку. 0:1!

Після цього "вершкові" віддали ініціативу супернику, дозволивши "кажанам" провести низку непоганих атак, але доволі швидко контроль гри повернувся до Реала. Мадридці тримали м'яч 70% часу в перші 20 хвилин, а дебютний удар Валенсії по воротах стався аж на 29-й: Коклен зачепився за передачу з правого флангу на лінію штрафного, після чого скинув м'яч на Гамейро – Кевін же пройшов уперед і вистрілив метрів з 17-ти. На жаль для левантійців, вийшло зависоко. Це був єдиний удар підопічних Селадеса у першому таймі.

В останній третині першого тайму Реал вже домінував. Організувавши низку атак, "королівський клуб" цілком прогнозовано забив другий гол на 39-й хвилині: Карвахаль віддав передачу на правий край штрафного Вальверде, а той викотив пас у спини захисникам під удар Модрічу – Лука влучив у Гарая, а Іско, спіймавши відскок, метрів з 14-ти вистрілив точно в лівий нижній кут! На 42-й же Валенсія могла і втретє пропустити, однак Іско ударом головою влучив у стійку, а Йовіч при добивання поцілив у лежачого Доменека. Зрештою, на перерву команди пішли за комфортної переваги "бланкос".

Старт другого тайму мало відрізнявся від завершення першого. Валенсії дали провести кілька контратак, але жодного моменту "кажани" створити так і не змогли – Реал же методично збільшував якість своїх епізодів біля чужих воріт. Так, на 48-й хвилині Кроос обігрався з Модрічем і завдав удару з-за меж штрафного, а на 59-й Іско переграв Парехо в центрі й пройшов уперед, вистріливши метрів з 22-х – в обох випадках м'яч пролетів вище воріт. На 60-й вийшло набагато гостріше: Модріч відкрився перед чужим карним майданчиком, отримав передачу, поклав на газон захисника та викотив пас на лінію під удар Вальверде – Феде потужно пробив у правий нижній кут, але м'яч влучив у сітку лише із зовнішнього боку!

На 64-й голом міг відзначитись Менді, який змістився з лівого флангу й завдав удару з дистанції, але і цього разу точність підвела футболіста "бланкос". Тим не менш, така активність Реала за повної відсутності контргри з боку Валенсії не могла не призвести до третього взяття воріт. Зрештою, воно відбулося на 66-й хвилині: контратака "вершкових" завершилась передачею Йовіча на Модріча, який відкрився на правому краю штрафного – Лука зробив кілька переступів і "шведою" вистрілив у дальній кут. 0:3.

Останні 25 хвилин поєдинку перетворилися на чисту формальність. Зінедін Зідан став знімати лідерів,випустивши на поле Марсело, Хамеса та Маріано, а Валенсії навіть дали потримати м'яч і постріляти по воротах. Перший удар у площину "кажани" завдали саме в цей період – Максі Гомес, який вийшов на заміну, на 75-й хвилині потужно пробив метрів з 22-х (без особливих складнощів для Куртуа). Він же на 78-й завдав другий постріл у рамку, але цього разу вийшло ну зовсім просто для голкіпера. "Бланкос" огризнулися ударом Іско з меж штрафного у Васса на 77-й та пострілом Хамеса метрів з 14-ти поруч зі стійкою на 85-й хвилинах.

Валенсії таки вдалося розмочити рахунок. На 88-й хвилині Каземіро привіз штрафний, після подачі з якого м'яч вибили на Гомеса – той пробив у правий нижній кут. Здавалося, що епізод заграли, але відеоасистент арбітра повідомив про можливу гру рукою з боку Рамоса. Після перегляду відеоповтору головний суддя вказав на "позначку", а Дані Парехо впевнено реалізував пенальті – 1:3. Саме з цим рахунком матч і завершився.

"Королівський клуб" вийшов у фінал Суперкубку Іспанії, де очікуватиме на переможця пари Барселона – Атлетіко. Вирішальний матч зіграють 12 січня.

Реал не помітив Валенсію – тренерська перемога Зідана

У матчі між Валенсією та Реалом практично нічого коментувати, адже на поле вийшла лише одна команда. "Кажани" гучніше за інших побивалися бойкотувати турнір і, схоже, вирішили просто пошвидше з нього вилетіти – інакше настільки беззубу гру левантійців пояснити важко. Перший їхній удар стався на 29-й хвилині, другий пройшов у захисника на 43-й, а третій – аж на 72-й. Дебютне влучаня в площину воріт сталося ще пізніше, а за володінням м'ячем іноді виходило так, що на один дотик Валенсії припадало 30 дотиків Реала.

Звісно, не можна говорити, що Валенсія просто прилетіла, щоб пошвидше покинути турнір. Варто відзначити і Зідана, і його підопічних: перший грамотно розвинув те, що не вдалося втримати у матчі на Местальї в чемпіонаті – тоді "бланкос" притиснули суперника й завдали майже десяток ударів ще на старті зустрічі, але до другого тайму втратили ініціативу, ледь не програвши.

Цього разу мадридці налагодили контроль над територією завдяки цікавому рішенню з виходом відразу п'ятьох півзахисників – Кроос, Каземіро та Вальверде сформували лінію центрхавів, а Іско з Модрічем формально діяли вище. Хитрість полягала в характері дій цієї п'ятірки: Каземіро виконував "півота" і часто виривався ближче до штрафного, в той час як його прикривав номінально лівий Кроос – Іско ж з Вальверде тиснули по напівфлангах, разом з Модрічем перевантажуючи потрібні зони на чужій третині поля. Залежно від ситуації, на вільній позиції міг опинитися будь-який футболіст – як, наприклад, Іско в центрі перед третім голом.

На рахунку цієї п'ятірки 8 відбирань (з 15 спроб), 5 перехоплень, 35 повернень м'яча і 9 передач під удар (з 13-ти загалом). Валенсія банально не могла вийти за центр: на третині поля "вершкових" підопічні Альберта Селадеса провели менше 18% ігрового часу – і це з урахуванням 25-ти хвилин свободи дій після третього голу Реала. А так виглядала теплова карта всього матчу до 68-ї хвилини.

В атаці Реал міг добитися більшого, якби на полі був Бензема. Йовіч, попри асист, так і не зміг нормально запропонувати себе півзахисту – це може стати проблемою у фіналі, коли доведеться розкривати більш класну оборону. Тим не менш, варто відзначити мадридців за швидкість думки та хорошу реалізацію. Іско моментально добив, Модріч вигадав удар "шведою", а Кроос взагалі виконав "сухий лист", поки Доменек розмовляв з Кокленом. В цьому є доля фарту, але подібні дії також демонструють впевненість і розкутість футболістів "королівського клубу".

Реал прогресує протягом кількох місяців дуже швидкими темпами. Це вже 15-й матч поспіль, у якому Мадрид не програв, що є найкращим результатом з 2017-го – а Модріч, нещадно розкритикований за Золотий м'яч, побив власний рекорд результативності (5 голів). Валенсію просто розмазали носом об газон навіть без основного форварда, хоча ще півтора місяці тому з такою командою "бланкос" рятувалися у компенсований час – а це, між іншим, учасник 1/8 ЛЧ та чинний володар Кубка. Круто!

Іско провів видатний матч

Іско доволі часто критикують за лінощі, непростий характер та схильність до набору зайвої ваги. Власне, в свій час Емері списав його з Валенсії саме через ці проблеми, а в Реалі він періодично сідав на лавку при всіх тренерах (особливо при Соларі). Тим не менш, Іско завжди залишався вкрай важливим футболістом з височенним інтелектом, універсальністю, прекрасним ударом та фантастичною технікою. Уявити Реал 2010-х без елегантної гри Іско важко, а зіданівський Реал – тим паче.

У півфіналі Суперкубку Іспанії Іско провів один з найкращих своїх поєдинків у мадридській футболці. Він забив другий гол, віддав передгольовий пас на Йовіча та влучив у стійку – вже цього було б достатньо для звання MVP матчу, але це ще не все. Так, на рахунку хавбека 102 передачі, 96 з яких виявились точними – це найкращий результат у кар'єрі "Ель Магіко". Карта пасів Іско вражає.

Також Іско виконав 7 обіграшів на дриблінгу (при 9 спробах), 4 постріли по воротах і 1 пас під удар партнеру, а також зробив 7 повернень м'яча на лівому фланзі та виграв 10 з 15 єдиноборств. Блискуча робота!

Цікаві факти:

– Хауме Доменек пропустив "сухий лист" вдруге за календарний рік. У лютому 2019-го голкіперу Валенсії таким чином забив Хоакін.

– Лука Модріч побив власний рекорд результативності, забивши 5 голів у 19 матчах. Востаннє хорват стільки забивав ще у Тоттенхемі – тоді він забив 5 голів у 40 матчах.

– Тоні Кроос став першим футболістом Реала, який забив у трьох різних турнірах протягом одного сезону (Прімера, ЛЧ та Суперкубок). Він э всього четвертим футболістом Ла Ліги, якому підкорилося це досягнення – до цього воно вдавалося Ву Лі, Хорхе Моліні та Анхелю.

– Реал переміг Валенсію у шести із семи очних матчів на виліт – і вперше це сталося не у фіналі.

Суперкубок Іспанії – очікуване Ель Класіко, новий формат, український слід та присмак скандалу: все, що треба знати