УКР РУС

Україна – Португалія: героїчний вихід на Євро-2020 з 1-го місця – футбольні кіборги, кайф, гордість і нефартовий Роналду

15 жовтня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Україна і Португалія зіграли 2:1 у 7-му для нас поєдинку кваліфікації Чемпіонату Європи 2020. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Україна – Португалія на "Футбол 24", стартував о 21:45. У першій зустрічі збірні розійшлися миром 0:0. Загалом же в історії протистояння команди по одному разу перемагали та грали внічию, а єдина попередня дуель в Києві завершилася перемогою "сино-жовтих" 2:1. Фактично це був бій за перше місце у групі B відбору Євро-2020. Команда Шевченка виходила б на Євро-2020, якщо принаймні не програла португальцям, або в паралельній грі Сербія втратила очки. Португалія також могла здобути путівку на Чемпіонат Європи. Для цього Роналду і Ко повинні були обіграти українців, а серби – не обіграти Литву.

Україна – Португалія – відео голів і огляд матчу

1 тайм

Перший момент організовує Маліновський на 2-й хвилині. Пас у розріз на Яремчук, але Роман не дуже сильно пробив у нижній кут – Патрісіу без проблем взяв. Екс-форвард Динамо відкрив рахунок швидким голом. Кривцов виграв верхову боротьбу, воротар парирував, а Яремчук пробивав уже в порожні. Відзначаємо подачу Марлоса з кутового і гольове відчуття Романа, а заодно і Андрія Шевченка, який випустив його замість Мораєса. У португальців на старті зустрічі тільки 2 навіси Роналду зі штрафний по лівому флангу. Спочатку Данілу не найкращим чином підлаштувався під мяч, а згодом Ярмоленко і Яремчук були напоготові.

Україна – Португалія: онлайн-трансляція матчу відбору Євро-2020

Роналду не влучає у порожні ворота, але судді й так фіксують фол проти Пятова у воротарському. Бомбардування подачами зліва триває. Важкувато Караваєву. Атака лівим флангом пройшла уже в нас і продовжилася другим темпом. Миколенко підібрав, розібрався з опонентом і прострілив, Ярмоленко так легко замкнув, ніби це матч проти аутсайдера УПЛ, коли Андрій ще грав за Динамо. Тут же Роналду класно скидає на Маріу. Пятов відбиває удар низом, а Караваєв не дає добити. Данілу після підбирання вистрілив вище – другий такий удар гостей за 30 хвилин.

Не дає ради Україна з високим пресингом та індивідуальними проходами гравців атаки суперника. Черговий момент Португалії створюємо самі собі. Добре, що Роналду нервово пробив вище метрів з 20-и. Степаненко, який рано отримав жовту, фолить на 30-и метрах воріт Пятова. Ентоні Тейлор не проявив суперпринциповість, хоча це порушення нічим не відрізнялося від першого. ЯРМОЛЕНКО, як же так?! Яремчуку дають вилетіти в контру. Роман знаходить Ярмоленка, але колишній партнер по Борусії Герейру не дав йому зміститись під ліву, а з правої це вийшов не удар, а провал, хоча до воріт було зовсім близько.

Плюси за перші 45 хвилин

Неймовірна ефективність в атаці, де втратили по суті лише один момент. Португальці перестріляли українців 9:5, однак саме господарі більше влучали у площину воріт (4:3). По 5 ударів з меж штрафного в команд. Дуже гідний результат. Досить надійна гра Пятова і робота всієї команди на підстраховці. Взаємодія Яремчука та Ярмоленка в атаці. Роман дуже класно зміщується на лівий фланг, а Андрій "страхує" його відсутність в центрі атак. Голи зі стандарту та після перехоплення на чужій половині. Фарт тотально на боці України.

Мінуси за перші 45 хвилин

Більшість моментів привозимо собі на власній половині поля. Поганий контроль м'яча і вихід в атаку від штрафного Пятова. Багато помилок і сумбуру, нездатність відібрати снаряд у лідерів атаки чинних чемпіонів Європи. Великі питання до Маліновського, Марлоса, Зінченка та Ярмоленка поблизу своїх воріт. Забагато фолів під штрафні для Роналду.

2 тайм

На старті другого тайму Роналду класно у стилі себе часів Реала пробиває зі штрафного. Пятов з великими труднощами парирує, добити не даємо. І знову Кріштіану дають пробити у дальній кут. Кривцов та Ярмоленко мають дякувати нашому капітану, який здійснив 5-й сейв за 50 хвилин. Коноплянка замінив Марлоса на 63-й. По класиці догравати останні 30 хвилин зібралася команда Шевченка. Вирівняли українці гру, намагаються гасити пориви гостей контролем, який трохи покращився після перерви. Натомість у португальців стало більше нервів, і навіть заміна Феліша на Гедеша не допомагає. Бернарду по правому краю раптово дозволили навісити без перешкод, а Бруну Фернандеш, який замінив Моутінью, дивом схибив ударом з кількох метрів.

Яремчук травмувався і якийсь час не міг здійнятись на ноги ліворуч. Маліновський розкішним пасом кинув у прорив Коноплянку. Євгена вже у штрафному наздогнав і переграв захисник. Пенальті на 71-й заробила Португалія. Степаненко ліктем заблокував удар у своєму штрафному. Це вам не УПЛ. Друга жовта, вилучення і впевнений гол Роналду з 11-метрової позначки. Коваленко, а не Мораєс, замінив Яремчука. Блискуче закидання з глибини, Роналду не помічає опору Матвієнка, але з кількох метрів не може прошити Пятова. Удар Пепе після кутового. Постріл Кріштіану здалеку. Це вже не так небезпечно.

Коноплянка двічі поспіль програв дуель Пепе. Бернарду Сілва проявив свого роду неповагу, нахабно пішовши на всю оборону українців, ніби це якийсь Уотфорд – перехопили вже у штрафному. Оце так. Повозили українці португальців на їхній половині, а Ярмоленко ледь третій не забив – таки не дали пробити. Надзвичайно гідно б'ються "синьо-жовті" в меншості, намагаються контролювати, а не відсиджуватися! Доводиться здалеку пробивати гостям. Роналду пробиває з межі воротарського. Пятов парирує, а потім на пару з Миколенком не дозволяє добити Пепе. Миколенка падає без сили і з судомами. Данілу здалеку стріляє в поперечину. Просто фантастичний кінець зустрічі.

Україна виходить у фінальну частину Євро-2020! Символічно, що зробила це команда Шевченка після перемоги над чинними чемпіонами, яким ще треба кваліфікуватися туди.

Шевченко переграв тренера чемпіонів Європи – стрибали, сміялися, плакали всі

Такого не чекав ніхто. Фернанду Сантуш отримав класний урок. Португалія було холодною у всіх сенсах на стартовому відрізку матчу. Це визнав і сам головний тренер все ще чинних чемпіонів Європи. Очевидно, гості не очікували такої нахабності від суперника. А Україна взяла і відійшла від боязливого сценарію виїзного матчу. Ми вийшли перемагати, а не відбиватися. Не дали супернику комфортно увійти у гру. Заплутували захисників у нападі. Яремчук у ролі лівого вінгера, Ярмоленко, Марлос, а потім і Коноплянка як фальшиві дев'ятки.

Якщо вихід з-під пресингу частенько не вдавався і ми дозволяли занадто багато в обороні (Португалія майже в 5 разів перестріляла – 24:5 за ударами), то далі в центрі поля та фінальній третині поля можна було отримувати справжнє задоволення. Переміщення Яремчука, який повів за собою в пастку Пепе та залишив у мертвій позиції Діаша в моменті з переможним голом. Паси Маліновського і Миколенка, спартанські забігання Караваєва у меншості. Навіть Коваленко, якого часто критикують, вийшов у критичний момент після вилучення і віддав 100% точних передач (12).

Цього вечора було все. Навіть сторонній глядач міг кайфувати від такого напруженого бою. Боксерський обмін ударами і нокдаунами, тактичні шахи і спроби заплутати один одного (показово, як Португалія почала створювати моменти, віддавши контроль на старті другої половини, і таких цікавих ходів було безліч), перегони на витривалість, ціною надзусиль виграні нашими хлопцями, жорсткі єдиноборства і власне футбол, яким ми його любимо. Коли емоцій аж за край, і всі втілюють у життя фразу Шевченка з реклами, що вже стала мемом.

Феноменальний характер українців

Ні, ну не могли ж вони не проявити захмарну волю в такий святковий день. Це була не просто команда як механізм. На поле вийшли незламні кіборги, які воювали мячем і проливали краплі поту та крові. Що-що, а боронити рідну землю ми вміємо. У день захисника України, з поверненими з російського полону моряками, Сенцовим та іншими воїнами духу і зброї, які вболівали на трибунах НСК Олімпійський, команда Шевченка не мала права підвести. Вона не перевершила суперника у креативі, техніці, ударах чи точних пасах. Вона взяли силою волі. У кращих традиціях українських перемог.

Наперекір неоднозначним суддям – Степаненко тепер має ворога №1, Ентоні Тейлор його за 10 хвилин у матчі плей-офф ЛЄ Шахтар – Айнтрахт встиг вилучити, а тут щось непристойно довго тягнув. Так, щоб ніхто не сказав, що незаслужено. І що б там не брехала статистика про цей матч, не вірте. Ех, ейфорія наше все. Кумедно звучать слова експертів після гри, що португальці майже нічого не створили. Теж не вірте. Вони були дуже солідні, заведені і приїхали перемагати. Просто наші виявилися трішечки кращими.

Пятов і Роналду – дуель капітанів, битва найкращих на полі

У 35-річного воротаря Шахтаря якась особлива нелюбов до португальців. Що наш капітан витворяв у Лісабоні, ще не забули? А нині, так взагалі. Дивно, як Пятов ще й пенальті Роналду не потягнув. Андрій виконав 9 сейвів, 5 з яких після ударів з меж штрафного. Уся збірна України за матч виконала 5 пострілів, з яких 4 було у площину воріт. Воротар-ветеран тягне понад 95% ударів у відборі Євро, це десь на 30 відсотків краще, ніж у його візаві Руй Патрісіу.

Роналду мав усе, щоб стати гравцем матчу. Однак вдруге програв дуель Пятову. Кріштіану 6 разів влучав у ворота, а забив свій 700(1-й) гол лише з пенальті. Тепер він КР700 уже для всієї планети, а не тієї лише частини, яка зараховує йому один сумнівний з точки зору авторства гол. Він віддав 31 точний пас, не схибивши в цьому компоненті жодного разу. Створив 3 моменти партнерам. Сам пробив удвічі більше, ніж уся збірна України.

Драма, яку ми заслужили – матч класу еліт

Без проблем не обійшлося. Тривожить, як легко ми втрачали м'ячі перед власним штрафним і програвали боротьбу в його межах. Наші півзахисники надто заточені під контроль, і при здачі позицій не вражають у відборі. Одним Степаненком не виїдеш, та й Тарас, коли отримує ранню жовту, починає грати занадто обережно і все одно ризикує нарватися на червону. Ніби й є компактність, ніби встигають накривати та ускладнювати моменти, а удари і паси все одно проходять. Шевченку є над чим працювати.

Моменти останніх хвилин з сейвами Пятова, Миколенка і поперечини не вселяють віри в надійність і захисних побудов. Однак цього вечора все відійшло на задній план. Проблеми наприкінці зустрічі тільки додали блиску цій і так яскравій драматичній грі. Навіть те ж вилучення не зіпсувало гру, а навпаки дало привід ще більше пишатися нашими футбольними воїнами і новим стилем – ми замикаємося у власний штрафний лише при стандартах, на останніх секундах чи інших форс-мажорних обставинах.

Що далі? Коли жеребкування Євро-2020? Відповідаємо – 30-го листопада о 19:00 в Бухаресті, де 24 збірні поділять на 6 квартетів. Україна там буде представлена як достроковий переможець своєї групи. Португалію, хоч і випереджає Сербію лише на 1 бал, навряд чи хтось зупинить на її шляху до другого місця – Люксембург і Литва не ті суперники. З Роналду ми ще можемо зіткнутися, а поки просто подякуємо хлопцям за важку працю, яка принесла нам надзвичайні емоції і насолоду від переможної гри. Україна заслужила все це.