УКР РУС

Україна – Німеччина: Шевченко втрачає лідера і шанс, трагедія найкращого українця, вражаючий суперник Шахтаря

11 жовтня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Україна поступилася Німеччині (1:2) у 3 турі Ліги націй. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Україна – Німеччина на "Футбол 24", стартував о 21:45. Це дуель №7 в історії протистояння команд. "Синьо-жовті" Бундестім ще не перемагали, але вдома й не програвали досі ніколи (3 нічиї). Підопічні Шевченка на 1 бал обходили команду Льова, яка в еліті Ліги націй не виграла жодного з 6 перших матчів, зокрема, і в попередньому розіграші. Водночас у двох попередніх поєдинках проти Іспанії та Франція українська дружина поступилася із загальним рахунком 1:11. Німеччина ж потрапила в нічийну смугу. Це її найгірша смуга за останні 2 роки – безвиграшна серія у 3 поспіль зустрічах.

Україна – Німеччина: онлайн-трансляція матчу Ліги націй

Перший удар на 5 хвилині. Захисник Баварії Зюле почав атаку, а його одноклубника Гнабрі випустили на ударну позицію після пасу в дотик від Дракслера. Бущан дуже нервово парирував простенький постріл по центру – добре, що на добиванні не було шансів дограти. Перші 15 хвилин Україна сидить у середньому блоці. Фактично 5 польових гравців, включно з опорником Сидорчуком, думають насамперед про оборону, сидять дуже глибоко. Решта почергово намагаються розігнати атаки. Виходить перспективно, але останній пас підводить.

Україна – Німеччина – відео голів і огляд матчу

Центральні захисники Льова роблять результат неприпустимо легко. Рюдігер, мов на велосипеді, обійшов Соболя, Забарний не перехопив, а Караваєв дозволив відзначитися Гінтеру. Той же центрбек Борусії Менхенгладбах, з якою Шахтар зіграє на груповому етапі Ліги чемпіонів, подарував м'яч Яремчуку. Так на 21-й прийшов наш перший удар – здалеку, гарячково і високо. Кімміх показав, як треба бити метрів з 30, Бущан у стрибку перевів через поперечину. Крутий сейв голкіпера Динамо! Оце так ручища Бущана – тільки вони могли скасувати гол Гнабрі головою після навісу того ж Гінтера.

Скромний позитив після першого тайму. Виключно тріо захисників Німеччини виглядає краще за Бущана, в якого 6 сейвів за тайм (7 було за весь матч у Франції). Забарний блискуче грає на перехопленнях. Якби зараховували очки лише за гру в середній зоні поля, ми б вели. Позитив у центрі гаситься жахливим браком у фінальній третині (0:7 за ударами у площину, 74% точності передач) та дитячими помилками захисту. Соболь і Миколенко ліворуч виглядають найслабшим місцем. З їхньої зони відповідальності прийшла єдина гольова атака і ще 2 найкращі моменти німців. Циганков відмінно розганяв атаки, але поблизу штрафного Нойєра величезні питання до Яремчука, Маліновського і Ярмоленка. Коваленко теж, крім добротної біганини, нічого не дає.

Герой першого тайму привіз ще один легкий гол для Німеччини. Простий навіс з правого флангу Бущан грає у щось на зразок волейболу, Горецка поруч і дякує за таку подачку. Боляче дивитися на Андрія Шевченка, який розводить руками і не може повірити у те, що сталося. Черговий сейв воротаря Динамо після розстрілу від Дракслера вже нікого не хвилює. Знову розклеїлась Україна? Ще один блискучий сейв Бущана після удару з кількох метрів під поперечину. Маліновський, який через перебір жовтих карток, пропустить наступний матч з Іспанією, класно розкручує атаки. Нашим постійно не вистачає крихти на фінальній стадії. Руслан зіграв на підбиранні, заробив небезпечний штрафний, але пробив у стінку. Потім Маліновський знайшов Циганкова, удар метрів з 10 Віктор зобовязаний був реалізувати, однак слабенько покотив у руки Нойєру.

Марлос і Зубков замінили Ярмоленка і Циганкова. Шевченко оновив фланги. Нинішній і колишній гравці Шахтаря ледь не розвернули зі старту швидку контру лівим флангом, але гра Кімміха на підстраховці – це вершина ЛЧ, українцям тягатися з рівнем золотої Баварії поки рано. Яремчук вибухає спочатку праворуч – дальній удар знову над воротами. А згодом Роман заробив пенальті після класної проникної передачі Соболя та запізнілого підкату Зюле. Маліновський реалізував 11-метровий дуже впевнено. Шапаренко вийшов на хвилин 15 замість Коваленка.

Яремчука косять в центрі поля, Зубкова збивають після індивідуального проходу. Маліновський зі штрафного пробив дуже погано, не зовсім йде в Руслана на 30 метрах від воріт Нойєра, хоча в підготовці атак він нині топ і беззаперечний лідер. Ще один дальній удар – ну куди, Руслане? Макаренко замінив Сидорчука, який миттєво побіг кудись у підтрибунку. Бущан виконує ювілейний сейв №10. Як же жорстоко, що саме його помилка стає фатальною сьогодні... Джан випрошував пенальті в боротьбі із Соболем. Схоже було на фол. Шапаренко відчайдушним ударом здалеку не міг потурбувати Нойєра. Марлос хоч влучив, але теж дуже просто для воротаря.

Вперше в історії Україна поступається Німеччині вдома. Команда Льова лише у 7 матчі Ліги націй здобула свою дебютну перемогу в турнірі. А ось підопічні Шевченка дуже прикро обривають 10-матчеву безпрограшну серію в рідних стінах – при всій статистичній перевазі німців ми заслужили більшого і цілком могла покарати суперника за чисельні слабкості в обороні. У вівторок, 13 жовтня, о тій же 21:45 нас чекає ще одна домашня дуель, тепер уже проти Іспанії, яка вимучила перемогу над Швейцарією у паралельному матчі.

Поразка і заслужена, і не дуже – відчуття втраченого шансу

Два добротних тайми. Українці розкішно вривалися в зони, дуже легко проходячи центр поля іменитого суперника, де зірковий дует з Баварії і Реала Кімміх/Кроос не міг стримати суперника. Як написав авторитетний німецький Kicker, тільки через слабку атаку Україна не покарала Німеччину до перерви. Мовляв, Бундестім припускалася величенької кількості помилок у стартовій фазі атак та знову не блищала як колектив.

Ми справді могли як мінімум не програти. Не вистачило 100-відсоткової реалізації. Шкода моментів Циганкова, Коваленка, Маліновського і Яремчука. Тільки небанальне рішення, коли Соболь змістився з флангу оборони в центр півзахисту та видав розрізний пас на єдиного форварда в епізоді з пенальті, спрацювало. Забракло і психології. Команда Шевченка зіграла дуже агресивно, проявивши відмінну реакцію на 1:7.

Однак цього бажання іноді було аж надто багато. Маліновський перетягував ковдру дальніми ударами, обрізався у простих епізодах, при цьому найбільше загострював у команді (тільки Дракслер і Кроос створили більше моментів – 3 проти 2). Яремчук також гарячкував поспішними діями в атаці, Ярмоленко взагалі не потрапив у гру – Андрій віддав багато душі на полі, але брак у ключових епізодах зруйнував не одну потенційно гольову атаку.

Бущан з двома обличчями, але все ще найкращий

Коли людина робить 10 сейвів, це ще нічого не означає. Та коли воротар парирує 7 ударів з меж штрафного, це вже дуже круто. Тим паче, що більшість з них були просто розстрільними. Бущан тягнув усе, що міг, але випустив круглого з рук і простенька банальна подача з його допомогою стала результативною, переможною для суперника. Усупереч цьому провідні статистичні портали ставлять його у топ-3 найкращих гравців матчу. Георгій не поступився нікому, навіть враховуючи німців, за версією SofaScore (7,9). Гірший лише за Гінтера та Кімміха в очах FootballCritic (7,8). Третій після Рюдігера та Горецкі на думку WhoScored (7,2).

Згадані захисники збірної Німеччини, які організували перший гол (по суті, переломний момент матчу, адже ні в нас, ні в суперника нічого дуже небезпечного до 20 хвилини не виходило) реально сподобалися найбільше. Особливо Гінтер, з флангу якого проходило забагато гостроти. Другий після Кімміха (26) за кількістю пасів у нашій зоні перед воротами (25), пристойна точність передач (90%). Для порівняння найкращі в України Маліновський, Яремчук і Соболь на трьох видали 22 передачі у фінальну третину поля. Ні Едуард, ні Миколенко особливо не давали раду з центрбеком, який облюбував наш лівий край. Ох, і створить він проблем Шахтарю в ЛЧ!

Життя знову змушує Шевченка платити старі рахунки – як пережити втрату чергового лідера

Доля грає з головним тренером збірної у свої жарти. Напевно, не може наставник команди №1 реагувати лише на гравців Шахтаря, Динамо чи з європейських чемпіонатів. У тих же Зорі та Десні є свої цікаві виконавці, зокрема, атакувального плану середини поля. Андрій Шевченко довго жив в ідеальному світі, не особливо виходячи із зони комфорту. Зінченко, Степаненко і Маліновський утворювали в центрі такий боєздатний трикутник, що це ставало проблемою навіть для чинних чемпіонів Європи. Здавалося, так буде завжди. Так, у топ-збірних кадрове багатство значно більше, але й їхні тренери примудряються за кілька років випробувати 40-50 кандидатів.

Не хотів наш головний тренер переглядати альтернативу, коли можна було ще вибирати і тасувати склад добровільно, COVID-19 і травми змусили. Вирішили Шевченко і його італійські помічники не відходити від своєї "ігрової філософії" після 0:4 від Іспанії, отримали 1:7 у Франції. Сьогодні дещо переглянули принципи гри, показали здатність грати на контратаках і довгими передачами, яка дозволили менше потрапляти у дитячі пастки при виході з оборони через короткий пас. Очевидно, що вийшло не ідеально, але значно краще, ніж у попередніх зустрічах з грандами. Домашня гра з Німеччиною, схоже, стала останнім реальним шансом відібрати очки в грандів під час цієї Ліги націй.

Швейцарія показала, що з тою ж Іспанією не обов'язково ганьбитися з розгромним рахунком. Та розраховувати навіть на нічию буде вкрай важко. Цікаво, які висновки зробить наш тренерський штаб. Тепер після курйозної дискваліфікації Маліновського, який не знав, що за 2 жовті в рамках Ліги націй наступає бан, Шевченко залишився без останнього здорового елементу в центрі півзахисту. За відсутності Степаненка і двох наших легіонерів з топ-чемпіонатів доведеться вигадувати нові зв'язки.

Своєю сміливою роботою на атаку проти французів запам'ятався Макаренко. Іноді це було дуже перспективно, навіть несподівано. Хоча є серйозні сумніви, чи отримає Євген свій шанс після 1:7. Як би там не було, а збірна повинна вміти функціонувати не тільки в ідеальних умовах. Неповні 3 дні на відновлення, 3-й за 7 днів матч нашої улюбленої команди – це і проблема, і шанс. Зрештою, не забуваймо, що Ліга націй – це більшою мірою всього лише товариський підготовчий турнір, де можна і треба сміливо експериментувати, щоб потім не закривати поспіхом хвости домашньої роботи прямо на Євро-2020.