УКР РУС

Україна видряпала путівку на Євро-2024, здобувши вольову перемогу над Ісландієюbomb

26 березня 23:37 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Україна у фінальному матчі плей-офф кваліфікації Євро-2024 перемогла Ісландію (2:1). Звіт читайте на "Футбол 24".

Сергій Ребров провів серйозні перестановки

Матч із Боснією розчарував як вболівальників, так і тренерський штаб. Було очевидно, що на Ісландію треба щось змінювати – і Сергій Ребров змінив, суттєво оновивши стартовий склад. Довбик поступився місцем Яремчуку, Маліновський зайняв позицію правого інсайда (раніше там грав Зінченко, який сів у запас), а Циганков після двох днів тренувань з'явився в основі.

Україна – Ісландія – 2:1 – відео голів

У тактичному плані в очі впадали зміщення Мудрика у напівфланг і центр при позиційних атаках. Лівий фланг часто залишався суто за Миколенком, та і праворуч Конопля часто був один у вертикалі (але його рух більше залежав від зміщень партнерів). Плюс, Бражка одразу ж долучили до розіграшів у нижній трійці разом з центрбеками (у Зениці так почали діяти тільки по перерві).

Загальна структура на м'ячі являла собою 3-2-4-1 з переходом у 3-1-5-1, з гнучким центром поля – центрхави підіймались на чужу третину, Мудрик часто опускався на позицію інсайда, Маліновський і Судаков обмінювались позиціями, тощо. Ця модель є досить модною для сучасних топ-команд.

Також було помітно, що збірна намагалася швидше переводити м'яч у вільний простір на краях атаки, плюс почала нав'язувати інтенсивний контрпресинг після втрат. Цього не вистачало у Зениці, однак у Вроцлаві "синьо-жовті" діяли агресивніше.

Початок був непоганим

Вже на 1-й хвилині активність збірної України могли принести небезпечний момент. Миколенко відкрився ліворуч, прийняв пас від Матвієнка й запустив передачу по флангу. Мудрик протиснув Палссона та викотив передачу Яремчуку – Роман перебував метрах у восьми від воріт, але не зміг обробити м'яч.

На 15-й же хвилині Україна організувала дуже якісну атаку. Спочатку Забарний виконав фірмовий прохід до чужої третини...

Далі сталася комбінація за участі Циганкова, Яремчука й Коноплі. Показовий момент для тих, хто вважає, що зв'язку Віктора з Довбиком не можна розбивати – Роман теж хороший у підігруванні. Хоча найкращим у цьому епізоді став рух Коноплі.

Юхим виконав катбек, а Миколенко прийняв м'яч у карному майданчику. Віталій бив у дотик, однак сфера пролетіла далеко від каркасу.

Але далі стало сумно...

При цьому Ісландія вже на 14-й могла забити принизливий для України гол. 15-мільойнний Гаральдссон з Лілля переграв на дриблінгу одразу п'ятьох наших футболістів, після чого перевів м'яч Торстейссону.

Ісландець же змістився з лівого флангу та бахнув з дистанції у дальній кут – Лунін врятував Україну!

Після цього гра у підопічних Сергія Реброва розклеїлась. Ісландці не поспішали високо пресингувати, перекриваючи центральну частину поля компактним блоком – і на полі знову повіяло духом Боснії. Швидкість впала, чисельних переваг на флангах не виникало, передач у глибину не було. Банальні спроби рухатись через фланг оперативно накривались суперником.

Заміни Сергія Реброва в атакувальній трійці взагалі нічим не допомагали. Яремчук і Циганков просто розчинились. Ісландія при цьому теж нічого особливого не демонструвала – острів'яни зайняли вичікувальну позицію й багато боролись.

А потім забили гол... Це сталося на 30-й хвилині, коли Гудмундссон розвернувся навколо Судакова, хитнув Бражка на місці й бахнув метрів з 25-ти. Точно під праву стійку...

Судаков майже витягнув Україну в першому таймі. Конопля теж молодець

Георгій, мабуть, був найпомітнішою фігурою в жовтій футболці. Більшість епізодів, де був хоча б натяк на можливу гостроту, проходив за участі лідера Шахтаря – але вперше проявити себе по-дорослому Судаков зміг на 37-й хвилині. Центрхав підхопив м'яч перед штрафним, двічі хитнув захисників та пробив з правого краю під ближню стійку. Вальдімарссон парирував!

Подальший кутовий завершився замиканням Забарного, яке прилетіло до рук голкіпера. На 39-й же Судаков організував гол. Наша "сімка" виконала класне закидання за спини захисникам, а Циганков прийняв його на правому краю штрафного й виконав простріл – Яремчук замкнув ударом у порожні.

У цьому епізоді був і тіньовий герой. Гол не стався б без класного прориву Коноплі та його відкривання у штрафному під пас Циганкова. Так, він за нього не зачепився, але підбирання залишилось за нашими футболістами.

На жаль, лайнсмен помітив мінімальний офсайд. Рахунок не змінився...

Зрештою, відпочивати команди відправились за мінімальної переваги збірної Ісландії. Рахунок шокував. Одразу на думку спадали Вельс, Франція, Греція та Словенія – тобто, всі наші провальні плей-офф, коли Україна залишалася у кроці від великого турніру.

Судаков продовжив витягувати Україну по перерві. І витягнув.

Сергій Ребров вирішив обійтись без замін у роздягальні, але збірна додала в активності по перерві. Не в останню чергу – зусиллями всюдисущого Судакова. Так, на 51-й хвилині він запускав розрізний пас Маліновському....

А на 53-й хвилині Георгій закинув м'яч на хід Мудрику – Михайло втік від суперника й прострілив на Яремчуку, однак Роман послизнувся.

Цей епізод став прологом до гола України на 54-й. Спочатку Торстейссон пробіг лівим флангом, влетів на край штрафного й викотив катбек – однак на пас ніхто з острів'ян не пішов. Судаков же підхопив м'яч, переграв суперника й подивився на поле – і закинув діагональ на правий фланг.

Там Циганков прийняв м'яч, після чого хитнув Торарінсона й пробив з лівого краю штрафного у дальній нижній. 1:1!

Гойдалки, які ледь не довели до інфаркту

На жаль, швидко розвинути успіх "синьо-жовтим" не вдалося. Ісландія зрозуміла, що у грі на зустрічних курсах Україна просто реалізує клас – а тому гості сіли в блок, забувши про контргру. Довгий час цей підхід працював ефективно, тож Сергію Реброву довелося провести заміни. На 64-й хвилині Зінченко вийшов замість Маліновського.

Його рішення могло принести успіх практично одразу. Олександр відкрився між лініями й виконав розрізний пас у штрафний, а Яремчук поставив корпус та пробив з правого краю. М'яч поцілив у зовнішній бік сітки!

На 70-й же відзначитись міг Судаков – Георгій завдав потужного удару зі стандарту, однак Вальдімарссон перевів сферу над поперечкою!

Ще за дві хвилини Яремчук намагався замкнути простріл Циганкова на дальню, однак Роман і пробити не зміг, і пенальті не намалював. Після цього форварда замінили на Довбика, але забивати на 74-й мав не Артем – шанс отримав Миколенко, який влетів на лівий край штрафного під закидання Бражка. Подальший удар пройшов у зовнішній бік сітки!

На цю мить здавалося, що Україна вже домінує. Ісландія не контратакувала й падала вже у низький блок, а Забарний з Матвієнком вже відкрито пасувались на третині поля суперника. Взагалі, варто відзначити більшу сміливість дій у другому таймі – до перерви було занадто багато перестраховок.

Все було добре, але потім ісландці нас налякали. По-дорослому. Так, на 77-й хвилині Торстейссон влетів на лівий кут карного майданчика, хитнув Коноплю та закрутив у дальню дев'ять – Лунін врятував Україну!

Подальша подача з кутового завершилась ударом Гаральдссона з підбирання, однак опорник пробив на трибуни.

На 78-й же можна було спіймати інфаркт. Забарний обрізався на власній половині, після чого Торстейссон виконав передачу на Гудмундссона в штрафний – бомбардир Дженоа бахнув метрів з восьми, але поцілив у сітку із зовнішнього боку

МИ НА ЄВРО!

На щастя, такий футбол не завершився додатковим часом (а то й чимось гіршим). На шалених нервах збірна України дотягнула до 87-ї хвилини, а потім забила гол. Судаков відкрився перед карним майданчиком під поперечний пас Циганкова, після чого викотив пас Мудрику.

Михайло ж філігранно пробив у дальній кут. Без шансів для Вальдімарссона. 2:1!

Цей гол виявився вирішальним. Україна втримала свою перемогу. До речі, це вже четверта вольова звитяга "синьо-жовтих" у відборі на Євро-2024. Всього у нашій історії лишень 9 таких тріумфів. Сергій Ребров заходить у камбечну, як до себе в хату.

Таким чином, Україна прорвалася у фінальну частину чемпіонату Європи-2024! Нашими суперниками по групі будуть збірні Бельгії, Румунії та Словаччини.

Молодіжна збірна України розбила Азербайджан U-21 і наблизилася до Євро-2025 – тонкий Очеретько з повним комплектом