УКР РУС

Португалія розгромила Угорщину: труднощі атаки "селесао", грамотний гейм-менеджмент Сантуша та історичний дубль Роналду

15 червня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

У важкому матчі на Пушкаш Арені збірна Португалії дотиснула Угорщину, відсвяткувавши історичну перемогу.

Угорщині на Євро-2020 "пощастило" потрапити у групу смерті з Португалією, Францією та Німеччиною, однак не буває погано без добра. Перші два тури мадяри мали провести в Будапешті на "Пушкаш Арені" – це єдиний стадіон на чемпіонаті, який дозволили заповнити на 100%. Відповідно, за шаленої підтримки рідних трибун підопічним Марко Россі необхідно було спробувати створити диво, набравши бодай три очки й отримавши шанс зачепитись за четвірку найкращих третіх місць. Очевидно, що тільки так угорці могли вийти в плей-офф.

Першим екзаменатором стала збірна Португалії. У подібній групі "селесао" не мали права думати про щось інше, окрім перемоги над аутсайдером, однак за кілька днів до матчу команду спіткав важкий удар – через коронавірус збірну покинув Канселу. Його місце на правому фланзі оборони зайняв Семеду. В усьому іншому склад Фернанду Сантуша виглядав прогнозовано: Пепе та Діаш в центрі оборони, Бруну Фернандеш, Данілу та Карвалью в центрі, Жота і Бернарду Сілва – у передній трійці з Роналду.

Угорці теж не здивували. Марко Россі не став косплеїти Андрія Шевченка, сподіваючись перефутболити гранда, а прагматично закрився на власній половині. Команда старанно перекривала центральну зону, звалюючи атаки гостей на фланги, в той час як контргра зводилась до виносів на хід Салаю. За один з них Адам зачепився на 35-й хвилині, заробивши штрафний на фланзі – капітан сам же його і завершив, потужним ударом головою замкнувши подачу. Патрісіу спіймав м'яч. Це був перший і останній момент мадярів біля воріт "селесао".

Попри хорошу побудову "автобуса" угорців, клас гостей і перевага в командній швидкості давалися взнаки. Португальці все одно знаходили свої моменти. Вже на 5-й хвилині рахунок міг відкривати Жота, який відкрився перед штрафним і потужно пробив у правий кут. Гулачі парирував. Ще за чотири хвилини Діогу у повній самотності замикав подачу зі стандарту (неточно), а на 20-й хвилині закидання від Пепе вивело Роналду віч-на-віч з голкіпером – втім, мадярів врятували Гулачі та офсайд.

Найбільше ж корвалолу вболівальники випили перед свистком на перерву: на 40-й хвилині Жота отримав передачу від Семеду й метрів з десяти вистрілив у Гулачі, а на 43-й Кріштіану замкнув простріл Бруну ударом з лінії воротарського – вище воріт! Зрештою, відпочивати команди відправились без забитих голів.

Вже через дві хвилини після відновлення гри португальці могли відкрити рахунок внаслідок подачі з кутового, після якої в лівий нижній кут головою пробивав Пепе. Гулачі знову врятував Угорщину. Цей момент, однак, не змінив змісту гри на половині поля господарів – вони все так же тримали суперника на дистанції, перекриваючи центр і скеровуючи атаки "селесао" на фланг. Кроси звідти спокійно знімали захисники. Аж на 68-й хвилині підопічним Фернанду Сантуша вдалося створити другий момент у таймі – це Бруну Фернандеш потужно пробив з-за меж штрафного. Гулачі виконав красивий сейв.

Угорці ж не тільки впевнено оборонялись, а й згадали про контратаки. Одну з них на 57-й хвилині Роланд Шаллай завершив щільним пострілом з лівого кута штрафного (точно в руки Патрісіу). На 69-й Роланд Шаллай пробивав повз дальній кут після прострілу з флангу (неточно), а на 72-й Адам Салай на дальній стійці класно скидував м'яч на Роланда – втім, останній не встиг. Адам на 75-й і сам стріляв, але це було дуже неточно. За марнотратство гості могли покарати на 78-й хвилині, коли м'яч у штрафному відскочив від Роналду в руку Фіолі. Джюнейт Чакир проігнорував епізод, не призначивши пенальті.

Марко Россі оперативно провів заміни. Зокрема, на 78-й хвилині на поле вийшов Шьон, який вже на 80-й шокував Португалію забитим м'ячем! Саболч прорвався правим флангом у карний майданчик, хитнув Пепе й пробив точно під ближню стійку, однак арбітри не зафіксували гол. Хавбек опинився в явному офсайді.

Фернанду Сантуш у відчаї проводив заміну за заміною, однак у "селесао" нічого не виходило. Здавалося, що господарі таки створять сенсацію, але на 84-й хвилині їм катастрофічно не пощастило: свіжий Рафаель Сілва отримав хорошу вертикальну передачу на правий край штрафного та прострілив, а м'яч рикошетом прилетів на ногу Геррейру – фулбек пробив у дотик, а м'яч ще одним рикошетом полетів у протихід Гулачі. 0:1!

Одразу за цим прилетів і другий гол. Його знову створив Рафа Сілва, який увійшов у карний майданчик і отримав по ногах від Орбана. Джюнейт Чакир призначив пенальті, а Роналду впевнено його реалізував, забивши 10-й гол на чемпіонатах Європи – це рекорд. Після нього мадяри остаточно посипались, а Кріш у компенсований час провів ще й третій м'яч, розкатавши дві стіночки з Сілвою, опинившись перед Гулачі й перегравши його. Капітан "селесао" забив вже у порожні ворота, встановивши остаточний рахунок зустрічі – 0:3!

Португалія демонструє клас, але провалюється зі структурою атак

Ламати "автобуси" завжди непросто. Вчора це зрозуміла збірна Іспанії, яка при 800+ передачах та 85% володіння м'ячем не змогла забити у ворота Швеції, а тепер із важкими проблемами зіткнулися португальці. Втім, на відміну від "Фурії Рохи", їм вдалося дотиснути суперника, забивши три голи за 11 останніх хвилин – нехай і за невиразної гри та не без везіння. Вміння дотискати андердогів у подібних поєдинках відрізняє просто хороші команди від елітних. Португалія – елітна.

Схожі сценарії розгорталися у матчах з Люксембургом та Азербайджаном в кваліфікації до ЧС-2022. Проблема полягала у ненайкращій структурі позиційних атак – і тут виникають питання до стартових планів Фернанду Сантуша. Зокрема, у матчі проти Угорщини йому довго не вдавалося реалізувати навички Бруну Фернандеша – хавбек МЮ до замін був другим за кількістю зустрічей з м'ячем у штрафному, хоча більше користі він приносить за його межами. Навіть у такій моделі Бруну вдалося віддати 5 передач під удар, але його часта відсутність у центрі призводила до розвалу структури позиційного наступу.

U-подібна карта передач та велика кількість пасів поперек між захисниками яскраво демонструє відсутність цікавих варіантів для просування м'яча. Португалія постійно відкочувалась назад, а на останній третині поля занадто сильно залежала від індивідуального виконання. Зони рідко розкривались через рух. Показовою є статистика передач на просування – лідером "селесао" став Пепе, який запускав вертикальні лонгболи.

Втім, навряд чи проблеми у позиційному наступі сильно вплинуть на подальший хід турніру для Португалії. "Автобуси" у наступних матчах ламати вже не доведеться – з Францією "селесао" і самі готові сісти в низький блок, а проти Німеччини піде гра на зустрічних курсах. Тепер вже Португалія буде проблемою для суперників.

Фернанду Сантуш вгадав із замінами

Загалом, стартовий план збірної Португалії виявився невдалим, однак головний тренер чемпіонів Європи довго вагався із замінами. Лишень наприкінці 60-х хвилин йому стало очевидно, що Угорщину в такому руслі не розкрити – потрібні перестановки. Тут Фернанду Сантуш проявив себе у всій красі.

По-перше, він перемістив Бруну Фернандеша в глибину – першу годину гри хавбек МЮ провів на одній лінії з нападниками, зміщуючись на правий фланг. Переведення Бруну у відтяжку покращило рух м'яча у центральній частині поля, однак команді не вистачало динаміки. На 80-х хвилинах Фернанду Сантуш освіжив гру, кинувши на знесилених угорців мобільних Санчеша та Рафу Сілву, а разом з ними вийшов і Андре Сілва. Усі три футболісти перевантажили лівий фланг оборони мадярів, який просідав протягом усього матчу.

Вже через три хвилини після останніх замін Португалія відкрила рахунок. Спрацювало усе: Бруну Фернандеш обігрався у напівфланзі з Санчешом і Семеду та віддав проникну передачу в штрафний під той самий простріл Рафи Сілви – показово, що Геррейру увірвався на ударну позицію з розкритого центру поля, в той час як напівфланг прикривав вже Ренату Санчеш. В цій атаці була і глибина, і якісний рух, і майстерність, і лише потім португальцям допоміг фарт.

Другий гол забив Роналду, але це був бенефіс Санчеша – у напівфланзі він протаранив двох опорників і розвернувся навколо третього, віддавши розрізну передачу на Рафу Сілву. Третій гол також став наслідком комбінації між Рафою, Ренату та Роналду.

Таким чином, усі три голи збірної Португалії стали наслідком вдалих рішень Фернанду Сантуша по ходу гри. За це йому можна лишень поаплодувати – чемпіон Європи продемонстрував справжній майстер-клас. Звісно, забувати про клас угорців, їхню втому та відсутність ресурсів для посилення гри теж не варто, але сам зміст рішень тренерського штабу "селесао" виявився дуже грамотним.

Роналду – легенда

До Кріштіану завжди виникали запитання стосовно впливу на структуру гри, але системи пресингу та позиційного футболу в часи його молодості ще не були настільки потужними. Роналду приносив користь незалежно від схем, але у 36 років відповідати сучасним вимогам стало важче – тепер усі повинні відпрацьовувати в пресингу, закривати зони, грати у фальшивих ролях і при цьому набивати шалений кілометраж. Роналду не цурається подібної роботи, але вона нерегулярна й неідеальна – саме тому, попри золотий бутс Серії А, КР7 жорстоко критикують.

У збірній Португалії нюанси використання Кріша в основі також позначаються. З ним "селесао" грають у більш закритий футбол, а вся команда шукає варіанти просування м'яча на Кріша – хоча в поєдинку з Угорщиною ситуація була дещо іншою. Без Роналду португальська збірна виглядає швидшою й гнучкішою в тактичному плані, але мінуси капітана не бентежать Фернанду Сантуша. Він прямим текстом заявив, що від Кріштіану ніхто й не вимагає вести чорнову роботу. Її є кому виконувати, а Роналду створює різницю.

У матчі проти Угорщини легендарний нападник продемонстрував усі свої мінуси, але разом з тим він підтвердив тезу, з якою не сперечається жоден аналітик: Роналду – центрфорвард елітного рівня. У Будапешті КР7 став лідером за кількістю ударів, п'ять разів пробивши по воротах – у площину влучили тільки голи, однак до них були постріл з лінії воротарського, вихід віч-на-віч після закидання від Пепе (нехай і з офсайду) та слабенький удар головою, коли Кріш ефектно перестрибнув Ботку. Крім того, він міг заробити пенальті. Саме елітне вміння відкриватись у штрафному та на периметрі дозволило Роналду взяти участь у цих моментах і забити третій гол.

Звісно, капітан "селесао" не вів гру так, як це робив Бруну Фернандеш, однак центрфорварди створені суто для завершення атак. З цим у 36-річного Кріштіану повний порядок – за клуб і збірну у цьому сезоні він забив 43 голи у 57 матчах. Блиск!

В принципі, коли заходить мова про легенд такого масштабу, тактична користь у конкретних матчах не має великого значення. Кількість ривків за спину та ширина дір у пресингу забудуться вже наступного ранку, а в історії залишаться яскраві перформанси та рекорди – саме за це ми і любимо міжнародні турніри. Ну кому цікава структура позиційних атак Португалії, якщо на наших очах Роналду став найкращим бомбардиром в історії чемпіонатів Європи? В його активі – 11 голів у 22 матчах. Мішель Платіні залишився за спиною.

Крім того, Кріш став найбільш віковим автором дубля на чемпіонатах Європи, випередивши Андрія Шевченка. До речі, дубль у ворота збірної Угорщини є 197-м на його рахунку. Цифра вражає, однак у кепа "селесао" рекордно довга кар'єра – Роналду є першим в історії футболістом, якому вдалося потрапити аж на 5 Євро, а також першим в історії футболістом, якому вдалося забити на 5-ти Євро поспіль. Ось що буває, коли п'єш воду замість коли.

Кріштіану в поєдинку проти Угорщини забив 106-й гол у футболці "селесао". До рекорду Алі Деаї залишається всього три м'ячі – четвертий же зробить КР7 найкращим бомбардиром збірних в історії. На рівні міжнародних турнірів УЄФА він вже зараз найкращий – за клуб і збірну Роналду забив 145 голів. Ще один легендарний рекорд Кріш може побити вже на цьому чемпіонаті – у Будапешті португалець обійшов Герда Мюллера за кількістю голів на Євро та Мундіалі (18), а до Міро Клозе йому не вистачає всього одного м'яча.

Тактичні нюанси – це до тренерів і простих зірок. Для таких гравців, як Роналду, це не настільки важливо. Легенди роблять історію, а не позиційну структуру.

Зіркові хлопчаки з Трубіним за спиною проти великих ветеранів – хто сильніше запалить на Євро-2020?