УКР РУС

Уельс – Швейцарія: анонс матчу Євро-2020

12 червня 2021 Читать на русском

Збірна Уельсу починає Євро-2020 поєдинком проти Швейцарії у Баку. Анонс та прогноз читайте на "Футбол 24".

Баку в останні роки перетворився на один із головних центрів топового футболу. В 2019 році столиця Азербайджану приймала фінал Ліги Європи між Челсі та Арсеналом, а на Євро-2020 місцевому Олімпійському стадіону виділили аж чотири матчі – причому турки, яких у цій країні дуже люблять, зіграють у Баку двічі.

"Ваше "футбол поза політикою" не варте і гроша": Стаховський знищив УЄФА через зміну рішення щодо форми збірної України

Прихильність УЄФА не похитнулася навіть на тлі серйозного скандалу – азербайджанський МЗС не надав акредитацію журналісту Матч-ТВ Нобелю Арустамяну, адже той виступав з провірменськими заявами у соцмережах та їздив у рідний для себе Карабах. Європейські чиновники промовчали, МЗС Росії та Азербайджану таки вирішили питання (Нобель працюватиме на турнірі), але тут же у акредитації відмовили іншому російському журналісту – Михайло Моссаковський не поїде на Євро з тих же причин.

Збірну Уельсу всі ці скандали ніяк не зачепили. Валлійці проведуть у Баку перші два тури, сподіваючись оформити вихід із групи до зустрічі з Італією – а на менше цей колектив не згоден. Зробити це, однак, буде непросто. Бронзові призери Євро-2016 провалили відбір до ЧС-2018, а на Євро-2020 вони кваліфікувались з величезними труднощами.

Підопічні Раяна Гіггза у відборі забили лише 10 голів і набрали всього на одне очко більше, ніж Словаччина, а восени 2020-го "дракони" взагалі залишились без тренера – Гіггз потрапив під слідство за підозрами у домашньому насиллі. Збірну довелося передати Роберту Пейджу, у якого за спиною лишень невдалий досвід в англійському андеграунді та у валлійській молодіжці, а також два роки роботи асистентом у штабі першої збірної. І все.

Результати при Пейджі не погіршились, але і вгору вони не пішли. Під його керівництвом Уельс "згорів" Бельгії (1:3), мінімально переміг Ірландію, Мексику та Чехію, переграв Фінляндію (3:1), розписав нічиї з США та Албанією й зазнав розгрому від Франції. Найгірше, що останні дві невдачі сталися прямо перед Євро.

В тактичному плані Роберт не став нічого змінювати глобально, працюючи від контратак – він лише додав "драконам" варіативності, кілька разів зігравши в лінію з чотирма захисниками у кваліфікації до ЧС-2022. Втім, у поєдинку проти Швейцарії основною повинна стати перевірена схема 3-4-3 – вона більше орієнтована на стиль валлійців і при цьому схожа на схему суперника.

Головну проблему – невиразність футболу та низьку результативність – новий коуч перед Євро-2020 так і не подолав. Від березня 2018-го Уельс провів 32 матчі, але забити більше одного голу за гру вдалося тільки в шести зустрічах – з Китаєм, Азербайджаном (двічі), Угорщиною, Фінляндією та Ірландією. Втім, Пейджу вдалося не спаплюжити роботу в обороні: в п'яти з восьми поєдинків під його керівництвом команді вдалося залишити ворота "сухими" – при Гіггзі ж "дракони" лишень п'ять разів пропускали більше одного м'яча.

В кадровому плані Уельс мало чим може здивувати. Це приблизно та ж збірна, що і в 2016 році, тільки зі старшими на 5 років зірками та необстріляною молоддю. Найбільш перспективними у нинішній збірній вважаються хавбеки Деніел Джеймс та Неко Вільямс, які є гравцями ротації МЮ та Ліверпуля. Крім того, виділяється пара із Борнмута – форвард Ден Брукс і захисник Кріс Мефам. Втім, і вони не змогли вивести свою команду в АПЛ. Серед зрілих лідерів виділити можна хіба що Бена Девіса з Тоттенхема, однак більшу частину весни він або сидів на лавці, або лікувався. Основна сила валлійців, як і в 2016-му, криється у Бейлі, а от Ремзі вже давно не потрапляє в основу.

На тлі збірної Уельсу склад швейцарців виглядає інфернально. Майже всі підопічні Владіміра Петковіча виступають у основі сильних клубів з топ-ліг – Борусія М, Борусія Д, Вольфсбург, Арсенал, Ліверпуль, Айнтрахт, Бенфіка і Аталанта в свій час виклали за гравців "наті" десятки мільйонів євро. Щоправда, суперзірок на кшталт праймових Бейла чи Ремзі у цій команді немає. Альпійці завжди займали нішу талановитих середнячків, а їхня збірна ніколи не претендувала на статус гранда. Вона традиційно балансує між елітою та другим ешелоном.

Так чи інакше, ця команда надзвичайно сильна й досвідчена – "наті" виходили у плей-офф на двох останніх чемпіонатах світу та на Євро-2016, а також стали бронзовими призерами Ліги націй-2019. На Євро-2020 швейцарці кваліфікувалися з першого місця, випередивши дуже потужну Данію, а в осінньому розіграші Ліги націй підопічні Владіміра Петковіча відібрали очки у Іспанії (1:1) та Німеччини (1:1, 3:3). У 2021-му колектив не збавив оберти, здобувши 5 перемог у 5 матчах (хоча суперники були слабкими).

На тлі інших сильних команд швейцарці виділяються тактичною гнучкістю й грамотністю. Владімір Петковіч любить різноманітні гібридні схеми, часто експериментує з ролями футболістів на полі й оперативно реагує на тактичні ходи опонентів – благо, підопічні можуть швидко перебудовуватись на різні схеми та моделі гри. Особливо це допомагає при організації пресингу – цей аспект є "родзинкою" швейцарців.

Як наслідок, "наті" майже ніколи не провалюються капітально й довго, та і в загалом альпійців вже давно ніхто не перегравав повністю. Ні у тактичному плані, ні в статистичному, ні в ігровому. Уельсу буде надзвичайно важко проти такого колективу.

Втім, заточеність на контратаки та високий пресинг часто призводить до розривів між лініями. Оборона ж є головною вразливістю підопічних Владіміра Петковіча: за останній рік Швейцарія зіграла 12 матчів, всього два рази залишивши власні ворота сухими – тоді в суперниках були одні з найслабших команд Європи (Литва й Ліхтенштейн). Цей мінус за наявності швидкісного Бейла в основі Уельсу може дорого коштувати "наті", але в загалом альпійці підходять до зустрічі в статусі фаворита.

Кадрова ситуація

У збірної Швейцарії серйозних проблем зі складом немає, тож основним питанням є вибір стартового складу. Зокрема, практично у всіх виданнях прогнозують вихід Гаврановіча в основі – 31-річний нападник загребського Динамо оформив хет-трик з Ліхтенштейном і тепер може вийти в парі з Сеферовічем. Приблизно рівні шанси почати гру з лавки є у когось з трійки Джака-Фройлер-Закарія. Емболо ж у контрольних поєдинках проявив схильність до марнотратства, тож його, вірогідно, притримають у запасі. Словом, вибір у Владіміра Петковіча широкий.

У збірної Уельсу, схоже, також все в порядку. В товариській зустрічі проти Албанії тиждень тому пошкодження отримав Ремзі, але зараз повідомляють про його готовність вийти в основі. Крім того, були певні проблеми у Деніела Джеймса, однак зараз він працює в загальній групі. Найбільше сумнівів викликає участь у матчі Морелла – опорний хавбек отримав забій на тренуванні. Втім, він і в здоровому стані навряд чи б пройшов у основу.

Орієнтовні склади на матч Уельс – Швейцарія

Уельс: Ворд – Мефам, Родон, Девіс – Робертс, Аллен, Ампаду, Вільямс – Джеймс, Х.Вілсон, Бейл

Швейцарія: Зоммер – Ельведі, Аканджі, Шер – Мбабу, Джака, Фройлер, Родрігес – Шакірі – Сеферовіч, Гаврановіч

Прогноз "Футбол 24" – 1:2

Уельс може створити проблеми Швейцарії. "Дракони" непогано обороняються і швидко контратакують, а "наті" регулярно пропускають голи навіть від слабеньких команд – на відміну від валлійців. Шанси у Бейла і Ко точно будуть. Як мінімум, один гол підопічні Роберта Пейджа забити спроможні.

Проблема полягає в тому, що Уельс не забиває більше одного. До того ж, у матчі проти настільки потужної Швейцарії не слід очікувати великої кількості моментів – альпійці вміло тримають компактність у центрі поля й здорово пресингують, а в разі провалу команда може сподіватись на Зоммера. При цьому "наті" сильно переважають у культурі роботи з м'ячем, а в атакувальній роботі вони більш гнучкі тактично й варіативні кадрово.

Схожа ігрова схема команд більшу кількість дивідендів повинна принести команді Владіміра Петковіча – у таких поєдинках все вирішує здатність відкривати зони через хитрі переміщення, які висмикують суперника із загальної структури. Інший варіант – використання гравця з хорошою технікою, який не має конкретної позиції й обігрується з партнерами по всьому полю, руйнуючи персональний пресинг. У Швейцарії настільки грамотних і гнучких футболістів достатньо, а от валлійці в тактичному аспекті набагато простіші.

Збірна Уельсу – неприємний, але сіренький і простенький колектив. Навряд чи "наті" здатні його розгромити (валлійці дуже мало пропускають), однак здобути заслужену перемогу підопічні Владіміра Петковіча зобов'язані. Команда, яка виграла усі матчі в 2021-му році і яка знущалася над Німеччиною та Іспанією в 2020-му, не повинна ділити очки з нинішнім "драконами". Будь-який результат, окрім перемоги Швейцарії, стане несподіванкою.

Герой дня: Чіро Іммобіле переписує історію і надихається словами легендарного учня Лобановського