УКР РУС

"У "Динамо" не міг одужати від бронхіту. А мені: "Ти філониш". Як Артем Яшкін нашкодив своїй кар’єрі та чому давно не усміхався

23 січня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

Відверте інтерв’ю "Футбол 24" із хавбеком київського "Динамо" та збірної України кінця 90-х-початку 2000-х, якого називали "Другим Заваровим".

"Не розумію, звідки такий інтерес до моєї персони?" щиро здивувався Яшкін моєму дзвінку. Артем Олександрович живе тихо. Не працює у професіональному футболі, як чимало його колишніх одноклубників. Не "світиться" на телебаченні в ролі експерта. Він – скромний. Погодившись на пропозицію вкотре пригадати найцікавіші моменти своєї кар’єри, 41-річний Яшкін відповідає короткими реченнями. І практично не усміхається.

"Хуліганчиком був"

Артеме Олександровичу, ви народилися у Вологді. Чи знаєте напам'ять однойменний хіт групи "Песняры"?

Я із Вологди виїхав, коли мені було 2 роки. Тому цю пісню не вивчав. Але приспів пам’ятаю, звичайно.

Були зразковим хлопчиком, чи трохи хуліганили?

Зразковим я не був. Змінив три школи. Чому? Одного разу переїхав. Іншого разу пішов точити ковзани – замість школи грав у хокей. Злісних порушень не траплялося, але хуліганчиком був.

У дитинстві займалися боротьбою. Доводилося застосовувати прийоми?

Років шість – на змаганнях. На вулиці – максимум одного разу. У нас був невеликий райончик, всі знали, що я – борець.

У вашій сім’ї було прийнято вболівати за київське "Динамо". Які матчі команди Лобановського найбільше врізалися в пам’ять?

Не можу виділити якихось особливих поєдинків. У нас спочатку не було телевізора. Потім він випадково з’явився. Перші матчі "Динамо" я переглянув у 1986 році. Не пригадую, щоб дивився Кубок кубків. Але от чемпіонат світу у Мексиці вже бачив. Там за збірну грали в основному кияни. Потім потихеньку втягнувся. Часи Саленка застав.

Герої 90-х. Олег Саленко: "З Гаскойном чаркувався неодноразово. Він не був алкоголіком"

Ваша гра завжди вирізнялася пошуком оригінальних, нестандартних ходів. Ви таким були ще з дитячого футболу?

Воно зразу так пішло. Мені завжди цікавіше віддати гольову передачу, ніж забити. Хоча в дитинстві забивав багато.

Вашим кумиром був Олександр Заваров, правильно?

Ну так. Звичайно.

"У "Динамо" всі плакали від навантаження"

Ви розпочинали у ярославльському "Шиннику". У 90-х український футбол переживав дуже скрутні часи, не було грошей. А які проблеми російського футболу ви відчули на собі?

У нас проблем із зарплатами не було. Щодо преміальних… Я, наприклад, отримував дуже багато коліс від шинного заводу, хоча спершу не мав власного автомобіля. Я їх продавав тим, кому вони були потрібні. Тобто, на преміальні грошей іноді не вистачало, тому їх виплачували натуральною продукцією. Маленькі заплати, невеликі преміальні. Загалом все було чітко.

В Україні футболісти зловживали алкоголем. А в Росії?

У Росії абсолютно така ж ситуація існувала.

У "Шиннику" були гравці, яким пристрасть до алкоголю завадила розкрити свій талант?

У "Шиннику" ні. А не з "Шинника" я практично нікого не знав. Був надто молодий, мені це все було незрозуміло.

Бог милував?

Мені було 16-17 років. Після мене наймолодший гравець мав 24 роки. Та мене б навіть не взяли у компанію. Потренувався і поїхав додому.

За підсумками сезону 1996 року ваш "Шинник" здобув путівку у Вищу лігу, але ви після цього перейшли в "Уралан", команду Першої ліги. Чому?

Це було важке рішення. Вагомий аргумент – "Уралан" очолював Павло Яковенко, "Динамо" (Київ), один із моїх кумирів. До того ж мені запропонували непогані гроші. Наступного року ми також пробилися у Вищу лігу.

Президентом "Уралана" в ті часи був Кірсан Ілюмжинов – людина, про яку розповідають всіляке. А яке ваше враження?

Інших президентів республік я не знаю, до нього ж міг прийти і просто порозмовляти. У той час це був дуже комунікабельний, добрий чоловік. Не знаю, як там за межами футболу він поводився, але перед нами демонстрував щедрість. Міг приїхати на День народження футболіста і привезти дорогий подарунок.

Ілюмжинов розповідав, що літав на НЛО і мав досвід спілкування з чужоземними цивілізаціями…

Цього я не чув. Можливо, таке трапилося вже після того, як я пішов з команди. Пригадую його адекватною людиною.

Був випадок, коли Ілюмжинов намагався познайомити вас із вашою майбутньою дружиною Анною, хоча ви вже тривалий час зустрічалися. Стало смішно?

Один із наших футболістів святкував День народження. Заїхали в якийсь барчик, щоб ніхто нас не бачив. Ілюмжинов про це якимось чином пронюхав і приїхав зі своїм кортежем. Сів між мною та Анею і каже: "Артеме, тобі ця дівчина підходить". "Кірсане Миколайовичу, відповідаю. – Ми вже запланували весілля на листопад".

У кабінет до Ілюмжинова ви заходили разом із Яковенком…

Не тільки я. Було ще кілька гравців, які користувалися авторитетом і могли разом із Павлом Олександровичем зайти на прийом. У домі президента усіх знали в обличчя. Не скажу, що такі прийоми відбувалися щотижня, але виникали іноді якісь питання. В основному Яковенко ходив туди сам, а ми вже зустрічалися опісля у неформальній атмосфері.

Ви якось сказали, що в дечому Яковенко перевершував навіть Лобановського. У чому саме?

У фанатизмі. Він настільки був відданий своєму ремеслу, що мав для нього 25 годин на добу. А фізичне навантаження… Коли я перейшов із "Уралана" в "Динамо", київське навантаження мені здалося не дуже серйозним, хоча навколо всі плакали. У Яковенка були дуже жорсткі тренування. Фактично – на виживання.

Що вам давалося найважче?

У нас практично ніколи не було одного тренування на день. Зазвичай – два. Коли я на зборах зламав руку, у мене було чотири тренування на день. Плюс – клімат. Яковенко не винен, що Еліста – це місто, де дуже спекотно.

"Лужний міг обматюкати конкретно"

Коли дізналися, що вас запрошують у київське "Динамо", довго оговтувалися від ейфорії?

Ейфорія – не ейфорія… Як вам сказати. Мені імпонувало, що зателефонував Суркіс-старший, тодішній президент, і запросив у Київ. Паралельно у мене була пропозиція від московського ЦСКА. Я обирав. Коли сказав про це батькові, то почув: "Навіть не думай. Їдь у "Динамо". І я поїхав.

Потрапили з корабля на бал. Дебютувавши проти маріупольського "Металурга", ви вийшли у матчі-відповіді чвертьфіналу Ліги чемпіонів "Динамо" "Реал". Не перегоріли?

А чому я мав перегоріти? Приїхав, тренувався в Ізраїлі. Потім отримав травму і в Мадрид не полетів. Про київський матч пам’ятаю небагато. Стільки часу минуло.

Як "Динамо" святкувало вагомі перемоги в Лізі чемпіонів?

Після матчів ми, звичайно, збиралися разом у неформальній атмосфері. У нас було улюблене місце в "Нон-стопі".

Як змінювався настрій Валерія Лобановського залежно від того, перемогло "Динамо", чи зазнало невдачі? Що полюбляв казати?

Найчастіше казав: "Забули. Працюємо далі". От і все.

Хто був вашим другом у "Динамо"?

Я ж не один прийшов у команду. Серебренніков, Кормільцев – ми жили в одному домі. От вони й були моїми друзями. А ще Саня Кирюхін, який разом зі мною грав за "Уралан". Потім з’явилися Валік Белькевич, Юра Дмитрулін.

Олега Лужного побоювалися?

Олега Романовича Лужного – так. Навіть зараз, коли зустрів його нещодавно, хотів звернутися на "ви".

Може, пригадаєте якісь жорсткі історії?

Наприклад? Назвіть хоча б тему.

Хацкевич, наприклад, якось розповідав, що Лужний міг і по печінці дати, коли потрібно…

Я такого не пам’ятаю. Він міг обматюкати конкретно. За красиві бутси, наприклад, або за те, що пас йому не віддали, коли він забігає 80 метрів. Це – так. Але щоб вдарити когось – ні. Звіром був тільки на полі.

"Міг і по печінці дати, і голову відірвати". 11 характеристик залізного капітана Олега Лужного

Півфінал Ліги чемпіонів із "Баварією" в Києві. Коли Косовський зробив рахунок 3:1 – що ви подумали в той момент? Ми – у фіналі?

Може й так. Але все одно муляло на серці, бо розумів: "Баварія" є "Баварія". Тим не менше, рахунок 3:3 став прикрою несподіванкою. Лобановський тоді ще в роздягальні сказав: "Ми вже програли у Києві".

Як ви пережили цей виліт за півкроку до фіналу? Трагедія?

Та чому трагедія? Ми думали, що зможемо повторити цей шлях. Але якось не зрослося потім. Звичайно, це було неприємно, було прикро, образливо. Але – не трагедія. Трагедія – це ось зараз в Італії завалило снігом готель.

"Психонув, бо мені не повірили"

У Києві усі називали вас "Другим Заваровим". Із часом це прізвисько не набридло?

По-моєму, воно недовго протрималось. Це сам Валерій Васильович одного разу так сказав – і всі підхопили. Кучеряве волосся і все таке.

Потім ви постриглися…

А потім знову заріс. Знову постригся. Таке… Заваров – мій кумир із дитинства. Тому чути порівняння із ним мені було приємно.

Ваш найкращий матч у футболці "Динамо"?

Було багато таких матчів, які приємно згадати. Той же "Байєр", той же "Металіст". Проти "Леверкузена" вийшов на заміну – мені сподобалося. Єдиний свій хет-трик за "Динамо" зробив у матчі з "Кривбасом". Навіть отримав сервіз за найкращий гол (забитий "ножицями" "Футбол 24"). Досі вдома стоїть.

Із попередніх інтерв’ю роблю висновок, що у вас не склалися стосунки з Олексієм Михайличенком, який дозволяв собі на вашу адресу образливі репліки. Чому?

Не знаю. Це з моєї точки зору ці стосунки не склалися. Спершу вони були нормальні. А потім у мене виникла ситуація, коли я захворів і три місяці не міг одужати від бронхіту. Тільки перестану кашляти, наш доктор Малюта – на поле мене. Я не можу бігати, кажу про це. "Ти філониш". От я і висловився. Психонув, бо мені не повірили.

А що казав Лобановський?

Валерій Васильович не особливо спілкувався з футболістами. Він поставив Малюті завдання: Яшкіна вилікувати якомога скоріше. Малюта до нього приходить і каже: "Він чомусь не одужує". От у нас і виникла на цьому тлі невелика перепалка. В принципі, зараз ми з Михайличенком нормально спілкуємося. Нічого такого.

"Коли Коноплянка забив "Барселоні", я засумнівався". Правила життя "ворога Москви" Олексія Михайличенка

Після цього конфлікту ви вирішили піти з "Динамо"?

Так, саме через це я пішов. Вважаю, що зробив помилку. Досі докоряю собі через це. Поїхав у чемпіонат Росії, де порвав "хрести". Думаю, що це – знак. А потім кар’єра пішла під укіс. Через одне неправильне рішення.

Курити цигарки ви почали у "Динамо", чи ще раніше?

Коли я приїхав у Київ, то не курив. Почав, потім кинув. У мене так постійно: трохи покурю, а потім період без цигарок.

Зараз курите?

Якраз збираюся кидати. Хоча курю небагато. Однієї пачки мені вистачає на кілька днів.

Невже під час тренувань і матчів не відчували фізичного дискомфорту через куріння?

Ні, не відчував. У Києві міг навіть упродовж цілого сезону не курити. Це хіба що на відновлення впливати могло – повільніше набирав форму. Проте під час матчів все було нормально. Але футболістам потрібно казати, щоб вони не курили.

"Корейська, англійська і російський мат"

Наприкінці кар’єри ви потрапили у Південну Корею, де грали у клубі "Пучхон". За які місця боролася ця команда?

На перші місця ми не претендували, скажімо так. Та й середняком нас можна було назвати з натяжкою. У корейців чемпіонат, як у США. Ніхто не вилітав і не приходив. Сплатили внесок – і граєте. У Кореї мені сподобалося.

Чому у Кореї жити добре?

Знаєте, там зовсім інший менталітет. Там поважають старших. Якщо виконуєш якусь роботу – то на всі 100 відсотків. А то й на 110. Куди б не прийшов – знаєш, що робота виконана чітко. Дороги, магазини, сфера обслуговування, медицина. І, ще раз повторюся, повага. Без мене, наприклад, а мені було 29-30 років, команда не могла сходити у їдальню на обід. Я був одним із найстарших гравців. Якщо мене немає, отже їсти не можна.

Чому у Кореї жити погано?

Далеко від України. Мова – англійської вони практично не знали.

Як ви спілкувалися в команді? Десь читав, що з допомогою матюків…

Окрім мене було ще три легіонери – бразилець, малієць і хорват. Трішки корейської мови, трішки англійської, ну й російський мат. Головне, що одні одних розуміли. Моєму сину тоді було 4 роки. То він із корейськими ровесниками у дворі розмовляв їх мовою. Зараз вже забув її, звичайно.

"Страти - раз на місяць". Екс-гравець "Карпат" - про шокуючі подробиці життя в Саудівській Аравії

Головний тренер корейської команди лупцював своїх гравців. Ви були шоковані?

Звичайно. Мені якраз потрібно було відлітати в інститут, щоб здати держіспити. Після першого тайму програємо 0:2. У роздягальні тренер накинувся на одного з найстарших гравців команди і побив його. Всі поховалися, а той футболіст навіть не затулявся. "На легіонерів це не поширюється, тому здавай екзамени і прилітай назад", сказали мені. Для корейців такі методи – норма.

Справжній "Газмяс"?

Я б не сказав. Це ж не безглуздо усе робиться. Не заради хохми. Щоб ви розуміли – у другому таймі того матчу ми забили 2 м’ячі у відповідь і зіграли внічию.

Ще якісь екстремальні випадки пригадуєте?

Розкажу про те, що мене здивувало. Ми якось поїхали на збори у них є такий Острів Молодят. Уявляєте собі готель на цьому острові? Двадцять футболістів, а всі решта навколо – весільні парочки.

Не вдавалося заснути до ранку?

Було весело, коротше.

У В’єтнамі, куди вас занесло після Кореї, було значно гірше?

Спершу було незрозуміло, а потім – цікаво. Парадоксальна країна.

У чому парадокс?

Це повна протилежність Кореї. Народу багато, а користі мало. Живуть бідно. А навіщо їм жити заможно? У них пальми ростуть, вони вечерю не готують. Прийшли, зірвали з дерева – і все (Усміхається).

"Росіян я не ненавиджу за те, що робить Путін"

Ви закінчували у Латвії, де отримали відкритий осколковий перелом. Як це сталося і наскільки все було погано?

Погано було дуже довго – десь один рік. А відбулося це таким чином. Приїхав захисник на перегляд, а в мене було натхнення. Він невдало підкотився під мене – в опорну ногу. Але завдяки їх хірургу Хоботову наслідки тієї травми – непомітні, а нога не болить взагалі.

Багато років тому ви отримали українське громадянство. Чи довго роздумували над запрошенням у збірну України?

У той час зі мною в Києві вже жили мої батьки. З ними і дружиною вирішили, що залишимося у столиці України. Тим паче, для мене тоді не мало значення – Україна чи Росія. Не так давно розвалився Радянський Союз. Відчував, що не зраджую батьківщині. Не було такого дня, щоб я пошкодував про своє рішення.

У зв’язку з політичними подіями останніх років такий перехід ще реально повторити, як вважаєте?

Із Росії в Україну, думаю, навряд чи. З України в Росію – також. Ви ж бачите, як обговорюються переходи українських футболістів в російські клуби. Натуралізація якогось відомого гравця стане нонсенсом.

Обидві країни для вас – рідні. Що ви відчуваєте тепер, коли йде війна?

Переймаюся цим. Моя дружина має російське громадянство, у неї постійний вид на проживання. У мене зараз гостює дідусь, який живе у Пітері. Переживають усі. Для мене Росія залишається батьківщиною. Росіян я не ненавиджу за те, що робить Путін. Вони самі у шоці, зазомбовані. Дивляться те телебачення, і не знають, що насправді відбувається в Україні. На них у мене ніякої образи немає.

"Коли розмовляю з дітьми, які втратили батька, надіваю окуляри. Не хочу, щоб вони бачили, як я плачу". Чому хорватський екс-футболіст "Арсенала" Івіца Піріч допомагає Україні

Після початку війни вам вдалося побувати в Росії хоча б одного разу?

Ні.

Розкажіть про своїх дітей – сина Вадима і доньку Аліну.

Аліна – чемпіонка міста зі спортивної аеробіки. Серйозно цим займається, їй подобається. А ще її запросили у модельну школу, зараз буде закінчувати. Вадим захоплюється залізом. Кує своє тіло з допомогою заліза.

Чим займаєтеся ви? Тренуєте дітей, якщо не помиляюся?

Ні, я вже рік як не треную. Збираюся піти у школу вчителем фізкультури. А паралельно ходитиму на курси масажистів.

У вас є тренерський диплом категорії А?

Так, є.

Чи не полишите надій попрацювати коли-небудь із професіональними клубами? Зрозуміло, зараз в Україні надто мало можливостей, щоб проявити себе. Але, можливо, через кілька років, коли наш футбол відштовхнеться від дна…

Нічого собі, яка оптимістична фраза тільки що була! Це ж не від футболістів залежить, що рівень падає, а від людей, які стоять вище. Враховуючи все те, що відбувається на Сході, що відбувається із нашою владою… Нестача грошей, фінансування. Як мінімум, ще років 5 український футбол буде падати. А потім деякий час стоятиме на одному місці. Щось мені не особливо віриться у позитив.

В принципі, мені б хотілося попрацювати. Але зараз дуже багато досвідчених тренерів, які також хочуть це зробити. У кожного є свій агент, який пропихає. Тож конкуренція не серед тренерів, а серед тих, хто пропихає. У кого такої людини немає, той спершу піде в дитячу спортивну школу, а потім зупиниться.

Що вас крайнього разу спонукало усміхнутися?

Усміхнутися? Та чомусь давно вже не усміхався.

Сторінка автора у Facebook

"Жора розвернувся і дав Клеберу у "табло". Юрій Дмитрулін – про перемоги, трагедії, бійки і штрафи в "Динамо", які вже стали історією