УКР РУС

Тухель знищив Зідана у швидких шахах: у півфіналі ЛЧ вирішальними були ходи Маунтом і Канте

6 травня 2021 Читать на русском
Автор: Сергій Костенюк

У матчі-відповіді 1/2 фіналу Ліги чемпіонів 2020/21 лондонський Челсі упевнено переміг мадридський Реал та оформив путівку до стамбульського фіналу. Там команду Томаса Тухеля чекає Манчестер Сіті Хосепа Гвардіоли.

Постараємося розібратися у фазових перебудовах Челсі та Реала та основних тактичних аспектах гри. Не стільки результат (1:1), скільки рівень гри команд у першому поєдинку двоматчевого протистояння перед вирішальною битвою робив господарів Стемфорд Брідж фаворитом пари. Але величезний досвід багатьох гравців Реала, вміння Зінедіна Зідана адаптуватися до ситуації, підлаштовуватися до особливостей суперників та розробити оригінальний тактичний план, безумовно, залишали Мадриду непогані теоретичні шанси на успіх.

Челсі вийшов у фінал ЛЧ, легко перегравши Реал: Мадрид досягнув межі, тактичне фіаско "бланкос", Тухель – новий король

Звісно, Зідан був незадоволений грою своєї команди у домашньому матчі. Порівняно з грою на Піренеях у стартовому складі Мадрида відбулося чотири зміни. Деякі з них були вимушеними (травма Карвахаля), деякі – на підсилення. Замість травмованого Варана у центр захисту повернувся Серхіо Рамос. Карвахаля і Марсело на флангах замінили Вінісіус та Менді. Замість Жуніора пару Бензема в атаці склав Азар. Воротар збірної України Андрій Лунін традиційно залишився на лаві запасних. При цьому, команда Зідана почала матч за тією ж базовою тактичною схемою, що і тиждень тому – 3-5-2, яка, звісно, змінювалася під час перебудувань у різних фазах гри.

Челсі – Реал – 2:0 (перший матч – 1:1)

Голи: Вернер, 28, Маунт, 85

Челсі: Менді – Рюдігер, Сілва, Крістенсен (Зума, 90+4) – Чілвел, Жоржінью, Канте, Аспілікуета (Джеймс, 88) – Маунт (Зієш, 88), Хаверц (Жиру, 90+4), Вернер (Пулішіч, 67)

Реал: Куртуа – Мілітао, Рамос, Начо – Менді (Вальверде, 62), Кроос, Каземіро (Родріго, 76), Вінісіус (Асенсіо, 63) – Модріч – Азар (Діас, 89), Бензема

Попередження: Жоржінью, 14, Крістенсен, 39, Маунт, 87 – Рамос, 37, Начо, 62, Кроос, 72, Вальверде, 90

У Томаса Тухеля за великим рахунком не було потреб щось кардинально змінювати після першого матчу. Челсі також почав матч, будуючи свою гру за гнучкою структурою з трьома центрбеками, яка залежно від визначених обставин трансформувалася з 3-1-4-2 на 3-4-2-1 і навпаки. Єдиною кадровою зміною Тухеля був Хаверц, який вийшов у старті замість Пулішіча.

Футбол смакує краще з Pepsi та Lay's! Тож міксуй улюблені смаки завдяки боксу для вболівальників – із ним підтримувати своїх фаворитів у Лізі чемпіонів ще захопливіше!

Перебудування Челсі відбувалося завдяки зміщенням Маунта. У деструктивній фазі господарі тримали структуру 3-1-4-2, 3-3-2-2 та 5-3-2. Залежно від стадії позиційної атаки суперника, варіації змінювалися завдяки розташуванню латералей Чілвела та Аспілікуети.

Коли Реал розвивав атаку через фланг, Маунт сідав у лінію півзахисту. Якщо розіграш м'яча на третині поля Реала затягувався, талановитий англієць висувався уперед, а трійка Челсі починала тиснути на трійку захисників.

Переміщення Маунта дозволяли Челсі зберігати чисельну рівність у різних зонах. Також важливу роль у перевазі команди Тухеля відігравав Канте. Француз своїми неочікуваними та неймовірними за стартовою швидкістю ривками створив фазовий простір для обох голів.

У випадку з першим голом хавбек стягнув на себе двох гравців і зруйнував оборонні порядки Реала.

На скриншоті вище – завершальна фаза моменту.

А це – епізод, який призвів до моменту з голом Маунта. Зверніть увагу, яку фору на другому м'ячі мав Начо, але Канте його випередив і створив чудові умови для швидкої атаки.

Умовно, матч можна розділити на два великі відрізки. В обох домінував Челсі. Однак, якщо у першому таймі Реал ще був конкурентоздатним і мав кілька моментів, то після перерви трапилося побиття. Обидва відрізки закінчилися з рахунком 1:0, та у другому таймі Челсі завдяки своїм швидким атакам створив стільки гольових можливостей, що мав доводити рахунок до непристойного. Показник xG (2,89:0,29) найкраще характеризує хід матчу.

Зідан мав знову вигадати щось нове та здивувати штаб Тухеля. У нього знову це не вийшло. Й у Мадриді, й у Лондоні штаб Томаса Тухеля був готовий до будь-якого рішення опонентів і швидко відповідав ефективними заходами. З дуже оригінальної структури гри Реала було помітно, що Зідан розраховував на високий пресинг Челсі. Гості намагалися витягувати господарів поля на себе з метою обрізати групи гравців та створювати фазовий простір на половині поля суперника.

"Сині" були готові до такого сценарію і спокійно очікували м'яч у середньому блоці, щільно перекриваючи центральну зону. Саме це призводило до виникнення найбільшої статистичної різниці між двома матчами – у показниках володіння м'ячем.

При розвитку позиційних атак у Реала по суті залишався один центральний захисник – Рамос. Начо та Мілітао розходилися широко. Згодом Начо взагалі йшов уперед, а його зону страхував хавбек, переважно Кроос. Німець також у лінії захисту грав важливу роль при розіграші м'яча. Зідан намагався перевантажувати лівий півпростір, та кожна втрата призводила до небезбечної швидкої атаки Челсі. Напівфланги були голі, а зони між гравцями групи оборони занадто великі.

Якщо в Мадриді у плані володіння була рівність, то на Стемфорд Брідж Челсі просто віддав м'яч супернику та сконцентрував увагу на пресингу за тригером, контрпресингу та швидких атаках. До перерви, завдяки тонким ходам Зідана у центрі поля, Реал періодично мав тимчасову чисельну перевагу в центрі поля та підходи до фінальної третини. З цього вдалося витиснути пару небезпечних моментів (ну, звичайно ж, Бензема). Челсі оперативно відреагував і на ці ходи тренера мадридців.

Зінедін Зідан після матчу висловив задоволення самовіддачею своїх гравців та визнав закономірність перемоги Челсі: "Так, можна сказати, що Челсі заслужив на перемогу. Ми билися, але вони заслужили вийти у фінал. Наші гравці, які вийшли сьогодні на поле, були фізично готові для матчу. Я пишаюся своїми хлопцями – ми спробували, ми дійшли дуже далеко, до фіналу залишився один крок. Челсі провів відмінний матч, потрібно віддати їм належне.

У нас не було явних моментів, Челсі же створив кілька – такий футбол. Але, як я вже сказав, я дуже пишаюся своїми хлопцями. Тепер ми відпочинемо і будемо думати про Ла Лігу. Звичайно, ми незадоволені. Коли програєш у півфіналі, не можеш бути задоволений, і це нормально. Це складно прийняти, але завтра ми повернемося на тренувальне поле, готові до роботи".

У Томаса Тухеля настрій, звісно, був значно кращий: "Ми заслужили цю перемогу. Перший тайм був важким – Реал багато володів м'ячем і завдав нам проблем, але кожен наш підхід до воріт ніс у собі небезпеку. Матч вийшов фантастичним. Ми могли забити більше і раніше все вирішити, але зараз не час для критики. Це фантастичне досягнення! Мої вітання усій команді.

У футболі можна пропустити в будь-який момент. Реал в цьому плані особливо небезпечний. Вони можуть забити з нічого, тому ти завжди ходиш на межі. Але ми все одно провели відмінний матч – старалися, не опускали рук попри втрачені моменти, зберігали концентрацію і позитивний настрій.

Фінал проти Ман Сіті? Запитайте мене про нього за чотири дні до гри. Зараз дуже рано думати про це. Гравці можуть отримати травму чи втратити форму. Що завгодно може статися. Треба почекати і дивитися, що буде. Сподіваюся, ми приїдемо у Стамбул із сильним складом. Справа ще не зроблена. Ми хочемо пройти весь шлях до кінця, тому поїдемо у Стамбул за перемогою".

Реал провів чудову європейську кампанію. Незважаючи на величезні кадрові труднощі, які супроводжували команду Зідана протягом усього сезону, Мадрид дійшов до вирішальних стадій та зупинився лише за крок до фіналу. "Вершкові" видали не один яскравий з тактичної точки зору матч у плей-офф та були однією з найбільш різноманітних і непередбачуваних команд цього розіграшу. Команда Зідана по ділу перемогла Аталанту Гасперіні та Ліверпуль Клоппа. Мобільний Челсі Тухеля виявився Реалу не по зубах.

Ман Сіті та історичний прорив: чому ПСЖ зазнав краху, а Зінченко увімкнув альфа-самця проти Неймара і Ко

Ще з часів роботи Тухеля у Дортмунді було зрозуміло, що це топ-тренер. Упевнений, боси Парижу ще не раз пошкодують, що втратили такого фахівця. Його проект у Челсі тільки починається. Попереду у тренерського штабу ще багато роботи в багатьох аспектах гри, але з перших тижнів перебування Тухеля у Челсі стало зрозуміло, що він потрапив у правильне місце. Команда і тренерський склад підходять один одному, тож можна не сумніватися, що Тухель виведе "синіх" на ще якісніший рівень. Хоча навіть зараз лондонці спроможні дати бій Манчестер Сіті та створити серйозну конкуренцію за найважливіший трофей у клубному футболі.

Група автора у Facebook "Тактика футболу з Сергієм Костенюком"