УКР РУС

Тоттенхем розписав нічию з Манчестер Сіті у трилері з 6 голами – Сон відкрив рахунок, забив автогол і віддав асистbomb

3 грудня 2023 Читать на русском

Тоттенхем у рамках виїзного матчу 14-го туру АПЛ 2023/24 зіграв внічию з Манчестер Сіті (3:3). Звіт читайте на "Футбол 24".

Тоттенхем донедавна лідирував у чемпіонаті, отримуючи купу позитивних відгуків – зокрема, і від Пепа Гвардіоли. Втім, у останніх трьох турах лондонці не набрали жодного очка, а крім того вони залишились без цілого ряду лідерів. У лазареті опинились Меддісон, Бентанкур, ван де Ван, Соломон, Сарр і Сессеньйон, а Ромеро відбував дискваліфікацію.

Ліверпуль перестріляв Фулхем у битві з 7 голами й шедеврами, помилки прекрасного Забарного коштували Борнмуту перемоги

Як наслідок, "шпори" випали за межі зони ЛЧ, однак відставання від топ-4 становило всього три очки. Їх можна було набрати у поєдинку на Етіхаді проти Манчестер Сіті, хоча навіть у випадку програшу нічого б не змінилося. А значить Тоттенхем міг зіграти у своє задоволення.

Можливо, саме цей факт допоміг гостям відкрити рахунок вже на 6-й хвилині. "Шпори" вилетіли у контратаку після кутового "містян" – Кулусевскі запустив м'яч на хід Сону, а той відірвався від Доку й вистрілив метрів з 12-ти. 0:1! Це був перший удар Тоттенхема у матчі.

А на 9-й хвилині Сон відзначився ще раз. Манчестер Сіті заробив черговий стандарт, Альварес подав на Холанда, а той виконав скидку у воротарський майданчик. Кореєць же коліном підрізав м'яч у сітку власних воріт – 1:1. Між голом і автоголом Сона пройшло всього 137 секунд. За всю історію АПЛ забити своїм і чужим в перші 10 хвилин зміг тільки він і Гаретт Беррі з Астон Вілли у травні 1999-го.

А далі підопічні Пепа Гвардіоли захопили контроль над грою. Перший тайм завершився з рахунком 12:2 за ударами на користь "синіх", а їхній показник очікуваних голів досягнув 1,56 xG (проти 0,21 у "шпор"). Вже на 13-й хвилині домінування могло вилитись у взяття воріт Вікаріо – Емерсон помилився перед власним штрафним, Бернарду Сілва виконав простріл, а Холанд замикав метрів з семи у порожній кут. І не влучив!

На 30-й Доку переграв Порро, увійшов до штрафного та закрутив м'яч у хрестовину, а на 31-й господарі таки вирвались уперед. Все той же Доку віддав проникний пас Альваресу, той з розвороту виконав пас на Фодена, а Філ з мінімальної відстані переграв голкіпера. 2:1! Ще за чотири хвилини Альварес відкрився перед карним майданчиком, обробив м'яч і зацідив у дальню стійку.

А наступна атака завершилась передачею Хуліана під вривання Холанду. Ерлінг стріляв метрів з 12-ти, знову не влучивши у площину. Тоттенхем за весь цей час зумів огризнутись лишень одним епізодом – це Джонсон на 24-й хвилині втік від Гвардіола й виконав простріл вздовж лінії воротарського. Сон був готовий замикати, однак в останню мить Діаш вибив м'яч.

Відпочивати команди відправились за рахунку 2:1. Всього за хвилину після відновлення гри здалося, що і другий тайм перетвориться на парад моментів Сіті. Біссума помилився перед штрафним, і все завершилось пасом Холанду під удар Сілві – Бернарду метрів з 15-ти цілив у дальню дев'ятку, але Вікаріо парирував.

Втім, подальший розвиток подій виявився інакшим. Поєдинок виглядав хаотично, з рухом в обидва боки. Шикарний Доку, дриблінг якого став новою тактичною фішкою Пепа, несподівано зламався – на 53-й хвилині замість нього вийшов Гріліш. Між тим, до кінця 60-х хвилин такий футбол не приносив реальних моментів. Тоттенхем залишався у грі.

А потім і повернувся у неї. І як! Ло Чельсо отримав скидку від Сона й з лінії карного майданчика зарядив у дальній нижній кут. 2:2! Цікаво, що Сон став лишень п'ятим футболістом у історії АПЛ, якому вдалося забити, провести автогол і віддати асист у одному матчі.

Рівно за хвилину Тоттенхем і міг і вперед вирватись, причому героєм міг стати все той же Ло Чельсо. Джованні на лівому куті штрафного прийняв подачу від Порро з кутового, після чого завдав потужного удару – втім, під цей постріл кинувся Гріліш. Рикошетом від нього сфера просвистіла поруч з лівою дев'яткою.

Гвардіола моментально відреагував. На 73-й хвилині Льюїс замінив Фодена, а вже на 76-й Ріко влетів на правий край штрафного та прострілив на Родрі. Іспанець пробивав метрів з 11-ти у ближню дев'ятку, але поцілив у зовнішній бік сітки.

А на 81-й героєм став Гріліш, якому допоміг Біссума. Джек відібрав у нього м'яч, обігрався з Холандом і замкнув його простріл – 3:2! Це був перший гол Джека з 8 квітня. Здавалося, що цей гол вже точно зламає Тоттенхем.

Втім, все сталося з точністю до навпаки. Це Манчестер Сіті почав втрачати контроль над грою. Тоттенхем всіма силами поліз уперед, а на 90-й хвилині шокував "містян" третім голом! Джонсон переграв Уокера на фланзі та виконав подачу, а Кулусевскі випередив Аке й замкнув головою – 3:3! Фантастика.

Манчестер Сіті відчайдушно намагався врятувати втрачену перемогу. На останніх хвилинах арбітр з незрозумілих причин зірвав потенційний вихід Гріліша віч-на-віч, а VAR не призначив пенальті за падіння Аканджі. У підсумку, фінальний свисток зафіксував "мирову".

Підопічні Пепа Гвардіоли розписали третю поспіль нічию, залишившись на третій позиції – у трьох очках від Арсенала. Ліверпуль випереджає "синіх" на один бал. Тоттенхем з 27 пунктами в активі розташувався на п'ятій сходинці.

Мудрик заробив пенальті на екс-зірці Ліверпуля і шокував Де Дзербі – Челсі перестріляв Брайтон у меншості