УКР РУС

Тоттенхем – Ліверпуль: солідні "шпори", грамотні рішення Моурінью, але клас Фірміно та Ко все вирішив, у Клоппа +16

12 січня 2020 Читать на русском

Ліверпуль мінімально переграв Тоттенхем (0:1) у центральному матчі 22 туру АПЛ. Звіт про гру читайте на "Футбол 24".

Ліверпуль приїхав у Лондон впевненим лідером чемпіонату, втративши лише 2 очки за 20 матчів. Тоттенхем бореться за зону Ліги чемпіонів, але в останніх двох турах набрав лише один заліковий бал. Жозе Моурінью не міг розраховувати на травмованого Харрі Кейн, навколо якого будував всю гру в атаці. Тому гості виглядали грандіозним фаворитом матчу, нехай навіть Юрген Клопп через свій переповнений лазарет посадив у запас юних виконавців.

Роналду грандіозно увірвався у 2020, Зінченко підняв хайп, Реал дістав Барсу, Ліверпуль пригадав Шенклі – огляд вікенду

Вже на третій хвилині Ліверпуль міг відкрити рахунок, коли організував швидку атаку з класним пасом Окслейд-Чемберлена. Удар Фірміно "шпори" заблокували, а добивання самого Алекса взяла на себе стійка. Тренерський штаб Тоттенхема здивував, випустивши справа в обороні юного Яфета Танганга. Дебютант став героєм цього епізоду, а потім ще не раз нагадав про себе під час зустрічі в дуелях з Мане.

Господарі оборонялися низьким блоком і кожне перехоплення намагалися перетворити в контратаку. Моура проскочив двох опонентів і пробив – м'яч розминувся з ближньою стійкою. Сон запресингував Хендерсона, прибіг до штрафного майданчика, але не влучив у дальній кут. Аллі прийняв складну діагональ, однак бахнув над воротами. Ще одна помилка Хендерсона призвела до слабкого удару Еріксена – Аліссон на місці.

Тоттенхем стільки створив до середини першого тайму, але гра була під контролем Ліверпуля. Мерсисайдці мали тотальну перевагу за володінням (75% на 25%) і поступово шукали шляхи до чужих воріт. Атаки були хорошими, однак суперник перехоплював усі передачі в штрафний майданчик. Ван Дейк після кутового головою пробив в руки Гассаніги, а Мане поганим ударом нівелював чудовий простріл Робертсона.

І все ж на 37-й хвилині Ліверпуль відкрив рахунок. Вкидання ауту, Хендерсон вигриз м'яч на лінії штрафного, Салах перевів на Фірміно, а той потужно загнав м'яч під дальню стійку. Салах міг використати помилку лондонців і подвоїти перевагу своєї команди, однак з вигідної позиції не влучив у площину. Тоттенхем під завісу тайму відповів неточними ударами Моури.

Відразу по перерві "шпори" мали шанси, щоб відігратися. Лукас вирвався на удар, але не попав у ціль. Аллі отримав м'яч після помилки Гомеса, виконав рейд до штрафного майданчика, однак там його підкатом зустрів ван Дейк. Ор'є завершив епізод щільним ударом – Аліссон забрав намертво. Сон зліва трішки не докрутив у дальній кут.

Ліверпуль пережив цю небезпеку та відреагував своїми моментами. Щоправда, не надто гострими. Мерсисайдці цікаво розігрували, але останнього дотику бракувало. Фірміно обігрався з Салахом і послав м'яч прямо в Гассанігу, а Мане після м'якого навісу не надто акцентовано пробив – голкіпер впорався.

Натомість Тоттенхем після перестановок Моурінью продовжував користуватися втратами "червоних". Ло Чельсо відібрав м'яч у Вейналдума, Моура вивів на удар Сона, а той дивом запустив снаряд на трибуни. Ло Чельсо знову в центрі уваги – на його різкий крос ніхто не відгукнувся. В наступній ситуації аргентинець вже завершував атаку, замикаючи на дальній стійці простріл Ор'є, але примудрився з двох метрів промахнутися по воротах.

До фінального свистка суперники обмінялися ударами по центру від Ламели та Оріджі, а останнім у матчі став постріл Сона. Ліверпуль вистояв мінімальну перемогу над Тоттенхемом, набрав 61 очко і на 16 пунктів відірвався від переслідувачів. "Шпори" залишилися на 8 місці – 30 балів.

Сульшер втратив образ, партнери Ярмоли не рвали так 15 років, бразильський "ісус" любить "іриски" – дива новорічної АПЛ

Моурінью – молодець. Гідний Тоттенхем без Кейна і з дебютантом

"Шпори" пропустили лише раз, завдали більше ударів і до останніх хвилин зберігали інтригу. Коли оцінюєш гру команди проти нинішнього Ліверпуля, це вже позитив. Враховуючи травми Харрі Кейна та Танге Ндомбеле – великий позитив. Жозе Моурінью створив хорошу протидію найкращій команді світу.

Він зменшив вплив фулбеків на гру Ліверпуля. Португалець виставив захисний блок у схемі 4-4-2: наситив фланги та частково позбавив мерсисайдців їхнього головного козиря. Робертсон і Александер-Арнольд не мали звичної свободи та зручних ситуацій для загострення. Вони в сумі виконали лише 8 кросів, один з яких виявився точним.

На правий фланг захисту Моурінью випустив дебютанта АПЛ – молодого захисника Яфета Танганга. І це хід виправдав себе – Яфет був найкращим у складі Тоттенхема. "Я думаю, клуб повинен ним пишатися", – сказав після гри Моур. Хлопчина надійно захищався, виграв 70% дуелей, грамотно висувався в центр поля за Мане, на початку матчу врятував від гола та міг заробити для Робертсона червону (VAR, привіт). При цьому поява Танганга дала змогу перевести у півзахист Ор'є.

Сеу Жозе зізнавався, що знає, як поставити ідеальну оборону, але для цього потрібно повністю відмовитися від атаки. По суті, так і було – Тоттенхем тільки 25% ігрового часу володів м'ячем. Однак гострі контрвипади прорізалися. За відсутності Кейна (Моура вийшов у центрі атаки) "шпори" не могли розраховувати на виграш другого поверху та боротьбу за підбирання. Залишалися лише закидання на хід реактивним Моурі, Сону та Аллі. Цією зброєю вдавалося користуватися – кожен з них мав моменти та мусив краще розпорядитися.

У другому таймі Моурінью заробив ще порцію компліментів чудовими замінами. З'явилися Ламела та Ло Чельсо, які додали грі імпульсу. Тоттенхем ще до того відмовився від глухої оборони, почав наполягати на володінні та великими силами йти вперед, провокуючи помилки суперника в передачах. А після підсилення з лави запасних створив цілу низку гольових епізодів. Саме з Ло Чельсо в головній ролі. Як не забили Джовані та Сон – загадка.

Це був сміливий крок Жозе, який міг завершитися розгромом, але створив справжню інтригу. Тоттенхем по перерві не поступався Ліверпулю ні за кількістю (8:5 за ударами), ні за якістю створених моментів (0.8xG проти 0.47xG). Краща реалізація – і нічиїй ніхто б не здивувався.

Єдиний гол мерсисайдці забили після ауту. Жозе підготувався і до цього: "Вчора ми витратили пів години на оборону під час вкидань Ліверпуля". Однак клас підопічних Клоппа дав про себе знати.

Ліверпуль нестримний, Фірміно – герой

Як не старався Моурінью, скільки правильних кроків він не робив, а перевершити Ліверпуль зараз просто нереально. Від "скаузерів" закриваються організованим "автобусом", а вони все одно за стартову чверть матчу 10 разів заходять з м'ячем у чужий штрафний майданчик. Їх ловлять на контратаках, а оборона на чолі з ван Дейком все одно встигає закритися та провокує удари з незручних позицій (лише спроба Ло Челсо перевалила за 0.1xG).

Команда Юргена Клоппа повністю освоїлася в позиційній грі, комфортно почуває себе з володінням 70%+ і щільними редутами напроти. Два-три сезони тому мерсисайдці часто провалювали такі матчі, а зараз методично розколупують суперника: прекрасна робота хавбеків, які в одній атаці встигають опуститися на одну лінію з центрбеками та зробити ривок у чужий штрафний майданчик, постійне створення ширини від фулбеків, динамічний рух форвардів.

Ліверпуль не по зубах Тоттенхему, навіть коли той видає хороший матч. Височенний рівень організації гри й індивідуального класу футболістів. Салах і Фірміно вдвох легко розібралися в гольовому моменті, коли навколо них було 5 суперників. Цей епізод вирішив долю (майже) рівного матчу. Боббі – неймовірний, наскільки ж класно він рухається в чужому штрафному, як тонко відчуває епізод. У бразильця в цьому сезоні АПЛ 7 голів – всі на виїзді.

– Ліверпуль – перша команда в історії топ-5 чемпіонатів, яка виграла 20 з 21 стартового матчу ліги.

– За останні 38 матчів (дорівнює повному чемпіонату) мерсисайдці набрали 104 очки. Стільки не заробляв ніхто.

– Ліверпуль має 6-матчеву "суху" серію в АПЛ – такого не було з 2006 року.

– "Скаузери" забили у 21 стартовому матчі АПЛ. Найкращий показник з сезону-1933/34.

– За 51 матч в АПЛ Аліссон пропустив стільки голів, скільки й оформив кліншитів – по 27.