УКР РУС

Тоттенхем – Челсі: Моурінью зазнав історичного приниження від свого учня – божественний Вілліан і численні скандали

22 грудня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Тоттенхем програв Челсі (0:2), Моурінью вперше поступився вдома колишній команді у 18-му турі чемпіонату Англії. Рахунок та звіт матчу АПЛ 2019/20 читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Тоттенхем – Челсі на "Футбол 24", стартував о 18:30 за київським часом. Господарі в разі перемоги посували команду Лемпарда з 4-го місця, яке дає право грати в Лізі чемпіонів. Тоттенхем до звітної зустрічі відставав від "синіх" на 3 бали. Челсі програв 4 з останніх 5 матчів АПЛ. Моурінью ж виграв досі всі 3 домашні поєдинки на чолі "шпор". Відзначимо, що у стартовому складі гостей вийшов колишній вінгер донецького Шахтаря Вілліан, який і відкрив рахунок, засмутивши свого екс-наставника.

Тоттенхем – Челсі: онлайн-трансляція матчу АПЛ

Челсі гостро розпочав. Паси у розріз та за спини, 2 виходи Абрахама на ударну позицію з меж штрафного, спроба Рюдігера здалеку. Одна проблема – всім ударам бракувало влучності. Та перший же прицільний постріл дав результат. Вілліан розіграв кутовий з Ковачічем, змістився в центр і обвів Гассанігу. Ефектно відзначився гравець, якого Європі відкрив Шахтар Луческу. Після 7 поспіль ударів Челсі настав час Кейна. Спочатку Харрі на 27-й хвилині завдав першого удару Тоттенхема в матчі – метрів з 11 вище воріт. А згодом бомбардир збірної Англії відліпився від захисників і вирізав пас на дальню стійку. Сон намагався замикати, проте не зміг влучити з важкого становища.

Перемога Лемпарда над Моурінью за допомогою екс-зірки Шахтаря у відеоогляді матчу Тоттенхем – Челсі – 0:2

Один з найкращих у господарів Сіссоко почав перспективну атаку стіночкою з Лукасом, але через незграбні дії Кейна змушений був влітати в чужого воротаря. Лемпард очевидно переграє Моурінью в перші 45 хвилин, і ось уже Деле Аллі нервує на рівному місці, влаштовуючи сутичку в центрі поля. Гассаніга не влучив по м'ячу і дивним чином врізався в Алонсо. VAR перевірив епізод, після чого Ентоні Тейлор вказав на 11-метрову позначку. Вінгер "синіх" оформив дубль, спокійно перегравши воротаря-невдаху.

Вілліан не міг забити Тоттенхему 11 з половиною годин, або за 11 матчів, 15 ударів і з квартетом тренерів. І ось відразу дубль 31-річного бразильця. Для нього це лише другий дуплет за всю історію виступів в АПЛ, перший стався 3 роки тому проти Сток Сіті. У ворота до перерви влучав лише Челсі, а за очікуваними голами перевага гостей просто непристойна – 1,21 на 0,15. Команда Моурінью жалюгідно виглядала в плані креативу за цей період.

Після перерви Еріксен замінив Дайєра, але нічого особливо не змінилося. Яку ж небезпечну контру запороли Маунт з Абрахамом. Ліворуч зовсім один біг Вілліан, але його партнери перемудрували зі спробою обігратись між собою. Знову бразилець загрожує воротам, тепер віддавши пас під удар Алонсо. Абрахам добив у порожні ворота, однак забрався в офсайд. VAR, схоже, добиває і без того розгубленого Моурінью. Сон, отримавши удар по ногах від Рюдігера, відмахнувся ударом шипами бутс в живіт. Це червона, вирішили судді після дуже тривалої наради.

Прилетів від фанатів Тоттенхема пластиковий стакан поруч з Кепою. Більше скандалів і фейлів сьогодні, ніж гри. VAR перевірив, чи не було пенальті на 87-й хвилині – Зума встиг сфолити перед штрафним. Удар Еріксена заблокував захисник, а Вілліан божественно розігнав контру. Канте втратив чудову нагоду для третього гола, завозившись з м'ячем. Челсі не дуже хотів, а команда Моурінью просто не могла після перерви. Доводилося сподіватися на падіння при стандартах, але судді послідовно відмітали всі претензії про пенальті.

Вілліан створив момент ще й Батшуаї. Класний прийом і довгий пас – партнер спробував копійнути перший гол, але не влучив. Жахливий рівень гри "шпор" втілився в 1 точний удар, який трапився аж на 90+7-й. Катастрофа фіналіста Ліги чемпіонів-2019. Челсі набирає 32 очки, у Тоттенхема залишається 26, і це лише четверта сходинка.

Моурінью віддав матч Лемпарду з першої і до останньої хвилини

Жозе залишався упертим до кінця, але на біду фанатів "шпор" так і не визнав своїх помилок. Тоттенхем загрузнув у захисному тріо Челсі, підтримуваному фулбеками на флангах – Алонсо та Аспілікуета стали лідерами за відбираннями (по 4) у своїй команді, а також стабільно подвоювали присутність в атаці. Кейна змушували блукати задалеко від воріт. Сон, Аллі, Лукас, а потім і Еріксен були стабільно відрізані від м'яча. Традиційні невдачі оборони не вдалося перекрити нашпигованою зірками атакою.

Гості бомбардували чинного фіналіста ЛЧ дальніми передачами. Усі центрбеки Лемпарда починали гру закиданнями вперед. Томорі, Зума та Рюдігер на трьох віддали 33 лонгболи, з яких адресат знайшли більше половини – 17, а це майже стільки ж, скільки вся команда господарів. Поки хавбеки Тоттенхема повільно і мляво намагалися пройти насичені редути через пас, суперник відверто насміхався і непристойно часто заходив у фінальну третину. Здавалося, ніби грають команди з різних ліг, накільки краще виглядали "пенсіонери", настільки ж безпорадно атакували і захищалися суперники.

З Моурінью це сталося вперше. До сьогодні ніколи в жодному з турнірів сеу Жозе не програвав своїй колишній команді вдома. З іншого боку Лемпард уже перевершував свого вчителя в очній ставці. У Кубку ліги 2018/19 скромний Дербі вибив Манчестер Юнайтед. Тепер же Челсі, який перебував у жахливій формі після цілої серії провальних матчів АПЛ, завдав йому історичної поразки. Хоч і лише 0:2, але у відверто принизливому стилі, який не врятує жодна претензія до суддівства.

Тоттенхем застряг у скандалах – кошмарний Сон, воротар-дивак і дикі фанати

Це був день ганьби "шпор" на всіх ділянках їхнього новенького стадіону. Практично усі результативні рішення VAR були проти господарів. Головний арбітр Ентоні Тейлор не міг повірити, коли Алонсо врізався у Гассанігу, що це пенальті. Однак запасний воротар Тоттенхема просто привіз розкішний подарунок у роздягальню, показавши недоречне карате в штрафному. Він справді заблокував прохід для іспанця, перед тим високо махнувши ногою повз м'яч. Потім були неодноразові прояви расизму – за образи одного лиш Рюдігера 3 рази присоромлювали фанатів "шпор".

Оголошення диктора нічого не дали, але захисник Челсі вирішив не грати в ігри дикунів за їхніми правилами. Матч майже не зупиняли, а замість сліз і непристойних жестів прийшло ігрове покарання у відповідь. Німецький захисник спровокував провального сьогодні корейця Сона, який практично не бачив м'яча, на нервовий зрив. Червона картка остаточно поховала інтригу. Фанати встигли ще кинути стаканчик з якоюсь сумішшю в бік воротаря Челсі, але і тут не влучили.

Лівий фланг Челсі робить гру

Вілліан став гравцем матчу за всіма можливими номінаціями. Цифри 31-річного бразильського вінгера вражають. Найбільше створених моментів (5, ніхто інший не віддав під удар хоча б двічі), перші 2 голи у ворота Тоттенхема, другий в АПЛ дубль з двох ударів по воротах, 15 ривків, 90% точності передач, які особливо розкішно виглядають з врахуванням постійної зарядженості на гостроту. Його переведення на фланги ледь не щоразу створювали момент для партнерів – 7 з 8 дальніх пасів знайшли адресат, а скільки ж креативних ідей загубили партнери.

Рахунок мав би бути мінімум 5:0, якби ще хоч хтось діяв настільки ж витончено і філігранно. Двома асистами 10 років тому він не пустив київське Динамо у фінал Кубка УЄФА. Зараз він продовжує робити результат на ще інтенсивнішому рівні. Один з найкращих виступів Вілліана в Челсі за понад 6 років, пишуть авторитетні експерти в Англії. Звісно, він отримав блискучу підтримку на фланзі від Томорі, Ковачіча та Алонсо, але й сам видав магічний виступ, невтомно працюючи від своїх воріт до чужих.