УКР РУС

Топ-10 підсумків європейського вікенду: прощання з Легендами, безумство в Італії та Франції

21 травня 2018 Читать на русском

Футбол 24 підводить підсумки останніх матчів топ-чемпіонатів Європи та визначає головні моменти: фінали Кубків Англії та Німеччини, відхід зі своїх клубів Іньєсти, Торреса і Буффона, фантастичну розв'язку у Лізі 1 та Серії А та завершення внутрішніх змагань у всіх топ-чемпіонатах.

Челсі – володар Кубка Англії 2017/2018

Антоніо Конте повністю провалився у чемпіонаті, посівши п’яте місце й не потрапивши у наступний сезон Ліги чемпіонів. Більше того: Челсі відстав від четвертого місця на п’ять очок, а впродовж сезону цей показник досягав відмітки у десять – що не дивно, коли пропускаєш від Вотфорда по чотири м’ячі.

Челсі – Манчестер Юнайтед – 1:0 – відео гола та огляд матчу

Фінал Кубка Англії проти Манчестер Юнайтед надав "аристократам" можливість хоч якось компенсувати провал в АПЛ – і вони нею скористалися. Єдиний гол у матчі на 22-й хвилині забив Еден Азар, впевнено реалізувавши пенальті. Загалом же фінал вийшов дуже рівним – Манчестер Юнайтед, великою мірою, поступився лише за кількістю голів.

Окрилений успіхом Антоніо Конте після гри повідомив, що не збирається покидати клуб. Навряд чи з цим погодиться керівництво, однак не можна не відзначити – під кінець сезону італійський наставник зумів вивести Челсі з крутого піке. За два тури до кінця чемпіонату він відіграв вісім з десяти очок відставання від Тоттенхема (хоча потім оступився), обіграв фіналіста Ліги чемпіонів, а вже після чемпіонату – виграв Кубок Англії. Можливо, не так все й погано з Антоніо?

Баварія програла Кубок Німеччини в останньому матчі Хайнкеса

18-разовий володар Кубка Німеччини підходив до фінальної гри проти Айнтрахта у статусі претендента на титул – в минулому році Борусія розіграла цей трофей саме з франкфуртцями. Тоді "орли" залишились без трофею, однак цього разу підопічні Ніко Ковача зіграли по-чемпіонськи.

Баварія вальяжно провела більшу частини гри, пропустивши на старті першого тайму та очікувано відігравшись на початку другого. Не реалізувавши кілька небезпечних моментів, мюнхенці за сім хвилин до кінця основного часу нарвалися на контратаку й пропустили другий гол. Відігратися, не дивлячись на титанічний тиск, Баварія вже не змогла, натомість пропустивши на останніх секундах вихід на пусті ворота після власного кутового. Лєвандовскі та компанія, таким чином, безславно згоріли у фіналі – 1:3.

Баварія – Айнтрахт: Франкфурт переміг Мюнхен без антифутболу, непереконливий Лєвандовскі та шикарний Ребіч у фіналах

Для "рекордмайстерів" даний програш двічі прикрий, адже це був останній матч Юппа Хайнкеса у тренерській кар’єрі. Більше того: вони примудрилися програти і в останньому турі Бундесліги – причому вдома і розгромно, повністю зіпсувавши проводи свого легендарного футболіста та коуча.

Єдиною світлою плямою Баварії у цій поразці виступає перемога Ніко Ковача – головного тренера Айнтрахта, який з наступного сезону працюватиме у Мюнхені.

Інтер прорвався у Лігу чемпіонів

Інтер знаходився на відстані трьох очок до Лаціо, який йшов четвертим, тож зустріч цих команд в останньому турі на Стадіо Олімпіко прийняла характер битви за Лігу чемпіонів. Римляни не могли сподіватися на кращу різницю м’ячів, адже в Італії при рівності очок до уваги беруться результати очних матчів – однак цілком могли задовільнитись нічиєю.

Лаціо – Інтер – 2:3 – відео голів та огляд матчу

Матч чимось нагадував гру Інтера проти Ювентуса кілька турів тому. Лаціо був активнішим та гострішим, виграючи до 78 хвилини з рахунком 2:1. Вболівальники "орлів" готувалися святкувати вихід у ЛЧ, а Сімоне Індзагі вже зняв свого головного бомбардира Чіро Іммобіле – і тут Мауро Ікарді несподівано заробив та реалізував пенальті. Далі – більше: через хвилину після голу Луліч отримав другу жовту, а ще через одну хвилину Вечіно забив переможний м'яч у ворота Лаціо, відправивши останніх у ЛЄ. Фантастика.

Реал Мадрид віддав срібні медалі Атлетіко

Королівський клуб навесні грав у чемпіонаті однією ногою, використовуючи Прімеру для підготовки до матчів плей-офф Ліги чемпіонів. Тим не менш, перед останнім туром Реал зберігав деякі шанси на срібло, відстаючи від Атлетіко всього на три очка та переважаючи його за додатковими показниками. "Бланкос" необхідно було переграти на виїзді Вільяреал та сподіватися на перемогу Ейбара над підопічними Сімеоне – однак, навіть перший пункт виконати не вдалося.

Реал грав максимально бойовим складом, але з одним виключенням – на ворота замість Кейлора Наваса став син Зідана Люка. Дебют вийшов жахливим: Зідан-джуніор пропустив від Рохера Мартінеса двічі, розтринькавши перевагу Реала у два м’ячі. Якщо перший м’яч ще можна списати на захисників, то під час виходу віч-на-віч на 85-й хвилині Люка явно міг зіграти впевненіше. Хоча чого чекати від 20-річного дебютанта?

Як би там не було, а Реал так і не зміг перемогти Вільяреал, зігравши 2:2 та достроково зробивши Атлетіко віце-чемпіоном країни. "Бланкос" залишається тішити себе бронзовими медалями, однак вже за тиждень мадридці можуть їх покласти у Кубок Ліги чемпіонів (якщо його ще не продали на OLX).

Франція: Марсель пролетів повз Лігу чемпіонів, Ніцца не гратиме у єврокубках, безумство у перехідних матчах

Найбільш інтригуючий чемпіонат Європи подарував драматичну розв’язку. Ліон займав останнє місце в зоні ЛЧ, випереджаючи Марсель всього на одне очко. В останньому турі "ткачі" були забов’язані перемагати Ніццу, яка мала рівність очок з Ренном і в разі крупної поразки останнього могла потіснити його в зоні ЛЄ. Марсель же у паралельному матчі грав проти 13-ї команди чемпіонату – Ам’єна. По суті, жоден з клубів в останньому турі не мав права на поразку.

Ліон пропустив від Ніцци першим, однак на 89 хвилину матчу вигравав з рахунком 3:1 – доки не пропустив гол від Алессана Плеа. Далі Ліон чекали вкрай нервові шість хвилин, однак йому таки вдалося втримати переможний результат і вийти до кваліфікації Ліги чемпіонів. Перемога була не даремною, адже Марсель свій матч також виграв. Ренн же зіграв внічию проти Монпельє і відправився у групу ЛЄ, а Ніцца опинилася аж на восьмій позиції. Замість неї у кваліфікації зіграє Бордо.

Внизу турнірної таблиці аутсайдери Мец і Труа синхронно програли й вилетіли напряму, а от Тулуза свій матч виграла, опинившись у зоні перехідних матчів. А в ній твориться справжнє безумство: Аяччо та Гавр зіграли 2:2, отримавши отримали по 2 червоні картки за 18 хвилин додаткового часу – причому Аяччо забив вирішальний гол аж на 120+5 хвилині! Йому після перемоги в серії пенальті й доведеться зіграти проти Тулузи.

Топ-5 чемпіонатів завершили сезон

Чемпіонати Англії, Іспанії, Німеччини, Італії та Франції завершили внутрішні змагання. Єдині, кого це не стосується – Вольфсбург та Тулуза, яким доведеться пройти крізь пекло перехідних матчів за збереження прописки. Про яскравість цього сезону говорять хоча б такі факти:

  • В трьох із п’яти країн чемпіони оформили золотий дубль – лише Манчестер Сіті та Баварія не змогли взяти Кубок.
  • В чотирьох із п’яти чемпіонатів боротьба за єврокубки та прописку тривала до останнього туру – підкачала лише Іспанія, в якій все було вирішено за тиждень до нього.
  • Лише в одному з чемпіонатів склад учасників єврокубків на наступний сезон не змінився хоча б мінімально – в Італії гратимуть ті самі, що й у цьому році.
  • В жодному з чемпіонатів не повторилося минулорічне розподілення єврокубкових місць – і у ЛЧ, і в ЛЄ зіграють нові імена.

Визначились 26 учасників Ліги чемпіонів 2018/19

Такі факти є особливо приємними, адже з інтригою у боротьбі за чемпіонство в Європі якось не склалося – у всіх країнах, крім Італії, чемпіон був відомий вже взимку. Тоді це наганяло апатії, однак змусило більш уважно придивитися до заруб за інші місця – і переглянуте точно не розчарувало футбольний світ.

Мессі виграв "Золотий бутс" та встановив новий рекорд

У Лео в цьому році був грізний конкурент у обличчі Мохамеда Салаха, який забив 32 голи у 36 матчах АПЛ. Мессі за таку ж кількість матчів забив на два м’ячі більше, ставши таким чином володарем Золотого бутса-2018.

"Золотий бутс" 2018: підсумкова таблиця з переможцем Мессі

В принципі, для генія Барселони даний трофей давно став звичною справою, однак саме цей Бутс вписав Мессі в історію. Ліонель став п‘ятикратним його володарем, встановивши абсолютний рекорд – жодному нападнику, крім Кріштіану Роналду, не вдавалося отримати більше двох. Крім того, Бутс-2018 став шостим для Аргентини та сьомим – для Барселони.

Фернандо Торрес завершив кар’єру в Атлетіко

Легендарний іспанський форвард у своїй кар’єрі виграв майже все – однак тільки не з рідним Атлетіко. Цей сезон був для Ель-Ніньйо останнім у футболці "матрацників", тож він вирішив виправити ситуацію з трофеями – і виправив. Минулого четверга Фернандо Торрес виграв з Атлетіко Лігу Європи, а вже у неділю поклав у цей кубок срібні медалі чемпіонату Іспанії.

Сімеоне: Мрія Торреса нарешті здійснилася

І як поклав! За підтримки рідних трибун Фернандо Торрес провів просто шедевральний матч, відзначившись дублем у воротах Ейбара та не реалізувавши ще кілька класних моментів. Торрес у своєму останньому матчі за Атлетіко був швидким, вигадливим, нестримним – словом, Торрес був Торресом!

Подібне прощання – мрія кожного форварда.

Джанлуїджі Буффон зіграв останній матч за Ювентус

Матч проти Верони у 38 турі італійської Серії А став останнім для великого голкіпера Ювентуса, який захищав його кольори протягом останніх 17 років. Він покинув поле красиво – зберігши ворота сухими, під опласки та сльози рідних трибун. Ридав і сам Буффон, а разом з ним, здається, весь футбольний світ.

Буффон зворушливо попрощався з Ювентусом – найкращі миттєвості

Ніщо не є вічним – крім феноменальних досягнень ДжіДжі, якому не підкорилася лише Ліга чемпіонів. Одинадцять разів він вигравав з Ювентусом чемпіонат, а коли команду понизили до Серії B – прийняв цю ідею з ентузіазмом, заявивши, що ще ніколи не був чемпіоном цього турніру. І це – на фоні зірок, які розбігалися хто куди! Про які три програні фінали ЛЧ може йти мова далі? Забудьте, є речі на порядок вище.

На щастя, футбольна кар’єра Буффона ще не закінчена – влітку він обиратиме собі клуб, в якому дограватиме. Примітно, що саме в цей момент у Серію А повернулася Парма, в якій починав Джанлуїджі. Можливо, це знак?

Андрес Іньєста більше не зіграє за Барселону

Легендарний іспанський футболіст каталонського клубу в матчі проти Реал Сосьєдада проводив власне прощання – з Барселоною, яка більше, ніж клуб, та з Камп Ноу, який нагадує про це великим написом на трибунах. Андрес отримав свій коридор поваги та овації 100-тисячного стадіону, однак найкращою річчю у його прощанні стала його гра.

"Легенда йде": зворушливі кадри останніх хвилин Іньєсти на Камп Ноу

Іньєста не забив гол і не віддав асист – хоча був дуже близьким до цього. Однак, у останньому матчі був саме тим Іньєстою, якого ми вже давно зробили еталоном. Легкі повітряні рухи, елегантна гра у дотик з майже 100% точністю, а головне – перманентне бажання допомогти партнеру, а не зіграти самому – все це було продемонстровано каталонцям в останній раз. Іньєста залишив Барселону в якості Іньєсти.