УКР РУС

Сумний бенефіс "Народженого в офсайді". Фантастичний камбек МЮ проти "Ювентуса", який увійшов в історію

21 квітня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" згадує неймовірний півфінал Ліги чемпіонів 1998/99, у якому "Стара синьйора", як і київське "Динамо", втратила практично здобуту путівку на "Камп Ноу".

Його жовна працювали, як невтомний механізм. Чого не скажеш про його команду. Йшли останні хвилини поєдинку на "Делле Альпі", "Ювентус" поступався із безнадійним рахунком. Молодий тренер італійської команди Карло Анчелотті усвідомлював – дива не станеться. І просто стирав у порошок жувальну гумку.

…А починалося все зовсім не так печально для "Юве". У першому матчі на "Олд Траффорд" італійці забили такий потрібний виїзний гол (ще у першому таймі відзначився Антоніо Конте), і лише в компенсований час втратили перемогу (прогавили підключення Раяна Гіггза). Тим не менше, гостьові 1:1 відкривали для команди Анчелотті непоганий простір для маневру. Достатньо було перемоги з будь-яким рахунком, або ж прагматичної нічиєї 0:0.

"Ювентус" здивував. Замість надійності у захисті, улюбленого катеначчо, італійці вирішили зіграти з відкритим заборолом і сотворили нищівний, здавалося б, бліцкриг. На 6-ій хвилині Зідан розіграв кутовий і бездоганно подав на дальню стійку, куди не встиг переміститися Петер Шмейхель. А туди вже набігав Філіппо Індзагі, який з метра замкнув передачу – 1:0.

Поки манкуніанці переварювали потребу забивати не один гол, а два, знову пропустили. На 11-ій хвилині Індзагі прийняв м’яч на куті штрафного майданчика і пробив по воротах. А спроба Япа Стама заблокувати цей удар надала м’ячу ідеальної траекторії – він по високій дузі опустився за спиною голкіпера МЮ – 2:0.

Саме час демонструвати характер, "Манчестере". І капітан команди – ірландець Рой Кін – повів партнерів за собою. Хавбек відривав ноги суперникам, перевершивши в той вечір гідного опонента – Едгара Давідса, і встигаючи практично всюди. На 24-ій хвилині Бекхем ідеально подав від кутового прапорця – саме Кін вистрибнув найвище, випередив Анджело Перуцці і підрізав м’яч у дальній кут.

Гол запалив вірою серця "червоних дияволів". Вони піднатиснули і ось вже Дуайт Йорк забиває. Енді Коул, інший учасник легендарного тандему "9-19", зручно подав напарнику прямісінько на голову, а той в ефектному стрибку надіслав м’яч у кутик – 2:2! Йшла лише 35 хвилина матчу, а МЮ вже досягнув рахунку, який виводив англійський клуб у фінал турніру.

Такий поворот подій просто ошелешив господарів і миттєво протверезив. Хоча налагодити свою гру їм було нелегко. Лише після перерви небезпечні моменти знову повернулися до воріт Шмейхеля. Наконечник "Ювентуса" Піппо Індзагі мав кілька шансів, щоб оформити хет-трик, але щоразу потрапляв в офсайд. Він навіть забив у порожні ворота, але перед тим заліз у 2-метрове "положення". Недаремно Алекс Фергюсон, головний тренер МЮ, охрестив Індзагі "Народженим в офсайді".

Гості, своєю чергою, не поставили "автобус", а відповідали атакою на атаку. Зокрема, в одному з моментів Денніс Ірвін влучив у каркас воріт Перуцці. Зрештою, за 6 хвилин до закінчення основного часу Карло Анчелотті можна було викидати на поле білий рушничок – МЮ забив втретє. Дуайт Йорк, наче Коперфілд, просочився поміж двох оборонців "Ювентуса", обіграв Перуцці і був ним зупинений із порушенням правил. Поруч набігав Енді Коул, який підхопив м’яч і закотив у порожні ворота. Unbelievable!!!

У роздягальні "червоних дияволів" у хід пішло пиво. Шалена радість команди. Діалог Фергюсона із легендою МЮ Боббі Чарльтоном, який зазирнув на "50 грамів". Об’єктив камери повертається на 180 градусів і зненацька вихоплює спокійне обличчя Роя Кіна, який у глибоких роздумах попиває водичку. Хавбек отримав “гірчичник", що став для нього фатальним. Барселонський фінал Рой змушений пропустити через дискваліфікацію. Серце капітана стискалося від смутку, але він мужньо вдавав незворушність.

Ліга чемпіонів. 1/2 фіналу, матч-відповідь

"Ювентус" - МЮ – 2:3

Голи: Індзагі, 6, 11 – Кін, 24, Йорк, 34, Коул, 84

"Ювентус": Перуцці, Бірінделлі (Аморузо, 46), Феррара, Юліано (Монтеро, 46), Пессотто, Конте, Дешам, Давідс, Ді Лівіо (Фонсека, 80), Зідан, Індзагі

МЮ: Шмейхель, Г. Невілл, Йонсен, Стам, Ірвін, Кін, Бекхем, Батт, Блумквіст (Скоулз, 68), Йорк, Коул

Сторінка автора у Facebook

"Football, bloody hell". Як викрасти у "Баварії" Кубок чемпіонів за 101 секунду