УКР РУС

Судаков за 50 мільйонів євро і ще два вибухові трансфери в Європу – УПЛ готова дивувати, а процес пішовbomb

29 листопада 2023
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко потирає руки в очікуванні поповнення десанту наших талантів за кордоном.

Проти Італії у стартовому складі збірної України вийшли тільки чотири представники УПЛ – захисник СК Дніпро-1 Олександр Сваток та трійка "гірників" – Юхим Конопля, Тарас Степаненко і Георгій Судаков. Якщо чесно, я не пам'ятаю, щоб відразу стільки легіонерів було у старті національної команди. Подобається це комусь чи ні, але Україна все більше нагадуватиме Хорватію, Польщу, Сербію, де кістяк команди складають легіонери.

Україна дала бій, але пропустила Італію на Євро-2024 – суддя на останніх хвилинах вкрав у Мудрика пенальті

В Україні війна. Футбол відійшов на другий план. Рівень чемпіонату падає. Футболісти шукають можливості власного розвитку та кращі фінансові умови. Клубам потрібно триматися на плаву. Не тільки заробляючи гроші на переходах, але й відмовляючись від великих зарплат.

Тенденція збільшення легіонерів у збірній України тільки наростатиме. За 2023 рік троє гравців УПЛ поїхали до провідних ліг: Артем Довбик влітку, Ілля Забарний з Віктором Циганковим – взимку. До топового клубу перебрався воротар Анатолій Трубін. Кожен із них не загубився у сильнішому чемпіонаті. Від цього національна команда тільки виграла.

У найближчому майбутньому очікуємо нових трансферів у чемпіонати топ-5.

Георгій Судаков

Головний актив Шахтаря. Попри те, що йому трохи більше двадцяти років (ще може грати за молодіжну збірну), Судаков уже став основним гравцем національної команди, посадивши на лаву запасних Руслана Маліновського. На клубному рівні вже другий сезон є надважливим у Шахтарі. Почав грати за першу команду ще в часи Роберто Де Дзербі.

Зараз для нього це третя ЛЧ. Вдало зіграв на молодіжному Євро, де дійшов до півфіналу. Плюс – клубні здобутки. Нещодавно забивав Барселоні. Зрозуміло, що він на олівці багатьох клубів. Питання тільки ціни. Шахтар не хоче продати задешево. Потрібно знайти клуб, готовий задовольнити фінансові вимоги "гірників". Зараз активно пишуть про інтерес Ювентуса.

Тим часом Судаков змінив агентів. Раніше працював з ALIK FOOTBALL MANAGEMENT. Цю компанію представляють Олексій Люндовський, Олексій Альохін та Ігор Кривенко. Її пов'язують із Євгеном Красніковим. ALIK FOOTBALL MANAGEMENT працює також з Артемом Довбиком, Михайлом Мудриком, Олексієм Гуцуляком. У Мудрика був дуже непростий відхід із Шахтаря минулої зими. Я так розумію, що Шахтар хоче бачити більш лояльних до себе агентів. Тому із Судаковим почав працювати Вадим Шаблій. Зараз він мешкає у Лондоні. Відповідно, є можливість контактувати з місцевими клубами.

Шахтар має підсилення для... Динамо, або Чому вчорашнім ворогам варто закопати "сокиру війни"

На мою думку, зміна агента – це підготовка трансферу Судакова. Якщо буде все добре, Шахтар продасть його наступного літа. Зараз потрібно просто знайти найкращий варіант. Серед ймовірних опцій – перехід у Брайтон, де працює знайомий гравцеві Де Дзербі. А ще – Тоттенхем, Арсенал.

На рівні України Георгій навряд чи зможе взяти для себе ще щось нове. Він вигравав чемпіонат, дійшов до національної збірної, виступив у ЛЧ. Якщо Шахтар вдало проведе єврокампанію (плей-офф ЛЧ або якомога далі зайде в ЛЄ), а збірна України проб'ється на Євро-2024, де також не пастиме задніх, то в липні ціна на Судакова сягне піку. І тоді 50 млн євро нікого не відлякають. Навіть можуть бути перевершеними.

Ілля Квасниця

Головне відкриття цього сезону в УПЛ. У вінгера Руху є все, чого так бракує українському футболу – індивідуальна майстерність, робота з м'ячем, удар, швидкість, вміння нестандартно зіграти. Квасниця не боїться обігрувати суперника, діяти на швидкості.

Ринок України не так добре сканується скаутами. Рух не грає у єврокубках, щоб можна було побачити Іллю на рівні міжнародних матчів. Але справжньою вітриною для Квасниці стала молодіжна збірна України. Він забив вирішальний гол у ворота збірної Англії. В інших матчах також проявив себе. Думаю, що англійські клуби звернули увагу на індивідуально сильного українського вінгера. Їм не проблема дати умовні 7-10 мільйонів за молодого талановитого футболіста. Такі гроші можуть задовольнити керівників Руху. Хорватські клуби продають своїх талантів не перетримуючи, щоб уникнути подальших ризиків становлення. Це дуже корисний досвід.

"З дитинства роблю ставку на дриблінг": джокер нашого футболу Квасниця про драматичну перемогу над Англією, порівняння з Мудриком, пісні Соловій

Також Квасниця не загубився б в іспанському футболі. Правда, іспанці не дуже люблять переплачувати, тому по грошах доведеться шукати компроміс. Умовно кажучи, якщо Жирона влітку продасть Циганкова, а на його місце візьме Квасницю, то це буде дуже цікавий хід. Ілля зможе рости у новому середовищі і прогресувати. Серйозний відсоток від наступного трансферу буде належати Руху. Ситуація, яка влаштує всіх.

Тут головне запитання у тому, чи готовий Квасниця до переїзду ментально? Чи все можливе взяв в Україні? Для нього це тільки перший сезон на рівні УПЛ. Ще багато над чим треба працювати. Під керівництвом Віталія Пономарьова він може прогресувати надалі. Багато залежатиме від наступних успіхів гравця та можливої пропозиції влітку. Якщо вона буде хорошою, то Рух може її прийняти. Потрібно здивувати львівський клуб у хорошому значенні цього слова.

Володимир Бражко

Минулого сезону у Зорі Бражко був одним із найкращих гравців УПЛ. У поточному розіграші отримав місце у складі Динамо після трансферу Сидорчука до бельгійського Вестерло. У столичному клубі поки далеко не всі матчі вдаються безумовно талановитому півзахиснику.

Але розвиток хавбека очевидний. Володимир забиває, бере на себе відповідальність. Після травм Буяльського та Ярмоленка отримав капітанську пов'язку. У складі молодіжної збірної теж є стрижневим гравцем середини поля, капітаном. Динамо не грає у єврокубках і не має міжнародної вітрини, але Бражко показує себе у молодіжці. Команда Унаї Мельгоси йде на першому місці своєї групи, маючи 5 перемог у 5 матчах і тільки два пропущених голи.

Україна U-21 перемогла Азербайджан – "синьо-жовті" виграли 5-й матч у відборі до Євро, зберігаючи лідерство в групі

Влітку вже писали про можливий інтерес Торіно та Жирони. У випадку з італійцями сума трансферу коливалася в районі 5 мільйонів євро. Зрозуміло, що за такі гроші ніхто талановитого футболіста не продаватиме. Потенційний трансфер наступного літа залежить від успіхів Динамо та прогресу самого гравця.

У системі Динамо є Олександр Яцик, який зараз набирається досвіду у Зорі. За стилем – близький до Бражка виконавець. Тому ймовірний продаж одного з лідерів команди не стане кадровою проблемою.

Не забуваймо, що Динамо не вийшло у єврокубки. Якщо наступного сезону спіткає така ж доля, то клубну казну доведеться якось поповнювати, щоб утриматися на плаву. Продаж гравців може стати однією з опцій. Сьогодні Бражко – один із найголовніших активів Динамо. Сума від 20 мільйонів повинна влаштувати власників.

Варіантів може бути безліч. Від англійських клубів до повторного інтересу з Італії. Бражко дуже непоступливий гравець, фізично розвинутий. Потенційно він здатен грати на найвищому рівні.

Відставка Луческу катастрофічно запізнилася, а на Шовковському світ клином не зійшовся