УКР РУС

СК Дніпро-1 програв АЗ у дебютному матчі в Лізі конференцій

8 вересня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

АЗ Алкмаар в рамках 1-го туру Ліги конференцій УЄФА помучився з СК Дніпром-1, але таки переміг (1:0). Звіт читайте на "Футбол 24".

СК Дніпро-1 не зміг кваліфікуватись у Лігу Європи, однак без дебюту на груповому етапі єврокубків "спортклубівці" не залишились. Команда Олександра Кучера відправилась у Лігу конференцій – і першим суперником став АЗ, який не програв жодного з 11-ти матчів у сезоні. Нідерландці здобули 9 перемог і забили 32 голи при семи пропущених, тримаючись всього у двох очках від Аякса в Ередивізі. Щоправда, топових опонентів у алкмаарців ще не було.

Мудрик зрівнявся з Забарним, Циганков – беззаперечний лідер: Transfermarkt оновив вартості футболістів УПЛ

Фаворит пари був очевидний. Втім, СК Дніпру-1 пощастило з погодою. У словацькому Кошіце стояла рясна злива – існувала вірогідність, що поєдинок перенесуть, але гра стартувала вчасно. Дренаж працював якісно, однак дощ не зупинявся, тож нідерландцям на вогкому газоні було важко комбінувати й вести боротьбу.

Крім того, підтримати українську команду прийшли декілька тисяч вболівальників – одну трибуну заповнили майже повністю. Протягом матчу фанати співали український гімн і заряджали патріотичні кричалки.

Перший тайм виявився дуже важким для перегляду. СК Дніпро-1 закрився у низькому блоці 4-4-2, намагаючись тікати в контратаки через короткі комбінації з Довбиком або через виноси. АЗ володів м'ячем 65% ігрового часу, але більша частина пасів "сироварів" пройшла на власній половині поля або в центрі. Розкрити зону на третині поля "спортклубівців" не вдавалося.

Як наслідок, команди провели всього три удари. Алкмаарці при цьому не створили жодного моменту. СК Дніпро-1, своєю чергою, міг відкрити рахунок на 17-й хвилині внаслідок прориву Довбика правим флангом і прострілу вздовж лінії воротарського. Гуцуляк на замикання не встиг, але захисник зрізав м'яч у власні ворота – стійка врятувала АЗ! Та і загалом у підопічних Олександра Кучера було більше цікавих підходів до штрафного, однак "спортклубівці" допускали занадто багато втрат у завершальній фазі.

Відпочивати футболісти відправились за нулів на табло. По перерві гра продовжилась у тому ж руслі – АЗ безцільно катає м'яч, СК обороняється на власній половині й час від часу контратакує. На 54-й хвилині "жовто-чорні" навіть були близькими до голу – це Гуцуляк замкнув подачу Амаша ударом головою в нижній правий кут. Голкіпер спіймав м'яч.

АЗ ледь не покарав за марнотратство на 61-й хвилині, хоча момент виник випадково. Одгор виконав навіс з правого флангу, а м'яч зрізався з ноги й полетів за комірець Валефу. Поперечина врятувала СК Дніпро-1, однак Янсена Паскаля такий футбол не влаштовував – він одразу провів потрійну заміну. На 62-й хвилині на поле вийшли Сугавара, Меєс Де Віт і Лахдо.

Цей хід виявився фатальним для дніпровців. Рівно за хвилину після появи на поле Сугавара оформив асист, простріливши з правого флангу на лінію воротарського – Дані Де Віт, перебуваючи на самоті, спокійно замкнув. 0:1.

Олександр Кучер спробував перегорнути гру своїми замінами. Замість Піхальонка й Хамаша вийшли Балулі (дебютував за СК Дніпро-1) та Назаренко. Пізніше Сваток, Рубчинський і Бабенко поступилися місцем Танчику, Когуту й Громову, але за 30 хвилин "спортклубівці" нічого не створили.

Виключенням можна назвати тільки крос від Балулі на 71-й хвилині, який Довбик завершив ударом головою в руки голкіперу. АЗ відповів на 73-й аналогічним чином, тільки Меєс Де Віт пробив повз дальню стійку. От, власне, і вся гострота в матчі.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував мінімальну поразку українського клубу. СК Дніпро-1 поки що залишається без перемог у єврокубках.

СК Дніпро-1 здатний зачепитись за плей-офф

Важко робити якісь глобальні висновки, враховуючи характер матчу. Моментів практично не виникало, вся гра пройшла у єдиноборствах, а у СК Дніпра-1 ще й кадрові проблеми виникли серйозні. Зокрема, в середині другого тайму зламався Сваток, якого Sofascore визнала найкращим футболістом у складі "жовто-чорних" – не в останню чергу завдяки 5 точним передачами на просування з 5-ти спроб.

Крім того, необхідно пам'ятати про пошкодження Пуріти й Лучкевича, через які довелося викручуватись із позиціями. Центрбека грав опорник Сарапій, правого фулбека – центрбек Адамюк, а 22-річного Рубчинського в центрі взагалі не мало бути – це гравець ротації, м'яко кажучи. Гуцуляк тільки-но повернувся після травми, а Хамаш проводив другий матч у складі "спортклубівців".

Власне, де було тонко, там все і порвалось. Хамаш перед голом дав прострілити у штрафний, а Адамюк не встежив за Де Вітом. Прикро, адже це була чи не єдина його помилка в обороні. В атаці ж Володимир нічим не допоміг, видавши 71% точності пасів, виконавши 5 неточних дальніх передач (із семи) і не організовуючи ширину на чужій половині.

З урахуванням усіх цих нюансів футбол СК Дніпро-1 виглядав не так вже й погано. Провальною була тільки робота на чужій половині, де грали з точністю передач в 65%, не створивши нічого, крім кількох кросів – але ж і біля власних воріт команда мало що дозволила. Алкмаарці непогано переводили м'яч за спину Хамашу, однак розкрити оборонний блок дніпровців їм не вдалося.

Формально у АЗ аж 6 із 7 ударів пройшли з меж штрафного, але один стався після кутового. Віднімемо його та лонгшот Керкеза з 30 метрів. Отримаємо 0,66 xG з open play – 0,45 з них потягнув гол Де Віта. Залишається 0,41 xG на 5 ударів, що дає лише 0,082 xG середньої гостроти. Тобто, всі удари алкмаарців, окрім голу та моменту Райндерса на 90-й хвилині, були шлаком, який міг завершитись взяттям воріт тільки у 8 випадках зі 100.

СК Дніпро-1 вміло оборонявся на власній третині поля. Саме тому поразка є такою прикрою – АЗ нічого не створив, аби виграти. Нідерландці використали чи не єдину помилку, створили ще один гольовий шанс перед фінальним свистком на голому індивідуалізмі й випадково влучили у поперечку при кросі. Все.

З тим же успіхом СК Дніпро-1 може занести собі в актив стійку на 17-й хвилині та 2 замикання кросів, які теоретично могли пройти повз кіпера – їхня гострота була ідентичною гостроті алкмаарців (0,07-0,08 xG)

До чеснот СК Дніпра-1 можна віднести єдиноборства. Тут наша команда влаштувала тотальний винос нідерландців, вигравши 55 зі 101 епізодів на землі й 20 з 26 дуелей у повітрі. Крім того, в дистрибуції непогано проявили себе захисники – у Сватка 5 точних довгих передач з 5-ти, у Сарапія 8 з 16-ти. В принципі, і Довбика варто відзначити за пристойну роботу в обіграшах у глибині, хоча боротьбу він програв. На лідері дніпровців завжди висіло по два суперники.

АЗ – найсильніша команда у нашій групі. З Вадуцом і Аполлоном буде нелегко, але простіше. Між тим, СК Дніпро-1 не зганьбився на тлі третьої команди Ередивізі. Так, є багато "але", однак факт залишається фактом – підопічні Олександра Кучера могли зачепитись за нічию. Значить, зможуть і перемогти в наступних матчах.

А навіть якщо не вдасться, горювати не варто. Головним надбанням у цьому турнірі є досвід, якого критично бракує дніпровцям. Навіть Довбику і Піхальонку він потрібен – причому більше, ніж Сарапію та Рубчинському, яким трансфер у Європу поки що не світить. Словом, за СК Дніпро-1 варто поспостерігати.

Фенербахче дотиснув Динамо на 90+3 – шедевр українців, серйозна травма лідера киян і хамство фанатів Путіна в матчі ЛЄ