УКР РУС

Шовковський: Я не ходжу на роботу, я займаюся улюбленою справою більше 30 років

26 березня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

У другій частині ексклюзивного інтерв'ю "Футбол 24" з Олександром Шовковським мова піде про національну збірну України, кар'єрні перспективи, джерела енергії та багато іншого.

Людина, з якою "Футбол 24" мав можливість поговорити щиро і відверто, не потребує додаткового представлення. Його ім'я говорить саме за себе, і для українських вболівальників, а особливо, для вболівальників київського "Динамо", вже стало синонімом вірності клубу, впевненості і досвідченості. Йдеться, звичайно ж, про нинішнього капітана "Динамо" і екс-стража воріт національної збірної України, Олександра Шовковського.

"Футбол 24" представляє другу частину інтерв'ю з легендою українського футболу.

"Те, що ви думаєте про мене, це не моє - це ваше. Моє - це те, що я думаю про вас".

Олександр Шовковський

"Після того, як я зрозумів, що не зіграю на чемпіонаті Європи у 2012-му році, я для себе прийняв рішення, що буду закінчувати виступи за збірну"

- Від усіх розмов про збірну, про майбутню фінальну частину Євро-2016, у вас ніколи не виникало думки, що, можливо, рано закінчили зі збірною, може ще варто було б пограти?

- Ні, однозначно ні. Після того, як я зрозумів, що не зіграю на чемпіонаті Європи у 2012-му році, я для себе прийняв рішення, що я буду закінчувати виступи за збірну. Це занадто болюча тема для мене на той момент була. І я, просто-напросто, хотів відійти в сторону від цього всього, щоб більше ніколи не повертатися до цього питання.

Народна збірна: вибираємо команду на Євро-2016 разом! Воротарі

- Зараз стежите за хлопцями, за процесом підготовки у збірній?

- Я стежу виключно за іграми, переживаю за хлопців в матчах збірної України. А так намагаюся особливо не вникати в цей процес, щоб він проходив в стороні. Дивлюся матчі, переживаю за хлопців, але не більше. Збірна - вже в минулому.

- Чи не сумуєте за цими емоціями?

- Я їх, так би мовити, викреслив.

"Ніхто не знав про те, що я піду на курси. Це було моє особисте рішення"

- Зараз багато хто з ваших знайомих, колишніх партнерів, поступово розпочинають свої тренерські шляхи. Наскільки я знаю, ви теж вирішили піти на тренерські курси. Це так?

- Так, я пішов на курси. Ну а далі - буде видно. Не хочу заглядати в майбутнє. Кажу виключно про доконаний факт.

Воронін: Збираюся вступити на курси тренерів

- А якщо не про плани, хтось вплинув на ваш вибір?

- Ніхто не знав про те, що я піду на курси. Це було моє особисте рішення. Тільки після того, як я пройшов співбесіду, всі дізналися, виключно зі ЗМІ.

- Ніхто не прокоментував той факт, що ви стали на тренерський шлях?

- Знаєте, мені коментарі людей, які не мають стосунку до футболу, спорту, взагалі не цікаві. Можливо, занадто самовпевнено, але людина, яка не знає специфіки роботи, не може висловитися досить грамотно і корисно для мене. А з іншими у мене просто можливості не було поговорити на цю тему. Я спокійно до цього ставлюся, і мені чиєсь схвалення і не потрібно, я знаю, чого я хочу і знаю, що я роблю.

- У вас же є в команді живий приклад людини, яка створила себе як гравець, а тепер створює себе крок за кроком як тренер - Сергій Ребров. Навіть з ним на цю тему не спілкувалися?

- Повірте, нам є про що поговорити, є інші моменти, щодо ігрових аспектів, і підготовки, і стосунків, і всього іншого. Тому, ми на цю тему ще не розмовляли.

- На якому етапі кар'єри у вас з'явилося бажання стати на тренерський шлях?

- Не знаю. Я просто не розповідаю про свої плани і бажання, я намагаюся тримати їх при собі. "Хочеш розсмішити Бога - розкажи йому про свої плани на завтра". Тому ділитися чимось завчасно - не в моїх принципах.

- Чи не складно все це тримати в собі?

- Навпаки - простіше. Менше збивають з пантелику, менше дають непотрібних підказок і порад.

- А якщо поради та підказки бувають потрібними?

- Бувають і потрібними. Але найчастіше - ні. Часто люди просто намагаються висловити свою думку і думки з якогось приводу.

Ви знаєте, я для себе в житті визначив, що бажання допомогти і підказати виникає і сприятливо впливає лише в тому випадку, якщо людина цього просить.

Якщо я приходжу до старшого товариша з якимось питанням чи для розуміння тієї чи іншої ситуації, тоді ця порада буде доречною. А якщо до мене хтось приходить з порадою, то частіше за все, це проходить повз, стороною. Сам переконався в цьому на власному досвіді як людина, яка радила і яка не просила поради.

- А як часто ви в житті даєте поради?

- Нікому не даю, якщо мене не просять. А якщо просять - завжди.

- А в команді часто просять у вас поради?

- Буває. Раніше я намагався якось сам ініціювати, але з часом зрозумів, що це безрезультатно, і немає сенсу витрачати свою силу і життєву енергію, при цьому ще й дратуючи свого партнера якимись порадами. Тому що іноді поради якраз можуть сприйматися як читання моралі.

"У команди є своє обличчя. Є прогрес за останні два роки, і він досить високий"

- Як гадаєте, у чому секрет успіху Сергія Реброва в "Динамо"?

- По-перше, він людина нового покоління, яка пограла в іноземних чемпіонатах - в Англії, Росії, Туреччині. Бачив різні підходи і тренерські ідеї, виступаючи в зарубіжних клубах. Він для себе щось почерпнув. Знаю, що Сергій проходив стажування у різних клубах, зокрема, у дортмундській "Боруссії", це теж говорить про його ретельний підхід. І багато рішень, які він приймає, засновані на сучасному баченні футболу. На тих вимогах, які ставляться перед гравцями на футбольному полі і перед командою в цілому. Виходячи з цього, будується вже підготовка команди, взаємодія з гравцями.

У футболі не буває дрібниць. Тренерська робота полягає в дрібних аспектах і в ланцюгу дрібних деталей, які, в кінцевому підсумку, переростають у такий потужний машинний ланцюг, розірвати який неможливо.

Ребров завершив 2015 рік в топ-20 кращих тренерів світу

І у команди є своє обличчя. Є прогрес за останні два роки, і він досить високий.

Безумовно, вболівальники вимогливі, вони звикають, їм хочеться все більшого й більшого. Це теж нормальний процес, потрібно чути наших вболівальників. Але не можна зробити команду відразу і досягти всього.

На якомусь етапі приходять гравці, вони вносять свіжу кров, задають ритм команді. Але з часом приходить розуміння, що якийсь гравець вписався добре, а інший - виходить за рамки того розуміння, яким керується тренер при побудові команди. Можливо, що ментальність цього гравця не зовсім збігається з ментальністю цього колективу.

Далі можна сказати про такий важливий аспект, коли гравець орієнтований виключно на свій особистий ріст. На певному етапі цей гравець потрібен для досягнення результату, але якщо будувати команду, то від таких гравців потрібно, швидше за все, позбавлятися, тому що вони будуть вибиватися з колективу і розхитувати його в різні боки.

Найчастіше орієнтуватися потрібно на людей, які турбуються про своє особисте зростання у контексті зростання команди в цілому. Де свої амбіції, інтереси стоять нижче інтересів команди. Ось такі гравці потрібні, і такі гравці найчастіше домагаються найбільших результатів в плані особистого зростання. А з ними і команда домагається більших результатів. Адже можна створити команду зірок, як говорив Валерій Васильович, а можна створити команду-зірку. Успіх буде саме у тієї команди, де особисті інтереси гравців підпорядковані командним інтересам.

"Кожен тренер розуміє футбол по-своєму, він бачить і відчуває, як його команда повинна грати, тренуватися, готуватися"

- Щодо паралелі з Валерієм Васильовичем. Напевно всіх тренерів "Динамо" порівнюють з Лобановським...

- Порівнюють завжди. Але порівнювати не можна, інший час був, ментальність, люди, виховання. Якщо у Валерія Васильовича були люди, виховані радянською школою, то у нинішнього головного тренера гравці абсолютно різні - з різною ментальністю, з різних країн. До всіх треба знайти індивідуальний підхід, кожному потрібно пояснити, що є інтереси команди, а потім твої особисті.

"Мене часто називають диктатором". Безсмертні цитати Валерія Лобановського

- Якщо абстрагуватися від комплектації команди і порівняти особисто Сергія Станіславовича та Валерія Васильовича, їхні підходи в побудові тренувального процесу...

- Однозначно, тренувальний процес вже не той і ніколи не буде таким, як раніше. Жоден тренувальний процес не буде таким. Це інша культура, інша тактика, інший час. Навіть якщо взяти і подивитися відео 1980-го року, 1990-го, 2000-го, то все одно, швидкість вже різна. І чим далі, тим швидкость стає швидшою і швидшою, тому порівнювати вже не можна.

- Які залишилися спогади про гру в "Динамо" Лобановського, яке гриміло в Європі в 90-ті?

- Я вже не пам'ятаю ту команду, фактично. Так, згадуючи, відкриваючи на комп'ютері і переглядаючи ігри, я бачу, але вже не пам'ятаю, що я відчував тоді. Настільки багато подій в житті, настільки тісно вони переплітаються, одна подія нашаровується на іншу, що я не пам'ятаю, що я відчував у той чи інший момент. Іноді здається, що в тому епізоді був не я, був хтось інший.

Переглядаючи серію післяматчевих пенальті, в мене емоційна складова зашкалює, але я не пам'ятаю, що саме в тому епізоді я відчував і чому я діяв саме так, а не інакше.

Я не прив'язуюся до того, що сталося. Я його проаналізував, прийняв, що теж важливо, і поклав на "поличку" своєї історії. Ось воно у мене лежить, я іноді струшую пил, переглядаю, але я дивлюся вперед, в майбутнє. Я приймаю все і відкладаю, щоб уже не повертатися. Адже, залишаючись в минулому, і витрачаючи свої сили на переживання подій минулого (позитивних або негативних), я можу не дорахуватися цих сил для реалізації в майбутньому або сьогоденні. Мені потрібні сили, щоб використовувати їх тут і зараз.

- В "Динамо" за вашу кар'єру змінилася достатня кількість тренерів. Можете виділити у них якусь особливість, тренерську фішку і чи існує вона взагалі в природі?

- У кожного тренера свої методи, принципи, бачення, погляди на життя, на ведення побутового командного господарства. У всіх все індивідуально, немає жодного схожого тренера, тому виділяти одного на тлі іншого не зовсім коректно.

Можна навести, звичайно, грубий приклад. Ось уявіть собі робота, і щоразу йому змінюють програмне забезпечення, ставлять нове. І ось він буде робити те, яке програмне забезпечення йому поставили і яку програму вклали. Так, органи залишаться ті ж: руки, ноги, тулуб, вони запрограмовані на ті дії, які не особливо будуть відрізнятися. Але ідея, принципи, концепція, завжди будуть відрізнятися, повністю. Точно так само як і головний тренер. Кожен тренер розуміє футбол по-своєму, він бачить і відчуває, як його команда повинна грати, тренуватися, готуватися. І на тій чи іншій позиції він бачить того чи іншого гравця.

"Я підходжу до головного тренера, задаю йому пряме запитання - чи потрібен я команді. Отримував до сьогоднішнього моменту відповідь -" так "

- На кого з тренерів хотіли б рівнятися, не копіювати, а саме рівнятися в професійному плані?

- Я вам відповім по-іншому. Свого часу, мені часто ставили запитання - чи є у мене кумир, воротар, на якого я хотів би бути схожим. Я завжди відповідав однаково, що воротарів багато. Але у кожного я б виділив якісь певні риси, які мені більше подобаються, ніж у інших. Наприклад, у Дасаєва - гра на виходах, у Кана - харизма і гра на лінії воріт, у Нойєра - гра ногами. Аналогічно складається і образ тренерів. Є якісь речі, які мені імпонують, подобаються більше, які я хотів би взяти для себе, а сказати конкретно, що ось саме той кращий, ніж цей, чи навпаки, я не можу.

- Не можу вас не запитати, якщо вже заговорили про тренерську кар'єру. Чи означає ваше бажання навчатися тренерському ремеслу, що вже близький той момент, коли ви повісите бутси на цвях?

- З кожним роком цей момент все ближчий і ближчий. А коли він настане - час підкаже. Рік тому мені було 40 років, а зараз вже 41. Наступного року мені буде 42. Все можливо. Можливо, що я ще продовжу контракт на рік, а можливо і не продовжу.

- А хотілось би?

- А хіба мало, чого мені хочеться. Мені багато чого хочеться (посміхається). Повірте мені, ви дізнаєтеся, на все свій час. Навіщо згадувати і направляти якийсь посил кудись.

- Чи спілкуєтеся з цього приводу з тренерським штабом, як вони оцінюють вашу готовність в черговий раз порадувати вболівальників продовженим контрактом?

- Уже ні для кого не секрет, що у мене періодично проходить розмова з тренером щодо моєї профпридатності, мого стану, як вони бачать його з боку. Я вже не хлопчик, я чудово розумію, що якісь моменти можуть погіршуватися, але ця розмова спливає періодично. Перед закінченням сезону або початком нового, я щороку продовжую контракт, протягом років 5-ти, якщо не помиляюся. Я підходжу до головного тренера, задаю йому пряме запитання - чи потрібен я команді. Отримував до сьогоднішнього моменту відповідь - "так". Далі я йшов до президента, і ми погоджували якісь інші моменти.

- Після закінчення нинішнього сезону, вас чекає така розмова. Якщо знову почуєте, що команда вас потребує, чи готові ви знову продовжити угоду?

- Я буду приймати рішення щодо того, чи готовий я ще рік грати. Радитися з тренером воротарів, спочатку я з ним розмовляю про свої кондиції. Згодом - з головним тренером, після цього з президентом. Потім беру паузу на день-два, щоб все зважити, тому що тут багато що залежить не тільки від бажання, а й від можливостей.

Але я скажу, у мене важкий рік був не цей, а попередній. Не знаю, з чим це пов'язано було, але от якось багато навалилося в плані травм і стану. Адже ніхто не знає, в якому стані гравець виходить на поле. Всі бачать лише склад, не завжди є інформація про стан гравця.

Будь-яка команда - це живий організм, у когось є травми, після кожної гри міні-пошкодження. І часто гравці виходять на поле з травмами. Це впливає на гру, але ж цього ніхто не враховує. Це знає головний тренер завжди. Він повинен володіти повною інформацією, для того, щоб визначитися зі складом і вирішити, хто ту чи іншу позицію закриває. Можливо, потрібно когось приберегти, або випустити на заміну. Нюансів багато, я, припустимо, про це вже знаю (посміхається).

- Якщо не враховувати готовність, бажання, чи відчуваєте ви в собі сили, ту енергію, яка дозволить вам зіграти ще рік?

- Ось в кінці сезону на це питання і буду відповідати. В першу чергу, перед собою, щоб бути чесним, перед тренерським штабом, президентом, перед командою.

Я точно так само несу відповідальність, коли кажу, що готовий вийти на футбольне поле. Тому що, в разі якогось моменту, отримання травми, я можу підвести команду. Теж потрібно зважено підходити.

Ось приклад, коли ми грали на виїзді з "Ріу Аве" в Лізі Європи. На розминці, безпосередньо перед грою, я відчув, що у мене починає боліти литковий м'яз. І я прийняв рішення, хоч воно мені далося дуже нелегко, перед самою грою, не виходити на цей матч. Я теоретично міг відіграти цей матч, але я в будь-який момент міг би підвести команду. Оскільки, якби я вийшов і отримав травму, я б позбавив команду можливості провести три заміни. В кінцевому підсумку, як виявилося, я правильно вчинив, оскільки у мене був мікронадрив литкового м'язу.

"Всі обмеження розпочинаються, перш за все, з голови"

- Звідки ви черпаєте життєву енергію для продовження гри, досягнення результатів? Де це джерело енергії і мотивації?

- (Показує на голову) Справа в тому, що ми часто самі собі ставимо обмеження. Ми самі себе в 30 років вважаємо ветеранами футболу. Ми самі говоримо про те, що чогось не можемо зробити, щось не вийде. Всі обмеження починаються, перш за все, з голови.

Зовнішні фактори? Мені складно сказати. Справа в тому, що у 2006-му році, перед Чемпіонатом світу мені життя і та ситуація, підказала, що у людини дійсно величезний потенціал і величезні можливості. При бажанні і всіх необхідних діях для реалізації цього бажання, вірі в успіх, людина здатна досягати великих результатів і досягнень. Я нещодавно дивився уривок - болгарський гімнаст виступав на чемпіонаті світу в 39 років у вправах на кільцях, брусах. Так що, знову ж таки, всі перепони починаються з голови.

- До речі, про енергію і відпочинок. Могли б описати ваше дозвілля, коли є час відволіктися від боротьби на полі і тренувань?

- Потрібно вміти насолоджуватися тими моментами, які є в житті, отримувати насолоду. Дрібні радості роблять людину щасливою. Як, наприклад, у фільмі "Москва сльозам не вірить", де звучала фраза, що для повного щастя не вистачає лише склянки газованої води.

Щасливою людиною можна бути протягом усього дня. Людина щаслива в конкретну хвилину, секунду. Може бути щасливою, коли вип'є чашку кави чи зустрінеться з друзями.

Потрібно отримувати задоволення від усього, що робиш. І робити те, що приносить задоволення. Адже я на роботу не ходжу, я займаюся улюбленою справою протягом більше 30-ти років. Звичайно, в певний момент може настати перенасичення, але якщо правильно підходити, навчитися відпочивати, розслаблятися, то можна і далі черпати енергію для нових звершень.

- А як ви вважаєте найкраще відпочивати?

- По-різному. Знову ж таки, з часом переваги змінюються. Це може бути хороша компанія, друзі, спілкування, більярд. Важливо отримувати задоволення від виконаної роботи. Потрібно займатися справою із задоволенням. Як говорив Валерій Васильович: "Мені не потрібні ремісники, мені потрібні творчі люди, які отримують задоволення від того, що вони роблять".

- Якщо говорити про літературу, що для вас книга - спосіб відпочинку чи джерело знань?

- По-різному. Іноді це спосіб відволіктися, насолодитися. Іноді перемикаєшся, щоб поставити перед собою якісь завдання і отримати певну інформацію.

- А є така книга, яка відчутно вплинула на ваше життя?

- Це був 2006-й рік, я відновлювався після травми. Друзі мені подарували книгу, і я на своїй сторінці в інтернеті написав про цю книгу. На мене вийшов автор, після цього ми тривалий час спілкувалися, працювали. Завдяки йому я познайомився ще з однією людиною, що допомогла мені швидше відновитися, і на ЧС-2006 в Німеччині, взагалі-то, серія післяматчевих пенальті - це теж заслуга цієї людини. (Можливо, мова про книгу Дмитра Ліпскерова "Леонід обов'язково помре", видану у 2006 році. Олександр Шовковський вніс її як одну з улюблених книг на своєму сайті - прим. "Футбол 24".)

Просто одне за собою тягне інше і так поетапно до тебе приходять нові люди, які готові тобі допомогти, але в цей момент я як учень був готовий, щоб до мене прийшов учитель. Це теж важливий момент.

Я можу сказати, що свого часу я починав читати "Майстра і Маргариту" разів десь два-три, а потім просто настав момент, коли я вже її перечитував, для того, щоб отримати задоволення, щоразу відкриваючи для себе щось нове.

А якщо говорити безпосередньо про ті книги, які хотілося б виділити, то це "Сходинки свідомості" Станіслава Хохеля, ну і "Трансерфінг реальності" Зеланда.

- Якими життєвими принципами ви керуєтеся?

- Єдине, що я можу сказати, я намагаюся бути чесним по відношенню до себе і до оточуючих мене людей.

Перша частина інтерв'ю. Шовковський: За 22 роки своєї спортивної кар'єри я 4 роки відновлювався після різних травм і операцій