УКР РУС

Шахтар – Вольфсбург: Коноплянка і Соломон як символ, найкращий бразилець Європи, привид Луческу та півфіналу ЛЄ

6 серпня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Шахтар розбив Вольфсбург (3:0) за 4 хвилини у матчі-відповіді 1/8 фіналу ЛЄ. Першу зустріч також виграли чемпіони України. Рахунок і огляд матчу Шахтар – Вольфсбург читайте на "Футбол 24".

Вирішальна битва за чвертьфінал Ліги Європи довжиною у практично 5 місяців. Матч, як і онлайн-трансляція Шахтар – Вольфсбург на "Футбол 24", стартував о 19:55. Донеччани отримали в Німеччині солідну перевагу, поклавши 2 виїзні голи, а супернику дозволивши відзначитися лише раз. Відтак "вовкам" потрібно було забивати мінімум двічі, аби пройти в 1/4 фіналу, а команді Каштру вистачило б і мінімальної поразки 0:1. Відзначимо, що у наступному раунді переможця цієї пари на 99% чекає Базель, який розгромив у першій зустрічі Айнтрахт на виїзді з рахунком 3:0.

Шахтар – Вольфсбург – відео голів

Блискуче організований високий пресинг німців провокує помилки господарів. Додо та Пятов на рівному місці подарували кутовий. Каштру на ногах вже на 3-й хвилині. А тут ще й Мораєс боляче приземлився, пошкодивши руку. Доволі довго і гучно страждав Жуніор на газоні, але повернувся у гру. Як же багато втрат Шахтаря на власній половині. Патрік обрізався, подача і удар – Додо блокує. Найбільше від інтенсивного тиску страждають Матвієнко, який вийшов згадати минуле, міняючи травмованого Ісмаїлі ліворуч, та капітан Пятов (9 втрат на двох за 10 хвилин). Патрік протягнув круглого, Антоніо скинули під удар метрів з 20 – вище.

Шахтар – Вольфсбург: онлайн-трансляція матчу Ліги Європи 2019/20

А це вже значно цікавіше. Алан на 13-й хвилині у своєму стилі з 25-метрової відстані завдав першого прицільного удару. Снаряд двічі вдарився об газон, і Кастелс з величезними труднощами парирував на кутовий. Розкішно Антоніо вирізав на Мораєса, але форвард Шахтаря тягнувся і дещо заслабо кивнув круглого. Захисник Понграчіч підстрахував кіпера, якого підловили на протиході. Найкращий момент гри на 19-й, адже чудова організація гри "вовків" поки не приносить великих плодів у плані креативу.

Віктор знищує Матвієнка на фланзі, але у воротарському Гінчек пропустив далі замість розстрільного удару, а партнер не дуже сподівався такого ходу. Тайсон вибухає на рівному місці після переведення на фланг від Мораєса. Марлос доповнив красивий пас колишнього капітана хитрим пострілом у стійку. Четвертий кутовий Вольфсбурга проти одного в Шахтаря, але гостроти після них на диво мало. Матвієнко чи не вперше якісно підключився в атаку на 33-й. Дві поспіль спроби, добротний удар з льоту – Кастелс знову тягне.

Мораєса вчергове вивели у штрафний на пристойну позицію, повз ворота летить м'яч. Антоніо з Патріком налагодили гру в центрі поля, заспокоїли різких "вовків", контролюють темп "гірники". Тайсон і Марлос змушують гостей перемикатися на оборону, активніше залучають крайніх захисників. Шахтар швидко змінив картину матчу на свою користь. Матвієнко скидав після кутового на екс-форварда Динамо. Мораєс зобразив щось надто піжонське. Степаненко і Пятов виглядають досить непереконливо. Інший українець Матвієнко десь поруч, але потроху виправляється завдяки атакувальним діям. Також невиразний тайм у виконання Додо. Натомість "бразильський" півзахист Шахтаря вирішував усе в перші 45 хвилин.

Два поспіль моменти від Марлоса. Спочатку організував Мораєсу вихід віч-на-віч, а потім сам спробував з лінії штрафного. Кастелс просто феєрить сьогодні. Тайсона класно вивели на вільну позицію. Обвідний удар поруч зі стійкою пролітає. Цікаво виглядає статистика атак Вольфсбурга у першому таймі, як і його теплова карта. Майже 50% наступу проводять правим флангом, намагаючись використати відсутність Ісмаїлі. Матвієнко – не вершина надійності, але його помилки пробачили суперники, а потім якось заспокоїлося на лівому фланзі Шахтаря. Статистика ударів у площину просто вражає – 5:0 на користь української команди. Суперники кардинально різного класу на полі, але напруга зберігається, адже дуже вже не хоче м'яч залітати у ворота гостей.

Два поспіль майже ідентичні фоли центральних захисників перед штрафним Пятова. Хочолаві пощастило менше, ніж Кривцову – пряма червона після консультацій з VAR і перегляду повторів. З іншого боку рефері спочатку пенальті призначав, а потім побачив, що гравець Вольфсбурга Віктор лише падав у штрафному. Капітан Шахтаря виручив після обох потужних ударів, а за якихось 3 хвилини вже Брукс на рівному місці заробив другу жовту. Кружляк червону не побоявся показати, урівнявши склади.

Оригінальна перебудова від Каштру. Вилучили центрального захисника, але випускає наставник Коваленка та Соломона замість Антоніо та Марлоса. Згодом вийшов і Коноплянка замість Тайсона. У підсумку Степаненко опустився глибше на позицію Хочолави. Подача штрафного, і Пятов навіть після офсайду рятує. Шахтар, здавалося, спокійно доводить матч до 8-ї поспіль домашньої нічиєї з німецькою командою в єврокубках. Однак тут Мораєс влучив нарешті. На 89-й Жуніор прошив Кастелса після прострілу Додо. Гол зробила передгольова передача Соломона, який стягнув на собі двох опонентів і розірвав зони "вовків". Логічний результат.

Коноплянка зробив гол для джокера №1 нинішнього матчу. Соломон спокійно розібрався з голкіпером. Провальна поперечна передача, Мораєс перехоплює, обводить воротаря і оформлює дубль. Фантастика – 3 голи за 4 хвилини, оце так прорвало! Загалом дуже спокійний та солідний вихід у чвертьфінал для Шахтаря, хоча не без нюансів і провалів окремих виконавців.

Розгром абсолютно по грі, але чому так пізно

Шахтар створив утричі більше якісних моментів за системою xG, награвши на перевагу 1,81:0,58 за очікуваними голами. Просто аж до фінішного відрізку "вовкам" вистачало Кастелса. Голкіпер серед гостей був лідером після правого вінгера Віктора, який створив найкращу нагоду своєї команди, бездарно змарновану Гінчеком. Вистачало й сил стримувати опір вікових Тайсона та Марлоса. З величезними труднощами, тріщали по швах, але трималися.

Тільки-но вийшли швидкі крайки Соломон і Коноплянка, а Вольфсбург спробував трохи ризикнути, вся хитка конструкція розсипалася остаточно. Команда Гласнера не грала на перемогу. Вона намагалася максимально ефективно підлаштуватися під сильні сторони суперника, але виглядало це дуже кволо, за винятком перших хвилин 20-30. До подібного фінішу все йшло, просто дуже дивно і рідкісно бачити такий голепад в останні 4 хвилини. Якщо перевага за ударами (18:9) ще не демонструє всієї картини, то влучність ідеально віддзеркалює клас суперників (9:2).

Вольфсбург і в УПЛ був би на межі топ-6 – закидати Матвієнка шапками не вийшло

Не дивно, що ця команда так важко виглядала проти дебютанта групових єврокубкових етапів Олександрії восени. Якось навіть дивно це казати, але за нинішнім виглядом один з представників Бундесліги в Європі мав би труднощі навіть з командами типу Колоса, Маріуполя чи Дніпро-1. І ми би ще подивилися, чи він досяг би топ-6 та виборов путівку в ЛЄ. Гарний пресинг, ок. Кілька індивідуально сильних футболістів, добре. А що далі? Якщо твоєю головною надією є тиснути на фланг гравця, який рідко виходить на цій позиції, то для виходу в чвертьфінал знадобиться дуже і дуже багато фортуни. Про свій же лівий край "вовки" начисто забули.

Якщо Шахтар створив 4 великі гольові моменти, то у Вольфсбурга були лише одна 100-відсоткова спроба. У межах штрафного "гірники" били 12 разів, "вовки" – лиш 4. Так ніби це команді Каштру потрібно було відігравати домашню поразку 1:2. Навіть у дальніх передачах, на які незвично часто доводилося покладатися (61 лонгбол, тільки тричі в сезоні було більше) донеччани виявилися ефективнішими. Виграли на 12 єдиноборств більше, хоча програли у повітрі та відбираннях.

Шахтар кілька разів міняв себе – Каштру і його команда відмінно реагують

Цей варіант "гірників" продовжує приємно дивувати. Понад рік тому ще за часів Фонсеки вони розгромно влітали Айнтрахту, коли в команди і близько не було стільки опцій в атаці та середині поля. Каштру приніс не лише діаметрально протилежний результат проти також команди з Бундесліги. Він дав ту варіативність, завдяки якій Шахтар такий небезпечний і може справедливо вважатися темною конячкою ЛЄ. Додо і Маркос Антоніо виросли у топ-гравців. Тете і Соломон по черзі стають джокерами з приставкою супер. З'явилися шанси у Сіпріано, Фернандо і Трубіна.

Навіть Коноплянка, в якого не все вдавалося в чемпіонаті України, сьогодні був прекрасно інтегрований після своєї пізньої заміни на 86-й. Євген зробив саме те, що треба і досі може. Розумний ривок з м'ячем і пас під зручний удар з близької відстані. У Соломона за 16 хвилин на полі гол і пас, який цілком заслужено називають передгольовим, адже він там таке пекло суперникам на фланзі організував, що потім полегшив завдання асистента Додо до максимуму.

Вольфсбург намагався брати своє компактністю у центрі поля. Мотузки справді іноді вдавалося зав'язувати дуже туго, але коли "полонені" виривалися, перед ними відкривалося поле можливостей. Господарі постійно відмінно реагували на пастки суперника і перебудовувалися. Після стартового відрізку, коли Вольфсбург виглядав збалансованіше. Після перерви, коли трохи віддали контроль м'яча, зате заграли агресивніше на контратаках. Нарешті, після вирішальних замін. Каштру, може й перетягнув з ними, але знімати таких продуктивних навіть в єдиноборствах Тайсона і Марлоса (найкращий за кількістю виграних – 11 з 13) було важким рішенням.

У плані дистрибуції м'яча відмінний поєдинок провели Антоніо та Патрік, які допомагали виводити снаряди зі своєї половини, а потім розривали у фінальній третині. Маркос, як Додо (молоді бразильці ще й найчастіше після Пятова підбирали м'ячі) й Тайсон, створив 2 моменти, Алан – 4. Ще 3 паси під удар в активі Марлоса. Вони привели, зокрема, до двох супершансів забити. А постійна взаємозамінність в атаці не давала гостям жодного шансу хоч щось перекрити. Коли в опонента момент з нічого можуть створити 7 людей основи та двоє джокерів з лавки, не знаєш, за кого братися, де страхувати, і в підсумку банально розвалюєшся.

Були в цій бочці меду і певні моменти, які не всім припадуть до смаку. Вольфсбург натискав, а захисники раз за разом хапали передачі за спини. Це призвело, крім безлічі натяків на супермоменти (дякувати виконавському класу суперника, обійшлося), до вилучення Хочолави. Хоча загалом Давид зробив усе правильно. Зірвав абсолютно 100-відсотковий шанс забити, не привіз пенальті. Так, цю червону могли б згадувати в іншій інтерпретації, якби арбітр не поспішив урівняти склади. Однак без того фолу рахунок став би 0:1 і довів атмосферу до кипіння.

Не дуже переконливо виглядали переважно українці. Степаненко виграв лише 1 поєдинок, вступивши тільки у 5 єдиноборств, Кривцов – 1 з 3. У відборі в обох нулі успішних спроб. Випадав і Коваленко. Матвієнко став антигероєм найкращого моменту суперника, коли дав легко себе пройти Віктору і прострілити на ближню. У Миколи та Степаненка найгірша точність передач (по 82%) після Пятова. Центрбек, якого хотів Арсенал, на призабутій позиції став лідером матчу за втратами м'яча (16, як і у кіпера Шахтаря). Так, Вольфсбург постав надто слабкою командою, аби покарати за все це, але далі може бути значно важче.

Мораєс став героєм матчу – найкращий бразильський снайпер сезону, мрія все ближча

Особливо у півфіналі. Де з великою імовірністю Шахтар натрапить на машину Конте. Те, з якою вбивчою непохитністю і навіть легкістю Інтер розібрався недавно з Аталантою, лякає. Хтось скаже, чекайте – там ще Базель потрібно пройти. Ну, чи суто теоретично – Айнтрахт. А ми на це відповімо, що остання подібна перемога у плей-офф єврокубка трапилася ще в сезоні 2015/16, коли Шахтар бив Шальке (3:0) та Брагу (4:0). І тоді команда Луческу зупинилася лише у півфіналі на Севільї, яка завоювала трофей, обігравши у фіналі Ліверпуль Клоппа. Та й ніхто не зрозуміє, коли після погрому Вольфсбурга вилетіти від швейцарців.

Довжелезний відрізок у 26 матчів поспіль: саме стільки "гірники" пропускали в єврокубках. Вперше після Сельти (лютий 2017 року) Пятову вдалося зберегти ворота сухими. Парочка пристойних сейвів українського капітана посприяли спокою в командних рядах. А ще це перший такий матч у Лізі Європи з 2016 року, коли команда забила 3 голи після 89-ї хвилини. Тоді Андерлехт розбомбив німецький же Майнц, а двома голами в компенсований час відзначився інший екс-форвард Динамо (Теодорчик довів до 6:1).

Мораєс довго відмовлявся забити, втратив пару стовідсоткових моментів, але встиг оформити свій 25-й гол сезону (і ще не забуваємо про 12 асистів). Ніхто з бразильців у Європі (а натуралізованого українця на батьківщині все ще зараховують до своїх) не став результативнішим за поточний сезон. Жуніор на одне взяття воріт перевершив форварда Бенфіки Вінісіуса. А ще екс-динамівець обійшов таких зірок, як Габріел Жезус (22), Неймар (19), Фірміно (12).

Найкращий за версіями трьох статистичних порталів, крім SofaScore (тут лідер Марлос). Не тільки зробив собі третій гол та реалізував переможний асист Додо, а й виграв верхову дуель в моменті, після якого Патрік кинув Коноплянку в гольовий прорив, що привів до влучання Соломона. Заробив на собі 6 фолів, став лідером і за кількістю ударів (8), влучань (4) та контактів з м'ячем у штрафному (9, тут відзначаємо третю сходинку Матвієнка – 6). Топ-форвард, який виграв боротьбу з часом завдяки влучно освіженим флангам атаки і повинен як мінімум півфінал забезпечити.