УКР РУС

Шахтар – Вентспілс: молодь по-різному розпорядилася шансами, а новий лідер приніс перемогу

9 лютого 2020 Читать на русском

Шахтар обіграв латвійський Вентспілс у спарингу на другому тренувальному зборі. Читайте звіт про матч на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Товариський матч

Шахтар – Вентспілс – 1:0

Голи: Антоніо, 17 (п)

Шахтар 1(тайм): Шевченко, Болбат, Бондар, Матвієнко, Сіпріано, Степаненко, Антоніо, Вакула, Бондаренко, Тете, Мораєс

Шахтар (2 тайм): Трубін, Бондар, Хочолава, Кривцов, Ісмаїлі, Степаненко, Антоніо, Бондаренко, Марлос, Тете, Сікан

Шахтар – Вентспілс – 1:0 – відео гола та огляд матчу

Це четвертий спаринг для Шахтаря на другому тренувальному зборі в Туреччині. Раніше чемпіон України експериментальним складом здолав Македонію ГП (2:0), основою розписав результативну нічию з Сеннерюском (2:2), а також здобув вольову перемогу над Олімпією (3:1).

Луїш Каштру знову не побоявся експериментувати. Проти Вентспілса у стартовому протоколі знайшлося місце багатьом молодим футболістам. Зокрема з перших хвилин звітну зустріч розпочали Вакула, Антоніо, Тете, Бондаренко, Сіпріано та Бондар.

Старт поєдинку довелося затримати на 20 хвилин через логістичні проблеми у латвійської команди. Схоже, це позначилося на гравцях Шахтаря, першу десятихвилинку "гірники" провели доволі нервово. Вентспілс активно пресингував у середній зоні, не даючи притиснути себе до власного штрафного та не дозволяючи донеччанам розвивати атаки. Проте ближче до завершення третини першого тайму Шахтар все ж зумів встановити контроль над м'ячем та над грою загалом. Відповідно почали виникати моменти біля воріт, які захищав українець Костянтин Махновський. Найактивнішим був Артем Бондаренко. Спочатку хавбек небезпечно пробивав з лінії штрафного – стійка, а на 17-й хвилині заробив пенальті. Покарання чітко виконав Маркос Антоніо.

Шахтар міг майже відразу подвоювати свою перевагу. Бразильці донеччан провели хорошу атаку через центр: Антоніо розрізним пасом знайшов у штрафному Тете, а той відкотив м'яч під удар Мораєсу – Жуніор цілив у ближню дев'ятку, але Махновський встиг зреагувати – лише кутовий. Залишок першого тайму команди більше проводили в центрі поля. Темп гри помітно знизився, "гірники" все ще контролювали м'яч, але реальної небезпеки біля воріт Махновського не виникало. Вентспілс активізувався ближче до свистка на перерву, кілька разів довелося вступати в гру Олексію Шевченку, але на рахунку це так і не позначилося.

Перед стартом другого тайму Луїш Каштру зробив відразу п'ять замін. Найбільше трансформацій відбулося в лінії захисту, де продовжив грати лише Бондар (правда, Валерій перемістився з центру на правий фланг). В нападі замість Вакули та Мораєса з'явилися Марлос та Сікан відповідно.

Початок другої половини вийшов дуже інертним. Щоб адекватно оцінювати дії гравців, потрібно знати, які завдання поставили перед ними тренери. Проте до 65-ї хвилини команди так і не порадували якимись небезпечними атаками чи гострими випадами. Обопільна боротьба точилася поблизу обох штрафних майданчиків. Зазначимо, що Вентспілс почав частіше зустрічатися з м'ячем та агресивніше йти у відбір. Латвійці явно не хотіли програвати другий спаринг поспіль і не соромилися турбувати Трубіна. За пів тайму в Анатолія було більше роботи, ніж у Шевченка за увесь попередній.

Якщо й можна виокремити когось із гравців, які вийшли на заміну, то це Фернандо та Марлос. Бразилець найчастіше опинявся на вістрі атаки і кілька разів зумів потурбувати Махновського. А натуралізований українець не цурався брати гру на себе, демонструючи свою техніку. Щоправда, іноді 11-й номер Шахтаря загравався і втрачав м'яч в епізодах, коли напрошувалася передача на партнера.

Ближче до фінального свистка латвійці активізувалися, створивши два моменти за хвилину. Спочатку Рехвіашвілі потужно пробивав з лівого кута штрафного майданчика, а згодом Козлов опинився віч-на-віч із Трубіним. В обох епізодах воротар донеччан зумів впоратися з небезпекою та відстояти перемогу для Шахтаря.

Шанс для молоді, яким скористалися не всі

У двох останніх товариських матчах у Белеку Луїш Каштру надав чимало ігрової практики молодим футболістам. Вчора проти Олімпії та сьогодні проти Вентспілса вони виходили на поле поруч із досвідченим виконавцями. Португальський наставник явно відмовився від розподілу ігрового часу між основою та резервом, вирішивши подивитись, як проявлять себе гравці у змішаних складах. Будемо відвертими, експеримент вийшов успішним не для всіх.

У матчі проти латвійців Владислав Вакула зайняв місце на лівому фланзі атаки і помітно розгубився. Коментуючи, перші збори у складі "гірників" він наголошував, що найголовніше – зрозуміти командні механізми. Поки з цим не до кінця все в порядку. Заради справедливості зазначимо, що тренерський штаб ще й не визначився з оптимальною позицією для гравця. Вакулу випробовували на обох флангах атаки, та на позиції під нападником. Можливо саме ця невизначеність та бажання себе проявити зіграли з Владиславом злий жарт. Проти Вентспілса в його активі обмаль гострих передач, опиняючись перед воротами суперника, невиправдано брав гру на себе, ігноруючи партнерів. Також 20-річному футболісту потрібно додавати в позиційній грі та швидкості прийняття рішень. Словом, склалося враження, що Вакула поки не готовий до гри за Шахтар.

Шахтар – Олімпія: провальний тайм з одним ударом, Антоніо та Коноплянка перевернули гру, елегантний гол Патріка

А от Артем Бондаренко заслуговує на компліменти. Проти Олімпії Каштру відправив його в пару до Тараса Степаненка в опорну зону, а сьогодні дав шанс проявити себе на більш рідній позиції атакувального хавбека. Бондаренко зовсім не знітився і був одним із найкращих гравців першого тайму, а якщо зважити, що другу половину донеччани провели в економ-режимі, то й усієї зустрічі. Артем фактично зробив найбільше для гола, який виявився єдиним у матчі, але й окрім заробленого пенальті має чим похизуватися. Чого вартий момент на 7-й хвилині, коли він у стилі Марлоса розібрався з суперниками та обвідним ударом з лінії штрафного послав м'яч прямісінько у дальну стійку. Загалом Бондаренко був активним і ефективним, тому заслужено покинув поле не відразу по перерві, а під час другої хвилі замін.

Маркос Антоніо готовий стати новим лідером Шахтаря

Рішення Луїша Каштру розбавити склад гравцями основи повністю себе виправдало. Молодь почувала себе впевненіше, а також вдалося уникати провалів. Зокрема Тарас Степаненко звично для себе господарював у центрі поля. Микола Матвієнко підчищав огріхи Валерія Бондара та уміло просував м'яч в атаку. Жуніор Мораєс стабільно знаходив моменти в нападі. В другому таймі, коли гра стала млявою, Марлос власним прикладом продемонстрував, що таке – грати на загострення. Єдиним, хто дещо розчарував, був Тете. Бразилець практично увесь свій час на полі провів непомітно.

Після продажу Фреда в Манчестер Юнайтед влітку 2018 у Шахтарі досі доволі гостро стоїть питання якісного партнера Тарасу Степаненку. Значні сподівання покладалися на Майкона, проте складна травма не дозволила йому проявити свої найкращі якості. Тепер же йому стане складніше боротися своє місце в основі донеччан.

Річ у тім, що Маркос Антоніо поступово перетворюється на лідера нинішнього Шахтаря. 19-річний бразилець не боїться брати на себе відповідальність та вести гру команди. Відзначимо, що Антоніо не обмежується функціями глибинного плеймейкера, а переміщається полем, створюючи чисельну перевагу у важливих зонах, коли "гірники" атакують. І це не лише висновок по грі з Вентспілсом. Антоніо був найкращим і у вчорашній грі проти Олімпії, де відіграв ключову роль у камбеку Шахтаря. Сьогодні проти латвійців став єдиним у "помаранчево-чорних", хто відіграв усі 90 хвилин, пробивав пенальті за присутності на полі Жуніора Мораєса. Очевидно, що у Каштру було мінімум претензій до Маркоса. Юний бразилець має всі шанси стати головною фігурою у командних побудовах португальського фахівця і черговою зіркою, яку виховав Шахтар.

Кошмар на Пратері: 59 років тому Бенфіку жорстоко атакували у Відні – расизм, град каміння і спроба розправи