УКР РУС

Шахтар – СК Дніпро-1: анонс матчу УПЛ

1 травня 2021 Читать на русском

Шахтар у рамках 24-го туру УПЛ приймає СК Дніпро-1. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Шахтар капітально провалив весняну частину сезону, програвши чемпіонство й відставши від Динамо вже на 13 очок. Ба більше – в середу відрив "гірників" від 3-ї позиції міг скоротитись всього до одного залікового балу! Донеччан врятувала перемога Олімпіка над Зорею, після якої підопічні Луїша Каштру стали залізобетонними фаворитами на "срібло". Ніхто не вірить, що у поєдинках проти Інгульця та Миная команда знову провалиться, хоча перед Агробізнесом і Львовом теж так говорили.

Шахтар розглядає двох тренерів із Серії А, – Денисов

Втім, до тих матчів ще потрібно дожити. Зараз Шахтарю необхідно просто зберегти обличчя, адже в останніх двох поєдинках "помаранчево-чорні" зганьбилися – у Класичному вони безвольно програли з одним ударом у площину, а Олександрія переграла "гірників" ще більш впевнено. Так, Луїшу Каштру сильно не пощастило з травмами лідерів, але за понад 70 хвилин основного часу його підопічні не створили жодного моменту на КСК Ніка – хоча перед цим "жовто-чорні" програли чотири матчі поспіль. Донеччани виглядали слабко й не продемонстрували навіть краплі характеру.

Так буває, коли всі футболісти звикли налаштовуватись лишень на Лігу чемпіонів і при цьому розуміють неминучість відставки тренера. Щоправда, з відходом Тайсона та відсутністю Ісмаїлі сильно просіла якість загострення на чужій третині поля – цікавих передач поменшало, своєчасних вривань у штрафний мало, а авантюрних спроб обіграшу на дриблінгу та банальності тепер достатньо. Про жахи гри в обороні годі й говорити, але все це не може слугувати виправданням тим поразкам, які отримав Шахтар навесні. "Гірники" просто зганьбилися.

Усе це залишає СК Дніпро-1 солідні шанси на сенсацію. Благо, підопічні Ігора Йовічевіча демонструють хороший футбол – в другому колі УПЛ вони виграли шість із десяти поєдинків, прибивши на своєму шляху Ворсклу й Десну. Крім того, вони відібрали очки у Олександрії та Колоса, а команда Володимира Шарана ще й відверто відскочила. Поразку від Динамо за явну невдачу сприймати не варто, а зимова нічия з Маріуполем була нелогічною. Загалом дніпровці навесні виглядали найбільш стабільним і організованим колективом УПЛ після Динамо та Зорі.

Втім, варто розуміти, що є рівень середняків, а є вмотивований на перемогу Шахтар (принаймні, в це хочеться вірити). У матчі з Динамо всі чесноти СК Дніпро-1, про які так довго говорили у пресі, ніхто навіть не помітив – кияни впевнено розмотали "спортклубівців". Крім того, у Ігора Йовічевіча намітилися серйозні проблеми зі складом – без Ігнатенка та Піхальонка (вони орендовані у "гірників") якість гри в центрі поля починає провисати. У цих умовах зачепитись за очки з "помаранчево-чорними" буде дуже непросто, але легкої прогулянки ніхто і так не обіцяв.

Кадрова ситуація

Травмовані: Логінов (під питанням) – Мораєс, Ісмаїлі, Коноплянка, Бондар, Марлос

Дискваліфіковані:

Не зіграють з інших причин: Ігнатенко, Піхальонок (умови оренди)

Орієнтовні склади на матч Шахтар – СК Дніпро-1

Шахтар: Трубін – Додо, Кривцов, Матвієнко, Корнієнко – Степаненко, Майкон – Тете, Патрік, Соломон – Дентіньо

СК Дніпро-1: Юрчук – Тейлор, Дуглас, Сваток, Дубінчак – Батагов, ді Франко – Булеца, Когут, Чуже – Довбик

Прогноз "Футбол 24" – 1:1

У обох команд величезні кадрові втрати, але для Шахтаря вони ще серйозніші. СК Дніпро-1 навряд чи забажає тягатися з "гірниками" за контроль у центрі поля – підопічним Ігора Йовічевіча просто необхідно тримати компактність в обороні й час від часу контратакувати. При цьому турнірна таблиця не тисне на андердога. Гості можуть зіграти в своє задоволення, без нервів. Між тим, захищаються "жовто-чорні" дуже круто – у шести весняних поєдинках вони зіграли на нуль.

Шахтарю ж потрібно буде розкривати цей блок, а як зробити це без стількох лідерів атаки? Поки що помітними варіантами є ривки на дриблінгу у виконанні вінгерів, але тут як карта ляже – Соломон і Тете можуть влаштувати перформанс, а можуть і провалитись. Останнє трапляється набагато частіше. Також Луїш Каштру намагається зробити зі Степаненка свою версію Тоні Крооса або хоча б Сидорчука, але в передачах Тарас поки що не такий сильний. По суті, у донеччан залишається тільки клас, вищий темп гри та вища інтенсивність пресингу.

Словом, "гірникам" сьогодні буде важко. Хотілось би сказати, що у чергову осічку Шахтаря не віриться, адже це вже занадто, але ще після Агробізнеса стало очевидно, що такі прогнози більше не працюють. Нині в осічку "гірників" віриться.

Шевченко оголосив розширену заявку збірної України на Євро-2020 – без Коноплянки, але з Буяльським і новачками