УКР РУС

Шахтар має найстабільніший склад в УПЛ, унікальний Атлетік – лідер серед елітних ліг, Тоттенхем очолює грандів

6 квітня 2020 Читать на русском

Міжнародний центр спортивних досліджень (CIES) оприлюднив статистику кадрової стабільності футбольних клубів.

Football Observatory проаналізувала склади команд 87 топ-дивізіонів. До уваги брали матчі внутрішніх чемпіонатів за останні 5 років – з січня 2015-го по грудень 2019-го. На основі зібраних даних сформовано рейтинг стабільності складів.

Динамо – в топ-5 Європи за важливим показником, Шахтар – друга найнижча команда континенту

Найстабільнішим клубом визнано Шанхай СІПГ, за який протягом 5 років зіграло лише 44 футболісти. Чинний бронзовий призер китайської Суперліги активніше оновлював би свій склад, якби не ліміт на легіонерів, а так доводиться сезонами сподіватися на Халка з Оскаром і місцевий кістяк. Чільну трійку доповнюють ісландський Стярнан і японська Урава Редс.

У топ-чемпіонатах стабільністю вирізняється Атлетік – 50 гравців за 5 років. Політика баскської ідентичності робить свою справу, хоча клуб має прекрасну академію та продає лідерів за космічні гроші. Недалеко втік Тоттенхем – 51 гравець. Очевидно, що фіналіст попередньої Ліги чемпіонів потребує свіжості в склад.

Манчестер Сіті також в топі – 52 футболісти. Пепа Гвардіолу справедливо критикують за слабку довіру талановитим вихованцям академії. В його систему вписатися не так просто, Зінченко знає. МЮ, Ліверпуль і Челсі за цей період залучили значно більше гравців – 63, 64 і 65 відповідно.

Загалом помітна тенденція, що європейські гранди мають стабільні склади. Реал (54) і Барселона (61) в Іспанії поступаються лише Атлетіку. На чолі Бундесліги Борусія М (52), Байєр (52), РБ Лейпциг (59) і Баварія (59). ПСЖ (71) – другий у Франції після Страсбура, а Ювентус (72) – другий в Італії після Наполі. Неаполітанці солідно виділяються на фоні Серії А – 58 гравців. Їхній склад експерти слушно закликають оновити.

На іншому кінці рейтингу переважно латиноамериканські клуби. Найбільше футболістів за 5 років змінив колумбійський Депортіво Пасто – 176. Найменш стабільною у європейських топ-лігах стала іспанська Гранада, за яку у звітний період зіграли 119 різних виконавців. Серед них і форвард збірної України Артем Кравець – він виступав за андалусійців у сезоні 2016/17.

Україна – 5-й топ-напрямок переїзду бразильців, наші легіонери – 18-і у світі. Глобальне дослідження футбольної міграції

Рейтинг чемпіонатів сформовано за наступним показником: кількість гравців, залучених в середньому одним клубом за один сезон (знову ж таки враховуються дані 2015-2019 років).

Найменш стабільні – латиноамериканські першості. Вони окупували першу десятку. У Парагваї команда в середньому за рік залучає 38,72 гравця – найбільше у світі. Популярна бразильська Серія А на третьому місці (35,55 футболіста на команду). У Європі найгірша стабільність на Балканах, що пояснюється великою кількістю талантів у Хорватії та Сербії, яких хантять в інші ліги.

Топ-5 найстабільніших чемпіонатів досить екзотичний: Сан-Марино – 22,08 гравця на команду за сезон; Марокко – 22,94; Ісландія – 23; Індія – 23,3; Канада – 23,43. Серед елітних ліг стабільніші Бундесліга (25,18) та АПЛ (25,2), тоді як Прімера (26), Серія А (26,55) та Ліга 1 (26,58) трішки поступаються.

Українська Прем'єр-ліга входить у топ-25 найбільш нестабільних чемпіонатів. За наші клуби в середньому протягом сезону грають 28,77 футболіста.

Україна не відстає від світових тенденцій – у нас найстабільнішими також є гранди. Шахтар за 5 років залучив лише 64 виконавці – стільки ж, як Ліверпуль. Щоправда, Динамо тільки на 3 місці в УПЛ (73 гравців), а другу сходинку окупувала зібрана Володимиром Шараном Олександрія (70).

А найгіршу стабільність видали аутсайдери Карпати та Олімпік – по 109 футболістів за 5 років. Цілком прогнозовано, адже постійний кругообіг гравців у Карпатах вже став мемом. А Роман Санжар знає, як працювати в таких умовах, адже роками після кожного трансферного вікна збирав нову команду в Олімпіку.

УПЛ – найбільш грубий європейський чемпіонат, Львів у топ-10 світового рейтингу