УКР РУС

Шахтар розгромив Маріуполь: самообман "гірників", недосвідченість Тете, Тищенко-помічник і топ-матч Кудрика

30 жовтня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Прем'єрний матч 8-го туру УПЛ між Шахтарем і Маріуполем завершився нищівною поразкою азовців.

Шахтар всього три дні тому виступав у Лізі чемпіонів, а у вівторок "гірники" вже повинні грати проти Борусії М. Враховуючи такий важкий графік, Луїш Каштру наважився на широку ротацію – в основі вийшли Судаков, В'юнник, Вакула, Сіпріано і навіть Вітао. Пятов і основні центрбеки теж отримали ігровий час, та і Тайсон з Аланом Патріком були на місці. Таким чином, на азовців вийшов напіврезерв.

Шахтар – Маріуполь – 4:1 – відео голів та огляд матчу

Остап Маркевич також був змушений провести ротацію, однак причина крилася не у Лізі чемпіонів. За умовами оренди він не міг розраховувати на 14 футболістів – як наслідок, з основних виконавців у старті з'явилися тільки Тищенко, Чоботенко та Мишньов. На лавці запасних перебувало всього три гравці, включно з основним воротарем Гальчуком.

Маріуполь у цьому матчі міг сподіватися хіба що на стандарти та невпевненість молоді Шахтаря, однак не отримав ні одного, ні другого. Ба більше – до перерви азовці провели цілих нуль ударів, а на свої ворота отримали аж одинадцять. Втім, перший момент стався аж на 14-й хвилині – це Степаненко пробивав головою після подачі з кутового. Кудрик витягнув м'яч з лівого нижнього кута, а добивання В'юнника припало на стійку. На 20-й хвилині ця ж парочка організувала другий топ-момент: Степаненко підрізав передачу Тайсона на В'юнника, внаслідок чого Богдан вийшов віч-на-віч з Кудриком – втім, переграти у ближньому бою голкіпера він не зумів!

Кудрик врятував і на 25-й хвилині, потягнувши постріл Вакули з лінії карного майданчика під поперечку. Воротарська гра так надихнула Тищенка, що той за кільканадцять секунд при подачі з кутового теж вирішив спробувати – арбітр за високі руки та влучання м'яча в них чомусь свиснув пенальті. Тайсон його реалізував. 1:0.

Одразу ж Шахтар міг забити другий гол, однак Кудрик чинив відчайдушний спротив. На 27-й хвилині він спіймав удар Вакули з правого краю штрафного при контратаці 3-в-2, а на 30-й врятував при виході Алана Патріка віч-на-віч. На 37-й Судаков з лінії карного майданчика вистрілив повз дальню стійку, а на 39-й він же пробивав з гострого кута – Кудрик знову парирував. Втім, вічно це тривати не могло.

На 44-й хвилині Вакула увірвався на правий край штрафного й пробив у захисника, м'яч відскочив на лінію до В'юнника, а той скинув м'яч під удар Судакову – Георгій же пробив у дотик. М'яч від стійки влетів у ворота! 2:0. Саме з цим рахунком команди й пішли на відпочинок.

У другому таймі очікувався штурм воріт Пятова у виконанні розлючених майстрів з Маріуполя, однак Шахтар несподівано сам почав створювати моменти. Вже на 48-й хвилині "гірники" могли влаштувати розгром: Вакула увійшов на правий край штрафного, хитнув захисника та опинився на ударній позиції, після чого хитро прострілив на Судакова – втім, той не зміг обробити пас та пробити. На 53-й хвилині Матвієнко головою спрямував м'яч над поперечкою, замкнувши навіс Патріка, а на 56-й красива комбінація Алана з Тайсоном і Судаковим завершилась вриванням останнього у карний майданчик – і знову його удар взяв Кудрик.

Хитрий постріл Сіпріано з лівого флангу в ближню дев'ятку на 61-й також не став проблемою для голкіпера. Він явнотягнув на статус головного героя зустрічі, однак Тищенко не збирався ось так просто віддавати лаври MVP – на 65-й хвилині він у штрафному поставив підніжку Тете, а рефері свиснув пенальті. Алан Патрік впевнено його реалізував, хоча Кудрик вгадав напрям удару – 3:0. Цього Маріуполь стерпіти вже не міг, організувавши гол у відповідь: на 72-й хвилині азовці заробили стандарт у центрі поля, Мишньов одразу виконав передачу вперед, а Сіпріано проспав ривок Горбунова – як наслідок, Сергій реалізував вихід віч-на-віч з Пятовим! 3:1!

Втім, вже за три хвилини Шахтар забив четвертий гол: Матвієнко виконав лонгбол по лівому флангу на Тайсона, а той втік від Фурсенка, увійшов у карний майданчик та пробив у дальній кут – 4:1. Після цього "гірники" могли забити ще, однак удар Тете з правого краю штрафного взяв Кудрик, а постріли Болбата та Степаненка (дальній і ближній) пролетіли над поперечкою. Тете також міг розстрілювати голкіпера з лінії воротарського, однак не влучив по м'ячу. Останній момент змарнував Мораєс, який на 90-й хвилині головою пробив під поперечку – Кудрик парирував.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу Шахтаря з рахунком 4:1. Таким чином, "гірники" набрали 16 очок, піднявшись на другу позицію в турнірній таблиці УПЛ. Маріуполь, маючи в активі 11 залікових балів, тримається на шостій сходинці.

Шахтар дурить сам себе

Остап Маркевич не міг розраховувати на Чеха, Топалова, Танковського, Сікана, Сагуткіна, Очеретька, Сименка, Муравського, Кулакова, Кирюханцева, Бондаренка, Біблика і травмованого Кащука, який теж пропускав би матч через оренду. Майже всі ці гравці у Маріуполі – основні. Нинішній сезон їм дається непогано – азовці вже зняли скальп з СК Дніпро-1 та Олександрії, а також першими відібрали очки у Ворскли. Якщо Шахтар так сильно бажав випробувати свою молодь на ділі, то куди продуктивнішим став би поєдинок саме проти цієї банди, а не проти команди, середній вік якої становив 21,85 років (а без Гальчука – і того менше).

Звісно, Шахтар нічого нелегального не зробив. "Гірникам" ніщо не забороняє орендувати по 15 футболістів за літо одному клубу. Ніщо не забороняє створити ще п'ять Маріуполів, і навряд чи колись ця проблема буде вирішена. Зрештою, в українському футболі існують і більш неприємні історії, тож абсурдні поєдинки на кшталт сьогоднішнього ми всі вже навчилися терпіти. Таке життя. Але що виграв Шахтар?

Так, команда набрала три очки у матчі проти молодіжного складу Маріуполя, але яку інформацію отримав Луїш Каштру? Можна відзначити непоганий футбол у виконанні Судакова та В'юнника, однак вони грали на своєму рівні – це був матч молодіжного чемпіонату, в якому за Шахтар грали ще й Тайсон з половиною першої команди. А як оцінювати гру бразильців? А що ми дізналися про форму Пятова? А як працюють під пресингом захисники "гірників"? Чи готовий Степаненко до матчу проти Борусії? А як вам Вітао?

Адекватно оцінити цих футболістів можна було б навіть проти Маріуполя. Власне, в останній зустрічі азовці розписали з Шахтарем нічию, та і загалом при Олександрі Бабичі вони старалися щось довести "старшому брату". Щоправда, тоді у "молодшого" був хороший резерв, а зараз донеччани просто роздягнули Остапа Маркевича. Для чого? Щоб вести 11:0 за ударами після першого тайму? Невже це шось дало Луїшу Каштру?

Що ж. Цинічно залишивши Маріуполь без основних футболістів, Шахтар залишив себе без адекватної інформації по формі своїх гравців. Тепер "гірників" перевірятиме Борусія М – а там грають не Плакса, Вискребенцев і Фурсенко, а Тюрам (дубль Реалу), Крамер (чемпіон світу) та Гінтер (збірна Німеччини). І дай бог, щоб після матчу донеччанам не довелося скаржитись на рівень УПЛ, в якому Шахтарю не вистачає конкуренції.

Тете не вистачає досвіду

Якщо щось і впадало в очі, крім абсурдності поєдинку, так це форма Тете. Ні, бразилець точно не провалився. Він вийшов на 59-й хвилині, а вже на 64-й заробив пенальті – які питання? Втім, якщо поглянути на матч проти Маріуполя та поєднати його з останніми поєдинками в ЛЧ, то одразу стануть помітними проблеми з прийняттям рішення у завершальній фазі.

15-мільйонний вінгер, якого сватали в Баварію, міг покинути поле з хет-триком, однак незграбно запоров усі свої моменти. Так, в епізоді з ударом на 79-й хвилині Тайсон виводив Тете віч-на-віч, але бразилець занадто довго думав – голкіпер та захисники встигли скоротити простір, а хавбек Шахтаря ще й пробив слабенько. На 80-й хвилині Тете махнув повз м'яч на лінії воротарського. До цього можна додати кілька змарнованих шансів з Реалом та низку провальних епізодів з Інтером, та і в моменті з пенальті імені Тищенко бразилець сильно затягнув.

Все це насторожує перед матчем проти Борусії, але не дивує. Тете всього 20 років, він лише набирається досвіду – тому і нервує при завершенні. Натомість, на дриблінгу, при переміщеннях та передачах вінгер виглядає якісно. Йому треба виходити у якомога більшій кількості матчів із середнячками в УПЛ, щоб набити ногу. Матчі проти студентів-першокурсників багато досвіду Тете не дадуть.

Кудрик – герой, Тищенко зіграв за хейтерів

Ігор Тищенко привіз два пенальті, та і загалом слабко відіграв в обороні. У матчі проти Шахтаря це не повинно дивувати, але є одне але – перший 11-метровий був дуже дурним, а одразу два привози знову розпалили розмови про "зливи" азовців у кожному матчі з "гірниками". Прикро, але в коментарях вже про це пишуть, а Тищенко тепер – хедлайнер конспірологічної теорії про договорняк.

Головним же героєм варто назвати не Тищенка і навіть не Судакова з В'юнником (у них – дебютні голи та асисти за Шахтар). Головним героєм став Кудрик – це може виглядати дивно при рахунку 4:1, але без сейвів Олега азовці б завершили гру з двозначними цифрами на табло. Голкіпер витягнув два виходи віч-на-віч, врятував при кількох ударах близької дистанції, витягував м'яч з-під поперечини та нижніх кутів, тощо. Ну, ви і сами все бачили.

Прикро, що такий голкіпер у свої 24 роки залишається запасним у Маріуполі. Позиції Гальчука у складі занадто сильні, а в інший клуб Олега, вірогідно, відпустять не скоро. Будемо сподіватися, що найкращий період кар'єри Кудрика ще попереду, а поки що варто відзначити його за топовий матч.

Шахтар – лідер: шахи Каштру і Конте, ендорфін у крові "гірників", або Ахметов не задоволений?