УКР РУС

Шахтар – Ліон: Фонсека непослідовний, футбол не рівня ЛЧ і перспектива нарватись на грандів у Лізі Європи

13 грудня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Шахтар не зумів перемогти Ліон (1:1) у 6-у турі Ліги чемпіонів 2018/19. Рахунок і детальний огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Ліга чемпіонів 2018/19. Група F, 6-й тур

Шахтар – Ліон – 1:1

Голи: Мораєс, 22 – Фекір, 65

Матч, як і онлайн-трансляція Шахтар – Ліон на "Футбол 24", стартував о 22:00 за київським часом. По суті, команди бились за вихід у плей-офф ЛЧ. Ліон до звітної зустрічі набрав 7 очок і повинен був не програти, щоб вийти в 1/8 фіналу. Шахтар влаштовувала тільки перемога – тоді заповітна путівка діставалась саме чемпіонам України. Заочно французи вели боротьбу з Ман Сіті за перше місце у групі F – для цього їм потрібно було перемогти в Києві і чекати поразки англійців у паралельному матчі. Крім цього, команда Паулу Фонсеки ризикувала втратити 3-є місце і прохід у Лігу Європи в разі своєї поразки і перемоги Хоффенхайма в Манчестері.

Шахтар – Ліон: відео голів

Матч затримався на декілька хвилин. Невідомі фанати з центральних секторів кидали на поле фаєри, але ситуація заспокоїлась і трибуни почали активно підтримувати формальних господарів. Поки Шахтар не міг навіть на ударну позицію вийти, Ліон створив перший момент. Фекір на 10-й хвилині мінімально не докрутив у дальній кут. Згодом Траоре випустили на побачення з голкіпером – Бертран влучив у Пятова. А ось перший же удар "гірників" увінчався успіхом. Марлос з Тайсоном розіграли на Ісмаїлі, а той знайшов ще одного бразильця – екс-динамівець Мораєс з легкістю забиває!

Шахтар – Ліон: онлайн-трансляція матчу Ліги чемпіонів 2018/19

Тете, Траоре, Ауар, Депай і Менді з досить вигідних позицій пробивали з незмінним підсумком – вище або повз ворота. Натомість гравці Шахтаря всередині поля надто часто грішили неточними пасами. Фекір у компенсований час знову напоровся на сейв Пятова, хоча до воріт було метрів 13. Дивовижна статистика підсумовує перші 45 хвилин: Ліон в 11 разів частіше пробивав по воротах української команди, але єдиний постріл "гірників" приносив їм результат, який давав путівку в 1/8 ЛЧ!

По перерві травмованого Хочолаву замінив фланговий захисник Бутко, і Матвієнко перебрався з правого краю в центр. Другий в матчі удар Шахтаря також видав Мораєс. Захисники Ліона неймовірним чином (все цей снігопад!) подарували м'яч Жуніору, але Денаєр виправився, заблокувавши небезпечний постріл з близької відстані. На 54-й Фекір таки прошив Пятова, однак захист Фонсеки організував злагоджену офсайдну пастку і знаменитий рефері Кюйперс скасував взяття воріт. Гості знову влаштували бомбардування у володіннях голкіпера збірної України. Капітан Ліона Фекір ударом з лівої обвів Пятова. Тут же воротар донеччан врятував після пострілу Депая.

Перший класний момент, створений власними силами, Шахтар показав на 83-й. Ісмаїлі вибіг на ворота по лівому флангу після розкішного пасу Майкона, але влучив у голкіпера. Ось і все, що створили господарі після того, як змушені були знову атакувати.

Підсумок цієї дуелі – безжально справедливий. Французи награли на цю нічию, значно переважаючи суперника за ударами та моментами (6:17 загалом, 2:7 за влучними). Шахтар набирає 6 очок і на 2 бали відстає від Ліона, який зіграє у плей-офф Ліги чемпіонів. Чемпіонів України тепер чекає 1/16 фіналу Ліги Європи, де їм компанію складе київське Динамо.

Фонсека прогадав з тактикою

Головний тренер Шахтаря Паулу Фонсека у післяматчевому флеш-інтерв'ю був непослідовний. Португалець іронічно висловлюється про Олімпік та інші українські команди, буцімто вони "не грають у футбол". Натомість, коли подібну захисну тактику показує його команда – це круто і "ми змогли контролювати суперника". Насправді немає нічого поганого в тому, що донеччани вирішили зіграти в перестраховку. Як і логічною виглядає тактика суперників Шахтаря в УПЛ, яку... Фонсека використав проти Ліона. Особливо за рахунку 1:0 на свою користь, коли щастя видається таким ілюзорно близьким.

Так, у французів на сьогодні значно потужніший атакувальний потенціал, але дивитись доволі боягузливий футбол від "гірників" було незвично. Сьогоднішні Марлос і Тайсон, які недавно лише відновилися від травми, можуть налякати хіба що Маріуполь, проте Шахтар міг би і сміливіше виходити в контри. Коли ти не навантажуєш опонента (команда Фонсеки наче боялась і думати про атаку), а тільки відбиваєшся, програючи підбирання і даруючи м'ячі на рівному місці, фарту та надійної гри голкіпера може не вистачити. Так і сталось. Про який контроль ситуації і суперника говорив містер Паулу, незрозуміло.

Захист Шахтаря – катастрофа, напад показав себе раз за матч

Бразильська атака спрацювала в одному випадку. Мораєс, як завжди, був вбивчим на завершальній стадії. Гол Фекіра – це, звісно, магія майбутньої зірки АПЛ. Проте захисна гра команди Фонсеки доводить до розпачу. Якщо ви граєте в оборонний футбол, не маєте права стільки дозволяти супернику. І ніби й було 3-4 гравці поруч з лідером Ліона, але вони дозволили Набілю почуватись, немов на тренуванні. Неодноразово гравці Шахтаря просто скупчувались у своєму штрафному, а суперники пробивали без будь-яких перешкод.

Чи тому виною погодні умови, чи проблеми з виконавським класом нападників Ліона – та надія на диво жила до останнього. Щоправда Шахтар практично нічого не зробив для здобуття перемоги, коли пропустив. Розчарувала пасивність Тайсона, Коваленка і компанії, не найкращий матч провели Степаненко та Марлос. Лише 2 круті моменти за всі 90 хвилин (другий створили опорник і лівий захисник) – жалюгідно мало від такої атаки з такими амбіціями. Болбат, Кайоде, Нем, Дентінью виглядають баластом і втрачають нагоду за нагодою нарешті про себе заявити. У донецькому клубі, схоже, назріває кадрова революція

Ліга Європи – найкращий підсумок виступів Шахтаря в ЛЧ

Ліон в особистих матчах був не гіршим за Манчестер Сіті, який двічі без проблем розбив Шахтар. Донеччанам пощастило, що "ткачі" показали слабеньку реалізацію. Якби на їхньому місці був Сіті, могло знову завершитись розгромом. А так нічия – щасливий підсумок такого футболу. Шахтар на сьогодні не готовий протистояти клубам, які пробились в 1/8 фіналу. Навіть тому ж Порту. Команда пропустила вдвічі більше (16 голів), ніж забила (8), на груповому раунді (лише у Црвени Звєзди гірша оборона – 17)! Ніхто в цій групі так не провалювався, як чемпіони України в обох матчах з манчестерцями.

Величезні проблеми в побудові оборонної гри, безальтернативність (коли хтось вибуває, команда втрачає так багато, що нічим не може цього компенсувати) і нестабільність старої гвардії бразильців в атаці (можуть видати шоу, як в Хоффенхаймі, або зовсім загубитись, як у Києві), розбалансованість півзахисту в дуелях з класними суперниками. Усе це не сумісне з рівнем плей-офф ЛЧ. Не дарма наставник Ліона Женезіо сказав, що в чемпіонаті Франції Шахтар був би на 5-6 місці.

Ліга Європи може бути шансом для цієї команди, якщо не натраплять на грандів. Адже Шахтар ризикує зіграти в 1/16 проти Челсі, Наполі, Інтера, Арсенала, Айнтрахта, Севільї чи Бетіса, які на хорошому ходу в єврокубках та топ-чемпіонатах. Пощастить із жеребом (17 грудня о 14:00) – можуть потягатись з не такими потужними Динамо Загреб, Генком чи Байєром. Загалом же, будьмо відверті, комфортних суперників для "гірників", які опинились в ролі несіяних, просто обмаль.