УКР РУС

РБ Лейпциг розгромив Шахтар у битві за плей-офф Ліги чемпіонів – "гірники" проведуть весну в Лізі Європи

2 листопада 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

РБ Лейпциг завдав Шахтарю нищівної поразки у вирішальному матчі групи F у Лізі чемпіонів. Звіт читайте на "Футбол 24".

Ситуація перед останнім туром у групі F була простою. РБ Лейпциг тримався на другій позиції, випереджаючи Шахтар на три очки, однак у випадку перемоги над "ротен буллен" донеччани обійшли б німців – за них грала б краща статистика в особистих зустрічах. Втім, у випадку невдачі "гірники" не сильно б сумували, адже вони вже забезпечили собі участь у Лізі Європи.

Шахтар – РБ Лейпциг – відео голів

Команди підійшли до поєдинку із кадровими втратами. Ігор Йовічевіч не міг розраховувати на Шведа й Зубкова, тож позицію правого вінгера зайняв Петряк. Крім того, тренерський штаб здивував появою Коноплі на правому фланзі обороні – вважалося, що він ще не готовий фізично.

Марко Розе, своєю чергою, змушений був випустити резервного голкіпера й залишив у запасі Айдара з Ольмо. Щоправда, і без них склад РБ Лейпцига виглядав потужно. Вернер, Нкунку, Сілва, Собослай та інші лідери вийшли у старті.

Перший тайм пройшов в одному руслі. Шахтар намагався будувати білд-ап у своїй класичній моделі з двома центрбеками, трьома центрхавами над ними. Бондаренко і Судаков, як завжди, відповідали за просування м'яча. Степаненко підчищав, Траоре чіплявся за виноси, а Мудрик чекав на пас у високій позиції. Саме так розривали Реал, однак РБ Лейпциг практично одразу зі стартовим свистком знищив цю схему інтенсивним пресингом.

Намагаючись розігрувати у звичному режимі, "гірники" не могли віддати більше трьох точних пасів уперед. При цьому команда допускала величезну кількість втрат – як внаслідок програних єдиноборств, так і через звичайні обрізки.

Щонайголовніше, РБ Лейпциг ще й конвертував високі повернення м'яча та тривалі володіння у гольові моменти. Так, вже на 8-й хвилині Нкунку отримав закидання за спину Бондару, розхитав його й віддав пас п'яткою під удар Вернеру. Тімо пробив з гострого кута, але Трубін парирував.

Ще через дві хвилини стався гол. Нкунку відібрав м'яч у Судакова й розігнав контратаку 3-в-2, Бондар пішов закривати центральну зону, однак одразу ж за його спиною відкрився Вернер – Бондаренко не встиг за Тімо, тож форвард прийняв м'яч і вистрілив низом. Трубін парирував, а Нкунку добив. 0:1!

Степаненко це настільки не сподобалося, що за кілька хвилин опорник зрізав Вернера у підкаті. Рішення виявилось вдалим, адже Тімо отримав пошкодження й покинув поле, а Тарас навіть жовтої не отримав. Замість легендарного марнотрата на поле вийшов Форсберг.

На домінуванні РБ Лейпцига цей факт аж ніяк не позначився. Шахтар все так же страждав під інтенсивним пресингом, майже не вибігаючи на чужу половину поля. Втім, підопічні Марко Розе не створювали небезпечних моментів, та і у карний майданчик заходили рідко – не в останню чергу через опускання Степаненка на допомогу центрбекам.

Знайти певну протиотруту німецькому пресингу вдалося в останній третині першого тайму. "Гірники" почали виходити з оборони через дальні закидання на хід Траоре чи Мудрику. Після втрат на чужій половині команда вступала у контрпресинг. Епізодично навіть вдавалося створювати ізоляції для вінгерів, хоча передачі туди йшли занадто довго.

За такого футболу Шахтар зміг налякати РБ Лейпциг кількома напівмоментами. В одному з них допоміг голкіпер, який вийшов за межі поля й не зміг вибити м'яч далеко. В іншому моменті пройшов класний простріл із вбіганням у всі зони завершення.

Були й інші вривання, у яких проявили себе реактивний Мудрик та розумний Траоре – однак до ударів справа не доходила. Перший тайм завершився лишень з одним неточним пострілом Петряка метрів з 25-ти.

На початку другого тайму Шахтар спробував піти уперед. Досить непогана атака з прострілом Михайліченка на 47-й хвилині могла завершитись ударом Петряка, але Орбан його перервав. РБ Лейпциг із відповіддю не забарився – і ця відповідь виявилась результативною.

Атака німців лівим флангом завершилась подачею Раума на дальню стійку. Її ніхто не перехопив, однак Сімакан при замиканні пробив погано, закинувши парашутик на дальню стійку – втім, саме там опинився Андре Сілва. Португалець у дотик підправив сферу під ближню стійку. 0:2!

На 54-й же хвилині Форсберг міг закрити гру, отримавши пас п'яткою й пробивши з правого краю штрафного. Над поперечкою.

Донеччани спробували повернутись у гру на 56-й хвилині внаслідок розрізної передачі на хід Траоре. Лассіна вийшов сам на сам з голкіпером і впав після зіткнення з ним! На жаль, надію на пенальті розвіяли лайнсмен та VAR, які помітили у нападника офсайд.

Ігор Йовічевіч на 59-й хвилині провів потрійну заміну, замість Траоре, Судакова й Коноплі випустивши Сікана, Джурасека та Тейлора. Можливо, даний хід у щось і вилився б, якби РБ Лейпциг у наступні 9 хвилин не добив Шахтар. Вже на 62-й Нкунку розігнав контратакою з передачею під вихід Собослаю віч-на-віч – 0:3.

На 68-й же Ольмо, тільки-но з'явившись на полі, забив четвертий гол – Дані прийняв передачу від Кампля й з лівого краю штрафного закрутив м'яч у дальній кут. 0:4. Мрії про 1/8 фіналу Ліги чемпіонів для Шахтаря були розтоптані німецькими биками.

В наступні 20 хвилин німці грали у своє задоволення, не дуже стараючись. Вони дозволяли собі навіть паси п'яткою у власному штрафному, перебуваючи під тиском. Гострих епізодів біля воріт Трубіна не виникало, а от Мудрик на 73-й хвилині знову нагадав про себе – Михайло шикарно пробив з дистанції. М'яч пролетів поруч з правою дев'яткою, зачепивши зовнішній бік сітки.

На 90-й же свіжий Тотовицький прийняв навіс від Петряка й бахнув метрів з 11-ти, однак м'яч полетів у небо.Цей момент став останнім для Шахтаря у Лізі чемпіонів 2022/23. Фінальний свисток зафіксував розгром донеччан. РБ Лейпциг крокує в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, а Шахтар зіграє в 1/8 фіналу Ліги Європи.

Донеччанам вказали на їхній рівень

Детально розбирати поразку Шахтаря немає сенсу. Всі самі все бачили – для цього не треба бути тактичним аналітиком. РБ Лейпциг просто не дозволив "гірникам" грати так, як їм зручно, грамотно пресингуючи. Підопічні Марко Розе прочитали усі "родзинки" донеччан і натиснули на їхні больові точки.

Характерним виявися перший гол німців. Гості накрили двох центрхавів і Мудрика, Сілва перекрив варіант передачі на Матвієнка (найкращого розпасовщика), а Нкунку з Вернером готові перехоплювати чи підбирати м'яч у центрі. Вони орієнтувались по Степаненку й Бондаренку, адже обидва відзначаються повільністю.

Після помилки Судакова "ротен булен" просто отримали контрвипад 3-в-2. Це продемонструвало вразливість донецького блоку 2+3 у білд-апі в матчі проти швидких і класно пресингуючих команд.

Виманювання суперника на власну половину ефективне проти неідеального пресингу Селтіка чи Реала (особливо без Вінісіуса), але для гри в такий футбол проти пресингу рівня РБ донеччанам не вистачає кадрів. Замість Степаненка потрібен опорник на кшталт Каземіро (з якісним пасом і швидкістю), а на позиціях центрхавів мають грати значно досвідченіші футболісти. Придбати їх неможливо, та і непотрібно – "гірники" у нинішніх умовах повинні зосередитись саме на розвитку своєї молоді.

"Але ж у першій зустрічі пресинг Лейпцига розривали на шматки!", скажете Ви – і будете праві лише частково. Так, донеччани виходили з-під тиску, однак тодішній сценарій матчу виявився занадто зручним для Шахтаря. РБ швидко пропустив два відносно випадкових голи й забув про обережність – а це був ще кризовий РБ Тедеско. У Варшаві ж німці нікуди не поспішали.

Втім, навіть у першому поєдинку Шахтар не витримував пресинг "ротен булен". На виїзді "гірники" допустили 31 втрату м'яча на власній третині, а Лейпциг виконав 25 високих повернень володіння. Просто тоді кризовий РБ не створював моментів – вчора ж німці забили з другого удару по воротах, та і загалом вони реалізували майже всі моменти.

"Гірників" у цьогорічному розіграші ЛЧ пресингували із середньою інтенсивністю в 10,03 PPDA – показник неприємний, але і не критичний (10 місце серед усіх команд). Тим не менш, навіть під таким тиском точність передач ШД із просуванням ледве перевищувала 49,5%, що дуже мало (кожен другий пас йшов у молоко). РБ у Варшаві просто натиснув на цю слабкість, як слід.

Словом, поразка абсолютно логічна. В ній немає нічого страшного. Така вже доля симпатичних команд, які намагаються системно працювати з м'ячем при дуже молодому складі. РБ Зальцбург вчора пережив аналогічну історію з Міланом, зазнавши розгрому у вирішальному матчі. Такі колективи здатні жорстко покарати гранда за серйозні тактичні недопрацювання, однак коли справа доходить до гри по-дорослому – класу не вистачає.

Шахтар при цьому виділяється своєю драматичною історією сезону. Влітку ніхто не вірив навіть у чемпіонство України, а в ЛЧ всі очікували на серію розгромів та нуль очок. Як написав тактичний аналітик StatsBomb Карлон Карпентер, "просто керувати футбольним клубом в подібних умовах – це вражаюче". Донеччани ж розгромили РБ на його полі, набрали два очки з Селтіком і ледь не розбили Реал, демонструючи проактивний футбол.

Поразка Лейпцигу – то, як говорив класик, таке. Все одно Шахтар гратиме у єврокубках навесні. Усім ворогам на зло.

Мудрик продав себе

Якщо поглянути на статистику Мудрика, то все виглядає жахливо. Достатньо подивитись на його карту пасів, ну або ж на якість єдиноборств – всього 2 переможних дуелі з 11-ти. Портали на кшталт Sofascore поставили Міші найнижчий бал.

Втім, оцінки на цих сайтах не значать взагалі нічого, а статистика пасів у даному випадку мало що значить. РБ Лейпциг перекрив лінії передач на Мудрика, який і без того рідко залучався до розіграшів – хіба що у флангових трикутниках. Михайло є класичним ресивером, розташовуючи вище за інших і чекаючи на пас. В системі Шахтаря він є залежним від команди гравцем.

Тим не менш, у матчі з РБ майже усі напівмоменти "гірників" так чи інакше були пов'язані з ривками Мудрика. Він декілька разів класно протягнув м'яч, організувавши контрвипад – та і взагалі за показником просування через дриблінг у складі донеччан Міша поступався тільки центрбекам (вони завжди лідирують) та Бондаренку.

Також можна пригадати момент з виходом голкіпера, його замиканням прострілу чи дальнім ударом. В багатьох епізодах Мудрик правильно відкривався, однак партнери його не помічали або робили занадто багато пасів перед переведенням.

Навіть у жахливому для Шахтаря матчі саме Мудрик зміг запам'ятатись найбільше. Можливо, тільки він і запам'ятався – принаймні, в очах європейських скаутів. Він демонстрував фантастичну швидкість, постійно ліз уперед і так чи інакше знаходив шанс загострити ситуацію. Такий скіл дорого коштує на трансферному ринку.

Загалом, Мудрик провів шикарну єврокубкову осінь. Три голи й два асисти у шести поєдинках – це найвищий показник українських футболістів у ЛЧ за останні 17 років. А цифри могли бути й кращими.

Михайло залишається дуже неоднозначним футболістом. У збірній та в Шахтарі його звільняють від чорнової роботи, тож оцінити його вміння пресингувати та читати гру поки що важко. При відкриваннях та обіграшах досі трапляються помилки. Десь не вистачає потужності у єдиноборствах, але ж йому тільки 21 рік і це його перший повноцінний сезон!

Дуже хотілося б, щоб в рамках УПЛ даний сезон став для нього останнім, адже в Європу треба їхати якомога раніше. Своїми виступами у ЛЧ він точно заслужив на трансфер. Навіть після матчу з РБ. Мудрик готовий до левел-апу.

Реал розніс Селтік та виграв групу Шахтаря в Лізі чемпіонів – пенальтійний тайм, бетон від Куртуа, великий Вальверде