УКР РУС

Шахтар і 14 гравців "на вихід": кого позбутися, а на кому – заробити?fire

31 грудня 2023
Автор: Олег Бабій

Сергій Тищенко оптимізує роздутий склад чинних чемпіонів України.

Влітку 2023 року Шахтар провів масштабну трансферну кампанію під нового головного тренера Патріка ван Леувена. Склад "гірників" поповнили відразу дев'ять футболістів. Плюс – частину гравців повернули з оренди під нового тренера. Якщо вірити Transfermarkt, Шахтар витратив трохи більше 12 млн євро на новачків. За нинішніми мірками – це просто величезні гроші.

У Патріка "не пішло". Нідерландський спеціаліст після серії невдач подався у відставку. Тренерське крісло довірили Маріно Пушічу, який тепер перебудовуватиме команду під себе. Відповідно, частина літніх новачків та інших гравців можуть бути під питанням. Думаю, що зараз проводитиметься трансферна кампанія для нового тренера. А частині гравців доведеться шукати нові команди.

Став Лемкін

Центральний захисник добре себе проявив на молодіжному Євро у складі збірної Ізраїлю. Патрік чудово знав Лемкіна по ізраїльському чемпіонату. Вони разом працювали у Маккабі Тель-Авів. Креатура тренера тут очевидна.

Шахтар, не довго думаючи, активував клаусулу Става і отримав одного з найбільш перспективних гравців Ізраїлю. Я так розумію, що Лемкін мав відразу стати основним оборонцем команди, враховуючи травму плеча Валерія Бондаря. Але якось не склалося. Спочатку не дуже переконливі матчі, потім – травма. Фактично перша половина сезону втрачена.

У Шахтарі є основна пара захисників Бондар – Матвієнко. Плюс – у запасі Ярослав Ракицький. Виходить, що Став – лише четвертий центрбек. Не забуваймо про Дмитра Чигринського, який при потребі може когось підмінити. У віці Лемкіна треба постійно грати – для подальшого прогресу. Поки перспектив продажу основних центральних захисників немає. Матвієнко відверто почав здавати. Вже навіть чуток немає про його можливий перехід у провідні чемпіонати. Помітили? Бондар навряд чи володіє рівнем, який зацікавить клуби вищого класу. А продавати його задешево ніхто не буде. Тому Лемкіну нічого ловити у Шахтарі.

Едуард Козік

Патрік ван Леувен підтягнув молодого захисника до першої команди. Але уродженець Волині не особливо зміг себе зарекомендувати. Патріка вже у команді немає, тому й лобі теж завершилося. Конкуренція у центрі захисту – величезна. Потрібно здобувати ігрову практику, щоб розвивати власну кар'єру.

Педрінью / Новатус Міроші

Усі шанси стати основним лівим захисником має Іраклі Азаров. Вважаю, що це – головне придбання Шахтаря під час літньої трансферної кампанії. Грузинський захисник ще в юнацькому віці був на радарі провідних клубів Європи. Потім перейшов до клубу-трампліну – Црвени Звєзди. Влітку вдало зіграв на домашньому юнацькому Євро.

У Азарова є всі якості, щоб бути успішним сучасним фланговим захисником. Він має швидкість, вміє підключатися до атак. Проблеми виникають при обороні.

У Шахтаря завжди є готова опція на цей випадок – Матвієнко переходить грати на фланг, а його замінює Ракицький. Чи буде достатньо такої ротації для Пушіча?

У команді вистачає лівих захисників. Головний тренер вирішуватиме, чи потрібна тут конкуренція. У будь-якому разі, доведеться вирішувати питання перебору футболістів на одній позиції.

Влітку прийшов бразилець Педрінью та африканець Новатус Міроші. Про обох дуже важко щось сказати. Педрінью фактично не грав через травму. До гравців із Бразилії у Шахтарі вже історично ставляться дуже уважно і в жодному випадку не підганяють їхню адаптацію. Міроші – це пряма креатура ван Леувена. Він його знав по чемпіонату Ізраїлю. Танзанієць тільки в оренді із Зюлте-Варегем, її можна взимку достроково перервати. Якщо Пушіч не розраховує на Педрінью, то й бразильця також чекає дорога додому.

Тарас Степаненко

Провідний гравець команди вже багато років. Хребет у середині поля. Багато брудної роботи лежить на Тарасу. У Степаненка є свої проблеми – вік і завершення контракту. Влітку йому виповниться вже 35 років. Поки що це майже ніяк не відображається на грі. Видно, що людина – професіонал.

Другий момент – контракт. Уже в січні Степаненко може підписувати попередню угоду із будь-яким клубом. Зазвичай Шахтар наперед укладає контракти з гравцями, на яких розраховує. Незрозуміло: вже не бачать перспективи співпраці із досвідченим опорником; бачать на умовах, які не зовсім влаштовують футболіста, чи будуть приймати рішення у кінці сезону.

Коли футболісту 34 роки, він хоче мати визначеність. Якщо клуб не розраховує, то потрібно шукати кращу команду. Думаю, Степаненко ще здатен пограти пару сезонів на хорошому рівні. Для турецьких клубів, скажімо, це буде чудовий трансфер.

Шахтар (не) втрачає капітана: чому Степаненко заслуговує на два варіанти, або Хто у команді – кіт в мішку?

Шахтарю треба задуматись над заміною свого вікового гравця. Не потрібно мати жодних залежностей. Зараз прийшов новий тренер, який будуватиме нову команду. Можливо, варто відразу робити це без ветерана, щоб потім не довелося перебудовувати. На роль опорника є Назарина та латиноамериканець Деніл Кастільйо.

Не менш важливий факт, що родина Степаненка мешкає в іспанській Марбельї. Жити без сім'ї не дуже комфортно. Тому глава сімейства, що логічно, хоче возз'єднатися із дружиною та трьома синами. Як багатодітний батько, він має усі права для виїзду з України. Тільки от навряд чи Тарас може розраховувати на працевлаштування в Іспанії, зважаючи на свій вік та ігровий профіль.

Георгій Судаков

Минулого року не вірили, що Михайло Мудрик піде за великі гроші у провідний чемпіонат. Минає рік – і Шахтар розкрутив іншого футболіста. Зараз Судаков – один із лідерів клубу, гравець національної збірної України. Влітку вдало зіграв на молодіжному Євро.

Кейс Мудрика може бути проблемою. Бо за Михайла заплатили дуже багато, але про стабільність досі мови немає. Шахтар – це не Бенфіка чи Порту, які готують кадри, що відразу гратимуть у топ-лігах.

Судакова у Європі ніхто не запитуватиме, чого він хоче – що впливає на цінник українського феномена?

Зараз роздувається історія із Ювентусом. Наскільки вона правдива чи перебільшена, сказати не можу. Усе – реально. Єдине можу сказати точно: Шахтар готується до потенційного трансферу. Судаков підписав новий контракт. Думаю, що там усі гострі кути були згладжені (клаусула, умови переходу). Змінився й агент у футболіста. Постійні чутки навколо його персони.

Усе залежить від пропозиції, бо дешево Шахтар не продаватиме. Зараз таких передумов для вдалого трансферу не дуже багато. Ювентус не виглядає клубом, який засіватиме грошима. Багато платити можуть тільки в Англії. Можливо, там знайдеться претендент вже взимку.

Олег Очеретько

Дуже талановитий гравець, який ніяк не розкриє свій потенціал. Відсутність характеру та травми заважають. Хороші якості є, але не вдається їх реалізувати. Забив Англії за молодіжну збірну, а потім кудись зник. Навіть такий тонкий психолог, як Ігор Йовічевіч, не зміг вирішити цю проблему.

Потенційний відхід із Шахтаря – це амбіції самого Очеретька. Якщо його влаштовує не грати, а виходити в кращому випадку на заміну, то все ОК. Ніхто проганяти не буде. Але місця для нього особливо немає. Навіть якщо піде Судаков, то є Криськів, Бондаренко. Ще когось куплять на заміну, якщо буде проданий Судаков. У молодіжній команді є талановитий Віктор Цуканов. Тож якщо Очеретько не проявить характер, то повторить долю Андрія Тотовицького. Той від природи мав величезні таланти, але не реалізував їх навіть наполовину.

Дмитро Топалов

Я не дуже розумію, як до 25 років він зміг затриматися у Шахтарі. Хороший гравець зі швидкісними якостями. Але на позиції вінгера йому бракує класу, щоб грати на рівні Шахтаря. З нього намагалися зробити лівого захисника. Зараз ця потреба відпала. Сенсу далі сидіти у глибокому запасі просто немає. Потрібно шукати клуб з ігровою практикою.

Іван Петряк

Після початку великої війни Шахтар активно повертав українців додому, щоб нівелювати втрату легіонерів. Одним із таких гравців став Петряк. У нього вже навіть на рівні Угорщини виникали проблеми, бо в останньому сезоні не завжди грав за Фехервар. Контракт із Шахтарем на чотири роки став для нього щасливим квитком.

ЛНЗ відмовився від підписання хавбека Шахтаря – новачок УПЛ не потягнув апетити екс-гравця збірної України

З віком Іван втратив швидкість та різкість. Без цих компонентів перетворився на дуже посереднього гравця. Влітку на фланги були запрошені молоді бразильці. Перспектив у Петряка немає жодних. Але, для початку, потрібно вилікуватись. Вже дуже тривалий час уродженець Сміли поза футболом.

Хусрав Тоіров

Нового Мудрика з уродженця Таджикистану не вийшло. Дійсно, у нього є дуже хороші якості в роботі з м'ячем, обіграшем один в один, швидкістю, але це більше нагадує дитячий футбол – коли гравець відверто заграється. Кілька разів бачив матчі Тоірова за юнацьку команду Шахтаря. Його втрати та обрізки місцями дуже дорого обходяться команді Олексія Бєліка.

Конкуренція на флангах у першій команді – величезна. Тому хлопцеві потрібно думати над ігровою практикою і розвитком кар'єри.

Олексій Кащук

Уродженець Звягеля починав сезон, як основний гравець команди. Багато забивав, був на слуху та виду. А потім, після відставки Патріка, сів на лаву запасних. Якщо не помиляюся, то тільки раз вийшов на поле.

Тут одне з двох – не підходить під філософію Срни / Пушіча, або ж питання по контракту. На правому фланзі грає лідер Шахтаря Олександр Зубков. Коли він здоровий і не дискваліфікований, його місце на полі не обговорюється. Влітку взяли двох бразильців. Їх будуть розвивати. Плюс – універсал Криськів, який може грати на фланзі.

Шахтар має підсилення для... Динамо, або Чому вчорашнім ворогам варто закопати "сокиру війни"

Контракт Кащука із Шахтарем – до літа. Уже в січні він може підписувати попередню угоду з іншим клубом. Можливо, це позиція "гірників" у плані тиску на гравця. Немає нової угоди – немає ігрової практики.

Самому футболісту потрібно визначатися. Влітку Кащук вдало грав на молодіжному Євро. До цього запалював у Азербайджані. Тому пропозиції точно будуть.

Мар'ян Швед

Це креатура Ігора Йовічевіча, якого в команді немає ще з літа. Тільки хорватський тренер знаходив підхід до Шведа. Без нього Мар'ян ніяк не може позбутися своїх звичних болячок і набрати форму. Що відбувається зі здоров'ям Шведа – ніхто не знає. Думаю, що й сам Мар'ян не дасть відповіді на це запитання. Шахтар – явно не той клуб, який чекатиме. Особливо, якщо довго.

Невертон, Егіналдо, Зубков, Кащук – вінгерів вистачає. Шведу потрібно думати про кар'єру в іншому клубі. Перспектив у нього зараз немає ніяких. Тривалі проблеми зі здоров'ям відлякують потенційних покупців. Нелегко буде десь прилаштувати вихованця Карпат.

Богдан В’юнник

Вихованець Металіста встиг пограти за Динамо, а звідти зі скандалом перейти до Шахтаря. Гравець молодіжної збірної України вже двох скликань. Пробував свої сили на рівні Швейцарії та Австрії. Влітку повернувся до Шахтаря, де у ван Леувена пробував зачепитися за першу команду. Не вдалося.

Зараз для Богдана місця немає зовсім. На флангах усе зайнято, в атаці також. В'юнник програє конкуренцію на цих позиціях. Він дуже любить простір, бо має хорошу швидкість. Діє із глибини. Може грати на фланзі або ближче до атаки. Позиція центрального нападника – не зовсім його стихія.

Данило Сікан

Уродженець Житомира забив чотири голи на рівні ЛЧ. Востаннє такий результат мав Андрій Шевченко. До того ж Сікан проявив себе на молодіжному Євро. Він повинен бути на олівці європейських клубів.

Враховуючи все вище перелічене, ціна на Сікана зараз пікова і можна взяти за нього хороші гроші. Бо ніхто не знає, що буде потім. Якщо відновиться Лассіна Траоре, то Сікан може засісти на лаву, а всі здобутки будуть втрачені. Восени Данило підписав новий контракт із Шахтарем. Я сподіваюся, що там не "золота клітка", а реальні можливості для потенційного відходу у сильніший чемпіонат за притомні гроші.

"Якщо вони скажуть "ми втомилися", нас усіх завтра вже не буде": Данило Сікан – ексклюзивне інтерв'ю "кошмару Барселони"