УКР РУС

Шахтар – Хоффенхайм: анонс матчу Ліги чемпіонів

19 вересня 2018 Читать на русском

Шахтар приймає Хоффенхайм в рамках 1-го туру групового етапу Ліги чемпіонів 2018/19. Анонс поєдинку читайте на "Футбол 24".

Шахтар – Хоффенхайм

19 вересня, 19:55, Харків, ОСК Металіст

Головний арбітр: Якоб Келет (Данія)

Телетрансляція на телеканалі "Футбол 2", текстова онлайн-трансляція на сайті "Футбол 24"

Ну от ми й дочекалися старту українських клубів на груповому етапі єврокубків. Починає за всю країну Шахтар, який другий рік поспіль відкриває сезон Ліги чемпіонів домашнім матчем проти клубу з топ-ліги – цього разу німецької. До нього команда підійшла майже з ідеальними показниками, вигравши всі поєдинки, крім зустрічі з Динамо, забивши найбільше голів в чемпіонаті та пропустивши найменше. Звісно, іноді у "гірників" виникають певні проблеми з концентрацією та реалізацією, однак ця картина досить типова для наших грандів – важко налаштувати легіонерів на Олімпік, а зламати суцільну стіну автобусів тим паче. Втім, поки що фіаско з Динамо було єдиним справді тривожним дзвіночком, але після нього пройшло вже майже два місяці – з того часу змінилося все.

Шахтар – Хоффенхайм: прогноз на матч Ліги чемпіонів

Шахтар – найбільш результативна команда УПЛ

Шахтар демонструє ефектні результати в рамках УПЛ, однак переважна їх більшість навряд чи може слугувати підґрунтям для успіху в Лізі чемпіонів. Тут, як говорить класик, "совсєм другой турнір", у якому втрата минулорічного кістяка може болісно вдарити по амбіціях клубу. Донеччани влітку провели масштабну трансферну кампанію, однак рівноцінної за класом заміни Фреду та Бернарду знайти не змогли – а саме вони робили результат у матчах проти таких клубів, як Манчестер Сіті та Рома. З іншого боку, помітна величезна залежність від Марлоса, яка намітилися ще у попередньому сезоні єврокубків: якщо в нього йде гра, то йде гра і у Шахтаря, але коли його вдається вимкнути – починаються негаразди.

Мораєс: Ми готові до великої боротьби у матчі проти Хоффенхайма

Суперником донеччан є Хоффенхайм – команда, яку в Німеччині важко назвати топовою. Тим не менш, підопічні 31-річного коуча-вундеркінда Юліана Нагельсманна (найкращого тренера Німеччини 2017 року) вже другий рік поспіль кваліфікуються у Лігу чемпіонів – щоправда, дебютують на груповому етапі вони лише зараз, адже минулим літом програли у кваліфікації майбутнім фіналістам з Ліверпуля. У попередньому сезоні зінхаймці взяли бронзу Бундесліги, хоча перед останнім туром можна було взагалі звалитися у Лігу Європи – втім, Хоффенхайм впевнено переміг дортмундську Борусію й перегнав її у турнірній таблиці.

Адам Шалай головний бомбардир Хоффенхайма й німецької Бундесліги прямо зараз

Чи настільки переконливий Хоффенхайм зараз? Складно сказати: з одного боку, у трьох стартових турах команда зазнала двох поразок (одну – від новачка чемпіонату), але з іншого – досить гідно трималася проти Баварії на Альянц Арені. У провальній грі з Фортуною значною мірою трапився нещасний випадок (пропустили з пенальті через дві хвилини після того, як відігралися), а от міцний Фрайбург наш суперник переграв впевнено. Примітно, що обидві невдачі трапилися на виїзді й в обох випадках відчувалася катастрофічна нестача Марка Ута та Сержа Гнабрі – ці два гравці у минулому сезоні організували близько половини із 66-ти голів Хоффенхайма. Влітку клуб зміг трохи посилити центральну лінію, однак гідно компенсувати втрату цих футболістів німці так і не змогли.

Мармурні кекси, поле для гольфу та інші забаганки – оприлюднено райдер Хоффенхайма перед Шахтарем

Статистика протистояння та цікаві факти

1. Шахтар та Хоффенхайм вперше зустрічаються між собою. Більше того – німецький клуб жодного разу не грав проти українських.

2. Шахтар, як і всі інші українські клуби, має досить посередні результати у зустрічах проти німецьких – 14 матчів, 4 перемоги, 5 нічиїх та 5 поразок при загальному рахунку 12:23. Втім, саме у німецького клубу (Вердер) Шахтар виграв Кубок УЄФА.

3. Німецькі клуби дуже вдало грають проти українських, у 49 матчах здобувши 25 перемог, 12 нічиїх та програвши лише 12 разів. Загальний рахунок – 53:92 на користь Бундесліги.

4. Головний тренер Хоффенхайма Юліан Нагельсманн не тільки є наймолодшим наставником у німецькій Бундеслізі, а й в усій історії Ліги чемпіонів.

5. Хоффенхайм важко назвати німецьким топ-клубом, однак його склад, за даними Transfermarkt, дорожче донецького у більш ніж два рази – €214,85 млн проти €92,7 млн.

6. На замітку Тайсону і компанії: у матчі Ліги націй УЄФА Чехія – Україна наша збірна змогла відігратися за рахунок голу Євгена Коноплянки, який легко обіграв у штрафному саме футболіста Хоффенхайма – Павела Кадержабека.

Хоффенхайм – суперник Шахтаря в ЛЧ: прогресивні технології, наймолодший тренер Бундесліги і втрата лідерів атаки

Кадрова ситуація

Шахтар до матчу проти Хоффенхайма підійшов з оптимальними кондиціями й майже без проблем з кадрами. Єдиною втратою "гірників" є Велінгтон Нем, який отримав пошкодження й буде відсутній у складі протягом найближчих двох-трьох тижнів. Всі інші футболісти із заявки Шахтаря на Лігу чемпіонів вже відновилися від травм і готові взяти участь у грі.

Ермін Бічакчіч не зможе допомогти Хоффенхайму у грі Ліги чемпіонів проти Шахтаря

Шахтар – Хоффенхайм: переповнений лазарет, проблеми в захисті та незадоволений тренер – з чим німці їдуть в Україну

У Хоффенхайма кадрова ситуація просто катастрофічна. Точно не допоможуть команді основні захисники Ермін Бічакчіч та Касім Нуху, які отримали травми у грі проти Фрайбурга. Крім того, Ісхак Бельфоділ і Джошуа Бренет не зможуть вийти на поле через дисциплінарні санкції, а вихід капітана Кевіна Фоґта поки що знаходиться під великим питанням. Натомість, Кевін Акпогума, Флоріан Гріліч та Керем Демірбай змогли повернутися до тренувань та прилетіти у Харків, хоча першому доведеться одягнути на обличчя захисну маску.

Орієнтовні склади на матч Шахтар – Хоффенхайм

Шахтар: Пятов, Ісмаїлі, Ракицький, Кривцов, Бутко, Степаненко, Алан Патрік, Болбат, Тайсон, Марлос, Жуніор Мораєс

Хоффенхайм: Бауманн, Нордвейт, Фогт, Акпогума, Кадержабек, Біттенкурт, Грілліч, Крамаріч, Шульц, Шалай, Жоелінтон.

Прогноз "Футбол 24" – 2:1

Ми звикли говорити про втрату минулорічних лідерів Шахтаря та відсутність їм рівноцінної заміни, однак Хоффенхайм має ті ж самі проблеми, залишившись без Ута, Гнабрі, а також травмованого новачка Касіма Нуху – можливо, це навіть більш критичні негаразди. Ми звикли критикувати Шахтар за залежність від Марлоса, однак результативність німецької команди багато в чому тримається на формі угорського форварда Адама Шалая – без нього підопічні Юліана Нагельсманна зараз йшли б не на 11-й, а на 16-й сходинці у турнірній таблиці Бундесліги. Взагалі, футбол Хоффенхайма поки що виглядає не дуже розкачаним, що й не дивно – крім епідемії травм та продажу лідерів, варто пам'ятати про те, що сезон у Німеччині тільки-но розпочався.

Степаненко: Повинні грати першим номером у матчі з Хоффенхаймом

Шахтар фаворит матчу Ліги чемпіонів проти Хоффенхайма

Шахтар, незважаючи на різницю у класі чемпіонатів, все ж таки є більш досвідченим євробійцем з меншою кількістю травм. Мабуть, саме тому букмекери вважають фаворитом донецький клуб, хоча Нагельсманн з цим не погоджується. Втім, десь воно так і є – німцям у Харкові, як не дивно, доведеться геройствувати, а от будь-який результат "гірників", крім переможного, можна буде розцінювати як невдалий.

Михайло Юхименко, "Футбол 24"