УКР РУС

Шахтар – Десна: "гірники" – найсильніші в Україні, провал резервістів Каштру, успіх Фернандо і новий кандидат у збірну

6 червня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 25-го туру УПЛ Десна поступилася Шахтарю (2:3).

Головний тренер Шахтаря прогнозовано вдався до ротації, всадивши на лаву запасних Пятова, Мораєса та Коваленка – замість них з'явилися Трубін, Фернандо та Алан Патрік відповідно. У Десни деякою несподіванкою стала поява Кузика на лівому фланзі, але на інших позиціях все було традиційно. На матчі також був присутнім Андрій Шевченко.

Шахтар – Десна – 3:2 – відео голів та огляд матчу

Вже на старті зустрічі Шахтар забрав м'яч під контроль і виявив несподіваного плеймейкера – Кривцова. На 3-й хвилині Сергій видав фантастичний розрізний пас на Фернандо, який вийшов віч-на-віч з Пастом і пробив у дотик. Голкіпер парирував, однак через хвилину м'яч довелося виймати із сітки: Кривцов запустив Додо по флангу, той прострілив у центр штрафного, а Фернандо замкнув у дальній кут – 1:0.

Десна огризнулася низкою контратак, ледь не відзначившись на 6-й та 13-й хвилинах – Кузик розганяв випади, а Філіппов завершував ударами з меж карного майданчика (один пройшов вище воріт, інший заблокували). У Шахтаря був непоганий момент на 13-й, коли Ісмаїлі отримав ефектне закидання від Антоніо та поставив корпус, але Фаворов не дав бразильцю нормально пробити. Поступово команди вирівняли гру.

Шахтар тримав ініціативу, а Десна явно збиралася контратакувати. Обидва підходи спрацювали у другій третині першого тайму: на 25-й хвилині "гірники" заробили пенальті за гру рукою Мостового, але удар Марлоса спокійно взяв Паст – втім, за хвилину ефектний обіграш з Патріком завершився пострілом Марлоса з меж штрафного в дальній кут. 2:0. Десна відповіла низкою контрвипадів, один з яких завершився заблокованими пострілами Кузика та Філіппова – і знову пенальті! Матвієнко підіграв рукою, рефері це помітив, а Фаворов з "позначки" скоротив відставання в рахунку. 2:1.

Ендшпіль першого тайму пройшов у рівній грі, під час якої чернігівці навіть переважали за володінням м'ячем. З моментів у Десни можна згадати непоганий удар Калітвінцева зі штрафного під ліву стійку (Трубін спіймав м'яч), а у Шахтаря – обкрадання Тамма перед карним майданчиком з подальшим пострілом Фернандо повз ближній кут. Крім того, був слабенький удар Тайсона по центру та невдала спроба Фернандо пробити з меж воротарського після прориву Ісмаїлі. На перерву команди пішли за мінімальної переваги чемпіона.

На другий тайм Олександр Рябоконь зняв Тотовицького, випустивши центрбека Гітченка, однак вже за шість хвилин Шахтар завдав фатального удару. Чернігівці провалилися в центрі, після чого "гірники" вилетіли у контратаку 2-в-1 з ударом Фернандо з меж штрафного – Паст витягнув м'яч з дальнього кута, але Марлос тут же зіграв на добиванні. 3:1!

Десна провела кілька атак без особливого завершення й поступово здавалася. Шахтар не підвищував темп, за 40 наступних хвилин створивши всього один небезпечний момент: Марлос увірвався у штрафний, обіграв Паста й пробив у майже порожні ворота – Мостовий заблокував цей удар! Сіверяни з кожною хвилиною втрачали бойовий дух, але на 81-й хвилині ледь не відновили інтригу – Гітченко замкнув подачу зі штрафного ударом головою, влучивши у стійку!

"Гірники" однак, самі допомогли Десні скоротити відставання: на 88-й Матвієнко віддав пас назад на Піхальонка, а той невдало обробив м'яч – Будківський перехопив його й переграв Трубіна. 3:2! На 90-й чернігівці могли і зрівняти, однак Хльобас метрів з 20-ти пробив повз дальню стійку. Зрештою, фінальний свисток зафіксував непросту перемогу чемпіона.

Таким чином, Шахтар набрав 65 очок, збільшивши відрив... Словом, яка різниця, який там відрив? Головне, що Десна йде із 46 заліковими балами, при тому що Зоря набрала на три пункти більше, а у Динамо (46 очок) завтра очна зустріч з Олександрією (43 пункти).

Шахтар – найкращий в Україні

В принципі, секрету в цьому твердженні не було, але тепер воно підтверджується і статистично – "гірники" перебувають всього у двох турах 35-го титулу за часи Незалежності, в той час як у Динамо лише 34 трофеї. 13-те чемпіонство подарує донеччанам статус найбільш титулованого клубу в історії незалежної України.

По грі це також помітно. Просто загинайте пальці: у Шахтаря підстаркуваті лідери (раз), новий тренер (два), який раніше працював тільки з молоддю (три), але він лідирує з +16 (чотири) у найбільш потужному сезоні УПЛ за останні п'ять років (п'ять). Матчі з Динамо та Десною виявились показовими: киян розірвали на чистій майстерності, а Десна пропустила тричі за 50 хвилин – в обох випадках "гірники" підвищували тема ненадовго, дозволяючи супернику демонструвати свою найкращу гру. Шахтарю не потрібно напружуватись, щоб трощити реально міцних і вмотивованих лідерів чемпіонату.

Показовим також був момент з пенальті Марлоса – не забивши з "позначки", 31-річний хавбек з хронічною травмою рівно через хвилину розірвав оборону ефектною комбінацією з дриблінгом у штрафному, поклавши м'яч у дальній кут. Марлос демонструє перформанси в другому матчі поспіль – подібне важко уявити навіть від футболіста Динамо.

При цьому якісно відпрацювала і оборона: так, Десна непогано контратакувала в першому таймі й забила двічі, але реально гольових моментів чернігівці так і не створили – за виключенням стійки Гітченка та удару Хльобаса з дистанції на 90-й хвилині. Обидва голи Десни виявились чистою випадковістю.

Десну важко критикувати за матч з Шахтарем – чернігівці зробили все, що могли, й ледь не оформили ефектну нічию при майже нульовій кількості шансів біля чужих воріт. Просто Шахтар вище класом. Просто Шахтар заб'є стільки, скільки захоче, не напружуючись. Просто Шахтар – найкращий в Україні.

Хороший матч Фернандо та непереконливі резервісти

В матчі з Десною Луїш Каштру провів ротацію як перед грою, так і протягом неї. В першу чергу, було цікаво поспостерігати за Фернандо – бразилець замінив Мораєса й провів на полі 80 хвилин.

Вихід можна назвати вдалим: нападник класно відкривався у штрафному під передачі з глибини та з флангів, працював на обох флангах, всадив Домбровського на жовту картку, завдав п'ять ударів з меж штрафного (три в площину), розігнав атаку з пенальті та ефектно обігрався з Патріком, заробивши стандарт в метрах 20-ти від воріт – і це все сталося менше, ніж за годину! Зрештою, в його активі гол вже на 4-й хвилині. Так, десь Фернандо загравався, а по перерві він взагалі розчинився – але ж Фернандо востаннє грав в основі рік тому, а в другому таймі всі "гірники" били байдики. Загалом, матч з Десною бразилець може занести в актив.

Оцінювати Трубіна важко, адже у площину пройшло всього три удари – два він пропустив, але його вини в цьому не було. У випадку з пенальті Анатолій відпрацював правильно, впавши у лівий від себе кут – саме туди Денис Фаворов клав усі свої чотири удари з "позначки" в УПЛ. Цього разу він пробив у протилежний, але варто відзначити підготовку воротаря до поєдинку. З помилок пригадується лише епізод на старті другого тайму, коли Трубін пролетів повз подачу з кутового, але загалом Десна занадто мало тривожила ворота Шахтаря, щоб можна було робити якісь глибокі висновки.

Куди гірше відпрацювали футболісти, які вийшли на заміну в другому таймі – Коноплянка, Соломон і Тете. Усі вони розчинилися на футбольному полі, не створивши нічого серйозного. У Євгена можна згадати хіба що один банальний удар на 64-й хвилині, який два захисники очікували ледь не 5 секунд – звісно ж, ліва нога була прикрита, а постріл заблокували. Тете одного разу вистрілив по горобцях, а Манор був помітний лише у протоколі зустрічі. І це за рахунку 3:1 і 20-30 хвилинах ігрового часу! Shame.

Окрема історія трапилася з Піхальонком. Важко сказати, що Олексій прямо провалився, але його помилка при голі Будківського просто неприпустима – це вже не молодіжний рівень і не прохідний матч, щоб вибачати подібні речі. Звісно, shit happens (тим паче, коли ти – глибокий резервіст), але ще один привезений м'яч Каштру може й не вибачити. Занадто вже серйозна тут конкуренція.

Паст доріс до збірної

Євген Паст у матчі проти Шахтаря довів, що прямо зараз він – один з топових голкіперів України. 32-річний воротар взяв третій пенальті в сезоні (з п'яти загалом) й довів лік відбитих ударів до 75-ти (топ-3 в УПЛ) – зокрема, врятував під час виходу Фернандо віч-на-віч і при ударі Марлоса з мінімальної дистанції перед пенальті. Навіть при гольовому виході 2-в-1 Євген був близьким до порятунку Десни, витягнувши неймовірно потужний удар Фернандо з меж штрафного. А ще він кілька разів класно зіграв на виходах – зокрема, під час ривка Фернандо по лівому флангу Паст набрав швидкість і встиг вийти за межі штрафного, першим вибивши м'яч (а так міг бути черговий вихід сам на сам).

Дивлячись на таку гру Євгена, розумієш, чому Десна пропустила на десять голів менше, ніж написано в статистиці очікуваних пропущених. І варто при цьому розуміти, що Паст не набиває статистику на слабеньких пострілах по центру – за показником xGAPS (складність кожного удару суперника) Десна йде другою після Шахтаря. Словом, Андрію Шевченку є над чим задуматись.

"Іспанський тренер поставив Суркісам єдину умову": він привозив у Динамо топового наставника, а в Шахтар – Брандау