УКР РУС

Шахтар – Борусія М: Каштру на межі відставки і плей-офф ЛЧ – круті суперники України, унікальний сором, кінець казки

4 листопада 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Борусія Менхенгладбах розбомбила Шахтар (6:0) у вівторок, 3 листопада, зустрічаються у 3 турі Ліги чемпіонів 2020/21. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Дуель команд, які ще не програвали у групі смерті. Матч, як і онлайн-трансляція Шахтар – Борусія на "Футбол 24", стартував о 19:55. Донеччани набрали 4 очки та одноосібно очолювали свій квартет після стартових турів. Борусія двічі втрачала перемогу на останніх секундах, але посідала 2 місце, маючи на 2 бали менше. Гладбах не знав гіркоти поразок 7 матчів поспіль в усіх турнірах (щоправда, лише 3 перемоги). Безпрограшна серія команди Каштру і того більша – 9 поєдинків, але тут нічиїх (5) також було більше, ніж тріумфів.

Шахтар – Борусія М: онлайн-трансляція матчу ЛЧ

Тотальний контроль від Гладбаха на перших хвилинах. Дуже агресивний пресинг і впевнені атаки. Команда Каштру сидить настільки глибоко, що правий захисник збірної Австрії Лайнер (з ним зустрінемося на Євро!) спокійно розриває фланг Корнієнка, а Плеа замикає з вбивчої дистанції, не помічаючи опору Бондаря. Перший удар Шахтаря на 10 хвилині – не дуже сильна спроба Тайсона метрів з 25. Борусія продовжує тиснути. Непристойно багато втрат захисників Шахтаря ще поблизу своїх воріт. Кутові, флангові проходи, удари – гості безроздільно панують на полі, а швидкий гол нічого не змінив у їхньому налаштуванні домінувати через гру на атаку.

Шахтар – Борусія М – відео голів і огляд матчу ЛЧ

Крамер на 17-й подвоїв перевагу. Бондар спочатку привозить під пресингом, а потім підставляє ногу під удар чемпіона світу 2014 – Трубін без шансів. Переписують на автогол українського переможця молодіжного Мундіалю. Каштру абсолютно не вгадав ні з тактикою, ні з підбором виконавців. Плеа ударом здалеку розстріляв Трубіна на 26 хвилині та оформив дубль – за відчуттям абсолютної безнадійності це навіть гірше за 0:5 від Інтера у півфіналі Ліги Європи. Тете втратив супершанс зробити рахунок 1:3. Бразильський вінгер змарнував розкішний пас Марлоса, пробивши з меж воротарського в Зоммера.

Хофман розрізав захисну лінію Шахтаря, увірвавшись у штрафний на межі офсайду – Трубін рятує. Той же вінгер Борусії подав кутовий, а герой попередніх матчів Маркус Тюрам пробив вище з другого поверху. Які ж розриви на флангах "гірників". Хофман на Штіндля, той під розстріл Плеа – банально пробачають німці господарів. Подача Йонаса з кута поля, Бенсебаїні виграв боротьбу раз, прошив руки Трубіна два. Тайсон виклав під удар Марлоса, той перекрутив. Побоїще на Олімпійському – 0:4 за 45 хвилин, 4:14 за ударами, 1:6 за влучаннями. Відразу 3 заміни Каштру в перерві. Винуватцями провалу визнані досвідчені Марлос і Тайсон, а також молодий бразилець Антоніо. Їх замінили Коваленко, Мораєс і Патрік.

Хофман продовжує бомбардувати ворота Шахтаря подачами і прострілами. Додо в останній момент вибивав, ризикуючи автоголом, а Трубін робить 4 сейв після чергового удару впритул. Практично нічого не змінилося з виходом тріо у перерві. Чергове перехоплення біля воріт чемпіонів України. Плеа спокійно розібрався. Штіндль розстріляв Трубіна, який сьогодні також відверто не вражає – пропустив 5, хоча за очікуваними голами було під 2. Після перерви Шахтар навіть спроби удару не продемонстрував. Крамер протягнув, Тюрам у дотик на Плеа – хет-трик. Боковий суддя спочатку пошкодував Шахтар, але VAR скасував офсайд, адже Хочолава не витримав лінію. Удар №20 від Борусії завершується рахунком 0:6.

Було у Шахтаря Луческу та Фонсеки в рамках Ліги чемпіонів і 0:7, і 0:6, але тільки на виїзді. На своєму полі донецький клуб такого приниження в єврокубках і близько ніколи не зазнавав. Жодна гостьова команда раніше не забивала "гірникам" навіть 5 голів. Борусія Менхенгладбах заслужено вибивається в лідери групи B, набираючи 5 очок. У Шахтаря залишається 4 бали і друге місце до матчу Реал – Інтер, де "гірників" влаштує хіба що нічия чи перемога Мадрида.

Каштру не тільки не влучив з тактикою і замінами – відставка знову близька

Головний тренер Шахтаря довірився тому доволі молодіжному складу, який вийшов проти грандів і здобув 4 очки. Абсолютно дарма, адже молоді українці Трубін, Бондар і Корнієнко цілком собі провалили гру. Воротар напропускав майже втричі більше, ніж повинен був, за метрикою xG. Деякі голи суперник зовсім не обов'язкові. Бондар багато привозив під пресингом, з-під нього забивали, той же прикрий рикошет і автогол, чи не вирішальний у матчі. Корнієнко загравався на атаку, і це безжально використовували суперники. Було відчутно, що оборона пливе. ВСЯ. Можливо, тільки Додо тримався.

Напрошувався насамперед вихід Матвієнка, Кривцова, Степаненка чи навіть Пятова. Натомість Каштру вирішив показово покарати Марлоса з Тайсоном, а не замінити Корнієнка, який в підсумку став безапеляційним лідером... за кількістю втрат (18, у другого Соломона 10). Можна зрозуміти вихід Патріка у перерві, того ж Мораєса, якому потрібно відчути запах гри після коронавірусної епопеї. Однак чому винуватими призначили Марлоса з Тайсоном, які й найгостріші моменти першого тайму в "гірників" створили, і боролися далеко не безнадійно, і втрачали не так часто та по-дитячому, як партнери? У той момент стало зрозуміло. Слідом за Бондарем, Трубіним і Корнієнком поплив власне Каштру.

Право тренера робити заміни, але це тільки додатково натякає – в команді зараз не найкраща атмосфера. Усе-таки зовсім не Марлос із Тайсоном привозили і підводили команду, яка була настільки безвольною, що й сфолити не спромоглася за весь тайм (0:9, Борусія навіть порушувала правила частіше). Тренер, який так і не став авторитетом серед тих, хто бачив Луческу чи навіть Фонсеку. Хороший дядько у топ-клубах – це завжди ризиковано. Доведено, скажімо, Кіке Сетьєном зовсім нещодавно. Символічно, що той адепт красивої гри ледь не очолив Шахтар перед тим, як провалитися з Барселоною.

Очевидно, Каштру легше працювати з молоддю. Тому він зіграв у ставку, яка дивом заходила 2 тури поспіль. Адже згадайте, що обвал почався далеко не сьогодні. Ще другий тайм проти Реала був повною безнадією – коли вийшли "дорослі", казочка майже скінчилася. Все-таки по суті там цілком стояли 0:3 за 45 хвилин по перерві, бо не кожен суддя скасує гол гранда через пасивний офсайд. Інтер – історія повного фіаско ідентичності Шахтаря, яку так гордо проповідував Рінат Ахметов після поразки в Суперкубку від динамівського автобуса Луческу. Фіаско, яке принесло стратегічно надважливий 1 бал. І, можливо, саме він стане вирішальним у боротьбі за 3 місце та путівку в Лігу Європи.

У принципі нічого страшного не сталося, і Каштру може відповісти на цю поразку в стилі Клоппа після 2:7 чи хоча б Шевченка після 1:7. Та очевидно, що казка багатьох у цій команді закінчилася. Бензин цього другого складу, який раптово сам для себе став головним, вичерпався ще в Києві з Інтером. Відскочили на 0:0, хоча мали програвати мінімум 0:2? Прекрасно, браво за характер і душу до боротьби. Та тепер знову настає пора виходити дорослим. Прикро тільки за те, як Каштру – головний адвокат молоді у клубі – підставив насамперед українських хлопців. Проблема не тільки в тактичному провалі, коли захисники і вінгери ЗАВЖДИ залишалися в меншості проти 2-4 суперників на флангах, а гравців центральної вісі з'їдали при спробі вийти через пас.

Боже, що вони там стільки часу вивчали на теорії, що на виході виглядали командою аматорської німецької ліги на фоні всього лише Менхенгладбаха? Якщо у вас стрімкий Тайсон на вістрі, а поруч на крилах атаки не менш швидкі Тете і Соломон, невже не можна було використати тактику закидань? Проблема ще й в тому, що футболісти вчорашнього резерву не були готові до цього матчу, і статистика бігової боротьби це виразно показує. Якщо в Мадриді набігали на 111,4 командного кілометражу, що на понад 4 км перевершувало суперника, то зараз повністю провалилися: 106,2 на 115,3. Що-що, а німецька фізика, помножена на тренерський вишкіл, розбиває голу техніку без проблем.

Але про що ми говоримо, якщо тренерський штаб не підготував елементарного? Штіндль грав під нападниками і став лідером за підбираннями м'яча (9). Стільки ж в опорника Крамера, який у ключових епізодах діяв настільки високо, що виглядав цілком собі десяткою. Душили геніально, але ніхто інший, як Каштру з помічниками обирали команді таку установку, щоб розігрувати від воротаря – ми попереджали, що це смерті подібно проти нинішнього Гладбаха! Здавалося, що такі елементарні базові речі Шахтар залишив у провальному півфіналі з Інтером, і ось знову. Індикатор роботи сеу Луїша – 15 хвилин, за які тренери можуть перелаштувати командні установки в перерві. Чи змінилося щось у тактичному плані? Ні, просто маячили інші прізвища на спинах.

Іноді вже просто здається, що команду потроху готують до тренерства Даріо Срни. Чи повториться ситуація з Євро-2016, коли Фоменко формально ще був головним, але авторитет мав менший за Шевченка? Приниження, якого донецький клуб на своєму полі не знав за всю майже 100-річну історію (а серед країн пострадянського простору гірший перший тайм удома видавав лише БАТЕ проти того ж Шахтаря, коли було 0:6 до перерви), може спровокувати справжню бурю змін. Звісно, не зараз, а після завершення групового турніру чи в разі втрати усіх шансів.

Плеа зрівнявся з Анрі та Бензема, суперники збірної України навіюють жах

Цей неймовірний французький форвард. Алессан Плеа за весь сезон в усіх турнірах за 8 матчів забив лише 1 гол. А з Шахтарем у 27-річного форварда, який встиг засвітитися у національній збірній Франції: 3 взяття воріт з 3 влучних пострілів плюс 1 асист після першого ж ключового пасу. Загалом в ЛЧ 3+3, ніхто не організував більше голів за перше коло поточного єврокубкового сезону. Навіть Де Брйюне у відверто слабкій групі чи представники фантастичної Баварії. А ще Плеа став лише 5 французом, який оформив хет-трик за іноземний клуб у Лізі чемпіонів. Після Анрі, Бензема (2), Жиру та Бен-Єддера. Той момент, коли стримали габаритного Лукаку, але не впоралися з хлопцем, чиї фізичні дані цілком на рівних з вашими.

Погані передчуття стосуються і збірної України. Ян Зоммер, проти Швейцарії якого незабаром грати в Лізі націй, потягнув вбивчий момент, який Марлос виклав на блюдечку для Тете. Та й загалом дуже добротний воротар. А правий захисник збірної Австрії, з якою доведеться битися на Чемпіонаті Європи, вразив ще більше. Штефан Лайнер став найкращим у відборі (5 спроб, 3 успішні) та поступився тільки Соломону за виграними єдиноборствами (6 з 12). Створив 3 гольові моменти (лише Хофман і Штіндль більше – по 4) і грав ледь не як крайній форвард.

Борусія повинна нарешті виходити у плей-офф ЛЧ? Далеко не факт

Яке насправді обличчя в команди Каштру? На жаль, Шахтар не такий крутий, щоб перемагати Реал і посідати місце, вище за 4 в цій групі. Так, чинні чемпіони України не настільки жахливі, щоб влітати Гладбаху 0:6. Але й не настільки оптимістичні, якими їх бачили в Мадриді. Усе, що не залетіло в Інтера на НСК Олімпійський, сьогодні помстилося. Усе, що пропускали німці на останніх хвилинах, сьогодні посипалося в чужі ворота. Судячи з матчів донеччан, найкраща команда групи – Борусія.

Однак, якщо брати якість й гостроту моментів у попередніх зустрічах гладбахців, то Реал та Інтер переграли команду Розе. Тому в цій закрученій групі може ще бути все, що завгодно. Сьогодні Борусія виглядала як команда та індивідуально на 10 балів. Шахтар не більше, ніж на 3. Натягнуту таку трієчку. Тим не менше завдяки перемозі в особистій зустрічі донеччани випереджають Реал і зберігають прохідне 2 місце на екваторі групового етапу. Очевидно, саме цей приємний факт і розганятимуть у медіа, аби повернути командний дух переможців колективу Каштру.

Єдиний цьогоріч квартет справжньої смерті. Де кожен може шокувати кожного. На хвилиночку, німецькі команди не брали Україну останні 26 років з часу погрому Динамо Баварією 4:1, а за весь свій попередній груповий етап ЛЧ (сезон 2016/17) Борусія М забила менше, ніж у Києві (5 голів за 6 турів). У Шахтаря далеко не безнадійна стартова позиція на друге коло. Відразу 47% команд (63 із 134) проходили в ЛЧ, коли завершували 3 тури з 4 очками. Справді, краще програти раз 0:6, але здобути результат в інших боях, ніж тричі влетіти по 0:2. Через 3 тижні багато що може змінитися. Тур після матчів збірних завжди несе в собі нові інтриги та сенсації.