УКР РУС

Шахтар – Бенфіка: українець з рекордом ЛЄ, поганий результат, неочікуваний гравець матчу і VAR проти донеччан

21 лютого 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Шахтар здолав Бенфіку (2:1) в першій зустрічі 1/16 фіналу ЛЄ 2019/2020. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Шахтар – Бенфіка на "Футбол 24", стартував о 19:55. Луїш Каштру знову зіграв проти лісабонських "орлів", яких у Португалії перемагав лише 2 рази, програвши 5. Обидві команди вилетіли з Ліги чемпіонів, посівши там треті місця у своїх групах. Шахтар з Бенфікою пересікався лише на груповому етапі ЛЧ. "Гірники" обмінялися з суперником виїзними перемогами, але посіли останнє місце.

Шахтар – Бенфіка: онлайн-трансляція матчу 1/16 Ліги Європи

Шахтар непогано агресивно розпочав, високо зустрічаючи португальців. Декілька разів це призводило до втрат суперника, але нічого серйозного створити не вдалося. Бенфіка зробила першу вилазку на 5-й хвилині. Матвієнко дозволив "орлам" заробити кутовий, оце і вся загроза. Мораєс класно пограбував опонента в центрі поля, однак Тайсон і Марлос не довели контру до пуття. Перші удари в матчі ми побачили на 13-й. Спочатку Коваленко пробив прямо в коліно захиснику, а потім у Тайсона снаряд відверто звалився з ноги.

Шахтар – Бенфіка – відео голів і огляд матчу

Цікавий момент стартових 20 хвилин – Тайсон зміщується на фланг Марлоса і навпаки, намагаючись створити більшість і розірвати насичену оборону лісабонців. Поки не виходить. Ну, і Матвієнко як плеймейкер з дальніми передачами діяв дещо нервово. Бенфіка могла забивати, але перемудрувала у штрафному, після чого привезла собі швидку контратаку на свої ворота. Патрік розігнав її. Мораєс завершував ударом, Влаходімос парирував, а Марлос добив у порожні ворота. Не дарма натуралізований гравець збірної України не поспішав радіти – VAR угледів мікроскопічний офсайд, який без намальованих ліній і не помітити було.

Шахтар – Бенфіка: вперше в історії плей-офф Ліги Європи був застосований VAR – постраждали українці

Коваленко на швидкості обіграв лівого захисника і пробив у ближній. Воротар Бенфіки перевів на кутовий. Ісмаїлі зароби кутовий, після якого Мораєса заблокували у 10 метрах від воріт. Тисне Шахтар потроху, а ось гості побоюються розкриватись. Той же №10 "гірників" поскупився на передачу вільному Марлосу в перспективній зоні і втратив м'яч. Довелося просити вибачення. Дуже обережна гра у неспішному темпі. Сонливе перекочування м'яча перервав Коваленко. Віктор непогано розганяв атаку, а ось Марлос запоров.

Недарма показали Коноплянку, а потім і Тете, ой не дарма. Атака Шахтаря дуже слабко працює. Бенфіка розірвала фланг Марлоса і Болбата. Піцці легко обіграв Патріка у штрафному і пробив поміж ніг Степаненка. Не влучив, але це була найкраща дія португальців за весь тайм. Коваленко котить під удар. Марлос фактично дарує м'яч воротарю – ідеально зручний простріл. Навіть на двох команди не награли і на половину очікуваного гола. Незначна перевага Шахтаря у всьому, крім боротьби, і закономірні нулі на табло (0,3:0,1 xG). Хоча якби не історичне перше застосування VAR на такій ранній стадії плей-офф Ліги Європи, статистика була б дещо веселішою.

На старті другої половини Тайсон видав розкішний забіг і пас у розріз. Мораєс знову пробив у голкіпера. Патрік мудро вивів Ісмаїлі у штрафний майданчик. Удар у стійку та невдале добивання Коваленка, який влучив собі в руку, не вгадавши з відскоком. Прекрасна атака Шахтаря. Спочатку Влаходімос парирував удар з кількох метрів, але пішла другу хвиля. Марлос, який змарнував суперпрохід Ісмаїлі, тепер віддав назад під удар, а Патрік вкотре показав своє небуденне відчуття футбольної геометрії. Справедливо!

VAR дивовижним чином не зараховує гол Бенфіки. Це провалився лівий фланг, після чого Матвієнко дозволив дуже легко себе обіграти, а Кривцов вибив прямо на ногу Таварешу. Шотландський суддя вирішив ще сам перевірити, не довірившись асистентам. Медден призначив пенальті за грубий удар Кривцова по нозі Серві, який трапився за секунду перед гольовим ударом. Вирок просто відтермінували. Пятов кинувся в один кут, Піцці пробив у протилежний. Як же круто відпрацював Тайсон на фланзі. Видряпав колишній капітан мяч перед лицьовою лінією і покотив Мораєсу. Пас Жуніора і удар у дотик Коваленка – блискуче розіграно, але треба забивати ще.

Грімальдо двічі за хвилину навантажив Пятова. Якщо в першому випадку все було просто, то потім капітан Шахтаря з великими труднощами парирував убік, де Болбат поборовся до останнього і не дав добити. Знову блискуче розіграна комбінація і дуже слабкий удар Марлоса. Що з силою, ветеране? Перша заміна Каштру лише на 80-й. Маркос Антоніо замість Патріка. На 83-й Коноплянка міняє Марлоса. Каштру міняє Тайсона на Тете на 90+3. Шахтар погодився і на дуже слизький рахунок 2:1.

Шахтар заслужив більшого, або Суперечливі цифри

Лідер чемпіонату України був кращим у всьому, крім очікуваних голів (1,4 на 1,4 за xG), але там зарахували і перший удар Тавареша, і пенальті. Крім цього одного епізоду, перша команда Португалії створила максимум ще 1-2 не найсерйозніші моменти. У Шахтаря цікавих атак було суттєво більше. Може, навіть на перевагу в 2 голи. "Гірники" виглядали сильніше за ударами (11:8), влучаннями у площину (8:4), пострілами з меж штрафного (7:5). За володінням (58% на 42%), точністю пасів загалом (88% на 84%) і вертикальних зокрема (75% на 63%).

Бенфіка була кращою у дриблінгу (17 вдалих спроб і 61% проти 14 обіграшів і 52%), відборі (28:20), перехопленнях (13:10), боротьбі на другому поверсі (9:4) та внизу (59:47), менше втрачала м'ячі (126 проти 134). Словом виглядала командою, яка на ходу та грає в сильнішому чемпіонаті. Однак ключовий аспект програла – дозволила супернику значно більше, ніж створила сама. Тому, коли "орли" нарікають на підсумковий результат, мовляв, претендували ледь не на перемогу, стає просто смішно.

Тайм у смітник – холодний розрахунок Каштру чи даремно витрачений час?

Це були дві різні половини зустрічі. Перші 45 хвилин команди витратили на страх помилитися. При цьому Шахтар все одно був переконливішим. Однак по суті "гірники" дуже боялися атакувати і розправляти крила. Можливо, таким був розрахунок тренерського штабу. Команда тільки втягується у сезон після зимової паузи і могла не витримати інтенсивної гри всі 90 хвилин. По суті традиційного для них провалу останніх хвилин (згадаймо, як Шахтар вилітав від Айнтрахта, пропустивши двічі після 80-ї, або скільки моментів дозволили Аталанті і Динамо Загреб в цей же проміжок) вдалося уникнути.

Так, віддали Бенфіці ініціативу. Можливо, дарма, адже суперник лише після цього почав підбиратися до чужого штрафного. Та якихось суперсейвів Пятова і не згадаєш. А ось тільки за перші 10 хвилин після перерви були вихід Мораєса на голкіпера, влучання Ісмаїлі у стійку, удар Марлоса з кута воротарського і гол Патріка. З цих 4 атак 3 зародилися на лівому фланзі. Шахтар послідовно бив у слабке місце, адже там перебували великі любителі пограти вперед Тавареш і Піцці, а правий центрбек Рубен Діаш мало відповідав статусу гравця, якого хочуть топ-клуби Європи. Майже 50% атак господарів проходили ліворуч. Цікаво, що тут же Бенфіка організувала і свій гол.

Каштру міг випускати Тете з Коноплянкою раніше, але побоявся втратити хитку перевагу, прийняти відкритий бій. Саме постійна тяга до перестраховування трохи обрубує крила бразильській атаці, яку ніби штучно стримують зовні – в перші хвилин 20 після перерви Бенфіка просто не могла перевести подих (попереднє домінування тривало вдвічі менше, з 20 до 30 хвилини), а потім все кудись зникло. У Лісабоні може стати дуже складно і важко дихати, якщо не бути готовим до відвертої гри, ризику зробити перший сміливий крок. Обережний Шахтар здобував результат у Мілані та Манчестері, але не дуже спрацював з Динамо Загреб. Про це варто пам'ятати.

Коваленко як гравець матчу – давно з ним такого не було

За версією Whoscored, Goalpoint і Fotmob на полі не було кращого за півзахисника збірної України. Sofascore віддав йому нижчий бал (7,4) лише за гравців Бенфіки Піцці та Флорентіну (7,6). Коваленко несподівано гостро діяв у центрі поля та на підступах до штрафного португальців. У нього не так багато контактів з м'ячем (56, у всіх основних хавбеків і захисників, крім Болбата, більше), але якщо Тайсон і компанія іноді перетримували та надто сподівалися на свою техніку, то Віктор намагався грати в дотик і завжди бути там, де потрібно.

Поступився лише Кривцову за перехопленнями (2). Разом з Мораєсом і Марлосом став лідером за влучаннями у площину воріт (2) і віддав найбільше ключових передач під удар (2, як і в Патріка з Тайсоном). Коваленко також непогано просував м'яч (4 вдалі спроби) і 6 разів відвойовував володіння. Ну, а його навичкам фінішера цього вечора могли цілком позаздрити Мораєс і Марлос. Дуже натхненний матч гравця, який може стати вільним агентом цього літа. Віктор продає себе в кращий чемпіонат чи намагається вирвати смачніший контракт у Шахтарі?

Матвієнко з рекордом дня в ЛЄ, Патрік – абсолютний лідер Шахтаря у двох номінаціях

Ми вже відзначили, що Шахтар дуже вміло тиснув на правий фланг Бенфіки. У просуванні м'яча зі своєї половини поля саме на лівий фланг атаки блискуче проявив себе Матвієнко, який ще й найчастіше у матчі підчищав поблизу своїх воріт (6 виносів). Ніхто цього вечора в Лізі Європи не віддав більше точних передач, як центральний захисник збірної України (96), як і не рятував команду частіше за кіпера Бенфіки (6). Серед партнерів він поступився тільки Кривцову (91%) та Патріку (92%) у точності, зате став найкращим у грі за дальніми передачами (8 з 14 пройшли). До слова, Алан не тільки зробив гол здалеку і створив партнерам 2 круті моменти, а й став лідером команди за поверненнями контролю м'яча (7).

VAR історичний і послідовно проти української команди

Дебют відеоасистентів рефері на стадії 1/16 Ліги Європи вийшов таким собі. Якщо ти забиваєш гол з офсайду, питань нема – потрібно скасовувати. Але якщо для того, щоб у тебе забрали взяття воріт, з лінійкою вираховують міліметри і малюють красиві лінії десь там за кадром, завжди залишаються сумніви. Ні, ви не подумайте, безглуздо вірити в якусь там змову проти клубів з України. Просто хотілося б, аби футбол був більш схожим на себе, а не на гру, підпорядковану суб'єктивізму VAR, як колись її вершили судді.

Можливо, Арсен Венгер має рацію, і потрібно вводити такі правила, за яких офсайд фіксуватимуть лише в раз очевидної переваги гравця атаки перед останнім захисником. А то в одному ідентичному епізоді фіксують положення поза грою, а в іншому ті самі лінії вже не показують і не малюють. Якщо Марлос був на декілька міліметрів однією частиною тіла ближчим до воріт, то чому нам не показували у таких подробицях епізод, який привів до пенальті. Пятов торкнувся м'яча? А яке це має значення, якщо Серві міг отримати незаконну перевагу ще в момент удару Тавареша. Словом, у цій грі Бенфіка виграла від VAR з рахунком 2:0, хоча епізоди були дуже схожими в обидва боки.

Результат дуже поганий – у Бенфіки всі карти на руках

За тиждень у четвер, 27 лютого, лісабонський стадіон нестиме "орлів" уперед. Немає жодних сумнівів, що Бенфіка заб'є. Матиме всі шанси відзначитися і як мінімум двічі. Матвієнко з Кривцовим перекреслили загалом надійну гру свою і команди в захисті одним гольовим епізодом. Микола наївно викинувся і дозволив себе по-дитячому обіграти, Сергій дуже незграбно запустив ногою по коліну супернику і дав рефері привід свиснути пенальті, а не офсайд. Були й інші епізоди, коли швидка гра в дотик ставила Шахтар у незручне становище.

Просто Бенфіка сама діяла аж надто обережно і скромно. Плюс команда Лаге відчуває певні проблеми з формою і психологією. За останні 4 матчі не програли лише Фамілікао в Кубку Португалії. Безвиграшна серія в чемпіонаті зменшила відрив від Порту з 7 очок до мінімального одного. Брага зуміла засушити гру на Да Луш, ставши першою командою за 5 місяців, що взяла цю фортецю. Схоже, Каштру планує зробити те саме. Адже подібна гра так вдавалося у перші 45 хвилин майже ідеального в поганому (читай, нудному) значенні цього терміну футболу.

Проте в Бенфіки уже не залишилося шляхів для відступу. Лісабонці з перших хвилин спробують влаштувати пекло донеччанам, і це буде зовсім інша гра зі значно більшими викликами для оборони українців. А рахунок першого матчу такий, що вони нічим не ризикують. "Орли" вибороли виїзний гол – такий потрібний, адже він може зіграти ключову, зокрема, психологічну роль у матчі-відповіді. Шахтар такий результат влаштовувати ніяк не може. Фактично за тиждень вони стартують з 0:0, адже перший же пропущений ставить "гірників" на виліт. А поразка в дуелі з такою цілком прохідною Бенфікою стане справжнім фіаско, не інакше.