УКР РУС

Шахтар – Базель: бразильський карнавал, класний Степаненко, неоднозначні Бондар та Олівер і хороші шанси на тріумф в ЛЄ

12 серпня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Чвертьфінальний поєдинок Ліги Європи між Шахтарем та Базелем завершився ефектною перемогою "гірників".

Однією з головних інтриг перед чвертьфіналом стала розстановка "гірників" у обороні, адже Хочолава був дискваліфікований, а Матвієнко з Вольфсбургом грав лівого захисника. Луїш Каштру мав вибір між переведенням Миколи в центр і виходом Бондара – португалець зробив ставку на Валерія. На всіх інших позиціях вийшли найсильніші виконавці. У Базеля головними втратами вважалися основний голкіпер Омлін та захисник Кюмарт. Як показав подальший хід подій, їхня відсутність стала критичною.

Шахтар – Базель – 4:1 – відео голів і огляд матчу

Шахтар зі стартовим свистком захопив контроль над м'ячем, що вилилось у гол вже на 2-й хвилині зустрічі. Все почалося з прориву Додо правим флангом та заблокованого прострілу, після якого призначили кутовий – Марлос виконав подачу, а Мораєс замкнув головою. В цій ситуації непереконливо зіграли як захисники, так і воротар Ніколіч.

Базель зробив спробу перехопити ініціативу, що вилилось у низку непоганих атак в наступні п'ятнадцять хвилин. Так, вже на 4-й Кабрал відірвався від Бондара й замкнув подачу Пюлюлю з лівого флангу ударом головою – повз ближню стійку. На 13-й же Пюлюлю переграв на лівому фланзі Додо та Степаненка, увірвався на край штрафного і пробив з гострого кута – поруч з дальньою стійкою пролетів м'яч! Ще за три хвилини метрів з 18-ти дали пробити Відмеру, однак його постріл заблокували. Потім ще стався удар головою з кутового, але він виявився зовсім негострим.

Шахтар за весь цей час мав лише неточний постріл Патріка зі стандарту та низку кутових, однак не можна було сказати, що команда нервує. "Гірники" домінували за володінням, дозволяючи Базелю лише академічні атаки без родзинки. На 20-й же хвилині донеччани провели свій другий гольовий момент: Тайсон запустив у прохід лівим флангом Матвієнка, Микола прострілив у центр штрафного, а Мораєс у дотик пробив в ближній кут – повз ворота! Швейцарці натяку не зрозуміли, тож на 22-й хвилині "помаранчево-чорні" подвоїли перевагу в рахунку.

Все почалося з Тайсона: бразилець головою вибив верховий м'яч, запустивши Мораєса в прохід лівим флангом, а Жуніор прострілив на Антоніо – Петретта вибив на Марлоса. Далі вінгер покотив м'яч вздовж лінії карного майданчика, Патрік пропустив, а Тайсон замкнув потужним ударом з рикошетом від Фрая – 2:0! Базель розгубився, а Шахтар продовжив йти в атаку, що могло вилитись у розгром вже на 30-й хвилині: Антоніо розрізав оборону пасом у штрафний, а Мораєс перегнав ван дер Верффа й пробив у дальній кут – Ніколіч врятував Базель!

На 35-й непогану подачу Марлоса на Бондара вибив Ніколіч, а добивання Мораєса накрили; ще за дві хвилини Марлос сам вистрілив метрів з 22-х у лівий кут, однак Ніколіч парирував. Один з найкращих моментів першого тайму "гірники" створили на 40-й хвилині: Маркос Антоніо пробив з-за меж штрафного у правий верхній кут, поціливши у хрестовину, а Мораєс тут же спробував зіграти на добиванні – Петретта накрив його удар! Базель зумів огризнутися пострілом Кабрала з лінії карного майданчика без підготовки, але це було занадто неточно. Зрештою, на перерву команди пішли за комфортної переваги Шахтаря.

Перша половина другого тайму виявилась нервовою. Базель прогнозовано поліз відігруватись, заробляючи кутові й наражаючись на контратаки. Спочатку краще справи йшли у Шахтаря: на 47-й хвилині Матвієнко пробивав з офсайду, на 55-й головою підрізав подачу на дальню стійку Матвієнко, а на 57-й Кривцов пробив головою зі штрафного – без проблем для Ніколіча. На полі також було багато стиків, в одному з яких травмувався Джака, а в іншому на жовту картку сів Патрік. Втім, поступово стало помітно, що Базель притискає пасивний Шахтар.

На 64-й же хвилині стало лячно: Пюлюлю увірвався у штрафний і впав у боротьбі з Додо, попросивши пенальті – "гірників" врятували помічники Майкла Олівера, хоча вінгер і справді підмальовував фол. На 66-й Кабрал скористався помилкою Пятова з Кривцовим, перекинувши обох, але не влучив по порожніх воротах. Ще за хвилину Кабрал пробивав у падінні через себе, зачепивши руку Додо – і знову Олівер зіграв за Шахтар, не призначивши пенальті. Лише після цього "гірники" одумались, відігнавши Базель від власних воріт і почавши проводити контратаки (нехай і без загострення). На 73-й хвилині така переміна вилилась у пенальті у ворота Базеля – це Маршан (змінив Джаку) поставив підніжку Тайсону. Принаймні, так здалося арбітрам. Алан Патрік впевнено реалізував 11-метровий – 3:0!

В ендшпілі зустрічі Базель зробив спробу забити гол престижу, організувавши кілька небезпечних стандартів – після одного з них небезпечно пробивав головою Маршан, а на 86-й хвилині метрів з 30-ти над поперечиною стріляв Кампо. Перед цим Бондара всадили на жовту картку. Втім, на 88-й хвилині Шахтар покарав за нахабність контратакою з пасом на Додо та потужним ударом бразильця в дальній кут – 4:0. Вже у компенсований час ван Вольфсвінкель зумів розмочити рахунок, але це вже не мало жодного сенсу. "Гірники" святкували розгромну перемогу.

Таким чином, Шахтар вийшов у півфінал Ліги Європи. Там на нього вже чекає Інтер. Поєдинок пройде 17 серпня.

Бразильський карнавал

Шахтар зіграв настільки потужно, що важко виділити когось одного, але якщо оцінювати групу гравців, то найбільш впливовою, звісно ж, стане бразильська. В її активі всі чотири голи та практично усі небезпечні моменти в матчі – це й не дивно, адже українці грали лише в обороні, однак питання не стільки в кількості, скільки в якості гри. В першому таймі був справжній бразильський карнавал з купою красивих комбінацій та ефектними проходами, а в другому лідери додали ще й у театральності (в моменті з пенальті). Зрештою, вони не зупинялися до останнього, що й вилилось у розгром. Шахтар у чвертьфіналі показав свій стиль в ідеалі.

Якщо пройтися по футболістах персонально, то в першу чергу слід виділити Марлоса: в активі козака з Курітібщини гольова подача на Мораєса, класний асист на Тайсона, шикарний крос на Бондара, після якого Мораєс грав на добиванні, та три постріли по воротах – всі в площину, хоча лише один по-справжньому небезпечний. Крім того, Марлос дуже якісно відпрацював у єдиноборствах, двічі відібравши м'яч на правому фланзі, виконавши чотири підбирання та вигравши половину від всіх єдиноборств.

На порталі Sofascore саме Марлоса визнали найкращим футболістом, а на Whoscored він у топ-3. Наш бразильський українець трішки розчинився в середині другого тайму, та і неточних передач у нього багацько (менш точним був тільки Мораєс), однак загалом він зіграв так, як у праймові часи – хоча йому вже 32 і деякий час його хотіли списати через проблеми з пахом. З Базелем і Вольфсбургом він виглядав справжнім лідером, однак його явно вистачає лише на годину – далі потрібно запускати Соломона або Тете.

Звісно ж, не можна забувати про Мораєса. Жуніор класно зіграв у повітрі, забивши гол вже на 2-й хвилині, а потім виграв ще два верхових єдиноборства. Крім голу, він провів ще чотири удари – лише один зарахували в площину (з гострого кута на 29-й хвилині), але було також два накритих добивання з близької дистанції та постріл повз ворота після прострілу Матвієнка. Ніхто так часто не бив по воротах.

Також варто не забувати, що саме Жуніор розігнав гольову контратаку на 22-й хвилині, але при цьому Мораєс не дуже якісно асистував – в тій же гольовій атаці він виконав невдалий простріл на Антоніо, а загалом віддав 20 передач, з яких лише 12 виявились точними. Натомість, в його активі чотири підбирання. Ще один актив бразильця – фол проти Джаки, після якого той пішов з поля. Маршан, який його замінив, привіз пенальті.

До кого точно не може бути жодних претензій, так це до Тайсона. Бразилець провів шедевральний матч: розігнав гольову атаку й сам же її завершив, заробив пенальті, шість разів переграв суперників на дриблінгу (з восьми спроб, на Sofascore – з шести), виграв 11 з 15 єдиноборств і віддав всього чотири неточні передачі з 37 – і це ще ми не беремо до уваги купу проходів в глибину на 30-40 метрів без гострого завершення. Щонайголовніше, Тайсон був помітним протягом усього матчу, а не лише у першому таймі.

Він діяв грамотно, нахабно і дуже швидко, придавши Шахтарю важливу для цього матчу динаміку. Тайсон – одна з головних причин, чому Базелю не вдалося нав'язати власний темп і тягучий стиль роботи. На Whoscored його визнали найкращим футболістом зустрічі, хоча без передач під удар та всього з одним пострілом по воротах у матчі з чотирма голами це дуже важко. Браво! Який би характер не мав Тайсон, футболіст він шикарний.

Менш виразною виглядає робота Алана Патріка, у якого всього два удари – один з пенальті, інший зі штрафного (на трибуни). З асистами у нього також не пішло – бразилець лише раз виконав точну подачу зі стандарту, а з гри не загострював. Втім, саме він пропустив м'яч на Тайсона перед другим голом.

Насправді, Алан неймовірно багато зробив для контролю м'яча в центральній частині поля, ставши лідером за кількістю передач (69 загалом, 62 точних), двічі обігравши суперника на дриблінгу (з чотирьох спроб), виконавши шість підбирань (це багато) і два відбирання (з двох спроб) та вигравши шість єдиноборств з дев'яти. На карті передач можна помітити, що Патрік був всюдисущим. А ще була купа правильних перевантажень зон і зміщень.

У схожому руслі зіграв і Маркос Антоніо, але юний хавбек Шахтаря був значно гострішим. Він створив три гольові можливості для партнерів – щоправда, два його ключових паси були звичайними короткими на Марлоса, але також була і розрізна передача на Мораєса. Взагалі, з 53 передач Маркоса лише одна виявилась неточною. Крім того, Антоніо міг стати автором шедеврального голу на 40-й хвилині.

Основна робота Антоніо, знову ж таки, була чорновою – він тричі відбирав м'яч (з п'яти спроб), два рази його перехоплював і шість разів підбирав, а також виграв п'ять з восьми єдиноборств. Таким чином, разом з Аланом Патріком та Тарасом Степаненко 20-річний бразилець перекусив центр поля.

Зрештою, варто не забувати і про Додо, адже він не тільки забив четвертий гол, а і започаткував перший своїм проходом з прострілом. Фулбек також виділявся попереду, але більше запам'ятався оборонною роботою: в його активі три відбирання та чотири підбирання, а також шість переможних з восьми єдиноборств – щоправда, він двічі був близьким до того, щоб привезти пенальті, а одного разу крізь нього в штрафний прорвався Пюлюлю. За це він розрахувався на 88-й хвилині.

Потужний матч Степаненка

Від персональної статистики вже починає нудити, однак не відзначити потужний матч Тараса було б несправедливо. З Вольфсбургом його критикували за провал у єдиноборствах та низьку якість передач – і Тарас дослухався до експертів, випаливши центр поля напалмом.

В активі опорника аж п'ять відбирань із семи спроб, а також п'ять виграних єдиноборств із семи. Крім того, Степаненко надійно зіграв у найбільш вразливій частині гри Шахтаря, не давши швейцарцям прибити "гірників" зі стандартів – опорник виконав шість виносів. Також в його активі три підбирання. Щоправда, одного разу Пюлюлю пройшов його на дриблінгу й увірвався у штрафний.

В дистриб'юції Тарас не відзначився особливим загостренням, однак низку хороших вертикальних пасів опорник має. Взагалі, Степаненко працював з м'ячем часто та якісно – він віддав 54 передачі, з яких 50 виявились точними. З урахуванням якісної гри в обороні та потужного матчу парочки Патрік-Антоніо це створювало достатній тиск і рух, щоб начисто відібрати центр поля у Базеля. Швейцарці тиснули через цю зону рідко – всього в 26% атак.

Неоднозначний дебют Бондара

Луїш Каштру підтвердив реноме тренера, який довіряє молоді, випустивши Бондара в основі – можна побитися об заклад, що Фонсека перемістив би в центр захисту Матвієнка або взагалі б опустив Степаненка. Валерій дебютував у єврокубках доволі неоднозначно.

З одного боку, потрібно відзначити чемпіона світу за п'ять виносів, два блокування та три виграних єдиноборства (з трьох) – небезпечних моментів біля воріт Шахтаря було обмаль. Бондар не боявся високо зустрічати суперника, чимось нагадуючи манеру Серхіо Рамоса – він дуже мобільний захисник, якому потрібна підстраховка. Кривцов із цією роллю справлявся бездоганно (окрім одного епізоду), але кілька разів Валерій таки підставив своїх партнерів.

Зокрема, вже на 4-й хвилині він не встиг за Кабралем, давши йому пробити головою після навісу Пюлюлю. Бондар і надалі частенько зустрічався з бразильцем – він двічі пропускав його забігання за спину на старті другого тайму, але накрив його постріл в першому, коли Пятов невдало виніс м'яч. Наприкінці матчу кількість помарок збільшилась: Валерія всадили на жовту картку, він пропускав деякі передачі, а на 90+2-й хвилині невдало висмикнувся, після чого Базель забив – вочевидь, взнаки далася втома, та і загальний рахунок дозволяв втратити концентрацію.

Попри ці помилки, гру Бондара можна оцінити на четвірку. Так, у нього були деякі помарки, але протягом гри вони виникають у всіх захисників – а загалом він надійно читав моменти та якісно працював біля власних воріт. Валерій навіть рухати м'яч не боявся, виконавши один обіграш у центрі поля, хоча здебільшого він старався діяти простіше – в його активі найменша кількість передач. З іншого боку, у Кривцова їх не набагато більше, адже за дистриб'юцію в команді відповідали інші футболісти.

"Отряд не заметил потери бойца" в обличчі Хочолави, тож дебют Бондара в єврокубках можна назвати хорошим. Але далі буде складніше.

Майкл Олівер – друг Шахтаря

Варто відзначити ще одного героя зустрічі – англійського рефері Майкла Олівера та його бригаду помічників. У чвертьфінальному матчі було три суперечливих епізоди з пенальті – британець розсудив їх на користь "гірників", хоча там не все було так однозначно.

У моменті з першим пенальті на жодному з повторів не можна сказати, хто виявився першим на м'ячі, але контакт між стопами Додо та Пюлюлю був. Якби Майкл Олівер призначив пенальті, йому б ніхто нічого не сказав, але рефері вирішили призначати тільки гарантовані 11-метрові.

З рукою Додо все було простіше – так, дотик є, але кінцівка була притиснута до тіла, а сам бразилець відхилявся від м'яча. Та і дистанція була мінімальною. Втім, формальний привід вказати на позначку Олівер мав – згадайте хоча б пенальті на Депаї в матчі Ювентуса проти Ліона. На щастя, Майкл – не Цвайєр.

Пенальті у ворота Базеля нам відверто подарували. На повторах чітко помітно, що Тайсон підгинає ногу й стрибає ще до контакту, чіпляючи ногу суперника вже у польоті. Ну, колись має щастити і українським клубам.

Загалом, суддівство Майкла Олівера сподобалося. Він давав грати, не був помітним, а футболісти його слухались. Хороша робота хорошого арбітра, а помилки – то, як говорить класик, таке.

Шахтар готовий до фіналу

Перед матчем з Базелем тріумфальна риторика вболівальників та експертів насторожувала, адже у швейцарців міцна команда, а попереду Інтер. Втім, після розгрому Базеля (нехай і зовсім сирого) інтрига реально зростає – Шахтар і справді демонструє потужний футбол. Чесно кажучи, це найкрасивіша гра у посткарантинному плей-офф Ліги Європи. "Гірники" забили сім голів на будь-який смак двом дуже непростим командам, мало що дозволивши біля власних воріт – навіть зі стандартів нічого особливого не прилітало.

Інтер зустрічався у чвертьфіналі з Байєром. "Фармацевти" – команда схожого із Шахтарем класу, з топ-виконавцями в атаці й агресивним стилем, але міланці розібрали її, зігравши на високому рівні не більше 40 хвилин. Достатньо подивитися на те, що витворяє Лукаку, щоб зрозуміти усю могутність "нерадзуррі". Втім, Шахтар у нинішній Лізі Європи грає цікавіше й агресивніше за Байєр, та і форма лідерів "гірників" вражає. Саме тому не віриться, що Інтеру буде так само просто.

Віриться тільки, що в разі проходу команди Антоніо Конте донеччани можуть претендувати на перемогу в турнірі, адже паралельна сітка доволі суха та нудна. Шахтар готовий до фіналу, але шлях до нього лежить через Інтер – і проти нього буде неймовірно складно.

Інтер переміг Байєр і вийшов у півфінал Ліги Європи: складнощі для Шахтаря, Еріксен як джокер Конте, а Лукаку – машина