УКР РУС

Севілья – Рома: анонс фіналу Ліги Європи

31 травня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Севілья побореться з Ромою за перемогу в сезоні Ліги Європи 2022/23. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Історія на боці обох команд – і обом критично важливо перемогти

Севілья знову за один крок від тріумфу в Лізі Європи – і кожного разу в це непросто повірити. Завжди здається, що ось зараз Фортуна точно зрадить андалусійцям, але історія повторюється знову й знову. Цьогорічний фінал є вже сьомим для "рохібланкос", причому шість попередніх вони виграли! Крім нервіонців, ніхто не здобув більше трьох перемог.

Порушити гегемонію Севільї спробує Рома. Магічним козирем "джалороссі" є Жозе Моурінью, який п'ять разів виходив у фінал єврокубків, кожного разу тріумфуючи.

У Лізі Європи він теж успішний. Португалець може стати першим тренером, якому цей турнір підкорився тричі з трьома різними командами. Вперше він перемагав у 2003 році з Порту, а в 2017-му "Особливий" виграв з МЮ.

У обох клубів є і неприємні спогади. Рома всього один раз перетиналась з Севільєю у єврокубках, зазнавши поразки в 1/8 фіналу 2019/20 – це був ковідний рік з одноматчевим форматом плей-офф. Нервіонці ж програли свій єдиний матч на "Пушкаш Арені" в Будапешті.

Тоді Севілья віддала Суперкубок УЄФА мюнхенській Баварії. Цей поєдинок судив Ентоні Тейлор, якого призначили на сьогоднішній фінал ЛЄ.

Перемагати необхідно обом колективам. І не тільки з міркувань престижу. Для римлян сьогоднішній поєдинок є останньою спробою вийти у Лігу чемпіонів – зробити це через Серію А підопічним Жозе Моурінью не вдалося.

Андалусійці ж у рідному чемпіонаті претендують тільки на вихід у Лігу конференцій, однак поки що їм не вистачає двох залікових балів. При цьому на одну позицію претендують одразу п'ять команд. Вихід у ЛЧ через перемогу в ЛЄ вирішить цю проблему.

Однодумець Петракова врятував сезон Севільї, але перед фіналом тривожно

У Севільї був значно важчий шлях до угорського фіналу. Команда розпочинала ще у груповому етапі ЛЧ, виживши у групі з Манчестер Сіті, Дортмундом і Копенгагеном. У плей-офф ЛЄ "рохібланкос" прорвались крізь ПСВ, потім дивом пройшли Фенербахче, а далі сталися несподівані виноси МЮ та Ювентуса.

Цікаво, що андалусійці перемагали тільки в рідних стінах – на виїзді вони мають дві поразки та дві нічиїх.

А ще варто не забувати про неймовірні трансформації Севільї по ходу сезону. Хулен Лопетегі й Хорхе Сампаолі довели команду до боротьби за виживання – причому вона була актуальною аж до квітня, коли прийшов Хосе Луїс Менділібар.

Нічого яскравішого за роботу в Осасуні у його кар'єрі не було, а за своїми поглядами Хосе є ретроградом на кшталт Олександра Петракова. Як і український Метр, Менділібар не визнає високих відсотків володіння, не вірить у тактичні новинки й любить вертикальний футбол.

Ставка була на максимальне спрощення гри та порятунок в Ла Лізі, а там вже як Бог дасть. Гра дійсно спростилась – нервіонці стали надійнішими у захисті, а в атаку виходили через довгі передачі на фланг з подальшою подачею. "Родзинкою" став агресивний пресинг, який Хосе Менділібар ставить у всіх своїх командах.

І це дало огого який результат! У 15-ти матчах під керівництвом нового коуча Севілья зазнала всього двох поразок при восьми перемогах. Дві з п'яти нічиїх були здобуті на виїздах у Манчестер і Турин – причому в Англії "рохібланкос" тотально перегорнули гру, закамбечивши з 0:2, а в Італії вони взагалі домінували.

Втім, перед фіналом Ліги Європи за підопічних Хосе Менділібара стало дещо тривожно. По-перше, вони не знають перемог у трьох матчах поспіль – нервіонців зупинили Бетіс (0:0) та аутсайдер Ельче (1:1), а резервісти Реала розібрали їх на "Рамон Санчес Пісхуан". Хоча нервіонці теж притримали лідерів.

По-друге, у Будапешті через дискваліфікацію не зіграє лівий фулбек Акунья, який має надважливе значення для гри Севільї. Сьогодні чемпіона світу замінить Алекс Теллес.

Моурінью перетворив футбол рівня УПЛ у особливе мистецтво – воно привело Рому до фіналу

Рома ж довгий час боролася за вихід у ЛЧ через чемпіонат, однак навесні склад "джалороссі" сильно страждав від травм лідерів – а в деяких випадках команді ще й не щастило. Зокрема, саме ці причини призвели до поразок від Аталанти й Мілана, після яких "вовки" зосередились на єврокубках. Зосередились настільки, що безвиграшна серія у Італії досягла семи турів.

Сторонній вболівальник при перегляді матчу Роми міг би подумати, що колектив перебуває в кризі. Римляни дуже рідко заходять у штрафний, створюють більшість моментів через стандарти або дальні удари, а часто не створюють взагалі нічого – як у виїзному півфіналі проти Баєра, який завершився зі статистикою 1:23 за ударами. Лише Дибала й частково Абрахам створюють щось цікаве попереду.

Втім, це не криза, а свідомий вибір Жозе Моурінью. Його Рома не просто відсікає усе зайве, а й нарочито робить це без вигадки й смаку. Тут немає продуманої гри в обороні з ідеальним дотриманням дистанцій та відточеними трансформаціями – команда тупо захищається числом.

Усі польові футболісти Роми сіли в низький блок на останній третині, навіть не намагаючись пресингувати. В районі штрафного – 9 vs 6 на користь "джалороссі"

Немає хитро вибудованих контратак з маніпулюванням схемою суперника – м'яч тупо виносять уперед. Навіть на стандартах немає заготовок – "вовки" просто виконують хороші удари або подачі. Неймовірно, але все це спрацювало на тлі значно цікавіших команд у Лізі Європи!

Щоправда, тут сильно допоміг двоматчевий формат. Рома не була кращою навіть у своїй групі, програвши 6 очок Бетісу, однак навесні пройшла Зальцбург, Реал Сосьєдад, Фейєнорд і Байєр. Причому італійці тріумфували тільки в домашніх зустрічах, як і Севілья.

Рома ефективна в захисті, але зручна для Севільї – втім, у нервіонців є вразливість

Запорукою успіху римлян стала міцна оборона. П'ять із восьми матчів у плей-офф ЛЄ "вовки" зіграли "на нуль". Щоправда, не обійшлось без фарту – той же Байєр міг карати центрбеків Роми за агресивні висмикування у напівфланги. Вірц і Діабі активно виманювали Манчіні й Ібаньєса, створюючи розриви, однак німці чомусь їх не атакували.

В Італії захистом "вовків" маніпулюють значно ефективніше, причому це вдається навіть аутсайдерам. Особливо примітними стали недавні нічия з Салернітаною (2:2) та поразка від Фіорентини (1:2) – суперники розтягували Рому по флангах, подавали, прострілювати й виконувати діагоналі. Севілья гратиме точно так само – і точно таким же футболом вона "поховала" МЮ й Ювентус.

При великій кількості футболістів у штрафному Рома все одно примудряється залишати кількох вільних суперників, готових замикати подачі та скидки

Втім, високий пресинг нервіонців наражатиме команду на контратаки. Так, вони у Роми прості, однак в такому режимі гри багато залежатиме від класу виконавців. "Джалороссі" в цьому аспекті не бідують, а от оборона "рохібланкос" далека від часів Кунде й Дієго Карлоса. Можна сказати, що саме в ній криється головна вразливість Севільї.

Що ж – будемо дивитись, чий прагматизм візьме гору. Таких фіналів у єврокубках ми вже давно не бачили.

Кадрова ситуація

Травмовані: Ньянзу, Маркао – Карсдорп (під питанням), Кумбулла

Дискваліфіковані: Акунья (Севілья)

Орієнтовні склади на матч Севілья – Рома

Севілья: Буну – Навас, Баде, Гудель, Теллес – Фернандо, Ракітіч – Окампос, Торрес, Хіль – Ен-Несірі

Рома: Патрісіу – Манчіні, Смоллінг, Ібаньєс – Челік, Крістанте, Матіч, Спінаццола – Ель-Шаараві, Пеллегріні – Абрахам

Прогноз "Футбол 24" – ТМ 3,5; можливі овертайми

Навіть аналітична модель FiveThirtyEight не може визначити, хто є фаворитом у цій парі (51% проти 49% на користь Роми). Букмекери дають на перемогу обох колективів приблизно рівні коефіцієнти.

Севілья та Рома взагалі схожі – у них максимально спрощений стиль і прагматична гра на чужій половині. Римляни сильніші в захисті, а нервіонці цікавіші в атаці. Іспанці агресивно пресингують, але у італійців частіше залітають дальні удари та стандарти.

Враховуючи футбол Роми, важко очікувати велику кількість голів. Навряд чи ми побачимо хоча б чотири забитих м'ячі – рахунок 2:1 або навіть 1:1 виглядає більш ймовірним.

Не здивує і перехід гри в серію пенальті, адже коучі прагматичні. Втім, з цією ставкою не все однозначно. І Рома з Феєнордом, і Севілья з Ювентусом явно намагалися закрити гру до 11-метрових – і їм це вдалося.

Саме тому наш прогноз виглядає таким дивним чином. Переможця до стартового свистка не може спрогнозувати ніхто. І це прекрасно.

"Якщо твої хлопці не припинять, я тобі вріжу": Рома виграла перший єврокубок у 60-х – не всі визнають його легітимність