УКР РУС

Фантастичний ефект Луніна – лідерство, заява Реалу, перший вихід у Прімеру 2020/21 і розпач українця через екс-зірку МЮ

13 липня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Сарагоса поступилася Ов'єдо (2:4) у 40-му турі Сегунди. Лунін у черговому фіналі за виживання пропустив двічі, але досягнув вагомого результату. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Іспанія 2019/20. Сегунда, 40-й тур

Сарагоса – Ов'єдо – 2:4

Голи: Лінарес, 90+4, Кагава, 90+7 – Обенг, 15, Сангальї, 45, Барсенас, 79, Ортуньйо, 90+1

Нереалізований пенальті: Родрі (Ов'єдо), 47

Гра стартувала о 22:45. Лунін чергує домашні перемоги з виїзними поразками. Відтак сьогодні був великий ризик зазнати фіаско. Адже Ов'єдо гостював в одного з лідерів. Хоча Сарагоса серйозно забуксувала. Володар Кубка Кубків-1995 набрав лише 1 бал за останні 4 тури і випав з дуету, який піднімається у Прімеру без плей-офф. Водночас команді українця теж не було куди відступати – поразка могла знову відкинути в зону вильоту.

Сарагоса – Ов'єдо: Лунін зупинив одного з лідерів – онлайн-трансляція матчу Сегунди

Гості краще почали. Заробили кілька стандартів, Аррібас пробива після кутового з кількох метрів. Ще одна нагода, удар Боланьйо метрів з 11, сейв голкіпера. Третій удар після чергового корнера, і все це за якихось 10 хвилин. Хто тут ще лідер і претендент на Прімеру? Лунін вступив у гру на 13-й. Вривання ліворуч у штрафний, сильний удар з гострого кута, надійний захист ближнього кута. Четверта спроба Ов'єдо стала результативною. Луїсмі класно прострілив з правого краю, Обенг розстріляв порожні ворота.

Рауль Гуті (яке ж культове поєднання імен!) приклався здалеку. Лунін красиво летів, а снаряд шугнув ще вище. Два поспіль моменти невпевненої гри 34-річного Крістіана Альвареса. Воротар, за плечима якого не один сезон у Прімері, спочатку невиправдано вибіг за межі своїх володінь і має дякувати супернику, що той влучив у його лежачу голову. А потім аргентинець ледь не пустив "мишку" після дальнього пострілу. Забив Ов'єдо другий м'яч, але там кілометровий офсайд відразу в 4-5 гравців.

Не зовсім впевнено зіграв Лунін на виході після кутового в оточенні своїх же партнерів. Пощастило, що суддя зафіксував сумнівний фол та й суперник махнув повз м'яч. Сангальї бахнув з льоту після подачі стандарту. Спрацювала заготовка Ов'єдо перед свистком до роздягальні. Ось так 2:0 на користь команди українця до перерви – з якіснішими моментами і реалізацією (4:2 за гольовими), хоча суперник тримав 60% часу м'яч у ногах.

На другий тайм вийшов екс-зірка Манчестер Юнайтед і Борусії Дортмунд Сіндзі Кагава, який ставав чемпіоном Англії та Німеччини. Але почалося все з шансу на 3-й гол для гостей. Підловили захисника на підніжці, хоча більше там було бажання знайти ногу суперника. Потужний удар Родрі прийняла на себе поперечина. Кагава красиво падав і просив пенальті, але VAR і повтори не підтвердили правоту японця. Слабкий удар головою по центру – Лунін спокійно на лінії. А це вже Андрій блискуче зреагував у ближньому бою, парирувавши удар впритул на 59-й.

Знову все контролює екс-кіпер Дніпра та Зорі, проводжаючи удар з кількох метрів поруч зі стійкою. Впевнено вибиває воротар, який належить Реалу, і на виході. Блискуче партнери українця вибігли у контру 3 на 5. Барсенас прошив голкіпера Сарагоси, який щойно вийшов на заміну. Ще кілька ефектних польотів Луніна у розслабленому стані – такий для стражів воріт ідеальний.

А в компенсований час Ов'єдо забив ще й 4-й. Більярдної точності удар Ортуньйо. Під завісу матчу голкіпер збірної України таки пропустив. Крос з флангу, удар з кількох метрів у протихід, претензії до партнерів. На 90+5 рефері призначив пенальті... за фол гравця атаки. Якесь суддівське жахіття, хапається за голову Лунін, він у розпачі. Кагава легко переграв застиглого по центру Андрія з позначки.

Отже, команда українця завдяки надважливій перемозі відірвалася від зони вильоту на 4 очки до матчу Зозулі, Альбасете якого зіграє в понеділок. Крім того, Ов'єдо оформив перше підвищення у Прімеру. Кадіс навіть попри поразку вже нікуди не дінеться як мінімум з другої сходинки, відтак вперше за 14 років зіграє в елітному дивізіоні чемпіонату Іспанії. Сарагоса відстала від лідера на 7 очок, але Уеска в зоні досяжності – лише мінус 2.

Лунін псує собі статистику – екс-зірка Ман Юнайтед забиває анекдотично

Усе йшло дуже добре аж до компенсованого часу. Андрій здійснив 3 сейви, з яких 2 класні, а один взагалі змушував іспанців повторювати фірмове "Madre Mia". І тут український голкіпер вдруге за матч якось не зовсім впевнено зіграв при передачі з флангу, дозволивши себе розстріляти з кількох метрів. Здалося, що міг і на перехопленні зіграти. Пасивною виявилася його роль при відбитті пенальті. І правильний перший крок зробив же! А потім сам себе переграв і залишився на місці. Для експерта з 11-метрових слабенько.

Недарма Лунін так лютував і хапався за голову через призначення пенальті. Видно, що йому залежить, аби повернутися в Реал з гарними цифрами. Відстояти насухо 90 хвилин, щоб пропустити двічі за пару хвилин доданого часу – дуже прикро. Колишній хавбек МЮ і Борусії Дортмунд Кагава спокійно реалізував пенальті. Сіндзі заробив високі бали, адже створив ще й гольовий момент для партнера і примудрився віддати 11 передач у фінальну третину поля за 45 хвилин, що стало одним з найкращих показників у матчі. Щоправда сам пенальті настільки сумнівний, що навіть близькі до Сарагоси ЗМІ називають його "чистим анекдотом", адже там, якщо хто і фолив, то гравець атаки (дивіться фото вище).

Українець з новим тренером став лідером Сегунди!

Якби гру зупинили на 90-й хвилині, Лунін отримав високі оцінки. А так суттєво нижчі за його бали у поточному сезоні: 6,5 від SofaScore і FotMob (напрацював на середній бал 6,8 у Сегунді), а FootballCritic взагалі до 5,9 обвалив. Андрій примудрився отримати нижчу оцінку, ніж голкіпер Альварес, який пропустив тричі й також виконав 3 сейви після ударів з меж штрафного. Поганенько цього разу з передачами – лише 30% точності. А так, виносив, підчищав, грав кулаками і на випередження. Здебільшого там, де мав виручати, рятував.

Головне, що не дозволив Сарагосі повернутися у гру за рахунку 0:2 крутим сейвом. А після 0:4 Ов'єдо міг собі дозволити і 3 пропустити. Це відзначив і El Desmarque, який нагородив 6-м балом у команді (7) за "величезну безпеку" у відповідальний момент. Мадридський AS цього разу поскупився на похвалу. Лише одна зірочка з 3-х можливих. La Voz de Asturias не згоден і виставляє 8 балів: "Ще один матч, де українець показав, що він воротар іншого рівня. Безпечний протягом усього матчу, забезпечив тилу спокій у повітрі та після ударів з дальшої відстані. Прекрасний сейв проти Луїса Суареса за рахунку 0:2".

Фанати іспанського клубу також у захваті та звертаються до Реала. "Якщо ви хочете, щоб Лунін став вашим №1, найкращим рішенням буде залишити його тут ще на сезон, щоб ми продовжили прогресувати". Мовляв, це допоможе і на Євро, де Андрій міг би стати основним воротарем, якби мав таку ж регулярну практику, як зараз – 9 поспіль матчів за 31 день. Називають його "найбільш вирішальним гравцем Ов'єдо прямо зараз. У кожній грі робить ключовий сейв. Яка ж важлива його оренда". Вболівальники відзначають роль Луніна (сейви українця інколи є тими "маленькими речами", які стають визначальними для команди) і пророкують йому звання найкращого на планеті.

Вистачає похвали і для нового тренера Хосе Зіганди. З моменту приходу останнього Ов'єдо набрав 21 бал з 36 можливих, а страж воріт збірної України видав 5 сухих матчів. Клуб, який бореться за виживання, принижує одного з лідерів на його полі, повертаючи Кадіс в елітарну Прімеру. Могли забивати не 4, а цілих 6-7. Причому це перша перемога на полі Сарагоси за 29 років! Цей тріумф дав перше місце в Сегунді за проміжок часу в останні 12 турів епохи Зіганди. Неймовірний результат для скромної команди, яка період карантину і підготовки до відновлення сезону провела на топовому рівні.