УКР РУС

Сампдорія – Аталанта: Маліновський забиває і вказує шлях Коваленку – особливий привіт, екзамен від дружини та зона ЛЧ

28 лютого 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Сампдорія поступилася Аталанті (0:2) у 24 турі Серії А. Рахунок та огляд матчу – на "Футбол 24". Руслан Маліновський переможним голом відзначив повернення в основу.

Матч, як і онлайн-трансляція Сампдорія – Аталанта на "Футбол 24", стартував о 13:30. Маліновський проти команди, у грі з якою отримав свою єдину червону картку в італійській кар'єрі. Згодом українець виправився, оформивши переможний асист в одній із 3 зустрічей проти генуезців. Руслан провів на полі лише 10 хвилин (офіційна статистика не враховує компенсований час) за останні 4 матчі у всіх турнірах. Без нього Аталанта здобула 3 перемоги, а програла лише Реалу, та й то не без допомоги суддів і зі збереженими шансами на реванш. У Віктора Коваленка не було і тих крихт. Екс-хавбек Шахтаря ніяк не міг дочекатися дебюту.

Сампдорія – Аталанта: онлайн-трансляція матчу – Маліновський проти привидів минулого

Маліновський активно йде у дриблінг на перших хвилинах, але без особливої гостроти. На 6 хвилині Мурієль завдав першого удару в матчі. Метрів з 20 – воротар спокійно виловив. Губиться український хавбек під пресингом (4 втрати на старті зустрічі), але захисники Аталанти "перевершують" його в рази. Паломіно подарував м'яч перед своїм штрафним, Янкто пробив – Спортьєлло ефектно витягнув. Толої привіз небезпечний стандарт. Дамсгорд перекинув стінку, і знову сейв голкіпера "Богині". Пашаліча зупинили борцівським прийомом. Суддя і VAR вважають, що це не пенальті. Як же легко команда Раньєрі вривається у володіння бергамасків. Паломіно вже й з лінії порожніх воріт снаряд вибиває.

Красень-гол Маліновського у відеоогляді матчу Сампдорія – Аталанта – 0:2

Прекрасна широта атак у генуезців. Таке враження, що це Сампа бореться за зону Ліги чемпіонів, а гості застрягли в серединці таблиці. Втрата Маліновського, який трохи авантюрно пішов на двох опонентів, миттєве закидання за спини. Відпрацювали у полі захисник і воротар Аталанти. Хавбек збірної України отримав пас у вільну зону між центрбеками, але змушений був зміститися правіше. Підступний удар вихованця Шахтаря у ближній кут не застав зненацька Аудеро. Блискучий дальній пас Маліновського – Пашаліч отримав море часу, але дуже довго підбирав ногу під удар. Сам Руслан уже встигає на підбирання, заблокований постріл здалеку.

Тепер уже бергамаски претендували на пенальті. Мехле п'ятою спробував вразити ворота з меж воротарського. Потрапляння в руку, вважають судді, хоча круглий виразно зупинив свій шлях до воріт. Маліновський обігрався з Мурієлем і порвав дальню дев'ятку розкішним ударом з лівої. Другий гол 27-річного українця в сезоні Серії А, третій у всіх турнірах. Руслан важкувато почав, програв більшість боротьби (виграв 2 із 7 єдиноборств), став другим за втратами в команді (11), але за підсумками першого тайму став гравцем матчу (7,1 від SofaScore, 7,5 від FootballCritic). Реалізував 50% своїх ударів у площину, міг відзначитися й асистом, якби партнери швидше думали.

І знову лідер збірної України! Маліновський блискуче зіграв у відборі, вивів Пашаліча у штрафний. Руслан відкрився сам, але хорват взяв гру на себе, його спробу знову заблокували, проте на підбиранні був Меле. Дебютний гол данського захисника скасовують через втручання VAR – мінімальний офсайд. Ще один супермомент Аталанти. Госенс розстрілював голкіпера з кількох метрів, черговий дивовижний порятунок Аудеро. Сампдорія за 10 хвилин другого тайму могла забити тільки після вже другого стандарту Дамсгорда – снаряд просвистів у сантиметрі від дальньої стійки.

Маліновський на швидкості втікав від Екдаля. Грубий фол ззаду в центрі поля, міг Руслан втікати до воріт. Жовта картка – ще найменше покарання в цій ситуації. Мурієля та Пашаліча на 59 хвилині замінили Ілічіч з Пессіною. А українець на куражі. Розвертає суперників на швидкості, роздає під удари, показує відмінний рух у фінальній третині поля та чужому штрафному. Ілічіч також блискуче увійшов у гру. Переведення словенця на правий край, подача Меле, Госенс красиво замикає у стрибку. Чергова класна діагональ від Маліновського. Ілічіч цього разу обрав не найкращий варіант продовження.

Навіть такий простий матч та ще й на фоні втоми після гри з Реалом серед тижня – не можливість випустити Коваленка на кілька дебютних хвилин. Натомість на 83-й виходить Олексій Міранчук. Росіянин виконує традиційну для себе роль – міняє Маліновського під завісу матчу. Ілічіч довів до пуття швидку контру, Пессіна отримав зручний пас – ефектний сейв воротаря Сампи. Аталанта впевнено набирає 46 очок, зрівнюється з третім у таблиці Ювентусом і потісняє з 4 місця Рому, випереджаючи команду екс-тренера Шахтаря Паулу Фонсеки на 2 бали (до її матчу з Міланом). Генуезці зберігають стабільний 10 рядок.

Маліновський переможний – не гравець матчу, але близько

У топ-3 найкраще оцінених футболістів божественної Аталанти за версією 4 статистичних порталів. "Богиня" віддала Сампі половину першого тайму, а далі безроздільно домінувала. Саме Маліновський, якого вже доволі давно не бачили в основі, повів за собою. Так, програв 8 дуелей добротним у силовому плані суперникам. Зате взяв своє тонким відчуттям моменту, показав той клас топ-гравців, яким виграють такі непрості бої. У найбільш кризовий момент він постійно брав ініціативу на себе. Через те й робив багато втрат (18), що не стояв пасивно у глибині поля, а невтомно шукав шляхи загострення. Помітно скучив за грою. Ну, і передати привіт своїй донечці Олівії таким ефектним взяттям воріт – безцінно. Спокійно міг до свого забитого м'яча додати ще якихось 2 гольові паси.

Руслан залишається чудовим прикладом для Коваленка, який знову не отримав дебютних хвилин. Легко тут не буде нікому, часу обмаль. Потрібно і грі віддаватися, і мову вчити, і принципи тренера вбирати, мов губка. Після матчу "Малі-бум", як його називають фанати, дав розгорнуте інтерв'ю не англійською, як було зазвичай, а італійською. На досить пристойному рівні, до слова. Принаймні дружина Роксана, яка і сама красиво показує навички поліглота, оцінила в Інстаграмі: "Екзамен здав, молодець".

Екс-хавбек Зорі показує себе зразком професіоналізму навіть тоді, коли не все вдається. Маліновський відмінно працює на тренуваннях і під час матчів, не соромиться показувати плоди своєї роботи і за межами поля, тож у Гасперіні не залишається іншого виходу, як знову і знову повертатися саме до його кандидатури. І ось вона навіть не просто зона Ліги чемпіонів, а бронза в рівній боротьбі з Ювентусом Роналду, стає досяжною метою. Той рідкісний випадок, коли гравець збірної України є одним із беззаперечних лідерів команди топ-чемпіонату (хоч і не залізно основний). Він без зайвої скромності показує власний потенціал для зміни ситуації навіть у тому ж протистоянні з Реалом. Бо 0:1 – далеко не вирок, а Маліновський у формі здатен перевертати похмурі матчі на сонячні.