УКР РУС

Зінченко, кривдник Динамо, зайвий лідер Челсі – топ-10 несправедливо оцінених футболістів за версією Marca

30 мая 2021 Читати українською
Автор: Тарас Котив

Олександр Зінченко після фіналу ЛЧ 2021 отримав не тільки критику, але й слова підтримки. Популярна іспанська газета Marca запропонувала читачам визначити найбільш недооціненого гравця Європи за підсумками єврокубкового сезону 2020/21.

Нинішній футбол – значно справедливіше явище, ніж було в часи повного домінування Роналду з Мессі, коли всіх геніїв, які не забивали по кілька десятків м'ячів за сезон, по суті ігнорували та обділяли нагородами. Зараз такий собі Канте цілком може претендувати на Золотий м'яч. Хоча французький "цербер" майже ніколи не відзначається результативними діями, він визначає підсумок протистояння не менше, ніж автори переможних голів. Випалює все поле і віддає 200% здоров'я, аби зламати хитромудрі плани таких вигадників, як Гвардіола. Стає вироком тим, хто хоче обманути систему, граючи без опорників.

Ман Сіті – Челсі: Пеп знову перемудрив, Тухель робить різницю, Зінченко припустився фатальної помилки за прекрасної гри

І все ж досі вистачає гравців, чия роль знецінюється і не отримує належної похвали. Топове іспанське видання Marca вирішило трохи виправити ситуацію та склало рейтинг з 10 гравців, яких найбльше недооцінювали в минулому сезоні. Читачі мають змогу голосувати, до кого у футбольному світі ставляться більш несправедливо, відтак місця у списку оновлюються в живому режимі. У свій заголовок мадридська газета виносить Сесара Аспілкуету. Він же з впевненим відривом очолює рейтинг симпатій читачів.

Баск пережив справжню трансформацію у сезоні, що минув. Лемпард ніяк не міг знайти місця для капітана Челсі, який почувався зайвим в омолодженій команді, але Тухель зробив його одним зі своїх улюблених виконавців, який грав практично без замін і ротацій – не вийшов лише двічі за все друге коло АПЛ. Вихованець Осасуни діяв на місці правого захисника чи вінгбека ближче до атаки, а також закривав одну з 3 позицій в центрі оборони.

Манчестер Сіті – Челсі – відео голів і огляд фіналу ЛЧ 2021

Майже десятиліття у Прем'єр-лізі, з бездоганною статистикою і мізерною увагою збірної Іспанії та широкої громадськості у своїй країні. Замість тисячі слів – просто промотайте епізод з фіналу Ліги чемпіонів 2020/21, коли Аспі в останній момент оглядається, блискавично читає гру і вибиває м'яч з-під Бернарду Сілви, перед яким вже відкривалися фактично порожні ворота. Саме цього інстинкту захисника не вистачило Зінченку, коли випустив Хаверца. Колись Сесар дістався Челсі за менш ніж 10 мільйонів євро, а зараз став одним з тіньових героїв армії Тухеля, яка начисто нівелювала атакувальну міць команди Гвардіоли.

Друге місце знову за іспанцем. Жерар Морено став справжнім катом київського Динамо в 1/8 ЛЄ. Спочатку 2 гольові паси в Києві, а потім дубль забитих м'ячів удома. Форвард збірної Іспанії став найкращим бомбардиром (7) та асистентом (5) Ліги Європи 2020/21. Відзначився і у фіналі проти Манчестер Юнайтед. Забив з гри, а потім розпочав феноменально успішну серію пенальті для свого Вільяреала. До цього додамо 23 голи у Прімері, де поступився лише Мессі. Наближаючись до 30-річчя, Морено з віком стає тільки кращим, але досі стикається з невиправдано скромним визнанням. Хоча 30 плюс 11 за системою гол плюс пас будь-кого іншого робили б суперзіркою і претендентом на топ-клуб.

Універсал Начо (може зіграти на обох флангах і в центрі оборони) замикає трійку лідерів. Захисник Реала вічно перебуває в тіні, хоча цього року після епідемії травм показав, наскільки важливий для мадридського клубу. З лютого пропустив лише 1 матч за "вершкових", і той через перебір карток. Король перехоплень і відбирань. І все ж навіть цього не вистачило для Луїса Енріке, який не викликав Начо у збірну Іспанії на Євро 2020. При цьому екс-тренер Барселони (у цьому головна причина ігнору?) бере із собою Льоренте і Гарсію, які на двох провели на полі менше часу, ніж один Начо.

Анхель Ді Марія, якщо аналізувати лише відгуки і компліменти, завжди на другорядних ролях (Реал, ПСЖ, збірна Аргентина). Водночас примудряється завжди залишатися вирішальним виконавцем для своїх тренерів і команд. У нього є все, що потрібно для сучасного гравця атаки, а виняткова якість одного з найкращих асистентів топ-чемпіонатів заслуговує яскравіших оцінок.

Анхель Корреа став третім найкращим бомбардиром і асистентом Атлетіко у чемпіонському сезоні Прімері. Якість аргентинця стала ключовою на вирішальній стадії боротьби за золото чемпіонату Іспанії. Ще один хлопець, якому частіше дістається дошкульна критика, ніж заслужені аплодисменти.

Для Луїса Енріке Дані Ольмо – беззаперечний гравець основи. А ось для іспанських фанатів існує купа "іменитіших" гравців, заради яких вони б залюбки проміняли півзахисника Лейпцига, котрий асистом доклався до мадридського побиття збірної України (4:0). Його продуктивність бездоганна, але статус невиправдано низький.

Якщо Ольмо – не хайповий гравець (зокрема, і через своє минуле у скромному за іспанськими мірками Динамо Загреб), то в Італії схожі проблеми відчуває Чіро Іммобіле. Володар Золотого бутса 2019/20 з його гольовими подвигами міг би пишатися званням одного з найкращих снайперів Європи, якби грав не в Лаціо, а за якийсь із грандів. А поки форвард збірної Італії "всього лише" забиває за сезон в ЛЧ більше за Роналду та на рівні з Мессі й Лєвандовскі.

Канте заліз у черевик Пепа, Зінченко і Сіті заблукали в хащах ромба, або Як Тухель осідлав німецьку хвилю Ліги чемпіонів

Величезна кількість суперзірок в АЛП та збірній Бельгії залишає Юрі Тілемансу роль актора вічно другого плану. У цю пастку потрапив навіть тріумфатор ЛЧ Челсі, який втратив один з домашніх кубків через гол оборонного хавбека Лестера, котрий завжди готовий видати шедевр чи то дальнім ударом, чи то ефектним гольовим пасом. Брутальність, характер і якість, що цілком могли б вивести на світову вершину.

Залізний гравець основи Баварії і збірної Німеччини. Потужний центральний захисник, який виконує і роль правого крайнього при зрості 195 см. Що ще повинен зробити Ніклса Зюле, аби отримати належну оцінку своєї якості. Один з найкращих оборонців Європи прямо зараз?

"У тій All-Star, якою ми знаємо Манчестер Сіті, українець – гравець, який отримує, мабуть, найменшу оцінку чи виконує найчорнішу роботу. Бездоганна робота лівого захисника абсолютно недооцінена", – підсумовує Marca.

На Зінченка повішали всіх собак і засміяли – українець сильно тримався на фоні фейлу Пепа, але став антигероєм фіналу ЛЧ