УКР РУС

Шахтар – Хоффенхайм: переповнений лазарет, проблеми в захисті та незадоволений тренер – з чим німці їдуть в Україну

17 сентября 2018 Читати українською
Автор: Роман Саврій

Шахтар стартує в Лізі чемпіонів з домашнього матчу проти Хоффенхайма. Бронзовий призер Бундесліги – сильний суперник, але зараз німецька команда має серйозні труднощі.

Хоффенхайм 19 вересня дебютує в груповому етапі Ліги чемпіонів у матчі з Шахтарем на ОСК Металіст. Поєдинок розпочнеться о 19.55, а "Футбол 24" проведе текстову онлайн-трансляцію гри. В якому стані суперник донеччан їде в Україну – далі в матеріалі.

Хоффенхайм – суперник Шахтаря в ЛЧ: прогресивні технології, наймолодший тренер Бундесліги і втрата лідерів атаки

Старт сезону

Після 3 турів Бундесліги Хоффенхайм має в активі лише 3 очки, але за оцінками Kicker команда перебуває на 6 місці. Непоганою була стартова гра з Баварією, де тактичні зміни Ніко Ковача спрацювали все ж краще, ніж ремарки Юліана Нагельсманна. Через тиждень "селяни" не без проблем дотисли Фрайбург, а після міжнародної паузи в поєдинку з шаленою кінцівкою програли Фортуні.

Хоффенхайм не мав доводити справу до такої розв'язки на Меркур Шпіль-Арені і міг зняти питання про переможця значно раніше – удар Грілліча взяв на себе каркас, а Крамаріч з двох метрів не влучив у порожні ворота. Воротар Олівер Бауманн розповів, що проблема була у втраті концентрації в простих епізодах.

Претенезії тренера

"Я не злий, що ми змарнували ідеальні можливості забити. Мене дратує те, що протягом наступних 10-12 хвилин після цього ми повністю втратили взаємодію, втратили лінію і контроль", – сказав на виїзді в Дюссельдорфі Юліан Нагельсманн.

"Я ненавиджу, коли гравці відкривають опорну зону. Суперник легко за це карає хорошим пресингом. Я вчу цього два з половиною роки, а вони все одно припускаються таких помилок", – обурено додає наставник.

Юліан Нагельсманн – оцінений у 400 млн євро тренер нової ери, який грав проти своїх підопічних і озброєний наукою

Структура Хоффенхайма дуже страждає від індивідуальних помилок і неправильного зонального розміщення футболістів, тому на тренуваннях команди цьому відводиться дуже багато часу. Новачки та виконавці, які небагато грали минулого сезону, схильні до таких помилок. Шахтар повинен цим скористатися.

Кадрові проблеми

Півзахист. У Хоффенхайма величезна кількість травмованих. У середній лінії це Керем Демірбай, Надім Амірі, Денніс Гайгер і Лукас Рупп. Єдиний хавбек, який стабільно грає з минулого сезону, – Флоріан Грілліч. Всі інші його старі партнери по центру поля лікуються. Найближчим до камбеку є Демірбай, але він лише нещодавно розпочав тренування і з початку цього року ніяк не може залікувати пошкодження.

Юліан Нагельсманн грає за схемами 3-5-2 та 3-4-3, які постійно змінюються через вільнішу позицію одного з хавбеків, який тяжіє до флангу. В опорній зоні незамінним виглядає Грілліч, а його пошкодження перед грою з Шахтарем – серйозна проблема. На дві більш атакувальні позиції в півзахисті на початку сезону оптимальними варіантами виглядають Біттенкурт і Крамаріч. Вони і повинні вийти з перших хвилин проти "гірників", хоча існує малоймовірний варіант з Цубером.

Захист. Ось де головні проблеми Хоффенхайма. З флангами (Шульц і Кадержабек) все в порядку, але Юліану Нагельсману зараз проблематично банально назбирати трьох центрбеків у старт. Ще з весни перебуває в лазареті Бенжамін Хубнер, тому "селяни" придбали з Янг Бойз Касіма Нуху. Ганець добре стартував у Бундеслізі, однак в грі з Фрайбургом зазнав травми.

Той поєдинок другого туру німецької першості став страшним сном для тренерського штабу. Травмувалися ще два захисники – Ервен Бічакчіч і Кевін Акпогума. Втім, якщо Нуху вилетів на тривалий час, то останні двоє наприкінці минулого тижня повернулися до тренувань (Кевін у масці). Їхня участь у харківській грі під великим питанням. Ну а потенційно найстрашніша втрата – капітан Кевін Фогт, який цього вікенду забив стегно. Його вихід на старті на Металісті зовсім не гарантований.

Фогт – наріжний камінь у побудовах Хоффенхайма, він забезпечує вихід з оборони та просування м'яча між лініями. Німці ризикують залишитися без першого пасу. Нордвейт і Пош, які грали з Фогтом в захисті проти Фортуни, не є надійними захисниками, які б безпомилково читали гру. Тому існує ймовірність, що Юліан Нагельсманн зважиться зіграти з 4 захисниками – команда регулярно перебудовується так під час матчів.

Атака. Передню лінію Хоффенхайма ослабило трансферне вікно. Після відходу Ута і Гнабрі роль лідера атак впала на плечі Адама Салая. Угорець справляється – після 3 турів Бундесліги він лідирує (разом з Дудою та Аллером) в бомбардирських перегонах з 3 голами. Та й загалом виглядає дуже органічно. Його партнер по нападу Жоелінтон виконує значний обсяг чорнової роботи (відходить у глибину, допомагає в обороні), тому не настільки результативний.

Орієнтовний склад Хоффенхайма на матч з Шахтарем: Бауманн – Нордвейт, Фогт, Акпогума – Кадержабек, Біттенкурт, Грілліч, Крамаріч, Шульц – Шалай, Жоелінтон.

Здивував Баварію і Лєвандовскі – у Бундесліги сенсаційний лідер бомбардирів, він зіграє проти Шахтаря