УКР РУС

"Коли ми додзвонились, він вже переглянув 7 матчів Лідса": перфекціоніст Б'єлса відроджує легендарний клуб із Йоркшира

25 сентября 2018 Читати українською

Лідс Юнайтед вже 15-й сезон перебуває за межами АПЛ. Клуб прийняв революційне рішення, запросивши на тренерський місток Марсело Б'єлсу. "Футбол 24" зазирнув у "трясовину" і дізнався, як божевільний аргентинець робить з "павичів" претендента на підвищення у класі.

Відхід із Лідса скандального власника Массімо Челліно у 2017 році не призвів до покращення результатів наступного сезону. Черговий фініш посередині таблиці Чемпіоншипу змусив нового президента Андреа Радрідзані та його команду вдатись до більш рішучих дій. Перш за все, до змін на тренерському містку.

Замість запрошення посереднього тренера була поставлена мета знайти фахівця, який є успішним у Великобританії, або має харизму і стане прикладом для інших, а в перспективі зможе вивести клуб в АПЛ. 15 червня Лідс на своєму офіційному сайті повідомляє про призначення на посаду головного тренера Марсело Б’єлси – одного з найвідоміших та найбільш ексцентричних тренерів у світі.

“У нас був список з 7 або 8 кандидатів, і наприкінці ми зупинились на двох. Обговорили обидві кандидатури, хто міг би повернути клуб в АПЛ, і дійшли до Марсело Б’єлси. Спортивний директор Віктор Орта сказав: “Ні, це неможливо”. Я відповів: “Берись за роботу, дзвони прямо зараз”.

Ми зателефонували йому, він не відповів, тому вирішили залишити голосове повідомлення. Наступного дня він відповів, і на той момент вже встиг подивитись 7 матчів Лідса. Ми домовились про зустріч в Аргентині, де він мене зустріне. Я розумів, що це була перевірка, чи дійсно я хочу бачити його тренером нашого клубу. Я провів в Аргентині добу, 10 годин був із Б’єлсою, вивчав його менталітет та філософію футболу”, – розповів Радрідзані після офіційного представлення “Ель Локо”.

Що саме робить “Ель Локо” для повернення колись одного з найсильніших клубів Туманного Альбіону до еліти і чому це ідеальний наставник для “павичів” прямо зараз?

Ніякої халяви – побудова ідеального механізму

Розпочавши роботу на Елланд Роуд, Марсело Б’єлса одразу змінив графік тренувань. Якщо раніше футболісти займались по 3 години на день і вже в обід були вільні, то аргентинець запровадив 3-разові тренування до 19:30. Наставник традиційно замовив ліжко у свій кабінет на клубній базі, а також кімнату відпочинку для футболістів, де вони проводять час між тренуваннями.

По-перше, такими навантаженнями “Ель Локо” прагне тримати команду в тонусі протягом усього сезону в Чемпіоншипі, де майже постійно необхідно грати з другого дня на третій. Таким чином, “павичі” виглядають більш свіжими за своїх суперників на полі, маючи перевагу вже до початку матчу. Схожі методи використовував Валерій Лобановський у Динамо.

"Заходимо в роздягальню, дивимося на Лобановського, чекаємо коректив, а він сказав два слова: "Зняли рейтузи". Капелло, Шевченко, Анчелотті, Блохін і Ко – про Великого Метра

По-друге, гравці стали проводити більше часу один з одним, що сприяє взаєморозумінню на полі. Б’єлса прагне згуртувати колектив та зробити його одним цілим як на полі, так і поза ним.

Увага “Ель Локо” однаково прикута вправам на тренуваннях та теоретичним заняттям, а сам він вимагає від гравців чітко відповідати його настановам. Колишній підопічний аргентинця у Марселі Білл Туїлома зізнався, що робота на тренуваннях під його керівництвом були вкрай інтенсивною.

“Він хоче, щоб кожне тренувальне заняття було на найвищому рівні. Кожен дотик та пас повинен мати своє місце. Вважаю, це допомогло мені бути сконцентрованим кожного дня”, – сказав Туїлома.

Б'єлса – більше, ніж мотиватор

Коли Марсело Б’єлса очолив збірну Чилі в 2007 році, вона не вважалась навіть командою другого ешелону в Південній Америці.

Він переконав президента місцевої федерації футболу створити максимально комфортні умови для гравців (відремонтована роздягальня, спа, номери на базі з плазмою та нормальним душем). На самих тренуваннях “Ель Локо” нав’язував футболістам менталітет переможця, і вже за 2 роки “червоні” вдало пройшли відбір на чемпіонат світу-2010.

На самому Мундіалі збірна не була хлопчаками для биття і вийшла в плей-офф, граючи у групі з Іспанією та Швейцарією. Спіткнулась в 1/8 фіналу на вищих за класом бразильцях з Кака, Робінью та Луїсом Фабіано. Тоді світ по-справжньому оцінив талант таких гравців, як Алексіс Санчес та Артуро Відаль.

Через 5 років збірна Чилі вперше у своїй історії тріумфувала на Копа Америка. Склад був ще з епохи Б’єлси, а очолював збірну учень “Ель Локо” Хорхе Сампаолі. Це лише свідчить про те, що аргентинець вміє будувати структуру, яка працюватиме після нього. Як зазначали самі футболісти, він змінив їхнє ставлення до гри за національну команду, змінив менталітет самої збірної в цілому.

Рок-н-рол живий. Хорхе Сампаолі повертає нам наш вкрадений футбол

Стартовий відрізок сезону у виконанні Лідса показує, що і тут Марсело робить те саме, він повертає в команду колись притаманний їй дух переможця, якого не було з часів Девіда О’Лірі. Клуб не боїться грати проти фаворитів, тепер він сам є фаворитом ледь не в кожній зустрічі.

Футболісти “павичів” не виходять на поле байдужими та не грають за принципом “виграємо – добре, програємо – нічого страшного”. Колектив заряджений на боротьбу і виходить лише з ціллю здобувати позитивний результат. Команда не вимикається з гри при невдалому сценарії та грає до останнього навіть за комфортної переваги. Звідси безпрограшна серія та перша сходинка в турнірній таблиці на старті сезону. Гравці навчились переламувати невдалий хід гри, як це було в матчах зі Суонсі та Міллуоллом.

Команда при Б’єлсі почала набирати очки там, де треба, і вирвалась у лідери турнірної таблиці.

"Ель Локо" сам робить зірок

Серед усіх топ-тренерів Б’єлса передусім вміє працювати без великої кількості трансферів. На момент приходу “Ель Локо” у збірну Чилі епоха Саморано та Саласа вже відійшла в минуле, а справжніх зірок тоді не виявилося. Якби це було проблемою для аргентинця, він би не став тим, ким він є зараз. Він не купує готових зірок, а робить їх сам.

Такий підхід особливо йому допоміг під час роботи в Атлетіку з Більбао, де можуть грати лише гравці з баскським корінням. Б’єлса перетворив посередню команду Ла Ліги на фіналіста Ліга Європи, програвши у Бухаресті своєму молодому співвітчизнику Дієго Сімеоне з феноменальним Радамелем Фалькао в нападі.

Після вражаючого виступу на євроарені мало кому відомий до цього Хаві Мартінес був проданий за 40 млн євро в Баварію, свої бомбардирські якості на повну почав показувати Фернандо Льоренте, привернувши увагу Ювентуса. А в сезоні 2014/2015 на кістяку від Б’єлси Атлетік вперше в історії пробився до групового етапу Ліги чемпіонів.

Лідс типово для команди Чемпіоншипу наповнений молодими талантами грандів АПЛ. Б’єлса у своє розпорядження отримав переможців Юнацької ліги УЄФА з Челсі U-19 Лью Бейкера та Ісайю Брауна, а також Джека Харрісона з Манчестер Сіті. Що цікаво, переїхати на Елланд Роуд англійця особисто переконав Хосеп Гвардіола. Окрім цього були точкові підсилення, але основний склад у порівнянні з минулим сезоном суцільних змін не зазнав.

Саме під орудою аргентинця почав розкриватись юний валлійський форвард Тайлер Робертс, який до цього грів лавку Вест Бромвіча. Джек Харрісон лише підтверджує слова Пепа Гвардіоли про користь грати з “Ель Локо” і отримує схвальні відгуки в пресі. Нападник Кемар Руф вважався посереднім гравцем навіть для Чемпіоншипу, але при Б’єлсі на старті сезону він забив уже 4 голи і є основним завершувачем атак. Свої лідерські здібності та креатив у повному обсязі показує 26-річний Егзіян Аліоскі, у чому встигли переконатись тренери та вболівальники збірної Македонії в матчах Ліги націй, де в двох поєдинках він забив 2 голи та допоміг команді очолити турнірну таблицю дивізіону D.

Лідс диктує свої умови

Вже з перших матчів Лідс почав позиціонувати себе як атакувальна команда, яка прагне тримати м’яч. Б’єлса використовує схеми 4-2-3-1 та 4-1-4-1, створюючи більшість в центрі поля та попереду. Хавбеки активно використовують розрізні передачі на гравців атакувальної лінії, діючи переважно через центр.

Б’єлса змусив гравців швидше приймати рішення та вчасно змінювати позиції. Так, наприклад, центральний півзахисник Матеуш Кліх може опинитись на позиції центрфорварда. Аліоскі та Харрісон загострюють атаки з флангів. При цьому команда використовує високий пресинг при грі в обороні та намагається “придушити” суперника на його половині поля. Обережно Лідс грав поки лише в матчах проти прямих конкурентів Суонсі та Мідлсбро і це можна пояснити тим, що він ще на стадії побудови.

Завдяки такій агресивній грі підопічні “Ель Локо” очолюють турнірну таблицю Чемпіоншипу та мають один з найвищих показників результативності.

Щодо мінусів, то команда періодично має проблеми в обороні через свою високу гру. Це прекрасно продемонстрував матч із Суонсі, коли швидкісні гравці “лебедів” ловили “павичів” на контратаках. Також пожежа біля воріт Бейлі Пікока-Фарелла виникала після стандартів, коли захисники втрачали форвардів суперника.

Але загалом Лідс грає у той футбол, який подобається вболівальникам і, що найголовніше, здобуває результат.

Чого очікувати від Лідса у цьому сезоні?

Після невдалого поєдинку з Міллуоллом Марсело Б’єлса натякнув журналістам та вболівальникам, що не варто передчасно відправляти команду в АПЛ і заявив, що промоушн цього сезону може не відбутись. Припустимо, що “Ель Локо” цими словами позбавив гравців додаткового тиску, хоча більш ніж очевидно, що він хоче в АПЛ, що Лідс хоче в АПЛ. Вболівальники одразу після призначення аргентинця вперше за довгий час, переживши епоху Челліно, почали з оптимізмом дивитись у майбутнє, про що відкрито говорили в опитуванні британському телеканалу. І зараз своєю грою “павичі” лише посилюють віру в повернення до еліти.

Учні Б’єлси Пеп Гвардіола та Маурісіо Почеттіно одразу після його призначення на посаду головного тренера Лідса не пошкодували компліментів своєму наставнику та висловили впевненість, що йому під силу повернути на Елланд Роуд матчі Прем’єр-ліги.

“Моє захоплення Марсело як тренером та людиною величезне, – сказав Гвардіола, – я впевнений у тому, що він зможе виконати хорошу роботу в Лідсі. Футбол відкритий для різних стилів та поглядів. Якби всі тренери грали в однаковий футбол, було б дуже нудно. Це чудово – мати Марсело Б’єлсу в англійському футболі”.

“Усі мої слова про нього будуть позитивні. Я бажаю, щоб він змінив реалії Лідса, вивів клуб у Прем’єр-лігу та виконав там прекрасну роботу”, – заявив Почеттіно.

Те, що Марсело очолив клуб з нижчого дивізіону, не повинно нікого дивувати. “Ель Локо” обожнює важкі виклики та любить підіймати команди із дна. Він передивився 7 матчів Лідса ще до того, як зідзвонився зі спортивним директором, а президент “павичів” особисто прилетів до Аргентини, щоб вивчити менталітет Марсело та переконати його очолити клуб. Це говорить лише про те, що Лідс обрав Б’єлсу, а Б’єлса обрав Лідс. Якщо дивитись на стартові поєдинки, помітно, що Марсело притаманно для себе "під корінь" змінює команду і, можливо, вже скоро ми знову побачимо в АПЛ клуб зі славетною історією.

Богдан Пилипчук, Футбол 24

Банда О'Лірі. Як "Лідс" опинився за крок від фіналу