УКР РУС

Битва суперників України, дебют зірок 90-х, камбек Златана і тінь рекорду Рамоса: головні фішки старту відбору ЧС-2022

24 марта 2021 Читати українською

Протистояння конкурентів української збірної за путівки на Мундіаль, перші матчі на посадах для розсипу нових тренерів, гучне повернення до Швеції Златана Ібрагімовіча, зустріч давніх знайомих у Брюсселі та гонитва Серхіо Рамоса за безсмертям у підбірці топ-моментів 1-го туру кваліфікації до форуму в Катарі.

Фінляндія – Боснія і Герцеговина

Після проводів на пенсію Душана Баєвіча боснійська федерація вирішила запросити варяга – болгарина Івайла Петева. 45-річний фахівець двічі робив чемпіоном Лудогорець, мав досвід роботи зі збірною Болгарії, але не впорався із викликами в Динамо Загреб і посередньо попрацював на Кіпрі. Дивна історія трапилася із тренером у 2013-му. Тоді його підписав Левскі, але фанати "синіх" зірвали презентацію коуча, змусили зняти клубний светр і подати у відставку за 24 години після призначення. Неоднозначна біографія нового очільника "драконів" – перевага для України. Петев зовсім не виглядає правильним вибором для конкурентів "синьо-жовтих". Принаймні, на папері. Балканці безславно провели сезон у дивізіоні A Ліги націй, а також провалили відбір на Євро-2020.

Зате у фінів усе гаразд. Суомі зараз переживають найкращі моменти своєї історії. Під керівництвом Маркку Канерви ось уже 5 років вони постійно прогресують. У 2019-му "пугачі" оформили прем'єрний вихід на чемпіонат Європи, а торік гідно проявили себе в Лізі націй і ледь не вибороли путівку до дивізіону A. Нинішня збірна Фінляндії – це вже не просто міцний горішок, а реальний конкурент у боротьбі за вихід на Мундіаль. Переконалися у цьому навіть чемпіони планети. Торік восени збірна Франції у бойовому складі програла фінам у спарингу на рідному Стад де Франс (0:2). А в пам'яті боснійців ще свіжі спогади про двоматчеве протистояння у кваліфікації до Євро-2020, коли команди обмінялися домашніми перемогами. Зараз Суомі – фаворит дуелі в Гельсінкі.

Фінляндія проти України за ЧС-2022: X-фактор Пуккі, надійна оборона, історична вершина та вчитель на чолі

Тренерські дебюти

Період між фінішем групового етапу Ліги націй і стартом кваліфікації до Мундіалю відразу 13 асоціацій використали для змін на тренерському містку. Не оминула ця тенденція і групу D, де виступатиме збірна України. Казахи, наприклад, після фіаско в дивізіоні C Ліги націй зробили керманичем національної команди Талгата Байсуфінова, який вже працював зі збірною у 2016-2017 рр. Наважилися на зміни і в Кишиневі – команду Молдови очолив екс-коуч Шерифа Роберто Бордін, за плечима якого три сотні матчів у Серії А. Натомість найзірковіше призначення на пострадянському просторі трапилося у Грузії. Кавказців у бій проти суперників по групі B поведе екс-оборонець мюнхенської Баварії Віллі Саньйоль.

Чимало змін і на Балканах. Після низки невдач сербська асоціація довірила національну команду легенді збірної Югославії Драгану Стойковічу. Культова "десятка" працював тренером лише на Далекому Сході (японська Нагоя, китайський Гуанчжоу Фулі), та й то з перемінним успіхом. А на батьківщині "Піксі" посидів у президентських кріслах федерації та Црвени Звезди. Та його харизми має вистачити, аби вийти з групи A, де суперниками сербів будуть команди Португалії, Ірландії (основний конкурент), Люксембургу та Азербайджану. Ставку на зірку зробила і збірна Польщі. "Кадра" повернула до Європи 2-разового переможця Ліги чемпіонів Паулу Соузу. Колись він претендував на роботу в Ювентусі, але не вразив навіть із Фіорентиною і Бордо. Польща – останній шанс португальця не стати вічним заробітчанином у країнах третього футбольного світу.

Повернення Златана

Головна подія четверга очікується у Сульні, скромному передмісті Стокгольма. Саме тут перший матч кваліфікації проведе збірна Швеції. Подія примітна, однак, не цим. І навіть не суперником – збірною Грузії. Справа в тім, що свій перший поєдинок у складі шведської команди за майже 5 років може зіграти Златан Ібрагімовіч. Культовий форвард з енної спроби таки погодився повернутися до збірної і, вочевидь, поїде ще й на Євро-2020. У національній команді для Ібри, найімовірніше, підготували схожу до міланської роль. Златан буде саме тим крутим дядьком, який заводитиме партнерів на полі та даватиме прочухана в роздягальні. Для зірочок на кшталт Кулусевскі та Ісака гра поруч із таким видатним майстром буде лише плюсом. Для самого ж Ібрагімовіча повернення до збірної Швеції є хорошим шансом піти на мажорній ноті, а не з вильотом після групового етапу чемпіонату Європи, як у 2016-му...

Незручний Уельс

У центральному протистоянні групи E зійдуться збірні Бельгії та Уельсу. Для "червоних дияволів" валлійці – один із найнезручніших суперників. Команди вже грали між собою у кваліфікації до Євро-2016. Тоді гості з Британських островів вистояли в Брюсселі (0:0), а вдома мінімально здолали бельгійців із голом Гарета Бейла. На форум, щоправда, поїхали обидві збірні. За іронією долі, шляхи національних команд перетнулися і на чемпіонаті Європи. Бельгійці вважалися одним із фаворитів турніру, але їхній поступ Уельс ефектно зупинив у чвертьфіналі. На гол Наінгголана "дракони" тоді відповіли тричі – зусиллями Вільямса, Робсона-Кану та Воукса. Востаннє ж збірна Бельгії перемагала валлійців ще у відборі до ЧС-2014. Настав час перервати негативну серію?..

Три кроки Серхіо Рамоса

Рекордсмен Європи за кількістю матчів у футболці національної команди Серхіо Рамос іде на світовий рекорд. Наразі в активі капітана мадридського Реала 178 поєдинків у складі збірної Іспанії. Участь у трьох березневих протистояннях здатна довести особистий актив центрбека "Фурії Рохи" до 181-го. А це лишень на якихось три матчі менше за рекордсмена планети – єгиптянина Ахмеда Хассана. Екс-хавбек "фараонів" провів за збірну 184 поєдинки в 1995-2012 рр. Серхіо Рамос дебютував за Іспанію ще в березні 2005-го, а вже в червні цьогоріч неординарний оборонець може оновити, здавалося б, вічний рекорд...

Євро U-21: півмільярдна Франція, тест для англійських перлин, новий формат і вихованець Динамо в збірній Росії