УКР РУС

Барселона знищила Сосьєдад – "блаугранас" йдуть на золото, Мессі продовжує бити рекорди, а оборона тягне "кулес" вниз

22 березня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Реал Сосьєдад у завершальному матчі 28-го туру іспанської Прімери зазнав нищівної поразки від Барселони. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Барселона після сенсаційної нічиєї з Кадісом виграла чотири матчі Ла Ліги поспіль, потіснивши Реал з другої позиції в турнірній таблиці й скоротивши відставання від Атлетіко всього до чотирьох очок. В суботу обидва мадридських клуби перемогли, тож каталонцям необхідно було не відставати. Щоправда, матч у них був дуже важким – Реал Сосьєдад приймав "блаугранас" на Аноеті.

Концерт Мессі і компанії у відеоогляді матчу Реал Сосьєдад – Барселона – 1:6

На боці гостей був не тільки переконливий футбол, а і веселий настрій – день народження святкували Антуан Грізманн (30 років), Жорді Альба (32) і Рональд Куман (58). Цікаво, що це був лишень другий матч в історії Прімери, у якому одразу два гравця Барси святкували ДН (першими були брати Де Бури в 1999 році). Обох іменинників-гравців тренерський штаб поставив у стартовий склад. Крім того, Мессі проводив 768-й матч, ставши рекордсменом клубу.

Перші півгодини зустрічі відверто розчарували фанатів Барселони, адже команда взагалі нічого не створила. Ну, окрім дальнього удару Мессі на 11-й хвилині в руки Реміро. Баски ж могли пишатися собою – вони ефективно збивали темп дрібними фолами та затягуванням часу, а при втягуванні суперника на власну половину вилітали в контратаки.

На 24-й хвилині це могло завершитись взяттям воріт "блаугранас": Ісак отримав передачу по флангу, протиснув Де Йонга й увірвався на лівий край штрафного, де переграв ще й Мінгесу – в завершенні слалому нападник пробив метрів з шести, але тер Штеген парирував!

Після цього Сосьєдад провів ще кілька непоганих проривів, але до ударів справа не доходила. Барса ж несподівано ожила в останній третині першого тайму. Так, на 36-й хвилині Дест ледь не оформив шедевр, закинувши подачу з правого флангу за комірець Реміро – поперечина зіграла за басків.

Втім, вже за хвилину Алексу таки довелося виймати сферу із сітки: Мессі розвернувся в штрафному й віддав передачу на лівий край, звідки прострілив Альба – Дембеле з шести метрів замкнув ударом у голкіпера, а на добиванні опинився Грізманн! 0:1! Француз став 12-м гравцем у історії Ла Ліги, якому вдалося відзначитись голом у власний день народження.

Щоправда, рівно за дві хвилини Барселона сама подарувала супернику шанс на нічию, невдало розігравши м'яч від воріт. Каталонці перед власним штрафним потрапили під агресивний пресинг, втративши сферу, а Ісак, спіймавши її, пробив метрів з 16-ти у ближній кут – тер Штеген парирував!

Покарання за марнотратство не змусило довго себе чекати: Мессі розігнав контратаку з розрізним пасом на правий фланг карного майданчика, а Дест звідти пробив у дальній кут – 2:0! Цей гол став дебютним для Сержиньйо у Ла Лізі.

Очікувалось, що в другому таймі Сосьєдад побіжить відігруватись. Втім, баски навіть не встигли розігрітися, як все було завершено: на 54-й хвилині Дест оформив дубль, замкнувши простріл Альби після його ефектного проходу крізь Горосабеля та Ле Нормана – точніше, йому допоміг Меркеланс, який вибив простріл Жорді в Сержиньйо. В будь-якому випадку, взяття воріт було неминучим. 3:0. Це перший з 2013-го року гол Барси в Прімері, створений фулбеком для фулбека.

Ще за дві хвилини Барса почала принижувати суперника: Бускетс виконав класну закидушку за спини захисникам, а Мессі вийшов віч-на-віч з Реміро й легко переграв голкіпера – 4:0! Цікаво, що Ліонель забиває або роздає гольові передач вже у 14-му матчі Ла Ліги поспіль, відзначившись 17 голами та 8 асистами. І це тільки чемпіонат!

Останні півгодини після такого рахунку мали б перетворитись на формальність, але Барса і не думала зупинятися. Так, вже на 63-й хвилині Дембеле спробував забити ударом у падінні через себе – вийшло слабенько. На 66-й же Усман відкрився під розрізну передачу й потужним ударом метрів з 22-х потужно пробив точно під дальню стійку! Це був гол, але VAR побачив у француза мінімальний офсайд.

Не біда: вже на 71-й хвилині Дембеле з передачі від свіжого Моріба розстріляв ворота, забивши п'ятий гол Барселони у цій зустрічі. Лишень після цього "блаугранас" відпустили Сосьєдад, навіть дозволивши господарям відзначитись голом престижу.

Баски, своєю чергою, вирішили компенсувати провал ефектністю свого голу: Мугуруса пройшов Грізманна на фланзі, обігрався з Фернандесом, змістився в центр і метрів з 23-х засадив м'яч у дальню дев'ятку – 1:5! Це був найкращий гол у зустрічі.

Реал Сосьєдад міг і другий гол забити внаслідок виходу Янузая на лінію штрафного та удару на 85-й хвилині. Аднан пробив прямо в тер Штегена. Барса ж на прощання вирішила забити шостий гол, розкатавши карколомну комбінацію у штрафному з ударом Мессі під ліву стійку – м'яч рикошетом від неї влетів у ворота. 1:6!

Таким чином, Барселона набрала 62 залікових бали, повернувшись на другу позицію в турнірній таблиці Ла Ліги. Сосьєдад, маючи в активі 46 очок, залишився п'ятим.

Барселона взяла чемпіонський темп

Іспанський сезон вражає своїми поворотами. Ще до Нового року вважалося, що Атлетіко – чемпіон, а після збільшення відриву мадридців до 10 очок навіть найбільш авторитетні аналітики та портали почали вітати Дієго Сімеоне з тріумфом. Барселоні ж у кращому випадку прогнозували третє місце – і це вважалося успіхом, адже каталонці восени плелися в районі 15-го.

Відставка Рональда Кумана очікувалась десь після провалу в другому Класіко, а у збереження Мессі в клубі з такими результатами не вірилось – та і не всім цього хотілось. 5 голів у 10 перших матчах при непомітності навіть з Кадісом натякали, що Лео просто не хоче грати. Хоча й такий Мессі був у 900 разів яскравіший за тодішніх Грізманна й Дембеле. Тепер же картина змінилася.

У 2021 році Барселона лишень раз втратила очки (з Кадісом), здобувши 12 перемог у Ла Лізі – щоправда, в кубкових змаганнях траплялися різноманітні 3:5 з Гранадою та поразки від Атлетіка з Севільєю. Каталонці залишалися нестабільними й зазнали розгрому від ПСЖ (а потім і оступилися з Кадісом), після чого Рональд Куман повернувся до схеми з трьома захисниками.

І тут понеслося: Барселона виграла п'ять матчів з п'яти у чемпіонаті, розгромила Севілью в Кубку й розписала нічию з ПСЖ у Парижі – за сім поєдинків команда забила 21 гол при трьох пропущених, наблизившись до Атлетіко на відстань чотирьох очок. При цьому футбол "кулес" виглядав настільки потужно й рівно, що тепер вже їх вважають фаворитами в боротьбі за золото. Аналітичний портал FiveThirtyEight на основі актуальних статистичних даних та 20 тисяч симуляцій сезону дає 60% вірогідності чемпіонства Барселони.

Це не значить, що "блаугранас" точно стануть першими. Портал лише показує, що при збереженні нинішньої форми трьох претендентів на чемпіонство підопічні Рональда Кумана повинні набрати більше очок. Підстави у математиків дійсно серйозні.

Картинка клікабельна

Барселона в останніх п'яти матчах у Ла Лізі забила 17 голів, однак награла лишень на 10,41 . Розрив у 6,59 очікуваних голів сам по собі є величезним і натякає, що у команди скоро піде невеличкий спад результативності – втім, він також сигналізує про здатність реалізовувати неочевидні моменти.

Зараз каталонці йдуть у темпі 2,08 очікуваних голів за гру, але навіть обвал до 1,6 xG/90 тільки порівняє Барсу з Атлетіко. У Реала в останніх матчах 2,09 xG/90, однак при цьому обидва мадридських колективи забивають менше, ніж створюють – не набагато, але все одно.

За одними лишень голами судити про перевагу було б несправедливо, адже Атлетіко й не збирався тягатись з грандами у результативності. Втім, за показником очікуваних очок вже можна говорити про явну перевагу підопічних Рональда Кумана – вони вибили 10,96 xPTS за останні п'ять матчів, в той час як у Атлетіко за цей же відрізок всього 7,3 xPTS (у Реала – 9,9).

Тобто, навіть по нижній межі Барселона все одно сильніша й стабільніша за своїх конкурентів. В реальній же таблиці тільки каталонцям вдалося пройти останній місяць без осічок.

На реп-батлах одним з критеріїв оцінювання є "загальне враження". Якщо перенести цю систему на футбол, то Барселона за цим показником набрала б максимум балів. Каталонці за останній місяць відверто переїхали катком усіх своїх суперників, забиваючи в середньому по три голи, влаштовуючи погроми Севільї та Сосьєдаду й дозволяючи біля власних воріт одиничні моменти – в той же час Реал лишень на останніх хвилинах і за суперечливого арбітражу дотискає Ельче, а з Сосьєдадом цілком справедливо втрачає очки.

Атлетіко з кожним новим поєдинком доводить, що може лишень оборонятись і забивати з контратак, але притиснути скромний Хетафе, граючи у більшості, "матрацникам" вже не до снаги. В топ-матчах же вони довели свою неспроможність протистояти колективам, які грають від володіння й готові ризикувати. А Барса – саме така.

Поки що говорити про чемпіонство Барселони зарано. У підопічних Рональда Кумана є певні тривожні нюанси, які можуть вилізти боком у вирішальних матчах, але темп у каталонців дійсно чемпіонський – команда набрала 48 з 54 можливих очок за останні 18 турів. Лишень два рази в історії Барса програла "золото" при такій серії.

Мессі – король

Поки Грізманн, Альба та Куман святкували день народження, Мессі святкував підйом на чергову вершину в списку легенд Барси – він обійшов Хаві за кількістю матчів у складі "блаугранас". Тепер в активі аргентинця 768 поєдинків.

Крім того, Ліонель лідирує за кількістю голів (663), асистів (291), трофеїв (34), перемог (537), золотих бутс (6 у Європі, 7 у Іспанії), голів за сезон (73) та календарний рік (91), хет-триків (48) та голів зі штрафних (49). При цьому протягом десяти років він не забиває менше 45 голів, а у дев'яти сезонах кеп забиває не менше 50-ти. У 2021-му Лео провів вже 18 голів.

У поточному сезоні статистика Мессі також вражає. Капітан Барселони є найкращим бомбардиром та асистентом Ла Ліги (23 голи, 8 передач), лідером чемпіонату за кількістю успішних обіграшів на дриблінгу (113) та кількістю передач під удар (62). При цьому попереду ще десять турів! І таку статистику аргентинець демонструє у 34 роки. Не дивно, що за нього так б'ються топ-клуби.

Конкретно ж на Аноеті кеп виглядав просто розкішно. Він оформив дубль, віддав шикарний асист на Деста й взяв участь у ще одній гольовій комбінації. Цікаво, що суто статистично Мессі не розривав Сосьєдад – у нього всього 3 успішних обіграші на дриблінгу з шести спроб, 88% точності передач і лишень 5 перемог у 16 єдиноборствах. Як правило, Ліонель має астрономічні цифри за цими показниками, але навіщо цифри, коли була гра? Такий футбол необхідно дивитись не на статистичних порталах, а на власні очі.

Ложка дьогтю в медовій бочці Барси

Очікувані показники не брешуть, коли показують перебір Барси за очками та забитими голами. Практично в кожному поєдинку каталонцям певною мірою щастило: на Аноеті жахливий старт міг завершитись раннім голом Ісака, Уеска на Камп Ноу створила три-чотири явних гольових нагоди, а в кубковій ремонтаді "блаугранас" збавили оберти в другому таймі – якби не гол Піке на останніх секундах, то і не було б підсумкових (і заслужених) 3:0. Голи ж з дистанції по дев'ятках, при всій ефектності та навичках виконавців, мають нижчу вірогідність голу, ніж якісні комбінації.

Всі ці "але" могли скластись по-іншому. Суперники могли забити й закритись, а шедевральні дальні удари каталонців замість відкриття рахунку могли промайнути біля каркасу. Цей фактор теж багато значить – той же Брайтон в АПЛ за очікуваними показниками мав йти у зоні ЛЄ, а не боротися за виживання.

Барсі ж в певній мірі фартить. Це не проблема загалом, адже команда створює достатньо для впевнених перемог, однак суперники таки мали можливості повести матч у інший сценарій.

На дно цю прекрасну Барселону тягне робота в обороні. Кадрова криза змушує Рональда Кумана ставити де Йонга в центр оборони – і його рівень на Аноеті показав Ісак, який відібрав м'яч у Френкі й спокійно дійшов до кута воротарського.

Втім, не варто вішати всіх собак на Френкі, адже і без нього команда захищається слабко. Варто хоча б згадати, що перед своїм ударом Ісак ще й Мінгесу переграв. Нідерландець в ряді зустрічей навіть виглядав найкращим захисником – настільки все було сумно з іншими.

Барселона у поточному сезоні йде передостанньою за спробами відбирань (259) і найгіршою за кількістю успішних відбирань (167), 19-ю за блокуваннями та 16-ю за накритими ударами, 14-ю за перехопленнями та 6-ми за кількістю результативних помилок (8 штук, 10 – максимум). За кількістю пресинг-дій у центрі поля та на власній третині Барса також замикає турнірну таблицю.

В останніх п'яти матчах каталонці пропустили всього два голи, а за очікуваними пропущеними гіршим був навіть Атлетіко, однак Барса просто якісно оборонялася через 70% володіння – і дуже багато забивала. На цьому тлі легко забути про пенальті Окампоса, моменти Міра, Ісака, Янузая та шедевр Мугуруси внаслідок перевантаження на фланзі. Барса дає грати суперникам, однак з Реалом та Атлетіко такий номер може не пройти.

Золоті 90-ті: Лужний наводить жах, Гаскойн споїв збірну, хлопець із Черкащини в АПЛ і ще 27 фото "старої школи"