УКР РУС

Реал вийшов до 1/4 фіналу Ліги чемпіонів, втримавши нічию з РБ Лейпциг – Лунін провів неоднозначний матчbomb

6 березня 23:58 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Реал Мадрид у рамках матчу-відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів не зміг перемогти РБ Лейпциг (1:1), але все одно став чвертьфіналістом. Звіт читайте на "Футбол 24".

Мадридці перемогли у виїзній зустрічі з РБ Лейпциг, але зміст гри не відповідав очікуванням. Звісно, у Реала були кадрові проблеми, однак все одно – "вершкові" створили занадто мало, забили один гол на чистому генії Браїма й втримались завдяки Луніну. Аби втримати 1:0, Андрію довелося побити рекорд Куртуа за кількістю сейвів у плей-офф ЛЧ (9).

Фарт Луніна на 90-й хвилині у відеоогляді матчу Реал – РБ Лейпциг – 1:1

Після того підопічні Карло Анчелотті теж не вражали, хоча склад був близьким до оптимального. Нічиї з Райо Вальєкано та Валенсією, важка мінімальна звитяга над Севільєю, постійні провали перших таймів і проблеми під пресингом тривожили фанів "бланкос". РБ Лейпциг круто тиснув на іспанців вдома – а значить міг притиснути і на "Бернабеу".

Черговий провальний перший тайм Реала. Карло Анчелотті перемудрив з обережністю

Головною проблемою мадридців у Німеччині стали контратаки через центр, яких у РБ набігло вдосталь. Та і в цілому під зонним пресингом Лейпцига було важко. У домашці Карло Анчелотті вирішив перестрахуватись, випустивши одразу двох сильних руйнівників у опорінй зоні – Камавінгу й Чуамені.

Оборонявся Реал у блоці 4-4-2, уникаючи високого пресингу. Набагато цікавішою стала побудова позиційної атаки. У білд-апі до центральних захисників опускався Кроос, формуючи 3-в-2 у першій фазі. При цьому на його позиції в центрі часто з'являвся фулбек Карвахаль, в той час як Вальверде один відповідав за весь фланг. Беллінгем вільно обирав позицію, допомагаючи у конкретній зоні.

Футболісти постійно обмінювались позиціями, але структура Реала залишалася сталою

Всі ці схеми теоретично допомогали грати на стримування, адже в центрі була рівність, Вальверде міг падати п'ятим у лінію (нівелюючи ривки Раума), а Джуд створював необхідну більшість на звуженому просторі. В атаці ж вийшла якась каша – Реал вперто намагався пройти Лейпциг через лівий фланг, часто ігноруючи ізолюці. проаворуч. Та і пропозицій у глибину бракувало.

Господарі самі заганяли себе під пресинг РБ, працюючи тільки на одній половині поля. Як наслідок, перший тайм "вершкові" завершили взагалі без моментів. "Королівський клуб" завдав всього 4 удари сумарною гостротою в 0,08 очікуваних голів.

РБ Лейпциг мав забивати до перерви

Що найбільш прикро для Реала, нейтралізувати контратаки німців теж вдавалося так собі. Загалом перший тайм дійсно виявився нудним і бідним на події, але 2,5 гольових нагоди команда Марко Розе створила. Вже на 9-й хвилині Шешко вивалювався віч-на-віч з Луніним, стартувавши з центру поля, однак прошити Андрія не вдалося – а лайнсмен помітив явний офсайд.

На 15-й Раум обігрався з Шешко на лівому фланзі й зробив слалом, завершивши його передачею в в зону між центрбеками на Опенда. Лої міг котити на Ольмо, однак вирішив пробивати сам з лінії півкола. М'яч звалився з його ноги.

Зате на 16-й, після класного переведення від Ольмо й вривання на лівий край штрафного, удар у Опенда вдався – втім, м'яч пролетів поруч з дальньою стійкою.

На 41-й хвилині непоганий шанс відзначитись мав Сіммонс, який відкрився на лівому куті карного майданчика й спробував закрутити в дев'ятку. На щастя для Луніна, постріл виявився слабким.

Зрештою, після кутового на 42-й зі схожої позиції бахнув Опенда – вийшло сильно, з лету, але повз ворота.

Карло Анчелотті зробив висновки й провів перестановки. Гра трішечки розкрилась – і пішли голи

Тренерський штаб Реала зрозумів, що з центром поля перемудрили. У роздягальні була проведена заміна – замість Камавінги вийшов Родріго. Це означало повернення Вальверде в опорну зону, в той час як бразилець мав бігати по правому флангу, використовуючи ізоляції. Принаймні, так виглядало в теорії.

На практиці гра трішечки розкрилась. Iвидкості зросли, однак особливого покращення в атаці Реала не відбулося – "вершкові" мали тільки декілька контратак без нормального завершення. Зате закипіли емоції.

І все одно РБ Лейпциг почав гостріше. Вже на 48-й хвилині німці могли відкрити рахунок. Опенда під тиском проривався лівим флангом, Лунін невиправдано вийшов на перехоплення – і не зміг відібрати м'яч! На щастя, поруч опинився Начо, якого Лої теж змушений був обігрувати. У цю мить Андрій і видряпав сферу з ніг нападника. Фартонуло.

Наступного гострого моменту довелося чекати аж до 63-ї хвилини, коли Родріго опинився на правому краю штрафного й пробив у ближній. Попри рикошет, Ґулачі парирував. Перед цим ще була атака із заблокованим пострілом Родріго та ударом Крооса в дев'ятку, який витягнув голкіпер – однак там був фол з боку "вершкових".

Голом взагалі не пахло, однак на 65-й хвилині рахунок несподівано відкрив Реал. Кроос перехопив пас на власній третині поля й одразу скинув Беллінгему, а той протягнув м'яч метрів на 60. Дочекавшись ривка Віні у штрафний, Джуд покотив йому під удар – Ґулачі не мав жодних шансів. 1:0! Здавалося, що інтрига в протистоянні закрита.

Втім, РБ Лейпциг після цього завівся. Вже на 67-й хвилині німці мали забивати, однак спочатку Рюдігер не дав Шешко замкнути простріл на дальній стійці, а потім кинувся під удар Сіммонса в лівий нижній. Тим не менш, ще за хвилину "ротен буллен" повернулись у гру – Раум без спротиву подав на дальній кут воротарського, а Орбан випередив Начо й головою пробив у правий нижній. 1:1!

РБ Лейпциг мав переводити гру в овертайм

У подальші 20 хвилин Реалу не було чим пишатись. Підопічні Карло Анчелотті швидко втрачали контроль над грою, звалившись до захисту результату. Поява Модріча нічим не допомогла. РБ Лейпциг повірив у себе й пішов уперед.

Гостям бракувало конкретики, однак з 80-х хвилин за Луніна стало лячно.

На 81 він спокійно взяв зільний лонгшот Хенрікса по центру...

А на 82-й подачу з кутового дали замкнути Орбану – той пробив з рикошетом від газону, однак м'яч пройшов поруч з дальньою стійкою.

У компенсований же час Ольмо з лівого кута штрафного закинув м'яч в район лінії воротарського, несподівано перекинувши Луніна – українця врятувала поперечка.

На жаль для німців, дотиснути Реала не вдалося. Фінальний свисток зафіксував результативну нічию, що означало прохід Реала. Вигравши протистояння з рахунком 2:1, мадридці стали чвертьфіналістами Ліги чемпіонів УЄФА 2023/24.

Ман Сіті переграв Копенгаген і вийшов у 1/4 ЛЧ – лідери відпочили перед Ліверпулем, поламаний палець, фейл голкіпера