УКР РУС

Реал Мадрид переміг Ейбар: неоднозначий рестарт "бланкос" з елементами ганьби, яскраве повернення Азара та крутий Куртуа

15 червня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу 28-го туру Ла Ліги мадридський Реал переміг Ейбар завдяки ударному першому тайму, але залишив значні питання по грі у другому.

Реал на час реконструкції "Сантьяго Бернабеу" переїхав на арену "Альфредо ді Стефано", домашню для мадридської Кастільї. На освяту нового стадіону зібрався весь основний склад "бланкос", а перший гол прилетів вже через чотири хвилини після старту зустрічі з Ейбаром – це Кроос з лінії штрафного, з місця, з носка відправив м'яч по шаленій траекторії в дальню дев'ятку. В гольовій атаці були підозри на офсайд, але повтори підтвердили чистоту шедевру.

Підопічні Хосе Менділібара не здавалися, вирівнявши гру в середині першого тайму й кілька разів потривоживши Куртуа – найкращі удари завдали Крістофоро (з дистанції, в руки Куртуа) та Де Бласіс (зблизька повз ближній кут). "Вершковим" навіть не вдавалося затриматись на чужій половині поля, тож моментів не виникало. На 20-х хвилинах було відверто нудно. Здавалося, що знаменитий пресинг Ейбара таки приструнив "галактікос".

Втім, все було зруйновано в останній третині тайму. На 30-й хвилині Ейбар пропустив контратаку лівим флангом, у якій Бензема обіграв захисника й викотив пас у штрафний на самотнього Азара. Тут же увімкнувся й Рамос, який разом з Еденом вийшов на ворота 2-в-1 і замкнув передачу бельгійця ударом в практично порожні ворота – 2:0.

На 37-й же справа дійшла до розгрому: Азар увірвався на правий край штрафного й потужно пробив у дальній, Дмитровіч відбив, але Родріго тут же прилетів на підбирання – Альварес в останню мить вибив м'яч з-під його ніг. Прямо на Марсело, якому ніхто не заважав спрямувати сферу метрів з 24-х під праву стійку. 3:0. Перед свистком на перерву міг і четвертий гол прилетіти, але постріл Родріго з мінімальної дистанції в ближній кут (асистував Марсело) Дмитровіч парирував.

На другий тайм "королівський клуб" вийшов бити байдики. Команда Зінедіна Зідана не створила жодного небезпечного моменту й дозволяла суперинку стріляти по воротах Куртуа досхочу. Деякий час Тібо рятував: так, на 50-й бельгієць витягнув з дальнього кута один постріл Еспозіто, на 57-й стрибнув у дев'ятку за іншим, а на 58-й відіграли вже і його – Серхі Енріч головою спрямував м'яч у поперечину. "Бланкос" же мали тільки один слабенький удар Крооса з гострого кута в руки Марковічу.

Зрештою, Реал догрався. На 60-й хвилині Де Бласісу дали пробити з розвороту після подачі з кутового – Пабло влучив у Бігаса, і м'яч рикошетом від Педро полетів прямо поміж ніг Куртуа. "Бланкос" міг врятувати повтор, адже була підозра на офсайд, однак VAR підтвердив чистоту голу. Великий привіт Менді.

Ейбар не зупинявся, ледь не скоротивши відставання до мінімуму на 66-й хвилині після вривання Леона на правий край штрафного – фактично, Педро вийшов сам на сам з Куртуа, але переграти його не зумів. Лише після цього підопічним Зінедіна Зідана вдалося відвести гру від власних воріт, однак вони і сами не могли створити чогось адекватного попереду – хоча ще з 60-х хвилин на полі були Вінісіус і Бейл. Момент Леона був останнім у зустрічі. Реал довів матч до перемоги.

Таким чином, Реал набрав 59 очок, наблизившись до лідера турнірної таблиці – Барселони – на відстань двох залікових балів. Ейбар, маючи в активі 27 пунктів, залишається на шістнадцятій позиції.

Неоднозначний старт Реала з елементами ганьби

Після вчорашньої розгромної перемоги Барселони було цікаво подивитися на ігрову форму Реала. Враження неоднозначне: в першому таймі "бланкос" знищили Ейбар, геніально забивали, майже нічого не дозволили супернику, вигравали більшість підбирань і класно відкривалися – всі футболісти продемонстрували хороший футбол. Втім, навіть тоді виникали питання, адже Реал просто реалізував три моменти з чотирьох – причому гол Крооса, великою мірою, став випадковістю (вдалий відскок + шедевральне виконання).

Реал довів свій суперзірковий клас, але сама система позиційних атак не сподобалась. Вони явно звалювалися вліво (44% цим флангом проти 37% правим) і не доходили до логічного завершення – до перерви Реал мав всього п'ять ударів і 1,12 очікуваних голів, причому 0,90 xG становить гол Рамоса у порожні ворота. При цьому команда не могла переграти Ейбар за інтенсивністю пресингу – суперники давали один одиному зробити по 10 передач до відбирання. Це означає, що "бланкос" або били байдики, або реально не могли подолати тиск суперника.

Другий же тайм став відвертою ганьбою Реала. За 50 хвилин "королівський" клуб завдав всього один удар на 0,15 xG, з гострого кута в руки Дмитровичу. Все. При цьому Ейбар провів шість пострілів – чотири з них пройшло з меж штрафного, тричі Куртуа рятував, а ще один раз була поперечка. До 66-ї хвилини могло бути 3:2, але підопічні Зідана не просто пропускали контрвипади – вони ще й ігнорували той факт, що атаки з потужними ударами йдуть кожної хвилини. Кілька разів "бланкос" спробували потримати м'яч попереду, але все обривалося на межі другої та третьої зон. Реал не намагався збити темп і не огризався.

Зізу спробував освіжити гру Бейлом і Вінісіусом, але в їхньому активі красується гордий "нуль" за всіма статистичними показниками, крім кілометражу. Навіть на 80-х хвилинах, коли Ейбар відверто втомився й вже не намагався врятуватися, Реал нічого не робив. Ось так виглядала теплова карта на 78-й хвилині.

Серхіо Рамос після матчу заявив, що Реал повернувся і тепер грає найкращим чином. Якщо 1 удар по воротах Ейбара за тайм, відстороненість резервістів у критичній ситуації й 1,12 xG в такому матчі – це найкращий футбол, то страшно уявити, який може бути найгіршим. З іншого боку, не слід забувати, що фрагментарно гра "бланкос" до перерви і в оптимальному складі виглядала сильно. Словом, рестарт Реала виявився неоднозначним, але він точно був слабшим за рестарт Барси.

Яскраве повернення Азара

Азара сильно критикували протягом року за невиразну гру, а виправдати її травмами не вдалося через проблеми Едена з вагою – і вони явно не були гормональними (бельгієць не приховує, що любить смачно поїсти). Зрештою, важке пошкодження з Леванте могло поставити хрест на сезоні, однак карантин дав Азару час відновитися й набрати форму. Схоже, вінгер скористався шансом.

В поєдинку з Ейбаром бельгієць став причетним до усіх голів Реала. Шедевр Кроса розпочався зі спроби Едена переграти всю оборону на лівому краю штрафного (м'яч винесли на Тоні з-під його ніг), перед другим голом він блискуче відкрився й асистував Рамосу, а третій став наслідком прориву правим флангом у штрафний з потужним ударом в площину. Крім того, в активі бельгійця два обіграші на дриблінгу (один – у карному майданчику).

Можливо, таке розкриття стало можливим завдяки дуже вільній позиції Азара на футбольному полі – номінально починаючи зліва, бельгієць протягом своїх 60 хвилин бродив по всіх зонах. Зокрема, два останніх голи прийшли справа. Через це Едена було важко контролювати захисникам, а сам хавбек при цьому отримував значну кількість простору, якого на перевантаженому лівому фланзі часто не вистачає.

Азар відіграв всього годину, діючи агресивно, швидко й ефектно. Саме такого футболіста чекали в Реалі минулого літа. Хочеться вірити, що це надовго.

Куртуа нікому не віддасть перший номер

В українській та іспанській пресі кожного тижня пишуть про повернення Луніна до Реала. Тактичні аналітики підраховують цифри, журналісти ставлять оцінки й роблять далекоглядні прогнози, а головний тренер молодіжки на тріумфальному Мундіалі – Олександр Петраков – навіть заявив, що Лунін зжере Куртуа. Втім, кожен новий матч Тібо в поточному сезоні говорить про відсутність шансів у конкурентів бельгійця. Куртуа реально витягує свою команду.

В поєдинку проти Ейбара воротар "бланкос" виконав чотири сейви: витягнув два дальніх удари Еспозіто, врятував при виході Педро Леона сам на сам і взяв постріл Крістофоро з правого краю штрафного – та і при гольовому ударі гостей він теж врятував би, якби не рикошет. Яскравість сейвів Тібо була неймовірною.

Куртуа є однією з основних причин, чому оборона Реала в поточному сезоні є найкращою. Мадридці пропустили всього 20 голів, а очікуваних було 25 – матч проти Ейбара став яскравою демонстрацією того, як "бланкос" вдалося набити таку статистику. За більшістю рейтингів і тактичних підрахунків Куртуа перебуває в топ-3 найкращих воротарів Європи, і Тібо знову це довів. Втрачати свої позиції бельгієць не збирається.

Барселона знищила Мальорку: шикарний футбол "блаугранас", перформанс Мессі та Альби, Кубо – безстрашний самурай