УКР РУС

Реал – Борусія М: тактичне фіаско "жеребців", перформанс Бензема та заслужений вихід Мадрида та Ґладбаха в 1/8 фіналу ЛЧ

9 грудня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Реал Мадрид в рамках 6-го туру групового етапу Ліги чемпіонів УЄФА приймав Борусію М. Звіт про цей матч читайте на "Футбол 24".

Матч на "Альфредо Ді Стефано" мав ключове значення в питанні остаточного розподілу позицій у групі "В". Борусія до його старту лідирувала з вісьмома очками, у Шахтаря та Реала було по сім (при перевазі "гірників" в особистих зустрічах), а Інтер набрав на два пункти менше. Таким чином, нічия виводила "жеребців" у 1/8 фіналу ЛЧ – і мадридців теж, але лишень за умов паралельної перемоги Інтера ("нерадзуррі" ж не влаштовувала рівність очок з "бланкос"). В разі поразки німці та іспанці ризикували вилетіти в Лігу Європи, причому підопічні Зінедіна Зідана взагалі могли завершити євросезон – тут вже все залежало від результату зустрічі в Мілані.

Реал Мадрид – Борусія Менхенгладбах: онлайн-трансляція матчу Ліги чемпіонів – як це було

Словом, Реалу та Борусії М надійніше було б грати на перемогу. Господарі для цього вирішили виставити склад, який на вихідних вимучив звитягу над Севільєю – єдиною відмінністю стала відсутність Начо, замість якого вийшов капітан Рамос. Андрій Лунін залишився в запасі. У гостей несподіванок у старті не було – вийшли усі лідери, окрім недоступних нині Бенсебаїні та Хофмана.

Реал здорово розпочав поєдинок, одразу зі стартовим свистком захопивши контроль над м'ячем та територією. Борусія М під агресивним пресингом мадридців рідко переходила центральне коло й притискалась до власного штрафного – поява у старті Каземіро відчувалася неозброєним оком. Зрештою, під тиском господарів німці зламались, пропустивши простенький гол вже на 9-й хвилині: Штіндль обрізався, а Васкес розігнав контратаку правим флангом з подачею на голову Бензема – Карім же спокійно спрямував м'яч у ближній кут. 1:0!

Борусія М одразу відповіла вриванням Тюрама у штрафний з ударом по центру в руки Куртуа, але в наступні 15 хвилин чогось небезпечного створити не вдалося. Реал також не домінував. Середина першого тайму виглядала настільки видовищно, що спросоння матч можна було сплутати з поєдинком Руха проти Миная – хоча у Львові, мабуть, було б навіть цікавіше. Втім, навіть njls було помітно, що мадридці значно краще тримають м'яч і нtпогано просувають його через фланги.

Ґладбах явно вичікував шансів на контрвипадах – і дочекався. На 25-й хвилині затяжна позиційна атака "вершкових" з вриваннями Васкеса та Бензема у штрафний завершилась заблокованими ударами та втратою м'яча, після якої "жеребці" провели контратаку з розрізним пасом Нойхауса на хід Плеа. Алассан вийшов віч-на-віч з Куртуа й пробивав у правий нижній кут, однак вийшло занадто неточно.

Розгніваний Реал у відповідь провів кілька флангових атак та стандартів, а на 32-й хвилині покарав гостей другим голом: Родріго подав з правого краю, а Бензема знову замкнув головою на дальній стійці – 2:0! Карім забив два ідентичних м'ячі. І як тут не згадати легендарний хіт?

Борусія М змогла відповісти тільки дальнім ударом Нойхауса в район кутового прапорця, а от Мадрид мінімум двічі міг довести справу до розгрому. В обох випадках центральною фігурою виступав Модріч – на 39-й хвилині він замкнув простріл Васкеса метрів із семи, влучивши у стійку, а на 43-й Лука вколотив м'яч з меж штрафного у праву дев'ятку. Бути б 3:0, якби не офсайд. Зрештою, на перерву команди пішли за комфортної переваги Реала.

У перерві Марко Розе зняв з гри провальних Вендта і Емболо, випустивши замість них Лазаро та Закарію. Це були досить агресивні заміни, але Борусія М взагалі не додала в атаці. Мадридці одразу з поновленням матчу захопили ініціативу, ледь не добивши "жеребців" на 49-й хвилині – це Бензема ударом головою метрів з семи замикав подачу з правого флангу. Цього разу гостей врятував Зоммер, а його польові партнери за три хвилини відповіли ударом Нойхауса з-за меж штрафного – на трибуни. Крім того, на 57-й хвилині Плеа отримав розрізний пас і пробив повз ближню дев'ятку, але там був метровий офсайд.

Загалом, перша третина другого тайму виявилась нудною, однак перевага Реала відчувалась постійно. Це вилилось у серію моментів "вершкових" у другій третині: на 63-й хвилині Зоммер перевів дальній удар Крооса в хрестовину, Родріго на 68-й пробив з лінії штрафного поруч зі стійкою, а Вінісіус виходив на побачення з голкіпером – втім, бразилець замість удару віддав зайву передачу. На 73-й забивати могли Рамос і Бензема – Серхіо замикав подачу Крооса ударом у дальню дев'ятку, Зоммер парирував перед собою, а Карім метрів з п'яти поцілив у поперечину.

На 78-й же Васкес обігрався з Бензема й метрів з 18-ти зарядив у правий кут – гостей врятувала стійка! За весь цей період у Борусії М був лише удар Плеа з лівого краю карного майданчика після скидки зі стандарту. М'яч облизнув зовнішній бік сітки.

В ендшпілі зустрічі Марко Розе кинув у бій Вольфа, Хермана та Бенеша, однак навіть натяку на фінальний штурм у Ґладбаха не було. Зінедін Зідан, своєю чергою, випустив на поле Асенсіо та Аррібаса. Реал не форсував події, тримаючи м'яч під контролем, але на 90-й хвилині господарі могли познущатись над Борусією третім голом Бензема після подачі з правого флангу – і знову німців врятував Зоммер. Зрештою, забити бодай ще один гол командам так і не вдалося. Фінальний свисток зафіксував впевнену перемогу мадридців.

Таким чином, Реал набрав 10 очок і виграв групу В, прорвавшись у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Борусія М втрималась на другій позиції, набравши 8 залікових балів. Шахтар у Лізі Європи, а Інтер – в Італії.

Тактичний розгром Борусії М

У Мадриді очікувався дуже важкий для Реала поєдинок. Після поразки від Шахтаря іспанська преса (і не тільки) громила Зінедіна Зідана, а експерти смакували проблеми "вершкових" з пресингом і контрпресингом. Виліт з єврокубків вважався цілком вірогідним, але палач короля – прекрасна Борусія М – сам виявився жертвою.

Німців немов підмінили. За весь матч вони не створили жодного небезпечного моменту, награвши всього на 0,57 очікуваних голів проти 1,53 у господарів та віддавши всього 43 передачі на третині поля суперника – причому в штрафний було спрямовано лише 7 (проти 18 у Реала), а точність виявилась катастрофічно низькою для такого колективу, як Ґладбах (83%). Мадрид у декілька разів частіше бив по воротах, вривався в штрафний і просто домінував протягом 99% ігрового часу. На тлі підопічних Зінедіна Зідана команда Марко Розе виглядала не краще за львівський Рух.

На карті ігрових зв'язків помітно, наскільки структура Борусії М у першому таймі (в другому також мало що змінилось) була перекошена в сторону лівого краю, а найбільше передач один одному віддали опорник і центрбек. При цьому більша частина дій "жеребців" відбувалася на власній половині. А тепер порівняйте цю карту з красивою, рівною структурою гри Реала – футболісти "вершкових" розташовувались по всій площині, часто комбінували один з одним і міцно тримали центральну частину поля.

Ніхто не випадав з гри "королівського клубу", а от у Борусії М взагалі не клаїлась командна робота. Це особливо помітно по інфографіці небезпечних передач – на ній ви знайдете лише одне прізвище футболіста Ґладбаха (Тюрама).

При цьому не можна сказати, що Реал сильно пресингував Борусію М. Показники інтенсивності тиску в 40 метрах від чужих воріт дуже низькі як у мадридців (33,56 PPDA), так і у ґладбахців (23,14 PPDA), та і шалених показників відбору/перехоплень/повернень у гравців "бланкос" не знайти – господарі просто грамотно працювали позиційно забезпечуючи контроль у русі м'яча. Втім, на коротких відрізках гри підопічні Зінедіна Зідана серйозно затискали німців, а от у команди Марко Розе таких епізодів не було.

Словом, німці тотально програли за всіма пунктами, не створивши нічого небезпечного й зазнавши фіаско у тактичній дуелі. Ба більше – вони пропустили два однакових голи і ще мінімум тричі могли пропустити з абсолютно ідентичних моментів. Як можна бути не готовим до подач з правого флангу на Бензема протягом 90 хвилин?

Це був перший істинно провальний Борусії М у Лізі чемпіонів. Тільки Реалу вдалося так сильно прибити Ґладбах.

Фантастичний матч Бензема

Насправді, було б несправедливо виділити одного лише Каріма, адже шикарну статистику та вплив на гру мають Тоні Кроос, Лукас Васкес і Лука Модріч – в їхньому активі сумарно десять передач під удар, а за дотиками до м'яча вони були лідерами у матчі. Втім, ця трійка завжди виглядає сильно, однак без здорового Бензема система дуже часто дає збій – з ним же Реал просто шикарний.

Француз не просто оформив дубль. Нападник став лідером за кількістю ударів – чотири пройшли у площину, а ще один поцілив у стійку. Крім того, в його активі п'ять передач під удар партнерам, організований вихід віч-на-віч для Вінісіуса та скидка під скасований гол Модрічу. Загалом, він віддав 58 передач, з яких неточними були лишень три, а при 73 дотиках до м'яча Бензема допустив всього вісім втрат. При цьому Карім був активний на всій площині поля – і всюди був корисним. Він виграв чотири з шести єдиноборств, двічі з двох спроб переграв суперника на дриблінгу й двічі повертав м'яч команді.

Теплова карта Бензема

Показовим є ще і той факт, що з усієї купи моментів Реала забивав лише Бензема – і в більшості випадків він же й був співавтором небезпечного епізоду. На згадку одразу спадають змарновані шанси Асенсіо, Родріго та Вінісіуса у попередніх провалах. Сьогодні вони також мазали. Словом, очевидно – без Бензема цієї перемоги б не було.

Заслужений вихід обох команд у плей-офф

Реал нещадно критикували протягом групового етапу, але підсумковий вихід у євровесну не можна назвати випадковим. Попри всі кризові моменти і шалену критику, попри кадрові втрати та міні-конфлікти у роздягальні, мадридці двічі переконливо били Інтер і видали найкращий матч проти Борусії М у групі – та і в Німеччині на поразку іспанці аж ніяк не заслуговували. Словом, у потрібний момент "королівський клуб" зібрався й показав клас – на відміну від італійського гранда.

Вихід у плей-офф Борусії тим паче виглядає справедливий. Інтер зганьбився в цьому турнірі, а з ґладбахцями "нерадзуррі" провели два рівних матчі. Шахтар пропустив від "жеребців" десять голів, а Реал на "Борусія Парк" змушений був камбечити з 0:2. Жодній команді у групі, окрім Реала, не вдалося однозначно перемогти німців. Браво!