УКР РУС

ПСЖ – Марсель: дебютний трофей у кар'єрі Почеттіно на плечах земляків, Неймар повернувся голом і провокує новий скандал

14 січня 2021 Читать на русском

Парижани в Ле Класік обіграли принципового суперника (2:1) та завоювали Суперкубок Франції. Огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Суперкубок Франції
завершено
-

ПСЖ у минулому неповноцінному сезоні виграв і чемпіонат, і національний кубок. Тому в Суперкубку Франції парижани зустрілися з Марселем, який на момент зупинки Ліги 1 перебував на другому місці. Попередній Ле Класік подарував сенсаційну перемогу Марселя, яка завершилася бійкою та расистським скандалом.

Сьогодні ПСЖ вийшов на матч без Неймара – бразилець ще не повністю готовий після травми, тому залишився в запасі, а атакувальне тріо сформували Ді Марія, Мбаппе та Ікарді. Марсель же покладав надії на своїх зірок Пайє та Товена, тоді як Бенедетто розпочав на лаві запасних.

Мессі, Неймар, Агуеро, Мбаппе – ПСЖ визначився з атакою мрії, а Почеттіно назвав зайвого

ПСЖ взяв м'яч під контроль, але пробратися в чужі володіння не міг. Провансальці поставили щільний блок у центрі поля та грамотно перекривали лінії передач. Мбаппе намагався проривати оборону дриблінгом на швидкості, однак здебільшого впирався в стіну. Найкращий момент старту зустрічі парижани створили зі стандарту – Ді Марія навісив, а Ікарді головою пробив повз ворота.

Парижани почали забивати, але зарахували їхній гол лише з третьої спроби. Паредес класним розрізним пасом знайшов Мбаппе, той викотив на порожні ворота Ікарді – офсайд. Маркіньйос перекинув півполя та з глибини вивів Мбаппе сам на сам з голкіпером – знову положення поза грою.

Перед перервою ПСЖ нарешті вийшов вперед, коли вдруге спрацювала аргентинська зв'язка. Ді Марія виконав фірмову подачу на Ікарді, а Мауро, уникнувши офсайдної пастки, пробив по воротах. З першим ударом Манданда впорався, але Ікарді зіграв на добиванні та заштовхав м'яч у сітку.

ПСЖ заслужено виграв перший тайм (Ікарді мав оформляти дубль з пасу Мбаппе, але влучив у поперечину). Марсель не створив жодного якісного моменту. Підходи до воріт Наваса були, проте жодних проблем голкіперу Товен не організував. Найбільше запам'ятався удар Камара з центра поля – Кейлор і тут був напоготові.

Провансальці в спробах відігратися активно розпочали другий тайм. У них проходили цікаві комбінації, але бракувало якісного завершального удару. Марсель затискав ПСЖ атаками та пресингом. Париж регулярно провалювався, однак Навасу не складало труднощів рятувати команду. Він з легкістю потягнув постріл Товена з гострого кута та небезпечний удар Чалети-Цара.

ПСЖ хотів заспокоїти гру, вповільнивши рух м'яча. І це частково вдалося. Марсель вже з Бенедетто продовжив шукати варіанти без особливого успіху. Маурісіо Почеттіно відповів Андре Віллаш-Боашу виходом Неймара, який миттєво освіжив атаку ПСЖ. Проти Нея знову грав Гонсалес. Грав, звичайно, грубо. Однак бразилець зумів не загриміти назад в лазарет.

Натомість Неймар закріпив перевагу ПСЖ, реалізувавши пенальті, зароблений Ікарді. Марсель все ж повернув інтригу на кінцівку зустрічі – Товен і Пайє створили красивий гол. Втім, на більше Олімпік не спромігся. ПСЖ прогнозовано виграв Суперкубок Франції, а Маурісіо Почеттіно здобув перший трофей у тренерській кар'єрі. Аргентинець завдяки Ікарді та Ді Марії завоював кубок після третього матчу на чолі ПСЖ.

Звільнення Тухеля – дурість, вибір Почеттіно – ризик. ПСЖ залишається смішним суперклубом

Почеттіно вже отримує дивіденди від роботи в ПСЖ

За дві тисячі днів в Тоттенхемі аргентинський фахівець не взяв жодного трофею. 12 днів у ПСЖ – і перша "чашка" над головою. Почеттіно мусив довести свою здатність вигравати турніри. Чиста формальність (як і сама перемога в Суперкубку Франції), але Маурісіо її виконав. Можливо, не стільки для себе, як для футбольного ком'юніті.

Цікаво спостерігати за стосунками Почеттіно з гравцями. Тренер використовував паузи в грі для індивідуальних підказок. З кожним говорив, кожному щось толкував. Верратті (Поч перевів його на позицію під форвардами) та Паредес дуже уважно слухали, розкривши рота, і тільки Мбаппе, як здалося, сприйняв підказки тренера з мізерним скептицизмом. Неймар після забитого гола підійшов до нового тренера та показово відсвяткував з ним, а у відповідь почув компліменти.

Почеттіно довірив місце в старті Ікарді й не прогадав. Так, Мауро змарнував пару хороших моментів, але зробив результат – гол + зароблений пенальті. І загалом постійно пропонував себе, відкривався під партнерів. Аргентинський форвард забив у другому матчі поспіль. Є шанс реанімувати кар'єру, якщо вдасться обійтися без травм.

Марсель залежний від лідерів, а захищається грубощами

Провансальці створили ПСЖ проблеми, на певних етапах навіть серйозні проблеми. Але весь креатив команди лежить на плечах двох людей. Якщо Пайє і Товен щось придумають – Марсель в бою, якщо ні – команда беззуба й може розраховувати тільки на випадкові нагоди. Втім, варто визнати, що організація гри в центрі поля була на пристойному рівні. ПСЖ зіткнувся з проблемами при переході в атаку.

Неймар вийшов на останню третину зустрічі та почав возити суперників. До нього знову персонально прикріпили Альваро Гонсалеса, який може протиставити опоненту тільки грубі фоли та образи в інтернеті. Неймар спровокував його своїм фото зі словами "Король, Альваро, чи не так?". А Гонсалес відповів: "Батьки завжди казали мені виносити сміття".

Андре Віллаш-Боаш також вирішив відігратися на словах. "Найбільша честь, яку ПСЖ міг зробити нам, це те, що вони святкували сьогоднішній трофей так, ніби виграли Лігу чемпіонів".