УКР РУС

ПСЖ переміг Манчестер Сіті – невиразна гра парижан, потреба "містян" у форварді й чужерідність Мессі

28 вересня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Манчестер Сіті в рамках поєдинку 2-го туру групового етапу ЛЧ зазнав виїзної поразки від ПСЖ. Звіт читайте на "Футбол 24".

Зустріч між ПСЖ та Манчестер Сіті вважалася центральною у 2-му турі групового етапу Ліги чемпіонів. У парижан була мотивація помститись за весняні поразки у півфіналі турніру, однак більшість вболівальників цікавила інша сторона протистояння – чи вийде сьогодні Мессі? І скільки взагалі зіркових новачків виставить Маурісіо Почеттіно в основу?

"Мессі повинен служити Мбаппе": Анелька знайшов специфічну роль Лео в ПСЖ

У підсумку, він виставив усіх, крім Вейналдума та травмованого Рамоса. Українські ж фанати залишились без локальної інтриги – про травму Зінченка було відомо заздалегідь. Його, як і очікувалось, замінив Канселу.

Від битви двох дрім-тім очікували чогось феєричного, однак не все сталося, як гадалося. В першому таймі швидкості були посередніми, а моментів виникало обмаль. По суті, ПСЖ і Сіті мали лишень по дві нагоди відзначитись – і першу ж з них господарі перетворили у гол ! На 8-й хвилині Мбаппе увірвався на правий край карного майданчика й покотив на Неймара, а бразилець у спробі віддати передачу вперед на Мессі не зміг нормально влучити по м'ячу – втім, у нього вийшла ідеальна скидка на лівий край під удар Гуйє. Ідрісса прийняв її й метрів з семи влучив у дальню дев'ятку. 1:0!

Після цього команди вели затяжну позиційну боротьбу. Мессі збирав на собі фоли, але не виділявся. Неймар виконував красиві фінти, Марез і Гріліш хитали опонентів на флангах, однак нічого гострого довгий час не виникало. Коли гра остаточно заспокоїлась, Манчестер Сіті несподівано створив супермомент: на 26-й хвилині Стерлінг замкнув подачу з глибини, пробивши головою у поперечку, а Бернарду Сілва тут же зіграв на добиванні – втім, з метру він примудрився влучити у ту ж поперечку!

ПСЖ відповів на 38-й хвилині класною контратакою, в завершенні якої Еррера потужно вистрілив метрів з 22-х. Едерсон парирував. Останнє ж слово у першому таймі залишилось за "містянами": гості заробили кутовий, подача з нього пішла на дальню стійку, а Діаш замкнув її ударом головою – тепер вже Доннарумма проявив майстер-клас. У підсумку, відпочивати команди відправились за мінімальної переваги парижан.

Не тільки гравці стають справжніми зірками Ліги чемпіонів – особливий слід в історії футболу залишають і тренери. Дізнайся більше про досягнення видатних спортсменів разом із преміальною Żubrówka Czarna!

Дізнатись більше про Żubrówka Czarna та коктейлі тут.

Якщо у першому таймі гра була рівною (лише перед перервою Сіті почав набирати оберти), то на початку другого тайму перевага підопічних Пепа Гвардіоли стала беззаперечною. Англійці тримали м'яч 64% ігрового часу, плели круті комбінації й двічі могли зрівнювати рахунок внаслідок проникних передач з флангу за спини захисникам. Перший шанс вже на 47-й хвилині змарнував Стерлінг, який пробив паралельно воротам метрів з восьми, а другу нагоду отримав Де Брюйне – Кевін потужно вистрілив з правого краю штрафного, однак Доннарумма парирував!

В середині другого тайму Манчестер Сіті продовжував володіти ініціативою, але гра дещо розкрилася. Зокрема, на 65-й хвилині Неймар міг забити другий гол у ворота Едерсона, прорвавшись правим флангом у карний майданчик і завдавши удару в ближній кут. Бразилець влучив у зовнішній бік сітки, а "містяни" огризнулися двома пострілами метрів з 20-ти – Марез спрямував м'яч в руки Доннаруммі, а от Де Брюйне не 71-й хвилині ледь не влучив у лівий нижній! Сфера пролетіла у сантиметрі від стійки. Пеп Гвардіола, тим часом, освіжив атаку Фоденом, знявши з пробігу Гріліша.

Ближчим до взяття воріт був Манчестер Сіті, однак не завжди порядок б'є клас. На 74-й хвилині сталося те, про що мріяли усі паризькі фани: Мессі у фірмовому стилі виконав діагональне зміщення з флангу до штрафного, обігрався перед ним з Мбаппе й потужним ударом з лівої вистрілив у праву дев'ятку – без шансів для Едерсона. 2:0! Ліонель забив дебютний гол у футболці ПСЖ.

Через п'ять хвилин Марез міг відродити інтригу в зустрічі, прийнявши простріл з лівого флангу на дальній стійці й пробивши з гострого кута, однак Доннарумма виручив ПСЖ. Після цього гості провели ще кілька цікавих атак, але жодна з них гострого завершення не мала. Аж у компенсований час Сіті розродився моментом, але це був лишень удар Мареза зі штрафного у воротарський кут. Доннарумма впорався. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу парижан!

ПСЖ не вражає

ПСЖ залишається вірним концепції, обраній на початку року з приходом Маурісіо Почеттіно. У аргентинця не вистачає харизми, щоб перетворити суперзірковий склад у складний тактичний механізм, як це було при Томасі Тухелі (хоча і йому доводилось миритись з окремими вольностями), тож Поч обрав іншу стратегію – він максимально експлуатує талант своїх лідерів. Навесні в цьому був певний шарм, адже Париж демонстрував надзвичайно красивий і агресивний футбол, поєднуючи його із купою тактичних перекосів. Колектив ніби кидав виклик усім продуманим системам гри, пропонуючи позмагатись у практично дворовому футболі.

Поєдинок проти Манчестер Сіті у півфінал ЛЧ показав межу, яку подібний стиль подолати не може, однак вчора Почеттіно здобув перемогу над Гвардіолою – між іншим, це перша в історії звитяга "сен-жерменців" над "містянами". Круто? Безумовно. Заслужено? Навряд. Красиво? Аж ніяк.

Якщо навесні ПСЖ демонстрував надзвичайно агресивний і дещо суїцидальний стиль, то зараз тренерський штаб обрав іншу тактику – "автобус". 42% ігрового часу парижани провели на власній третині поля, обороняючись у гібридній схемі з шістьма футболістами – Гуйє сідав у лінію захисту, а Мбаппе відходив у півзахист.

В цілому, ця ігрова модель трималася непогано, розпавшись лишень раз (у моменті з двома поперечками), однак підопічним Маурісіо Почеттіно не вистачало якості при виході з-під пресингу й контролю середини поля. В перші 5 хвилин у Сіті було вже 40 передач, в той час як ПСЖ віддав лишень 12 точних.

Забитий гол дещо вибив Сіті з колії, але в останній третині першого тайму гості повернули домінування, не відпускаючи його до середини другого тайму й продовжуючи створювати якісні моменти до самого голу Мессі. Загалом, за усю зустріч ПСЖ дозволив провести у свій штрафний 16 передач (з 30 спроб), а футболісти Сіті зробили у ньому 53 дотики (це дуже багато).

Чому так сталося? Тому що ПСЖ, по-перше, взагалі не пресингував, а по-друге – гра французів була розірвана на окремі лінії, слабко пов'язані між собою. Була трійка атаки, яка зробила результат на тлі двох відбирань за весь матч. Був Гуйє, який відчайдушно випалював центр поля, і було ще шість футболістів у захисті.

Причому загальна стрункість оборонної лінії великою мірою трималася на нездатності Сіті реалізувати дрібні помилки. Назвати прекрасною гру в "автобусі" при 1,9 очікуваних голів "містян" і 53 дотиках у штрафному важко.

Вся ігрова конструкція ПСЖ виглядає занадто хиткою. Вона все так же намагається експлуатувати таланти лідерів – і це вдалося завдяки швидкому голу та розкриванню Ман Сіті по перерві – однак зараз у парижан немає збалансованої структури. Підопічні Маурісіо Почеттіно не грають легко, вони рідко комбінують при виході в атаку й ставлять доволі примітивний автобус в надії на звичайні ривки зірок у контратаках. Для більшості команд УПЛ це нормально, однак ПСЖ грає у ЛЧ й має надпотужний склад.

З таким футболом здобувати позитивні результати реально, але на довгій дистанції він не спрацює. Це було доведено попереднім сезоном, а з нинішнім рівнем гри важко думати навіть про чвертьфінали. Втім, зараз лише вересень – все ще триста разів може змінитись..

Манчестер Сіті не вистачає форварда

У "містян" же виходить дуже хороший початок сезону. Вони били Челсі на Стемфорд Брідж, перестріляли РБ Лейпциг у ЛЧ й провели сильний матч на Парк Де Пренс – так, перемогти не вдалося, але 1,9 очікуваних голів при 5-ти явних гольових моментах натякають на незаслуженість поразки. Сіті домінував протягом більшої частини поєдинку, демонструючи злагоджену структуру й допустивши мізерну кількість моментів біля власних воріт.

Особливо круто колектив виглядав у пресингу. На власній половині та в середині поля "містяни" повертали м'яч вже після сьомої передачі суперника, а перед чужим штрафним – після шостої. Домінування англійців у перших двох третинах поля можна списати на відсутність спротиву з боку ПСЖ, однак біля власних воріт парижани не були зацікавлені у свободі дій суперника. Тим не менш, вони подовгу не могли вийти з оборони.

Манчестер Сіті 40% ігрового часу провисів на третині поля господарів, провів 20 передач у штрафний із сумарною гостротою 1,67 xT (у 2,5 разів вищий показник, ніж у суперника), завдав 12 ударів з меж штрафного, виграв більшість нічийних м'ячів, виграв боротьбу (55:43 за переможними дуелями), насичував зони підбирань і стріляв з метру в порожні ворота. Це мав бути розгром, але додому англійці поїхали без голів. Чому так?

Здається, команді просто не вистачає якісного нападника й простішого підходу до гри. Пеп Гвардіола любить ускладнювати футбол фальшивими ролями, низько посадженими дев'ятками, затяжними перепасовками (перед початком атаки необхідно зробити мінімум 15 підготовчих пасів) та іншими корисними речами – і останнім часом він схилявся до думки, що чистий форвард взагалі не потрібен. От і з ПСЖ в якості страйкера формально виступав Стерлінг, однак всі ми знаємо його проблеми з реалізацією та загальну схильність до комбінацій у глибині.

У поєдинку з ПСЖ вистачало моментів, але не вистачало того, хто буде їх реалізовувати. У вирішальний момент подачі замикав мініатюрний Рахім, боротьбу перед порожніми воротами в оточенні "бугаїв" вів маленький Бернарду, а небезпечні простріли ніхто не замикав. Не було людини з вродженим інстинктом гри по відскоках, кросах та ситуативних відкриваннях, ніяк не пов'язаних з системою гри.

ПСЖ яскраво вказав на важливість якісних нападників у 2021 році. Парижани демонстрували слабкий футбол і були близькими до краху, але всього 2-3 атаки форварди конвертували у перемогу. Щонайважливіше, в забитих м'ячах не було чогось неймовірного – Неймар, Мессі та Мбаппе у штрафному перед голом Гуйє зіграли на інстинктах (часу думати в них не було), а Лео вколотив свій максимально типовий м'яч.

Сіті класно возиться з м'ячем, але у завершальній фазі "містян" все аж занадто складно, нудно й довго. Буде дуже дивно, якщо взимку клуб не вийде на ринок у пошуках реального форварда.

Мессі ще не інтегрувався в ПСЖ

Дебютний гол Ліонеля за ПСЖ виявився дуже красивим, хоч і типовим. По суті, він поставив крапку в зустрічі, тож для більшості фанатів саме аргентинець виглядає королем матчу – іспанське видання AS назвала звіт по матчу в Парижі "Ніччю магії Мессі". Втім, реальність не така яскрава, як його забитий гол.

Аргентинець продемонстрував високу культуру роботи з м'ячем, віддавши 48 пасів (90% точності). Втім, переважна більшість передач спрямована назад, поперек поля або на ближнього, а лічені спроби віддати вперед не призвели до вривань партнерів у штрафний чи бодай до удару по воротах – втім, це не проблема Мессі, а проблема ПСЖ загалом. Практично у всіх футболістів парижан аналогічна картина.

Також Мессі показав традиційну для себе стійкість у боротьбі, вигравши 4 дуелі з 8-ми. У Барселоні він проводив і понад 25 єдиноборств за поєдинок, виграючи більшість з них, однак у матчі проти Манчестер Сіті була зовсім інша тактика – здебільшого, він залишався далеко в центрі поля, очікуючи на контратаки. У Каталонії, при всіх вольностях, аргентинець не тільки отримував паси, а й сам шукав м'яч (і це постійно шкодило структурі гри). Звідси й різниця у цифрах по боротьбі.

Втім, далі у футболі Ліонеля важко знайти щось хороше, окрім голу. Він був непомітною фігурою на полі – фірмове зміщення він виконав лишень раз (одразу ж з нього забивши), а у більшості коротких комбінацій головними дійовими особами були Мбаппе та Неймар. Це помітно на карті по жирній стрілці передач один на одного.

Ліонель намагався вступати у пресинг, але "містяни" оббігали його, немов на велосипеді. Він старався насичувати зони м'яча, але часто це руйнувало структуру атаки – а вона і так була хиткою. Мессі йшов у дриблінг, однак 2 спроби з 3-х виявились провальними. Йому бракує взаємопорозуміння з партнерами.

Аргентинець старався й був винагороджений за це голом, але поки що чужорідність Мессі в тілі ПСЖ помітна неозброєним оком. Крім того, Лео все ще не набрав оптимальну фізичну форму – Ліонель на полі виглядає доволі повільним футболістом. Можливо, вже у жовтні він почне додавати, однак поки що нападник не виглядає чудо-зброєю парижан. Поки що це лишень демо-версія генія.