УКР РУС

ПСЖ – Ман Сіті: Зінченко як помилка і геніальний хід Гвардіоли – диво-камбек з диким вилученням у матчі 1/2 ЛЧ

29 квітня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

ПСЖ програв Ман Сіті (1:2) у першому півфіналі Ліги чемпіонів 2020/21. Рахунок і звіт матчу – на "Футбол 24". Олександр Зінченко вийшов на заміну та провів на полі вирішальні пів години.

Матч, як і онлайн-трансляція ПСЖ – Манчестер Сіті на "Футбол 24", стартував о 22:00. Команда Гвардіоли в цьому розіграші ЛЧ до звітної битви не програвала. Це перший півфінал для Пепа за 5 сезонів у Манчестері. Парижани можуть похвалитися тим, що вибили минулорічного переможця Ліги чемпіонів. ПСЖ ніколи не перемагав Сіті, але й програв тільки раз. Команди зустрічалися у чвертьфіналі ЛЧ 2015/16. Тоді завдяки голам Де Брюйне підопічні Пеллегріні пройшли французький бар'єр. Утім, відтоді команди кардинально змінилися в усіх аспектах.

ПСЖ – Манчестер Сіті: онлайн-трансляція матчу 1/2 ЛЧ

Жахлива втрата в центрі поля завершилася швидкою контрою господарів. Мбаппе віддав Неймару – удар без проблем для Едерсона. Марез класно покотив за спини, але Маркіньйос випередив Де Брюйне, готового розстрілювати Наваса з кількох метрів. Сіті домінує, намагається загострювати розрізними пасами і активністю насамперед на правому фланзі. Париж чатує на контратаки. Перший затяжний наступ господарів. Неймар знищував усіх опонентів і пробив після стіночки з партнером – встигли манчестерці погасити потужність удару блоком. Серія кутових від ПСЖ завершується взяттям воріт на 15 хвилині. Маркіньйос забив у першій грі Баварії, забиває і Сіті. Команда Гвардіоли дуже невпевнено виглядає.

ПСЖ – Манчестер Сіті – відео голів і огляд матчу

Канселу, який вийшов замість Зінченка ліворуч, вирізав діагональ на Сілву. Це перший удар гостей лише на 22 хвилині. Бернарду прошити Наваса в ближньому бою не зумів. Елегантно, знущально просто ПСЖ минає всі лінії пресингу Гвардіоли. Напрочуд гострі кутові від французького гранда, постійна пожежа у воротарському Едерсона. Простий брак Канселу, нервують "блакитні". Жоау ще й жовту заробив – Мбаппе на швидкості стрімко пройшов, довелося безжально косити. Обрізка Наваса, Фоден перехопив і навісив, Марез спробував скинути під вбивчий удар, але Паредес вкотре все підчистив.

Уже навіть Баккеру дозволяють пробити з меж штрафного (4 такі спроби команди Почеттіно проти півтора удару "містян" взагалі). Неймар страждає на газоні. Канселу жорстко прийняв бразильця, болюче падіння на руку. ПСЖ сигналізує про пенальті. Неймар прокидав м'яч повз Едерсона і полетів у боротьбі з Марезом. Підніжка була, але... від свого ж Флоренці. Ріяд же зіграв чисто. А ось і супермомент гостей. Знову намудрували з пасами біля свого штрафного. Бернарду перехопив і зробив усе, щоб Фоден зрівняв. Бездарний удар Філа прямо в Наваса змарнував зусилля Сілви.

Улюблені чипси Lay's у поєднанні з улюбленим Pepsi – відмінне доповнення до матчів Ліги Чемпіонів. Замовляй бокс для вболівальників, адже футбол смакує краще з Pepsi та Lay’s!

ПСЖ домінує навіть без м'яча (47%) і почувається значно комфортніше в усіх фазах гри. Настільки, що самовпевненість господарів у виході з оборони створила для "містян" 2 найкращі моменти на рівному місті. Ман Сіті відчуває забагато страху перед Мбаппе і Неймаром, відтак не вистачає бойових одиниць у фінальній третині. Французи не бояться загострювати, у Сіті відчутна нестача сміливих рішень. За очікуваними голами 1,63 на 0,43, тож мінімальна перевага Парижа – цілком по грі.

До 67% виросло володіння Ман Сіті у перші 10 хвилин після перерви. Але що з того, коли всі навіси/простріли Канселу не доходять до удару. Мбаппе не помітив Стоунза з підстраховкою Діаша, але Верратті не встиг дотягнутися до пасу француза – на 99% бути б голу. Невдалий дриблінг Канселу, і Ді Марія відразу ж закидає на Мбаппе. Якби не вихід Едерсона у стилі ліберо, все могло стати ще печальніше для Гвардіоли. Перший удар гостей у 2 таймі на 61-й. Де Брюйне спробував показати свої акробатичні навички – не Бензема, снаряд полетів вище. Тут же Зінченко виходить замість Канселу і миттєво відбирає м'яч в Мбаппе. Оце так перший хід Пепа!

Зінченко класним виходом з оборони організував одну атаку, простріл Вокера заблокували. Зрештою, Олександр за свій активний початок отримав винагороду. Віддав поперек на Де Брюйне, той закрутив з напівфлангу – 1:1. Асист є асист, хоча вийшло доволі своєрідно. Марез метрів з 30 знайшов дірку в масивній стінці, Навас момент проспав. Шокуючі наслідки виходу Зінченка! Фартовий українець? За якихось 10 хвилин після виходу Олександра Ман Сіті вже веде у грі, яка складалася ну дуже важко.

Божевільний фол Гуйє – шипами у стрибку, ззаду в ногу Гюндогану. Моментальна червона від Бриха. Опорник Даніло міняє Ді Марію. к же занервував ПСЖ після першого пропущеного. Психіка команди не витримала. Перед тим ще й безглузді жовті від Неймара і Паредеса. Скільки ж спокою та надійності з іншого боку вніс Зінченко – 2 відбирання зі стовідсотковою успішністю, 2 з 2 виграних єдиноборств, 92% точності передач і лише дві втрати за перші 20 з лишком хвилин на полі.

Де Брюйне ризикував отримати червону. Наступив на ногу суперника шипами, зігравши прямою ногою. В УПЛ уже б без суду і слідства виписали червону, а тут лише жовта. Підкат Зінченка на межі штрафного. За якістю виконання український Неста, не менше. Сміливо відкривається капітан збірної України і в атаці. Вольова перемога не без його участі! Дуже потужні 30 хвилин від Зіни і всієї команди Гвардіоли, хоча визнаємо – без фартових голів і помилок Наваса не обійшлося.

ПСЖ був кращим, але Почеттіно увімкнув режим безтрофейності

За різними підрахунками Париж виграв бій в очікуваних голах. Моменти французького гіганта потягнули майже на вдвічі більше, ніж суперника. Обидва забиті м'ячі Сіті в сумі не досягли і 0,1 xG. Такі голи залітають разів 8 на 200 випадків. Неймовірно, що це сталося з інтервалом у 7 хвилин. Справжнє диво, яке перекреслило блискучу командну гру ПСЖ тривалістю в годину. Так, після перерви майбутні чемпіони Англії почали контролювати м'яч на 12% більше. Але чи створили щось неймовірне зі своїх 7 ударів? Ні, господарі контролювали ситуацію, загалом створили не менше стовідсоткових моментів, ніж опоненти, хоча начисто відмовилися від атак після перерви.

Єдина претензія до парижан саме в цьому – занадто глибоко сіли у першій третині поля. Після перерви не створили абсолютно нічого, хоча прохід і пас у воротарський майданчик від Мбаппе був страшенно перспективним. Маючи таку парочку в атаці, відмовитися від контргри було самогубством. Маурісіо Почеттіно не виграв жодного трофея за 11 років кар'єри, поки не взяв Суперкубок з ПСЖ. Недарма ж він регулярно доходив до вирішальних стадій, але так і залишався без великих перемог у Тоттенхемі. Можливо, оця нестача менталітету переможця зіграла злий жарт з його колективом сьогодні. Можливо, просто суперник був краще фізично готовим.

Показовий факт – Сіті перебігав господарів на 5 кілометрів! Поки парижани здійснювали шалений тиск на Де Брюйне у середньому блоці, гостей на полі фактично не було. Сіли нижче, а суперник і далі майже нічого не створював. Це теж могло послабити концентрацію. Вирішальний, адже переломний, гол прийшов як? Двоє дуже схожих зовні гравців розкатують одного Неймара у запізнілій спробі пресингу. Де Брюйне подає/пробиває без перешкод. Годину часу бельгієць не отримував такої розкоші. Могли випустити Бернарду, Мареза, Фодена, але не його. Натомість тут у КДБ з'явилася сила-силенна хвилин, аби зробити таку кількість дотиків, ніби бавишся у себе в саду. Звісно, відзначаємо роль Стоунза, який пішов на подачу до останнього і збив Наваса з пантелику. Але ключовий момент – простір.

Матч ПСЖ – Ман Сіті зміг здивувати, і це круто

Парижани чи то геть розслабилися у комфортній перевазі, чи то фізично здали. А можливо, все простіше, і Почеттіно банально обрав тактику страху. Ніби й логічно, не пропустити вдома від Сіті, а в атаці все ті ж блискавки Неймар і Мбаппе, які будь-який гол на виїзді перетворили б на золото – а ви спробуйте відповісти тричі! Та навіщо ламати те, що працювало до перерви? ПСЖ у несподіваний момент прогнувся під звичний стиль манчестерців і поплатився, хоча до того моменту диктував свій сценарій. Гості подякували, з полегшенням зітхнули, адже відсунули супердует французів глибоко до їхніх воріт, і приступили до роботи. Бо до цього Сіті виразно страждав у захисті без м'яча. Команда Гвардіоли не звикла до цих серійних ударів і не дуже чекала настільки агресивної гри.

Банальна пачка кутових пробила тріщину дуже швидко. Пресинг і контрпресинг "містян" не працював від слова зовсім. Це був дуже дивний матч одкровень і несподіваних поворотів. Дивовижно, але 75% гостроти моментів ПСЖ прийшли після стандартів. Не контратаки (до слова, Сіті за весь сезон пропустив лише 1 гол внаслідок швидких контрвипадів), а прості кутові стали основним джерелом загрози. Один в один Неймар і Мбаппе нищили опонентів, але далі наштовхувалися на шалену самовіддачу в підстраховці. Якщо в них була підтримка, атаки хоч якось та тривали. Однак у 2 таймі виникла неприпустима ситуація – Кіліан один в атаці, а віддати й нікому.

Це була битва, хто кого більше і швидше перебоїться. Гвардіола боротьбу нервів виграв. Якщо Сіті в 2 таймі увімкнув ще інтенсивніший пресинг, то ПСЖ відмовився від тиску на чужій половині. Лише дві оборонні дії на половині поля суперника з 40 по 85 хвилину – не личать великій команді. Манчестерці ризикували з високим пресингом, який легко розбивався і створював неймовірні вільні зони на їхній половині поля. Однак ті нечасті вдалі спроби відібрати призводили до вбивчих моментів, тож така гра варта свічок.

Зінченко перевернув гру після заміни, хоча Канселу не провалився – геніальне чуття Пепа

З одного боку, на 61 хвилині наставник Манчестер Сіті ніби визнав помилку. Це так і залишилася його єдина заміна. Зінченко вийшов, і ПСЖ, який уже давав слабину, посипався остаточно. Великий внесок Олександра не тільки в тому, що виграв усю боротьбу і віддав формальний асист, де 95% роботи виконав капітан. Український півзахисник майстерно відрізав цілі лінії пресингу суперника, помилившись лише раз за понад 30 хвилин! Завдяки передачам Зіни Ман Сіті отримував перевагу в перехідних фазах атак, використати яку міг значно краще. Навіть у підкаті біля свого штрафного він підчистив ситуацію так, що гості відразу отримали м'яч і простір.

Зінченко провів на полі вдвічі менше за Канселу, але встиг 4 рази повернути контроль м'яча своїм партнерам. У Жоау таких вдалих спроб лише 5. Португалець ще й привіз момент для удару суперника, хоча загалом відборовся на рівні топ-3 найкращих у матчі (виграв 8 дуелей з 12). Плюс дриблінг (3 вдалі спроби з 4, тільки в Ді Марії вийшло краще), який конкурент не здатен відтворити. З одного боку Сашко вийшов свіженький на вимучених Діашем і Стоунзом Неймара та Мбаппе. Хтозна, чи не задихався б він так само, як португалець і вся команда до перерви.

З іншого боку внесок українця у попередніх успішних матчах проти грандів, де проводив увесь час на полі (МЮ, Ліверпуль, Челсі), не залишає сумнівів – саме Зінченко є частиною ідеальної одинадцятки Ман Сіті 2020/21, з ним гра надійніша і збалансованіша. Сьогодні це просто знайшло ще одне підтвердження (здав оборонний іспит проти двох суперзірок) і вилилося в досить щасливий камбек, хоча такий фарт не впав з неба, його вдалося заслужити. У цей вечір наш гравець виявився таким собі останнім пазлом у картині Гвардіоли.