УКР РУС

ПСЖ пробився до півфіналу ЛЧ попри поразку від Баварії: Мюнхен розчаровує, Париж ламає канони, а Неймар – геній

14 квітня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів Баварія перемогла ПСЖ (1:0), але пройти у наступний раунд мюнхенцям не судилося.

Ліга чемпіонів УЄФА 2020/21, чвертьфінал, матч-відповідь

ПСЖ – Баварія – 0:1 (перший матч – 3:2)

Гол: Шупо-Мотінг, 40

Тиждень тому ПСЖ вдалося перестріляти Баварію у Мюнхені з рахунком 3:2. У 16-ти з 17 випадків, коли парижани починали двоматчеве протистояння в турнірах УЄФА з перемоги на виїзді, вони проходили далі, а "рекордмайстери" на Парк де Пренс програли чотири останніх поєдинки. Втім, цього разу статистика та перевага в рахунку могли й не допомогти французам: в першій зустрічі підопічні Маурісіо Почеттіно відверто відскочили, забивши тричі з шести ударів, в той час як німці провели 31 постріл (21 з меж штрафного) – і це без Лєвандовскі! Словом, матч-відповідь обіцяв бути цікавим.

ПСЖ – Баварія: стартові склади та онлайн-трансляція матчу-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

Стартовий склад ПСЖ виявився передбачуваним. Після повернення з дискваліфікації в основу повернувся Паредес, який разом з Гуйє склав пару опорних хавбеків. Травмованого Маркіньйоса в центрі оборони замінив Данілу. На флангах оборони вийшли молоді Діалло та Дагба, а в атаці Маурісіо Почеттіно довірився тим же виконавцям, що і в Мюнхені. Верратті та Флоренці, тільки-но одужавши від коронавіруса, залишились у запасі.

Ганс-Дітер Флік через пошкодження Зюле вирішив використати в якості центрбека Люку Ернандеса. Горецка так і не зміг відновитись, тож до Кімміха в опорну зону перевели Алабу. На всіх інших позиціях вийшли ті футболісти, яких і очікували побачити. В очі впадала слабка лавка запасних – в резерві не було жодного наближеного до основи гравця, за виключенням 18-річного Мусіала та ветерана Мартінеса.

Перший тайм виявився повною протилежністю матчу в Мюнхені. У тактичному плані ПСЖ не відмовився від швидких контратак та ставки на дриблінг Неймара й Мбаппе, але тепер у парижан моменти вилітали, як із кулемета – Баварія ж хоч і володіла м'ячем, але майже не загострювала. Вже на 3-й хвилині Мбаппе отримав передачу від Неймара на хід правим флангом, увірвався на край штрафного й пробив у дальній кут – поруч зі стійкою!

Улюблені чипси Lay's у поєднанні з улюбленим Pepsi – відмінне доповнення до матчів Ліги Чемпіонів. Замовляй бокс для вболівальників, адже футбол смакує краще з Pepsi та Lay’s!

Мюнхенці на 9-й огризнулись слабеньким замиканням навісу, на що одразу отримали відповідь у вигляді топового контрвипаду. Головними дійовими особами знову були Мбаппе та Неймар: перший обіграв Павара біля чужих воріт і прострілив під удар метрів з шести, а другий пробив – Нойєр врятував Баварію. Після цього "рекордмайстери" остаточно захопили ініціативу, організувавши кілька класних позиційних атак, однак створити бодай один момент підопічним Хансі Фліка за наступні 15 хвилин не вдалося. ПСЖ, своєю чергою, міг підловити гостей у контратаці 3-в-3 – на жаль для парижан, Ді Марія запоров її неточним черпачком у штрафний.

Гарячіше стало в другій половині першого тайму. Так, на 26-й хвилині мюнхенці могли відкривати рахунок внаслідок прориву Сане, але замість пасу під вихід Мюллеру віч-на-віч Лерой вирішив пробити сам – вийшло трохи неточно! Ще за хвилину Кімміх вистрілив з дальньої дистанції (повз ворота), а ПСЖ відповів вриванням Мбаппе на лівий край штрафного з поперечним пасом на вільного Неймара – бразилець опинився прямо перед Нойєром і завдав удару низом. Мануель врятував Баварію!

На 30-х хвилинах Неймар влаштував справжнє шоу. Так, на 34-й він ефектно хитнув Ернандеса на правому куті карного майданчика й вистрілив під ближню стійку – Нойєр у відчайдушному стрибку виручив Мюнхен. На 37-й після розіграшу стандарту Неймар отримав м'яч перед штрафним, легко переграв Комана й з місця вирізав удар у дальню дев'ятку – поперечина врятувала Баварію! Ще за дві хвилини бразилець обігрався з Мбаппе й вийшов віч-на-віч з Нойєром, пробивши повз нього, але цього разу стійка зіграла за "червоних"! Здавалося, ось-ось ПСЖ дотисне німців.

Втім, на 40-й хвилині Баварія несподівано відкрила рахунок! Коман прострілив з лівого флангу в штрафний, Мюллер прийняв м'яч і виконав скидку під удар Алабі, а Давід пробив метрів з десяти – Навас парирував, а Шупо-Мотінг зіграв на добиванні, протиснувши Кімпембе. 0:1!

За сумою двох матчів рахунок став рівним, однак Париж вів за гостьовими голами. Цю несправедливість на 44-й хвилині могутнім дальнім пострілом міг виправити Алаба, але Навас витягнув м'яч з-під ближньої стійки. ПСЖ теж міг забити внаслідок вривання Мбаппе на правий край карного майданчика та удару в притірку з дальньою штангою, але арбітри помітили в цьому епізоді офсайд. Зрештою, відпочивати команди відправились за рахунку 0:1.

Другий тайм розпочався з кількох хороших атак Баварії. Вже на 47-й хвилині це могло принести мюнхенцям гол, однак постріл Алаби з відскоку метрів з 22-х пройшов повз правий кут. ПСЖ, однак, дуже швидко прокинувся й почав розривати гостей. Так, на 49-й Неймар отримав закидання на центр штрафного й пробив у небо, а на 51-й бразилець виводив Мбаппе сам на сам – Нойєр вийшов з воріт і встиг вибити м'яч з-під Кіліана. Найкращу ж нагоду провести швидкий гол парижани втратили на 53-й хвилині, коли Ді Марія отримав діагональ на правий край штрафного від Мбаппе – Анхель шедеврально переграв Девіса й прокотив м'яч повз Нойєра під замикання в порожні ворота. На жаль для французів, Неймар не встиг на замикання!

Після цього гра скотилася до фази позиційної боротьби. Баварія у ній виглядала фаворитом – і на 62-й хвилині мюнхенці могли довести свою перевагу завдяки проникному пасу від Сане під удар Мюллеру. Томас пробивав метрів з семи, але Навас скоротив кут обстрілу й парирував. В наступні 15 хвилин німці взагалі нічого не створили, однак і ПСЖ після моменту Ді-Марії-Неймара перестав загострювати. До того ж, французи втратили лівого фулбека Діалло. Словом, середину матчу можна назвати найгіршим відрізком сьогоднішньої гри.

Стривожені тренери на 70-х хвилинах провели заміни. Ганс-Дітер Флік на 70-й хвилині замість Девіса наважився кинути у бій Мусіала, а Маурісіо Почеттіно випустив Кіна замість Дракслера. Ці ходи розворушили поєдинок: вже на 75-й Кін прорвався на лівий кут карного майданчика й завдав потужного удару (вище воріт), а на 77-й Мбаппе разом з ним вийшов віч-на-віч з Нойєром – Кіліан пробив під поперечку, однак взяття воріт скасували через офсайд. Баварія відповіла на 82-й, коли Сане увійшов на правий край штрафного, розхитав Баккера й пробив під дальню стійку. М'яч прокотився у сантиметрах від неї!

В ендшпілі зустрічі мюнхенці почали відверто притискати ПСЖ. "Червоні" розкатували м'яч біля чужих воріт і постійно стріляли в захисників, або ж просто не встигали на замикання в останню секунду. На 86-й хвилині Ганс-Дітер Флік випустив високого Хаві Мартінеса замість Шупо-Мотінга, аби чіплятись за подачі, але вони у гостей не проходили. Господарі, своєю чергою, тягнули час усіма методами, а на 89-й хвилині Неймар міг поставити крапку – бразилець розігнав контратаку й віддав пас під вихід Мбаппе віч-на-віч. Мануель вийшов з воріт і в підкаті вибив м'яч з-під ніг Кіліана!

На останній хвилині врятувати Баварію міг Сане, який хитнув захисника й небезпечно прострілив, але Навас перехопив сферу. За цим пролунав фінальний свисток, який сповістив про прохід ПСЖ у півфінал за правилом виїзного голу – у парижан їх більше.

Неймар – геній

Мабуть, головний висновок матчу. У Мюнхені бразилець теж виділявся – саме він віддав геніальний асист на Маркіньйоса, змусивши навіть Швайнштайгера писати оди на честь бразильця. Втім, там преса приділила більше уваги Мбаппе, при цьому розкритикувавши Нея за інертність у позиційній роботі проти Кімміха. Нападники взагалі не допомагали оборонятись – тоді здавалося, що з таким футболом провал у Парижі неминучий.

У матчі-відповіді Неймар дещо виправився, більш-менш старанно працюючи без м'яча (виконав 6 повернень для команди), але з ним у ногах форвард перетворювався на нічний жах мюнхенців. По суті, він самотужки знищив "червоних": бразилець мав 6 успішних обіграшів на дриблінгу (з 12-ти спроб), двічі виходив віч-на-віч з Нойєром, двічі виводив сам на сам Мбаппе й завдав 6 ударів по воротах – три у площину й два у каркас. Ще одного разу нападник міг забивати у порожні, але не встиг на замикання.

До того ж, Ней виграв 13 з 25-ти єдиноборств, зібрав на собі аж сім фолів, зробив 14 дотиків у штрафному і став лідером за кількістю передач на просування серед польових гравців (7 передач). Взагалі, за всіма вищезазначеними показниками бразилець є найкращим у матчі.

Втім, користь від дій Неймара була набагато глибшою. Форвард настільки лякав гравців Баварії, що стягував на себе по трьох опікунів. Це дозволяло розганяти атаки ПСЖ – як, наприклад, у моменті з виходом віч-на-віч на 39-й хвилині. Бразилець в оточенні кількох суперників віддав точний пас на Дракслера, який у дотик перевів м'яч на хід Мбаппе. Неймар же швидко оцінив ситуацію й побіг відкриватись у вільну зону, куди й відправив пас Кіліан. Бути б голу, якби не стійка.

А ось так Неймар проривав пресинг на фланзі.

Бразилець просто знущався над Баварією. Це визнають як тактичні експерти, так і звичайні вболівальники. З даним фактом сперечатися немає сенсу. Браво!

Баварія розчарувала

Ганс-Дітер Флік мав дуже багато втрат перед матчами проти ПСЖ. Особливо критичною була відсутність Лєвандовскі, Гнабрі та Горецки, однак у Мюнхені ці негаразди не завадили "червоній машині" розтрощити Париж – так, за голами німці програли, але Баварія створила цілий вагон моментів. Перед виїздом до списку травмованих додався Зюле, але цю втрату команда могла пережити спокійно. Здавалося, що сьогодні "рекордмайстер" якщо й не пройде у півфінал, то точно награє на 3-4 очікуваних голи.

Статистично гості знову перевершили ПСЖ, однак насправді німецький чемпіон розчарував. Баварія не була схожою на саму себе – команда виглядала прогнозовано й не могла реалізувати своїх переваг над ПСЖ (структуру, кращий контроль м'яча й кращу позиційну роботу). Частково це було пов'язано з відсутністю Лєвандовскі й Гнабрі, внаслідок якої футбол Мюнхена змушений був збиватись на фланги, однак у парижан в якості фулбеків виступало два молодих виконавця (Дагба й Діалло) – Коман і Сане повинні були знищити їх із заплющеними очами.

В принципі, Кінгслі та Лерой впорались з цими завданнями (11 обіграшів на двох), однак за обіграшем юнаків вони не мали особливих варіантів для продовження атаки – паризька оборона міцно перекривала центральні зони. Баварії критично не вистачало нетривіальних розіграшів та моментів. Фактично, все крутилося навколо численних спроб зайти у штрафний через фланг.

Навіть елементарно притиснути ПСЖ не вдавалося до останніх хвилин, хоча ініціатива належала мюнхенцям. Та і фінальний штурм подарував більше нервів, ніж реальної гостроти. Підопічні Маурісіо Почеттіно не дозволили Баварії вдавити себе у карний майданчик, як це було у Німеччині.

Навіть головна "родзинка" мюнхенського колективу – інтенсивний пресинг – не працювала так, як слід, хоча статистично все виглядало красиво (в 50-ти метрах від чужих воріт гості не давали зробити більше шести пасів). Баварія дійсно швидко повертала м'яч, однак ПСЖ працював від мікроепізодів, використовуючи помилки. Німці висмикувались агресивно й намагалися накривати лідерів господарів великою групою гравців, але всього один пас чи обіграш відрізав цю групу – як у моменті з Неймаром та Дракслером на фланзі.

Таких епізодів було занадто багато. ПСЖ ефективно використовував свою інфернальну перевагу в техніці та швидкості – частина експертів може заявити, що це дуже ризикований метод виходу з-під тиску, а структура гри досі вирішує, однак це не зовсім так. Роль дриблерів в епоху інтенсивного персонального пресингу зростає, а зіркові дриблери цілком можуть бути тактичною зброєю – достатньо лишень створити ізоляцію.

Чи заслужила Баварія на прохід у півфінал? Навряд чи. У першому матчі команда Ганса-Дітера Фліка допустила занадто багато результативних помилок і виявила значні проблеми з реалізацією – при цьому головну чесноту ПСЖ (здатність долати тиск через дриблінг зірок) мюнхенці не могли нівелювати ще вдома. На виїзді ж німці виглядали занадто шаблонно й нудно. Маурісіо Почеттіно, своєю чергою, зумів зробити висновки з першої гри, не давши "червоним" такої ж свободи дій, яку ті отримали на Альянц Арені.

Звісно, з Лєвандовскі, Гнабрі та Горецкою в основі все могло піти за іншим сценарієм, однак і ПСЖ виступав в неоптимальному складі – особливо в Мюнхені. В будь-якому випадку, німці мали достатньо можливостей пройти у півфінал. Баварія ними не скористалася, за що й була покарана.

Дворовий стиль ПСЖ ламає канони

Париж вдруге поспіль виходить у півфінал Ліги чемпіонів. Рік тому команда Томаса Тухеля добилася цього завдяки якісній структурній організації – німцю навіть Неймара вмовив дисципліновано відпрацьовувати у чорновій роботі. З приходом Маурісіо Почеттіно підхід змінився – французи не вражають складними тактичними перебудовами, зірки не допомагають в обороні, пресингу також немає, але при цьому гравці творять справжню магію на полі. Рівень технічної підготовки дозволяє ігнорувати високу організацію суперника й розривати його на обіграшах між лідерами.

Футбол ПСЖ нагадує дворовий стиль, де немає ніяких складних матерій – лишень техніка, швидкість та удари. Звісно, Маурісіо Почеттіно вносить у нього важливі корективи – зокрема, його підопічні розуміли, як пресингуватиме Баварія і через які зони можна виходити в атаку, а стартовий план на гру вимагав дисциплінованої роботи по Кімміху. У матчі з Барсою теж вистачало вдалих тактичних рішень. Париж дуже гнучкий у цьому плані, однак основна модель залишається очевидною – команда намагається реалізувати швидкість і техніку Неймара, Мбаппе та Ді Марії, яким дозволяють ігнорувати "чорнуху". В разі чого – Навас підстрахує.

За всіма канонами даний підхід не повинен працювати на дистанції. Власне, у чемпіонаті Франції ПСЖ досі не йде першим, однак у Лізі чемпіонів парижани вже винесли Барселону та Баварію – це той рівень, де ефектного стилю підопічних Маурісіо Почеттіно мало б бути недостатньо. Французи, однак, руйнують канони, у веселому відкритому режимі розриваючи грандів. Те, що демонструє ПСЖ у цьогорічній ЛЧ, максимально близько відповідає духу слова "футбол".

Отримати таку команду у півфіналі Ліги чемпіонів приємно, адже занадто багато було складних тактичних історій у минулорінчих вирішальних матчах. Карнавальний ПСЖ, який йде в розріз з трендами й виносить грандів – те, що доктор прописав!

Челсі поступився Порту з шаленим голом бісіклетою, але вийшов до півфіналу Ліги чемпіонів