УКР РУС

Португалія – Україна: Пятов рятує план Шевченка, Роналду і Мораєс тринькають – у нас нові лідери, у суперника прокляття

23 березня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Португалія не дотиснула Україну (0:0) в 1-му турі відбору на Чемпіонат Європи-2020. Рахунок і огляд матчу 22 березня 2019 читайте на "Футбол 24"

Матч, як і онлайн-трансляція Португалія – Україна на "Футбол 24", стартував о 21:45. Гру транслюють канали "Україна" та "Футбол 1". Роналду після 9-місячної паузи повернувся до складу своєї національної команди, яка захищає титул чинних чемпіонів Європи. Обидві збірні виграли свої групи Ліги націй. Португалія вийшла у фінал елітної групи. Україна, якщо не зможе посісти 1-2 місця у відборі, зможе позмагатись за вихід на Євро-2020 через фінал другого дивізіону.

Португалія – Україна – 0:0 – відеоогляд матчу

Стартові 15 хвилин минули без моментів та ударів. Португалія володіла певною перевагою, а Україна втратила кілька нагод для контратак. На 16-й гру "відкрив" Пепе ударом з-за меж штрафного – Пятов перевів над воротами, хоча снаряд і так начебто летів вище. Тут же Карвалью реалізував навіс з правого флангу. Тюрпен гол справедливо скасував, позаяк Миколенко витримав офсайдну пастку від партнерів по захисту.

Коноплянка у своєму стилі пройшов у володіння португальців, але пробив кудись у бік кутового прапорця. Перший супермомент виник внаслідок провалу правого флангу збірної. Роналду без проблем пройшов Кривцова і кивнув низом. Пятов не дав себе прошити. Після обрізки Матвієнка Кріштіану отримав ідентичний момент навпроти одного захисника Шахтаря і знову не зміг переграти нашого воротаря. Миколенко видав сміливий рейд, пройшовши двох суперників і зупинившись тільки не Діаші у штрафному.

Матвієнко після подачі праворуч ледь не зрізав у власні ворота. Бернарду Сілва увірвався у наш штрафний і ледь не пройшов на ударну позицію. Яремчук задумав класну передачу за спини захисникам, утім португальці в останній момент перервали атаку. Миколенко кілька разів виграв боротьбу на своєму лівому фланзі, а під кінець тайму гра зовсім заспокоїлась. І тут Зінченко віддав пас у реанімацію на Пятова. Воротар Шахтаря послизнувся при прийомі, але встиг вибити снаряд раніше, ніж добіг Роналду.

За перші 45 хвилин у нас 0 ударів по воротах проти 3-х у Португалії, якась загальмована гра в атаці та проблеми в захисті, які переважно самі собі створюємо.

Що таке комбінація, показало тріо португальців на нашій половині. Дальній пас, миттєве скидання від Роналду та удар Андре Сілви – добре, що прямо у Пятова. Бернарду Сілва на швидкості увірвався ледь не у воротарський, а там Зінченко, як і обіцяв, вимкнув партнера по Манчестер Сіті. Андре Сілва розкішно викрутив у дальній кут, але вдалий політ Пятова за сейвом був ще красивішим.

Циганков вийшов замість відверто інертного Марлоса. Геррейро з дуже небезпечного штрафного уже начебто перекидав стінку, проте Зінченко класно вистрибнув і заблокував удар. Натуралізований бразильський форвард з'явився на полі, але це не Жуніор Мораєс. Дієго Соуза, 29-річний нападник Браги дебютує за Португалію, міняючи Андре Сілву. На 76-й вийшов уже і Мораєс.

Коноплянка пробив здалеку, Патрісіу відбив перед собою, а Мораєс замість добити пальнув вище в боротьбі з захисником. Жуніор за якусь хвилину змарнував 2 удари з близької відстані (інший заблокували). Роналду та Соуза на останніх хвилинах знову потурбували воротаря України – він на місці. Останній претендував на пенальті в жорсткій боротьбі з Миколенком, але Тюрпен не наважився призначити 11-метровий на останніх секундах.

Блискучий результат, від якого залежить наша оцінка гри

Звичайно, не врятуй Пятов у першому і другому таймах, ми б зовсім не так захоплювались нашою національною командою. Один гол іноді різко міняє оцінку подій. З одного боку 8:1 за ударами у площину на користь Португалії, яка відчутно переважала нас у креативі. З іншого – Мораєс був зобов'язаний приносити перемогу в нашому єдиному осмисленому і доведеному до точного удару моменті.

Шевченко і Караваєв в унісон говорили про на 80% виконану установку на гру. Ну, десь так. Усе-таки ми занадто мало створювали і моментами ніби боялись розвивати помилки суперника в гострі контратаки. Зате ззаду діяли проти такого націленого на атаку суперника доволі гідно і боротьбу не програли. А за такого результату з чинними чемпіонами Європи, не забувайте, хочеться більше хвалити, ніж критикувати.

Пятов – герой матчу, а у збірної України нові лідери

Воротар Шахтаря, якого часто критикують за гольові помилки, видав класний матч, яким захоплюються навіть за кордоном. Скептики, звісно, знайдуться і скажуть, що м'яч летів просто в нього. Насправді Пятов зупинив Роналду та Андре Сілву дуже круто, виконавши 5 сейвів після ударів з меж нашого штрафного! Просто передивіться ці порятунки на вагу трьох очок – одного нашого і двох відібраних у португальців.

Сподобались наші молоді хлопці. Той випадок, коли хочеться сказати "за ними майбутнє" не лише для красивого слівця, а цілком по ділу. Зінченко дуже надійно зіграв у захисті, з такою впевненістю підстраховуючи партнерів та перекусуючи зіркових опонентів, ніби все життя провів у Серії А. Ось що з нашими людьми його величність Тренер робить. До слова, саме Зінченко віддавав під удар Коноплянці, коли Євген став єдиним, хто влучив у площину воріт серед українців.

У тому епізоді ми ледь не єдиний раз за матч створили достатню кількість варіантів у чужому штрафному. І тут варто похвалити двох динамівців. Циганков почав найнебезпечнішу нашу атаку, а згодом був готовий підтримати її в районі 11-метрової позначки. Віктор не боявся загострювати. Хай не все виходило, а одного разу його втрата привела до небезпечного контрвипаду, але він додав барв місцями зовсім похмурій атаці.

Миколенко у своєму дебютному офіційному матчі за головну команду країни відіграв на дуже солідному рівні проти гравців Ювентуса та Манчестер Сіті Роналду, Канселу й Бернарду Сілви. Віталій не боявся грати і на атаку, хоча мав таких грізних опонентів. Здійснив 3 з 3-х вдалих спроб відбору. Найкращий за перехопленнями (3). Міг стати антигероєм, якби суддя дуже хотів витягнути Португалію, але це було б так само несправедливо, як наша перемога.

Степаненко і Маліновський зіграли дуже непоганий матч у плані боротьби. Тарас разом з Миколенком став найкращим в України за відборами. Руслан поза конкуренцією за дриблінгом (3 з 3-х спроб успішні). Обидва центральні півзахисники виграли по 7 єдиноборств, що є найкращим показником у команді Шевченка. Творити дуже не мали часу, але допомагали обороні відмінно.

Матвієнко більш ніж добре замінив Ракицького в центрі захисту. Микола віддав 4 точні дальні передачі з 5-х спроб і декілька разів реально загострював ситуацію. Він також виконав 11 виносів – найбільше з-поміж усіх інших гравців підчищав біля наших воріт. Отримав від Sofascore найвищий бал серед польових гравців збірної України.

Що (хто) не сподобалось

Вийшло далеко не все, що могли б зробити. Переважно питання стосуються атакувальної лінії. Коноплянка став з одного боку найбільш гострим нашим гравцем (за його участі пройшли дві найкращі атаки), але з іншого багато гальмував і віддавав назад. Було видно, що він втратив ігровий тонус і має проблеми з прийняттям рішень. Однак класу Євгена все ще вистачає, щоб 1-2 рази за матч зробити момент майже з нічого.

Марлос втрачав м'яч на рівному місці, іноді це приводило до швидких контр суперника. Взагалі етнічний бразилець був мало схожий на того технічного гравця, який возить суперників в УПЛ. Разом з Коно – лідер за втратами (по 4), хоча відіграв менше 70-и хвилин. Навіть Жуніор Мораєс, який вийшов на заміну, виграв не менше єдиноборств (у форварда 3 з 8, у Марлоса 3 з 12).

Наші вінгери взагалі опинились відірваними від партнерів, і це виглядало доволі сумно. Те саме стосується і форвардів. До Яремчука м'яч практично не доходив, хоча сподобалось те, як Роман шукав рішення з прицілом на атаку, а не просто віддати ближньому чи назад. Мораєс втратив наш найбільший шанс. Коли граєш з настільки низьким блоком, завдання суперника ускладнюється, але й ти маєш значно менше нагод і не можеш тринькати такі моменти.

Прокляття Португалії триває

Смішить, коли говорять, що у Роналду якесь не таке налаштування на гру було чи щось в дусі "він вже не той". Просто бувають такі дні, коли не йде. Кріштіану дуже хотів нас засмутити, але нічого не вдіяв проти жахливої традиції та насиченого захисту Шевченка. Лідер Ювентуса виграв менше половини єдиноборств (6 з 13). КР7 був не дуже успішним у прострілах та навісах (1 з 8). І тут зробимо комплімент побудові нашої оборони. Надійно і зі смаком, хоча й не ідеально. Коли сам на сам з Кривцовим залишався Роналду, було дуже лячно.

Уже понад 20 років його національна команда не може виграти перший матч відбору на Чемпіонат Європи. Після того, як у 1998-му обіграли Угорщину, португальці стабільно провалюють дебют кампанії. Далі було домашнє Євро, на яке не потрібно було кваліфіковуватись. Після цього трапились справжні конфузи: нічиї з... Фінляндією (1:1 у 2006-му) та Кіпром (4:4 у 2010-му), а також поразка від Албанії (0:1 4 роки тому).

"Є речі, які навіть Париж не в змозі змінити", – похмуро жартують португальці, натякаючи на виграш французького Євро-2016. Тож хвала небесам за календар і давайте обережно та без зайвої ейфорії оцінювати цей результат. Боротьба проти тієї ж Сербії буде не легшою, а ми насправді ще нічого не здобули. Так, просто підігріли апетит і потішили его наших вболівальників, яким позитивний результат був дуже потрібен. Попри 18 ударів по воротах збірної України, наші хлопці дозволили Португалії награти лише на майже 1 очікуваний гол у сумі, і це теж свого роду перемога.