УКР РУС

Північна Македонія U-21 – Україна U-21: нічия як покарання за розконцентрацію, проблеми Ротаня та посилення ролі Мудрика

11 листопада 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 5-го туру відбору до чемпіонату Європи-2023 молодіжні збірні Північної Македонії та України переможця не виявили (1:1). Звіт читайте на "Футбол 24".

Українська молодіжка непогано проходить кваліфікацію до Євро-2023 U-21, вигравши три матчі з чотирьох (лишень французи виявились нам не по зубах) і вирвавшись на другу позицію в групі Н. В разі виїзної перемоги над Північною Македонією U-21 підопічні Руслана Ротаня відірвалися б від переслідувачів на 7 очок, а у випадку осічки Франції у зустрічі з Вірменією можна було б навіть повернутись на першу сходинку.

Мудрик оцінив шанси молодіжної збірної України пробитись на Євро-2023

Тренерський штаб нашої збірної на такий важливий поєдинок виставив максимально сильний склад – на поле вийшли всі лідери атаки й півзахисту, дискваліфікованого центрбека Таловєрова замінив Сирота (його випросили у Олександра Петракова), а у воротах розташувався Трубін. Усі виконавці були представниками основної обойми клубів УПЛ. Такої потужної основи у відборі до Євро-2023 U-21 українська молодіжка ще не збирала.

Північна Македонія виявилась відверто слабким суперником. У господарів за весь перший тайм не пройшло жодного удару по воротах – і навіть цікавих атак балканці не проводили. Футбол настільки низької якості важко буде знайти навіть у нашій Першій лізі. Трубін відверто нудьгував. Лишень у фолах цей колектив виявився кращим, заробивши три жовтих картки до перерви за дуже грубу гру.

Втім, Україна на тлі такого опонента виглядала не набагато краще. В перші 20 хвилин наші гравці навіть не могли нормально м'яч втримати, допускаючи значну кількість дрібних помилок при володінні. Темп перепасовок був низьким, а хороших підходів до чужих воріт не виникало.

В другій половині першого тайму Україна U-21 налагодила контроль і почала проводити небезпечні моменти. Так, на 25-й хвилині Мудрик зі штрафного метрів з 25-ти пробив повз ліву стійку, а на 29-й він же отримав проникний пас від Криськіва й вистрілив з лівого кута воротарського – поперечина врятувала Північну Македонію! Ще одну комбінацію з прострілом на 34-й хвилині Мудрик запоров невдалим замиканням з близької відстані. Зрештою, на 42-й "синьо-жовті" дотиснули господарів: Мудрик виконав подачу з кутового, а Сирота замкнув головою – 0:1!

Відпочивати команди відправились за справедливої переваги українців в рахунку. Другий же тайм насторожив від самого початку – господарі увімкнули агресивний пресинг, накриваючи підопічних Руслана Ротаня на прийомі м'яча й нав'язуючи велику кількість єдиноборств. Після одного з відбирань у центрі поля господарі завдали перший удар по воротах (Гроздановскі з-за меж штрафного пробив дуже неточно).

Наша молодіжка допускала дрібні помилки, а на 58-й хвилині українці помилилися по-великому: поперечну передачу низом з правого флангу в район нашого штрафного перехопив Гроздановскі, який, вийшов віч-на-віч з Трубіним. Томче легко переграв Анатолія. 1:1.

Наступні 10 хвилин виявились найгіршими для збірної України U-21, хоча північні македонці практично нічого на полі й не робили. Досить швидко вони припинили пресингувати, сівши на власну половину, однак "синьо-жовті" допускали занадто велику кількість втрат м'яча. Моментів не виникало – був лишень постріл Криськіва з перспективної позиції значно вище воріт.

Стривожений Руслан Ротань на 70-й хвилині вирішив освіжити гру потрійною заміною, випустивши Очеретька, Ваната й Желізка замість В'юнника, Криськіва й Назаренка. Цей хід на деякий час покращив ситуацію. Украна відновила якісний контроль м'яча й почала проводити затяжні позиційні атаки – втім, жодну з них не вдавалося довести до бодай якогось моменту.

Македонці ж, оперативно парирувавши заміни Ротаня, не сильно змінили загальний зміст зустрічі, але контратак у господарів стало більше. На 78-й вони могли навіть другий гол у наші ворота забити внаслідок закидання від Ілієвскі на дальню стійку, де неприкритим залишили Рамадані – на щастя, з гострого кута він пробив паралельно воротам, а Батагов виніс м'яч. На 80-й з дистанції пробивав Станковскі (зависоко), а Фазлагіч на 81-й замикав подачу зі стандарту. Гострота цих епізодів була мізерною, але Україна не мала й такого. Згадати можна тільки дуже неточний удар Мудрика метрів з 20-ти.

На ендшпіль зустрічі Руслан Ротань кинув Алефіренка й Михайленка. "Синьо-жовті" нарешті притиснули Північну Македонію U-21, але конвертація активності у моменти була практично нульовою. Аж у компенсований час українці отримали нагоду врятувати перемогу внаслідок крутої комбінації у штрафному – в її завершенні Бондаренко замкнув простріл Вівчаренка. Поперечина врятувала господарів!

У підсумку, фінальний свисток зафіксував результативну нічию. Україна збільшила відрив від конкурентів на дистанцію у чотири очки, залишившись на другій позиції з 10 заліковими балами.

Мудрик – головна зірка U-21

Перший тайм поєдинку в Скоп'є став справжнім бенефісом Мудрика. Особливо друга його половина – Михайло ледь не забив зі стандарту з дальньої дистанції, пробивав з меж карного майданчика в поперечку, взяв участь у більшості комбінацій України й виконав асист на Сироту. В другому таймі лівий фланг теж був значно активнішим за інші зони, а Мудрик всюди йшов у загострення – втім, моментів вже не виникало.

Навіть з урахуванням другого тайму Мудрика цілком можна назвати найкращим у зустрічі. Ніхто так сильно не впливав на гру. У попередніх поєдинках Михайло теж сильно виручав Руслана Ротаня – в його активі переможний штрафний у ворота Вірменії і подача під автогол Фарерських островів (а також 4-5 топ-моментів + організація такої ж кількості нагод для партнерів). Без Мудрика у нас могло бути всього 3 очки за звитягу в Сербії – там Михайло не грав.

Не можна сказати, що Михайло робить те, чого не роблять інші. Бондаренко, Криськів, Судаков та інші теж приймають сміливі рішення та якісно працюють позиційно – просто у Мудрика значно більший об'єм користі. Вочевидь, взнаки дається робота з Роберто Де Дзербі у основній обоймі Шахтаря. Партнери по атаці на такий високий рівень ще не вийшли.

Проблема полягає в тому, що Україна U-21 сильно залежна від Мудрика, хоча це далеко не ідеальний футболіст. У нього є серйозні проблеми з грою без м'яча, що особливо критично у матчах проти команд рівня Франції. Тепер до нього ще й буде приділена особлива увага з боку суперників. Руслану Ротаню та його підопічним необхідно підлаштовуватись до таких реалій – інакше осічок з Македоніями стане більше.

Молодіжці не вистачає стабільності й концентрації

Збірна України U-21 зараз демонструє найкращий футбол за час каденції Руслана Ротаня, та і результати повзуть вгору. Зараз у команди є реальна можливість вийти на Євро. При цьому молодіжка намагається працювати через володіння, розкриваючи зони в обороні суперника завдяки переміщенню та руху м'яча у високому темпі – а це дуже важливо. Нам необхідно вчитись цьому футболу. На грі Чорноморців і Колосів наша країна вже нічого не виграє.

Проблема полягає в тому, що для прогресу замало комбінувати за конспектами Шевченка. Матч проти Північної Македонії став черговим підтвердженням значних проблем у ігровій стабільності й концентрації. Як і у попередніх циклах, молодіжка не здатна видати рівний матч, добиваючись результату виключно через спалахи активності. У Скоп'є "синьо-жовті" видали потужні 20 хвилин в першому таймі й 10-15 хвилин явного домінування в другому (але вже без моментів) – хоча суперник був вкрай слабким.

І це вже не перший раз. Аналогічні провали були і з Вірменією, і з Сербією. Навіть у матчі з Фарерськими островами Україна U-21 проводила по 30 хвилин без моментів. Та ж уривчастість спостерігалася від самого початку роботи Руслана Ротаня. Сюди ж додається проблема слабкої конвертації переваги в моменти й голи, а також періодичні обвали темпу грі й успішності єдиноборств.

В першу чергу, за це відповідає Руслан Ротань. Він бажає грати у симпатичний футбол, але стилістичних змін для прогресу замало. Йому досі не вдається контролювати матчі – Україна U-21 виглядає цікавою, але перманентно сирою командою. Вона знаходить простір і створює моменти, але в обмеженій кількості. У неї прогресивна ігрова модель, однак їй не вистачає гнучкості по ходу зустрічі.

У Ротаня правильний хід мислення, однак досвіду для грамотного застосування замало. Це виливається не тільки у провали з Македонією, а й спроби переконтролювати м'яч у Франції навіть після трьох пропущених голів.

Втім, футболісти теж мають задуматись. Вірменія, Фарери, Північна Македонія – це дуже слабкі суперники, яких Україна повинна давити бетонним катком просто на куражі. Чому це можливо тільки протягом 20-30 хвилин? Чому команда не здатна налаштуватись на рівний матч?

Можна було б все списати на менеджмент Ротаня, але навряд чи він аж так сильно заважав у матчі з Фарерськими островами у Запоріжжі, що команда зіграла на 1:0. Навряд чи Сирота в матчах ЛЧ наважиться віддавати поперечні передачі на 20 метрів перед власним штрафним під тиском суперника. Навряд чи Динамо чи Шахтар у важливих матчах дозволять собі 20-30 хвилин гри в низькому темпі без спроб підійти до штрафного й з купою дрібних помилок при передачах..

А от у простих поєдинках з українською молоддю це трапляється регулярно. Достатньо подивитись на важкі матчі Динамо U-19 в молодіжному чемпіонаті перед Юнацькою ЛЧ, або ж на гру основи киян проти середняків протягом останнього місяця (або ж на гру "гірників" у попередньому сезоні). Там були ті ж нестабільні відрізки й ті ж секундні розконцентрації, за які суперник карав. Ось і Гроздановскі покарав.

Футбол не вибачає такого ставлення до гри, яке притаманне українським футболістам. Одна помилка здатна вирішити все. Втім, навіть у цій проблемі крайнім залишається Руслан Петрович – він має залишатись головним авторитетом, мотиватором і страхом своєї команди. Схоже, в цьому напрямі йому ще вчитись і вчитись.

"Образи на Маркевича не було": Кащук про публічну критику тренера, святкування у масці Людини-павука і віру в Петракова