УКР РУС

ЧС-2018 Південна Корея – Німеччина: падіння чемпіона – Бундестім програв азіатам і безславно покинув Мундіаль

27 червня 2018 Читать на русском

Збірна Німеччини несподівано програла Південній Кореї (0:2) в матчі 3-го туру в групі F на чемпіонаті світу-2018. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Уже зі стартових хвилин матчу німці почали активно брати під контроль м'яч. Відразу ввімкнулися в гру і флангові оборонці Бундестіму – Гектор і Кімміх (рідше) постійно підключались до атак і намагалися прострілити до карного майданчика. У перші 15 хвилин характерною ознакою поєдинку стала наявність 5-6 корейців у власній зоні біля воріт. Гра ж Німеччини нагадувала ефект пружини: спокійне комбінування в центрі поля, доки Озіл або Кроос не навантажать фланги, розрізавши класними передачами оборону суперника.

Південна Корея – Німеччина – 2:0 – відео голів та огляд матчу

Не забивши швидкий гол, німці трохи збавили обертів. Посприяла цьому й Південна Корея. Азіати погодилися на темп гри, запропонований німцями, й почали відповідати своїми напівмоментами. На 19-й хвилині Юнг Ву-Йонг сильно пробив зі штрафного, до чого Нойєр виявився неготовим. Мануель не зумів відразу зафіксувати м'яч і лише в останню мить вибив його з ноги Сона, який вже збирався відкрити рахунок у матчі.

Проте, друга половина тайму знову виявилась за підопічними Йоахіма Льова. Вони почали більше уваги приділяти завершенню атак. Зокрема, вирішили кожен свій випад завершувати ударом по воротах. Так, на 33-й хвилині Ройс несподівано отримав вільний простір прямісінько по центру воріт, трохи пройшов із м'ячем і класно пробив метрів із 20-ти. Щоправда, корейський оборонець кинувся під м'яч.

Цей приклад виявився показовим. Ще мінімум тричі до кінця тайму захисники Південної Кореї таким же чином відвертали загрозу від власних воріт. Найреальніший момент був у Вернера. На 39-й хвилині Тімо класно увірвався до карної зони із правого флангу й бив за діагоналлю у дальній кут, але самовіддана гра оборонця не дала змоги йому відзначитися.

Випав із гри Леон Горецка. Можна було навіть припустити, що вже в перерві головний тренер Німеччини змінить його на іншого перевіреного бійця. Наприклад, Мюллєра чи Дракслера. Рахунок 0:0 після першого тайму не зовсім відображав хід поєдинку, але засвідчив німецьку кризу зі створенням реальних нагод і їх реалізацією.

Проте, в перерві замін не сталося. Льов надав ще один шанс стартовій одинадцятці. Віддячити за це взявся саме Горецка. На 48-й хвилині Леон відгукнувся на класну подачу Кімміха з правого флангу й головою переправляв м'яч у ворота, але кіпер корейців Чо Х'юн-Ву витягнув м'яч із кута. Зі стартом другої половини гри німці прогнозовано пішли вперед великими силами. Це спровокувало появу вільних зон біля володінь Нойєра. Часом лише звична для воротаря Баварії гра на позиції ліберо та жертовність Хуммельса дозволяли уникнути Бундестіму серйозних неприємностей.

Південна Корея – Німеччина: онлайн-трансляція матчу ЧС-2018 – як це було

Зрозумівши, що комбінаційною вишуканістю здолати опір корейців може не вдатися, тренерський штаб збірної Німеччини почергово зробив дві заміни: Гомес і Мюллєр змінили Хедіру та Горецку відповідно. За такої гри обом важко далося входження в гру. Гомес, наприклад, зумів вперше вдарити по воротах аж через 10 хвилин після появи на полі, та й те прямісінько по центру воріт.

Зате відхід із поля Хедіри став відчутнішим для оборони німців. Втрачаючи необачно м'яч на половині поля суперника, команда Льова відразу наражалася на контратаки корейців. Проте, скористатися неодноразовими виходами на ворота Нойєра збірна Південної Кореї впродовж тривалого часу не могла. Не допомогла цьому навіть чисельна перевага атакувальних гравців над захисниками.

Цікаві комбінації Німеччини впродовж тривалого часу так і не народили для них реальних нагод забити. Не дивно, що в останню третину поєдинку поступово Бундестім перейшов до іншої зброї – дальніх ударів. "Стріляв" здалеку Кроос (тричі), ще кілька разів били Ройс і Вернер, але м'яч вперто оминав ворота Чо Х'юн-Ву або ж корейський кіпер спокійно забирав його до рук.

Зрештою на 87-й хвилині Кімміху вдалося продертися правим флангом і класно навісити на лінію воротарського майданчика. Вже там Гомес, здавалося, бив напевне, та й цього разу м'яч не влетів у ворота, пройшовши над поперечиною.

Насамкінець добрим і злим генієм для німців став арбітр. Марк Гейгер спочатку додав аж 6 хвилин до матчу, але потім накликав на себе гнів уболівальників Німеччини, зарахувавши суперечливий гол Кім Йон Гвона. Той перебував на межі офсайду, коли отримав м'яч на лінії воротарського майданчика після серії помилки при подачі кутового. Остаточне рішення рефері прийняти знову допоміг VAR. Німці, включно з Нойєром, побігли вперед, але замість того, щоб бодай зрівняти рахунок, отримали ще один гол у власні ворота. Сон Хин Мін забивав вже в порожні ворота після довжелезної передачі майже через усе поле. Отже, 2:0 і збірна Німеччини безславно покидає Мундіаль, а також віддає чемпіонську корону.

Тактичний задум і криза Льова

Перед матчем тренерський штаб збірної Німеччини вирішив, що гра з форвардом-стовпом, як-от Маріо Гомес, буде занадто прямолінійною та легко читатиметься корейською обороною. План німців полягав у позиційній грі з фальшивою "дев'яткою". Цю роль мав виконувати Тімо Вернер, постійно відтягуючи на себе захисників Південної Кореї.

У вільні зони, які будуть з'являтися через вдалу гру молодого нападника, мали вриватися Ройс і Горецка і створювати небезпечні моменти разом із крайніми оборонцями. Гектор і Кімміх зі своїми ролями впоралися краще, адже принаймні в першому таймі постійно використовували кроси. Вони, однак, бажаного ефекту так і не дали.

Важливим був і трикутник у центрі поля. Самі Хедіра вперше з'явився на полі на ЧС-2018 і разом із Тоні Кроосом "вигризав" плацдарм для конструювання атак. За креативний бік мав відповідати Месут Озіл. Він часто опускався глибоко до центрального кола, звідки розпочинав атаки, розкидаючи м'яч по флангах. На папері ця тактика виглядала дуже привабливо, та й на полі виглядала яскраво, якби не одне "але" – завершення. Із німецького механізму випали відразу дві ланки – Ройс і особливо Горецка, тому реалізувати в атаці створену перевагу виявилося нікому.

Не вірив до кінця у свій задум і сам Йоахім Льов. Отримавши інформацію про те, що шведи перемагають Мексику, керманич німців вирішив, що проблема не у виконавцях, а в тактиці. Так Бундестім повернувся до гри з наконечником на вістрі атаки. Та перелаштуватися до кінця підопічні Льова не змогли: в атаці креативу стало менше, а ось у обороні почали з'являтися вільні зони, якими корейці мали скористатися ще до доданих арбітром хвилин.

Схоже, зараз найбільш доцільний час згадати про Лероя Сане. Тактика з Вернером у ролі фальшивої "дев'ятки" була б успішнішою, якби з форвардом РБ Лейпциг поруч грали креативніші футболісти. Вінгер Манчестер Сіті, який не потрапив до фінальної заявки Німеччини на Мундіаль, у цьому плані значно переважає і Горецку, і Ройса. Якщо ж брати до уваги наявних у розпорядженні Бундестіму гравців, то більш логічним був би вихід на поле Дракслера.

Терпіння і труд все перетруть

Досягнення Південної Кореї могло б не бути, якби не притаманна східним народам смиренність. Упродовж більшої частини матчу корейці терпіли, пручалися, віддавалися наповну, щоб не дати німцям змоги забити, а, якщо вдасться, спробувати реалізувати власні нагоди. Проти них були всі – вболівальники на трибунах, експерти та букмекери.

Не на користь азійської збірної свідчить і статистика. У середині першого тайму корейці відчутно, але некатастрофічно поступалися у володінні м'ячем (68 % на 32 %). А вже на тому ж відрізку в другому таймі перевага німців була майже тотальною – 71 % на 29 %. Ще гірші справи були з передачами. На 61-шу хвилину поєдинку збірна Німеччини у 3,75 разів більше виконала пасів, аніж корейці.

Але у футбол грають не захмарні відсотки точних передач і володіння м'ячем, а реальні забиті м'ячі. Зараз уже немає значення той факт, що німці завдали 26 ударів по воротах, оскільки збірна Південної Кореї забила двічі. Натомість Бундестіму це так і не вдалося.

Цікаві факти

– збірна Німеччини вперше в історії вилітає з Мундіалю на стадії групового етапу.

– Корея стала першою азійською збірною, яка перемогла чинного чемпіона світу.

– Бундестім став п'ятою національною командою, яка вилетіла в першому раунді після перемоги на попередньому чемпіонаті світу.

ЧС-2018. Група F. 3-й тур

Південна Корея – Німеччина – 2:0

Гол: Кім Йон Гвон, 90+4, Сон Хин Мін, 90+6