УКР РУС

"Петракова вважаю своїм футбольним батьком": герой Минаю про повернення у Європу, Селезньова-наставника та прихід Шарана

16 вересня 2022 Читать на русском
Автор: Любомир Кузьмяк

Інтерв'ю Любомира Кузьмяка з Олексієм Хахльовим, чемпіоном світу U-20, хавбеком Миная із досвідом виступів в Іспанії.

У понеділок Минай здобув першу виїзну перемогу в елітному дивізіоні. Одним із головних її творців став півзахисник Олексій Хахльов. Про успіх в дуелі з Інгульцем, новий імідж та роботу з Олександром Петраковим футболіст розповів у інтерв’ю Футбол 24.

"Чекав на завершення поєдинку і якісь нехороші думки з'являлися"

– Левова частка матчів УПЛ відбуваються на заході країни або у Києві. Попередній тур ви провели на Кіровоградщині. Відвикли від далеких подорожей?

– Дійсно, поїздка виявилася доволі важкою та тривалою. Проте завдяки зусиллям керівництва клубу ми змогли приїхати у місце проведення гри за два до дні її початку, мали час на адаптацію та відновлення. Із Ужгорода ми вирушили автобусом на Львів, а звідти – потягом до Знам'янки.

– Поверталися додому у гарному настрої?

– Звичайно, адже ми везли перші історичні три виїзні очки Минаю. Перемагати завжди приємно – дорогу додому подолали без проблем.

– У грі з Інгульцем ви оформили гол + пас. Напередодні відчували щось особливе?

– На кожен матч виходжу з однаковою ціллю. Немає значення, що це: гол, пас чи просто присутність на полі. Важливо – перемагати. За мою результативну гру з Інгульцем треба подякувати обставинам, Богу, партнерам та тренерському штабу. Ми усі задоволені.

– Все почалося з вашого навісу, який перетворився у дебютний гол УПЛ для 21-річного партнера Єгора Твердохліба.

– Не скажу, що це копія комбінації з тренування, але ми награємо такі епізоди. Головний тренер має певні вимоги до кожного футболіста – хтось повинен подавати, хтось – йти на такі навіси. Усі намагаються виконувати завдання Володимира Богдановича. Робота на тренуваннях і трохи фарту – все склалося.

– У другому гольовому епізоді вже ви опинилися на ударній позиції. Спіймати такий м’яч на ногу – завдання не з легких?

– Передусім треба похвалити Ігоря Гончара за передачу. Мені просто залишалося влучити.

– Ви йшли з поля за рахунку 2:0 певною мірою вимушено – замість вас вийшов запасний воротар Олександр Кемкін. У такий спосіб тренерський штаб закривав позицію вилученого з поля Олександра Бандури.

– Я сів на лавку і добряче нервував. Звідти спостерігати за грою у кілька разів складніше. На полі ти можеш вплинути на хід подій. Коли сидів на лавці і чекав на завершення поєдинку, то якісь нехороші думки десь далеко з'являлися. Однак я одразу їх відганяв від себе. На щастя, ми втримали перемогу і пропустили у меншості лише один гол.

– У другому турі з Олександрією ви пропустили на другій компенсованій хвилині і програли 1:2. Спіймали флешбеки?

– Чесно? Було таке. Нам раніше не завжди щастило. Взяти до прикладу той же матч з Олександрією – таку розв'язку нечасто у футболі зустрінеш. Утім футбольний фарт треба заслужити – нарешті і нам удача посміхнулася. У нас класний колектив, є все для того, щоб підніматися вище у турнірній таблиці. Сподіваюся, ця перемога допоможе нам подолати усі проблеми.

"24 лютого? Хаос у голові і страх всередині"

– Ви є одним зі старожилів Минаю і проводите у команді третій сезон. Почуваєтеся своїм у клубі?

– Тут все супер! Проте війна в Україні внесла корективи у життя кожного з нас. У психологічному плані мені легше – на Закарпаття до мене приїхала мама, сім'я. Ми усі разом… Користуючись нагодою, хочу подякувати нашим захисникам та захисницям. Завдяки їхній хоробрості ми можемо прокидатися у спокійному місті, займатися своїми справами. Знаю, що на фронті багато футбольних фанатів. Сподіваюся, що у них хоч інколи з’являється вільна хвилина і вони мають нагоду переглядати наші матчі.

– 24 лютого ви написали пост, у якому висловили підтримку Україні: "Моя країна належить тільки Українцям і ніхто не зможе привласнити її. Тримайся, рідненька!" Пригадуєте, що відчували у той момент?

– Увесь той день нагадував сон. Я довго не міг зрозуміти, що відбувається і чи у реальному житті все це… Хаос у голові і страх всередині. Важко було повірити, що такі речі можуть траплятися у наш час. Нам залишається боротися, кожен на своєму місці. І жити з вірою у перемогу. У команді ми часто обговорюємо війну, переживаємо за хлопців. Чимало з нас має там знайомих та друзів. Ми з ними на зв'язку, усією командою допомагали фінансово. Це не якісь космічні кошти, але кожен давав від душі. Дуже чекаємо на перемогу України та повернення наших воїнів додому.

"Моє ставлення до росіян просте – вони під*раси": арбітр УПЛ на війні – рятунок у Лимані, конфлікти Срни, рука Кузнєцова

– Певний час життя ви провели в Іспанії. Тамтешні знайомі розпитували про те, що відбувається в Україні?

– Так, мої екс-партнери, керівники клубу цікавилися моїми справами, ситуацією в Україні. Чимало з них пропонували допомогу – у мене брат із сестричкою молодші, їм пропонували поїхати в Іспанію. Мовляв, житло та всі умови є, приїжджайте. Хоч ми і відмовилися, та я дуже вдячний за такі пропозиції у важкий час. Ще більше мене розчулила історія з іспанським знайомим, який фактично був таксистом у клубі. Забирав мене, підвозив усюди. Так от він розповідав, що хоче із дружиною оформити опіку над однією українською дитинкою, яка втратила батьків через війну.

– Єдиний легіонер Минаю – словенець Ловро Грайфонер. Попри війну, він одним із перших іноземців УПЛ заявив, що повернеться у розташування клубу.

– Ловро – хороший хлопець. Він адаптувався тут, вже навіть українську розуміє. Хоча ще не говорить нею. Мені здається, що Ловро задоволений тут усім. В Україні він має можливість прогресувати. Зараз Грайфонер травмований, але я бажаю йому швидко одужати та нарешті дебютувати за Минай.

"Козак з Канади": легіонер Чорноморця полюбив Україну і не злякався війни

– Ще один ваш партнер Євген Селезньов – найбільш медійний футболіст команди. Він багато розповідає про своє спілкування з молоддю. Ви, як молодший партнер, вдосталь почерпнули у Селезньова?

– Селезньов – це легенда українського футболу. Ділити з ним одну роздягальню та працювати на тренуваннях – дорогого вартує. Євген має неоціненний досвід, йому немає чого доводити. Його голи та матчі на високому рівні свідчать самі за себе. Він є своєрідним наставником у колективі. За порадами чи зауваженнями – це до Євгена. Велика честь грати з такою людиною в одній команді.

– Під час зимового міжсезоння Минай очолив Володимир Шаран. Що нового він дав колективу?

– Особисто на мене сильно вплинув його прихід. У Володимира Богдановича власний стиль, він вимогливий тренер. Враховуючи мою позицію на футбольному полі та нашу ігрову схему, з'явилися нові деталі, нові вимоги. Я намагаюся слухати тренера та усе виконувати. Це дуже корисний період і я щиро вдячний Володимиру Богдановичу за довіру.

"Підстригтися наголо? Жодних проблем"

– Новий сезон ви розпочали із новою зачіскою. Довге волосся не заважає?

– Зовсім ні. Принаймні, я на це не відволікаюся. Взагалі відростив волосся спонтанно, нехай поки так побуде (Усміхається).

– Тобто це не намагання повторити образ умовного Хуана Пабло Соріна, аргентинського захисника кінця 90-х – початку "нульових"?

– Гравців старших поколінь Михайло Кополовець називав футбольними динозаврами (Сміється). Моя зачіска – це взагалі не про моду. Так просто зручно. Підстригтися наголо? Жодних проблем. Я ж на чемпіонаті світу грав без волосся. У Карпатах потім трохи відріс. А зараз цілком комфортно.

– Як на ваше життя вплинула перемога на молодіжному чемпіонаті світу?

– Це вже історія. Велика честь бути до неї причетним, але треба вміти перевертати сторінку. Після турніру у мене були певні труднощі – але якби знав, де впадеш, підстелив би солому. Це життя, слід рухатися далі і працювати над собою. У ментальному плані, зокрема. Час йде, футбол змінюється, треба встигати за його розвитком. У кожного свій шлях, кожен несе свій хрест. Не сумніваюся, що все найкраще попереду. Просто треба багато працювати та бути чесним із собою.

– Після того турніру з Олександром Петраковим спілкувалися?

– Олександр Васильович приїжджав на нашу недавню гру з Олександрією. На жаль, після матчу усі швидко розійшлися, тож не поспілкувалися. Раніше Петраков їздив на зимові збори усіх команд УПЛ – приємно, що тренер національної збірної відвідує навіть такі команди, як Минай. Там і зустрілися. Наш зв'язок не дуже тісний, проте я завжди вітаю його не лише з визначними подіями на кшталт дня народження, а й із перемогами збірної. Петракова я вважаю своїм футбольним батьком, тому щиро вдячний йому за все.

– Вам лише 23, однак ви встигли з’їздити у Європу і вже кілька років виступаєте на рівні Прем’єр-ліги. Ціль повернутися у закордонний чемпіонат залишається?

– Звичайно, такі думки є. Та я доволі спокійно до цього ставлюся. Я мешкав кілька років у Іспанії, маю певний досвід. Знаю точно, що важка праця дасть результат, цей момент прийде. Просто треба бути готовим і скористатися цим шансом.

– В Україні ваш дебют на дорослому рівні відбувся у Карпатах. Однак загалом той період важко назвати вдалим?

– Усі пам'ятають, що трапилося з клубом. Прикро, що все так закінчилося. Та я абсолютно не шкодую про час, проведений у Львові. Команда у нас була хороша, плюс я повернувся в Україну, дебютував під керівництвом Романа Санжара в УПЛ. До слова, сталося це у поєдинку з Олександрією Володимира Шарана. Це важливий крок у моїй кар’єрі.

– Попереду на Минай чекає перенесений матч з ФК Львів, а тоді зустріч з Динамо – клубом, який вас фактично виховав і де ви були капітаном на юнацькому рівні. Чекаєте на протистояння з киянами з нетерпінням?

– Напевно, такі відчуття були тільки під час першої зустрічі з Динамо. Захмарного бажання щось і комусь доводити я не маю. Важливо щодня демонструвати свій рівень у кожному матчі. Для мене ця гра не відрізнятиметься від поєдинків з ФК Львів чи Інгульцем.

"Коли запрацювала ворожа авіація, я подумав, що це кінець": він повернувся з фронту у ворота – до брата Лукаку